Şimdi Ara

Apple ve Yeni iPhone Politikası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
1
Favori
5.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj






  • Herkesin bildiği gibi ilk çıkardığı iPhone ile dünyayı değiştiren Apple, bugünkü Android ve hatta Windows Phone dünyasına da yön gösterdi. Bunu yaparken tabii ki tasarım, donanım, yazılım ve mağazalar servislerinin hatta paraya dönüştürme sistemlerinin tek bir elde toplanmasının avantajını kullandı.




    Yeni duyurduğu iPhone ile de bu başarısını tekrarlayıp tekrarlamadığını ise zaman gösterecek ama geçen sene ABD pazarında bu kadar rakibe karşın Android'den ve diğer rakiplerinden pay kapması, geleceğin göstergesi sayılabilir. Zaten kasasına doldurduğu 150 Milyar Dolar’ın üstündeki nakit ile yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışan bir firma için daha aşağısı pek kabul edilemez.




    Yazımda mümkün olduğunca tarafsız olmaya çalışacağım lütfen varsa eksiğimiz, yanlışımız yorumlarda paylaşın. Bu tarafsızlığı başlıktan itibaren tutturmaya çalışacağım. Ayrıca görüşleriniz doğrultusunda yazıyı güncelleyebilir ya da yenisini ekleyebilirim. Ayrıca yine bu yazıyı yazmak içim biraz beklediğimi de söylemeliyim. Bu sayede konuşabilecek daha fazla somut bilgi ortaya çıktı. Dahası da gelecektir tabi.

     

    Apple ve Yeni iPhone Politikası




    iPhone 6 ve iPhone 6 Plus




    Yeni iPhone'daki en büyük farklılık gözle görülen ekranlar olabilir ama bana göre asıl olay pil ve işlemci kombinasyonunda. Bildiğiniz gibi Apple ve diğer tüm üreticiler, her yeni jenerasyonda performans üzerine odaklanmış ve bir çok defa işlemci gücünü ve grafik gücünü iki kat arttırmıştı. Şimdi ise Apple ilk defa %25 işlemci, %50 grafik gücünü arttırmayı yeğledi ama neden? Aslında sorunun cevabı akıllı cep telefonlarının evrimi ile alakalı.




    Bugünkü anlamıyla ilk gerçek akıllı telefonu iPhone kabul edersek -ki Android’in çıkış hikayesinde de bu durum net bir şekilde izah ediliyor- o günlerdeki kullanım alışkanlıklarımız ile bugünkü değer yargılarının çok farklı olduğunu hatta bir iki senede bile devasa değişimler yaşandığını görebilmek gerek. Önceleri akıllı özellikleri olan telefonlar kullanırken şimdilerde telefon özelliği olan akıllı cihazlar kullanıyoruz. Üstüne üstlük artık konuşma dakikalarının ve internetin ucuzlaması ile geyiğine telefon açmaktan tutun da mobil internet üzerinden video izlemekten bile çekinmiyoruz.

     

    Pil Ömrü ve Büyüyen Ekran




    Hâl böyle olunca pil performansını ilk iPhone'dan beri devamlı artıran Apple artık işlemcilerin yeterince geliştiğini düşünmüş olmalı ki kullanıcıların farklı doğrultudaki isteklerine kulak verdi. Bu sorun; hem bir miktar pil artışı hem de 20nm işlem teknolojisi ile üretilmiş ve 64 bit ikinci nesil özelleştirilmiş işlemci sayesinde uzaktan çözülmüş gözüküyor. Not olarak vermek gerekirse iPhone 2G’de 8 saat olan konuşma süresi zamanla 14 saate kadar çıkmıştı. 3G ile birlikteyse tekrar 8 saatleri görmüş ama zamanla yapılan iyileştirmeler neticesinde nihayet iPhone 6 ile birlikte 14 saati buldu. Hatta iPhone 6 Plus'ta 24 saat gibi devasa bir değere ulaşmış. Bu süreler tabii ki ulaşılamayacak değerler olsa da en azından Samsung Galaxy Note 3'ün 21 saat olarak verilen değerinden daha fazla. Bu seride ekranı büyütürken bir yandan performasın da artırılması hatta incelip metal kasadan vazgeçilmemesi diğer göz ardı edilen ancak dikkate değer başarı unsurları olarak sayılabilir.




