Şimdi Ara

SSD dünyası, HDD’leri bozguna uğratmaya çok yakın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
129
Cevap
1
Favori
2.649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • SSD dünyası, HDD’leri bozguna uğratmaya çok yakın


    Sahip oldukları avantajlar ve gelişim hızı ile her geçen gün HDD’leri tamamen ortadan kaldırmaya biraz daha yaklaşan SSD’lerin HDD’lere karşı önemli tek bir dezavantajı kaldı.




    Günümüzde 2.5inçlik SSD’lerde 8TB’lık depolama kapasitelerini görebilmek mümkün hale geldi. Örneğin ABD’li Foremay şirketi, 500MB/s okuma/yazma hızında ve random olarak maksimum 100.000 IOPS performans sunabilen ürünleri duyurmuştu. Intel bellek çözümleri grup başkanı ve başkan yardımcısı Rob Crooke, yayınlanan bir webcast’te 3D MLC NAND teknolojisi sayesinde 2 yıl içinde 10TB kapasiteli SSD’lerin mevcut boyutlarda mümkün olacağını, 2mm inceliğindeki disklerde ise 1TB kapasitenin görülebileceğini belirtti.




    Günümüzdeki 2.5inçlik sabit disklerde ise maksimum 2TB kapasitede 6Gb’lik bir performans ile karşılaşıyoruz. Seagate Spinpoint M9T bu seviyede bir performansı 5400rpm ve 9.5mm standart boyutta sunabiliyor. 2.5inçlik SSD’ler içinse 7mm’lik boyut standart.




    Yıllardır HDD üreticileri, mekanik disklerin daha fazla kapasite sunuyor olmasını bir avantaj olarak kullanıp, pazarlama aşamasında niteleyici bir fark olarak ifade ediyordu. 3D MLC NAND teknolojisiyle birlikteyse kapasite noktasındaki avantaj da hızlı bir şekilde kaybolmuş olacak. Şimdilerde HDD’ler için kayıtlar kurumsal bazlı ürünlerde 6TB ve hatta 8TB seviyesinde veya daha yeni bir teknoloji olan helyum teknolojili diskler ile 10TB seviyesi görülebilecek ancak bunlar, mevcut şartlarda ulaşılabilecek teorik maksimum değerler.




    SSD dünyasında ise 3.5inç boyutlu sürücüler pek tercih edilmiyor. Haliyle de çalışmalar daha çok 2.5inçlik ürünler üzerine yoğunlaşmış durumda. Buradan hareketle kaba bir hesap yapalım. Örneğin 2.5inçlik bir SSD ortalama 101x70x7mm ölçülerinde ve 49,490mm^3 hacme sahip. 3,5inçlik ortalama bir mekanik disk ise 147x102x26mm ile 389,44mm^3 hacme ulaşıyor. Yani arada 7.9 katlık bir fark var. Maksimum 2.5inçlik SSD kapasitesini 8TB olarak kabul edersek, 3.5inç ebatlarındaki 7.9 katlık fark, 60TB üzerinde bir boyutun teorik olarak SSD’ler için mümkün olacağı anlamına gelecektir. Dolayısıyla ortada depolama alanı adına bir hacimsel büyüklük falan kalmıyor.

    Hal böyle olunca da HDD üreticilerinin elinde kalan belki tek argüman fiyatlar oluyor. 




    Ülkemizdeki fiyatlara göre bakacak olursak 1TB’lık bir üst seviye 3.5inç HDD ortalama 150TL’ye temin edilebildiğini görüyoruz. 1TB’lık SSD’lerde ise 1500TL’nin üstünde bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor. Yani SSD’ler hali hazırda tüm üstünlüklerinin yanında, ülkemiz şartlarında asgari olarak 10 kat daha pahalı.

     

    Görüldüğü gibi SSD dünyası, HDD’lerin yerini almakta kararlı. HDD üreticilerinin kaçabileceği çok fazla nokta veya karşı sav olarak öne sürebileceği elinde çok fazla argüman bulunmuyor. Fiyat farkına rağmen daha iyi erişim süresi, yüksek transfer hızları ve IOPS oranları, SSD’leri bu farka rağmen çekici kılıyor. İlerleyen süreçte de bu cazibe müthiş bir hızla artarak devam edecektir. Üstelik taşınabilir disklerde bile küçük USB belleklerin yarattığı tehdit, HDD’ler için pazarın süratle ufalmasına hız kazandıracaktır.







  • 8 veya 6 tb ssd bir araba parasi olur artik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiyatı uygun olsa bende düsünürümde o kadar para veremem. Birkaç yıla alınabilecek düzeye gelirse denemek isterim tabiki

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgisayarın performasına %300 fark çok rahat koyuyor iş yerinde Asus All İn One i7 evde asus n550 cihazım var her ikisinde de çok iyi olmayacak kalitede ssd var. Ve inanılmaz bir hız farkı var. En basit SSD ile bile performansınızı üst seviyeye çıkartabilirsiniz.

