Şimdi Ara

Merak ettiğim bir konu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
156
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ses dalga halinde havanın hareket etmesi ile yayılır bildiğiniz gibi. Peki ben telefondan şarkı açıyorum , hoparlör çıkışa 90 derecelik açı ile üflüyorum , ama ses benim kulağıma bütün temizliği ile gelmeye devam ediyor. Ben üflediğim zaman havadaki ses dalgalarının şeklini boyutunu vs herşeyini değiştirmem gerekmez miydi ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Frekans yüksek olduğu için hoparlörden çıkan dalgalar senin nefesini delip geçiyor.
  • controller_ kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam çok sağolun

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merak ettiğiniz şey fizikdeki dalgalar konusunun kapsamına giriyor.

    Çok kısa başlıklar halinde cevap vermeye çalışayım.

    - Havadaki müzik kabaca 0hz...ile 20Kz arasındaki frekanslarda farklı genliklerde dalgaların karışımı şeklindedir. Bu frekans ve genlikler zaman göre (müziğin makamına, o anda çalan entrümana, hangi notaların çalındığına...) değişir.

    - Dalgalar bir birlerini sönümleyebilirler veya girişime uğrayıp genlikleri yükselebilir.

    - Girişim için; aynı frenkansda ve aynı fazda (polaritede) iki dalga uygun ortamda kaşılaşırsa (ses dalgası, su dalgası, elektromanyetik dalga vb) genlikleri artar (toplanır).

    - Sönümleme için; aynı frekansda, aynı genlikde ve ters polaritede iki dalga karşılaşırsa bir birlerini sönümlerler(çıkartma).

    - Dalgalar bir birleri içinden geçebilirler, geçtikten sonra yine kendi genlikleri ve frekansları ile yayılmaya devam ederler. (Bunu durağan bir göle iki farklı yere taş atarak oluşan dairesel su dalgalarının bir yerde iç içe geçtiğini daha sonrada tekrar kendi genişleme yönünde devam ettiğini gözlemlersiniz. Havadaki ses dalgaları içinde aynı kurallar geçerlidir.) Sizin üflediğiniz kısımdaki hava ortamından geçen müzik dalgaları yine kulağınıza düzgün şekilde ulaşacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 11 Mayıs 2020; 23:22:35 >




  • rafet32 kullanıcısına yanıt
    Taşlar yerine oturdu hocam

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • O değil de müzik çalınan bir ortamda bir vantilatör çalıştırılması hele hele vantilatörün sağa sola dönerek salınımlı çalışması muazzam bir ses efekti oluşturuyor agalar Ses kaynağı ile kulağınız arasındaysa hele hele, robotik ses efekti oluşuyor
  • Belki dikkat ettiyseniz , ezan okunurken hava rüzgarlı ise ses artıp azalır, çünkü size ulaşırken rüzgar ses dalgasını kirar , buda sese etkisine örnek ,,,
    Vantilatör rüzgarından değil, dönen pervanelerin sesin önünden geçmesi ile ses kesilip gelir kesilip gelir ,, siz vantilatöre fuuuuu dersiniz, vantilatör bunu futufutufutufutu yapar 😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Hahahahahah 😂😂 vantilatöre fuuuuuu diye üflemek tebessüm ettim hocam..

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.