    Ekran boyutu olayı da aslında yukarıda bahsettiklerimizden çok farklı olmaması gerek. Zira Apple'ın mantığına göre daha çok kullanılan cihazın ekranının boyutlarının arttırılması çok yadsınacak bir şey değil. Kaldı ki sunumlarda ve editörlerin yorumlarına göre home tuşuna çift dokunma ile üst taraftaki her şeyin aşağı çekildiği kolay bir tek el erişim modeli ile Apple artık her kesime hitap etmeye devam ediyor.

     Apple ve Yeni iPhone Politikası

     

    Büyük Şirketler Başına Buyruk Hareket Edemez! 




    Bir firma, özellikle de Apple gibi platformun tamamını kontrol eden marka, verdiği her karar ile kendi karını direkt etkileyecektir. Bu yüzden markanın verdiği kararları bizden çok inanın yatırımcıları ve şirket iç dinamikleri eleştirmekte. Mesela pilin kısa sürede bitmesi o an iTunes üzerinden müzik satın alacak birisini engelleyebildiği için kar azalabilir veya ekranın küçük olması Clash of Clans'ın bağımlılığını azaltacağı için oyun içi satışları etkileyebilir. Başka bir açıdan ise tek elle kullanım kolaylığına alışmış bir iPhone kullanıcı grubuna çift eli dayatmak da büyük bir risk zira sistem yeterince iyi değilse bir sürü güzel Android'li telefon pusuda beklemekte.




    Bugün ABD'de Samsung bir reklamda iPhone kullanıcılarının büyük ekran için bize teşekkür etmesi gerekir dedi. Bana göre bu ifade çok  doğru. Zira pazarı ve insanları buna iten kuvvet tamamıyla Samsung olmasa da katkısı çok büyük  gerçekten. Bir nevi insanları bu geçişe hazırladı ve Apple gibi senede bir model çıkartan bir firmanın böyle radikal bir karar almasını kolaylaştırdı.




    Belki de bir diğer güçlü neden rakipleri karşısında bire bir satış yeteneğini kaybetmiş olması idi. Örnek vermek gerekirse son zamanlarda bir teknoloji mağazasına gidip telefonları şöyle bir incelediniz mi bilmem ama ben geçen hafta gittiğimde iPhone'u bulmakta çok zorlandım. O kadar büyük ve göz alıcı telefonun yanında iPhone artık oyuncak telefon modunda kalmış gibi gözüküyordu.




    Kısaca gelirlerinin büyük bir çoğunluğunu iPhone satışlarından elde eden halka açık bir şirketin tek elle kullanım tekniğinde direnmesini beklemek esas hata olurdu. Zaten direnen şirketlere bakarsak sonuçlarını görebilirsiniz. Tuşlu klavyede direnen Blackberry ya da Symbian'da diretip Android'e geçiş yapmayan Nokia eski güçlerini iyice yitirdi. Kanımca Apple çok doğru bir zamanda karar verip bunu gerçekleştirdi ve Steve Jobs'ın ilkelerinin bile gerektiğinde değiştirebileceği garantisini sağlamış oldu.








  • Samsung da note serisi gercekten guzel,ama
    kalemsiz kullanimda tamamen iphone onde her ikiside iyi calismalar yapiyor oyle yada boyle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cihaz çıktığında ve incelendiğinde daha somut bilgiler elde edicez tabi şimdilik yüzeysel eleştirelerin ötesine geçilmiyor hakkımızda hayırlısı
  • Apple ve Android ileriki aşamada birleşecek aria ve aycell nasıl avea olduysa bu iki sistemde yeni avea olmak için hızla birbirine yaklaşıyor. Kabul edelim bu tasarım anlayışıyla android tellerinden fazla bir farkı kalmadı iphone un. Seneyede geri tuşu gelebilir iphonelara bencede kullanım için çok gerekli geri tuşu. Androiddeki klavye uygulamalarıda geliyor. Bence bir iki sene sonra fazla fark kalmayacak
  • DonanımHaber, Günah çıkartma gecesi . Vol.1976

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gün abi tebrikler, bence gayet objektif bir yorum getirmişsiniz. Firmaların birbirini etkilemesi ve birbirinden etkilenmesi gayet normal bence. Böyle birşey olmasa sektör bu konuma gelmezdi.

    Hala forumda telefon firmasında hissesi varmış gibi savunanları anlamıyorum. Biz tüketiciyiz. Sizi bilmem de ben şahsen hangi firma bana daha iyi ürün/hizmet sunuyorsa onu seçerim. iPhone'u beğenmezsem ve diğer cihazlar arasında güzel bir aday varsa yeni cihazım odur. Apple, Samsung diye diretmenin alemi yok bence.