  • Yerini alabilmesi için aralarındaki fiyat uçurumunun kalkması gerekli

    1290 TL Samsung MZ-7TE1T0BW 840 EVO 1TB 2.5" SATA III SSD

    http://www.ereyon.com.tr/urun/samsung-mz-7te1t0bw-840-evo.aspx

    198 TL Toshiba 2TB 7200 RPM 64MB Ön Bellek 3.5" SATA III DISK

    http://www.teknobiyotik.com/donanim/hard-disk-hdd/toshiba-2tb-7200-rpm-64mb-on-bellek-3-5-sata-iii-disk-dt01aca200.html

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Intel bu sayede 10TB'a kadar giden daha yüksek kapasitelere sahip SSD ürünleri piyasaya sürmek istiyor. Ancak firma şimdilik kesin bir zaman dilimi ortaya koyamıyor. Samsung ise 10TB kapasiteli SSD ürünlerinin 5 yıl içerisinde piyasada olacağını tahmin ediyor.

    Bir onceki ssd haberinde kesin bilgi yok deniliyor..Bu haber intelin 10 tb lik diskler icin ongorusu 2 yil diyorsunuz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En önemli avantajı katı halli olması ve hızlı olması. Yeni Teknoloji sayılır o yüzden pahalı zaten bu ülkede herşey pahalı. Formattan sonra bile hdd den daha uzun ömürlü olması da muhtemel.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Keşke insancıl fiyatlardan gelse de alsak. 240GB 200TL civarı görsem hemen alırım.

  • 100gb,lik ssd 100 liranın altında olursa neden almayalım,aksi durumda hdd,ler ucuzluk avantajı ile yıllarca satar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aradaki fiyat uçurumu ile şuanlık ssd hayal.Herkes karma yapmaya gidiyor.İşte efendim windows ssd de olsun oyunlar hdd de olsun.Böyle olmaz olcaksa hepsi bir yerde olması lazım.Haliyle bunun için 1tb gibi ssdlere ihtiyaç var.Fiyat malum şu anlık erişemeyiz.

  • her şey fiyata bakar ! fiyatta devrim yap almayan HDD te kalsın var mısın :D

  • SSD yi bu kadar erisilmez olarak gormyeyin fiyatlari onceki yillara gore sudan ucuz..ilk ciktigi zamanlardan beridir kullaniyorum ve su anda 4.cuyu eskitmeye calisiyorum..Hic birinide bozma serefine erisemedim ne yazik ki..400 500 tl lik islemci kullanan arkadaslarin 250tl lik ssd ye pahali demesine kizmiyorum ama o islemciyi beslemek icin kullandigi psuya merak etmiyor degilim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 27 Kasım 2014; 13:00:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 tb ssd 400 tl olsa alınır ama şuan 240lar bu fiyatta

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elbette SSD'ler HDD'lerin yerini alacaklardır ama önemli olan en kısa zamanda bu durumun fiyatlara da yansıması.
    Yoksa sadece boyut artırımı ve astronomik fiyatlar ile maalesef yürümez bu iş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamamen "Taraflı" bir yazı olmuş "3D MLC NAND" bellekleri bulan ve Dünyaya duyuran Samsung oldu. Şu anda Türkiyede satışda, 850 pro modeli, fakat Samsung un adı bile geçmiyor yazıda, sanki ilk defa Intel bulacakmışmış da 2 sene sonra, 10 TB disk yapacakmışmış.
    Samsung 10 TB disk yapmadı hala (çok gerekli gibi) fakat, 10 YIL Garanti veriyo 3D MLC NAND teknolojili 850 serisine.
    Lütfen haklarını yemeyelim ama, Samsung 10 yıldır bu alanda ARGE yapmış ve 300 patent başvusunda bulunmuş 3D v nand için.
    Tüketici gerçekten Kralmış, oturduğu yerden bu kadar kolay şeyler söylüyor ve 500 TL verip bir de ayağına geliyor bu ürün.

  • Almak için daha vakit var 1 Tb veya 500 mbliği alınabilicek fiyata gelirse alırım yoksa bi çuval para vermem acelesi yok. Performans bekleyebilir :))

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun vadede fiyatlar düşeceğinden olumlu birşey kapasite artışı ancak kısa vadede hiçbir anlamı yok.
    İşletim sistemi ve sık kullanılan programların SSD'de olması yeterli zaten. Filmi, müziği, fotoğrafı SSD'den açmakla HDD'den açmak arasındaki farkı hissedebilen var mı? Sanmıyorum. 120-240 GB SSD + 1-2 TB HDD büyük çoğunluğun işini fazlasıyla görüyor şu an.
  • dapolama çözümü için HDD ler en az 10 sene daha uygun fiyatı ile SSD ye karşı avantajını koruyacaktır. Güvenlik kamerası kayıt cihazına kimse SSD takmaz.Dosya arşivlerini genel kullanıcı SSD de saklamaz.Buna benzer pek çok alanda HDD tercih edilmeye uzun yıllar devam edecektir. Ne zamanki gb başına maliyet fiyatları eşitlenir o zaman HDD lerin özmrü bitti diyebiliriz.

  • Bence fiyatlarının bizim istediğimi seviyeye gelmesi için nerden baksak bir 3-4 yılı daha var.
  • Fiyatlar eşitlenmediği (SSD fiyatları fiyat/kapasite bazında Hdd fiyatlarına inmediği) sürece isterse 250 TB lık SSD ler yapsınlar son kullanıcıya yaramaz. Şu anda 128 GB SSD + 1 TB HDD ile gayet uygun fiyata performans alınabiliyor.

    Tabi bir de neyin hangi diske kurulacağı hakkında biraz bilinçli olunmalı.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.