    Size Apple fanı diyenler de bu yazıyla cevabını almıştır bence. Telefonu artılarıyla, eksileriyle anlatmışsınız. Hem öyle birşey olsa karışma hakkımız yok.

    Cihaza sahip olduğunuzda da böyle bir yazı bekliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Infinitum -- 17 Eylül 2014; 1:06:16 >
  • baştan sona okudum. iyi yazı olmuş. insanların eksik olduğu noktalar dile getirilmiş. biraz da sanki diğer editorun samimiyetsizliği unutturulmak istenmiş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: beter.böcek

    Samsung da note serisi gercekten guzel,ama
    kalemsiz kullanimda tamamen iphone onde her ikiside iyi calismalar yapiyor oyle yada boyle.

    Samsung a kızıyoruz çoğu zaman Apple kullanıcıları olarak ama şuda bir gerçek bugün Android varsa bunda Google'dan bile fazla payı var Samsungun . Apple hem yazılımı hemde cihazı üretiyor dolayısıyla optimizasyonu daha iyi sağlıyor. Samsung android yazılımını kendi icat edip apple gibi kendi cihazlarıyla bütünleştirse onlarda çok daha iyi optimizasyon sağlarlardı şu an google ın yazılımı üstüne yazılım yazmaya çalışıyorlar. Sony Htc ve Lg saf androide çok fazla dokunmuyorlar bu yüzden daha stabiller. Bence android in çıkmasıda iyi oldu teknoloji daha hızlı ilerliyor rekabet oldukça.
  • Rekorlar kıracak bir telefon her eksiğine artısına rağmen..

  • Lg arayüzü samsung a göre çok daha ayrıntılı ve detaylı bana göre. Sony konusunda haklı olabilirsin, stock arayüze e yakın bir arayüz sunuyor fakat LG tamamen farklı. Stabilite sadece arayüze dokunmama ile alakalı değil.

    Samsung un yazılım kısmının sorunlu olduğu aşikar. Yıllardır touchwiz üzerinde sorunlar var ama halen sorunlar aşılamadı. Ayrıca Samsung yıllardır bada, Tizen gibi kendi sistemlerini de geliştirmeye çalışıyor fakat başarılı olamadı. Samsung S serisinin başlangıcından beri donanım ve gereksiz stabil olmayan yazılım satıyor.
  • okuyalım bakalım
  • Objektif ve güzel bir yazı olmuş... Devamını da bekleriz... Ancak evet büyük şirketler günü yakalamak ve sektörde ki beklentiyi karşılamalıdırlar fakat kendi çizgisinden sapmadan bunu yapabilmek önemli. Mesela kendimden örnek vermem gerekirse iphone 5 kullanırken iphone 6 çıkacağı zaman tek el ile kullanımı göz ardı etmeyip 4.7" olan modeli maksimum 4.3" yaparlar diye düşünüyordum. Şuanda çıkardıkları modellerden dolayı ya iphone 5s e geçeceğim ya da 5 i kullanmaya devam edeceğim. Bunuda ios8 belirleyecek. Bu yazıdan ders çıkarması gereken arkadaşlarda umarım sığ düşüncelerden bir an önce arınıp objektif olmayı başarabilirler...

    Sevgiler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ray Kurzweil -- 17 Eylül 2014; 1:36:51 >
  • Bu objektif yazı için teşekkürler.

  • Gün aklı başında bir adam ve düzgün bir yazı yazmış.

    Steve Jobs ta yeri geldiğinde kendi sabitleri ile oynayabilen bir adamdı, inanın bu büyük iphone evrimini daha erken bile yapabilirdi, kendisi ile tatlı tatlı dalga geçerek sunumunu yapardı, sonucta android den nefret eden ve tüm servetimi bunu yok etmeye harcarım diyecek kadar gozu kara bir adamdı.

    büyük ekranlı iphone hepimiz icin iyi oldu, sadece ekranı büyük diye kalitesiz bileşenlerden oluşan ve 6 ay içinde kapanmaya, takılmaya başlayan sacma sapan android telefonlardan kurtulmaya baslayacagız merak etmeyin. apple hala sektorun oyun kurucusu ve rolunu surdurmeye devam ediyor ve bu hepimiz icin iyi birsey.

    tesekkurler gun, klavyene sağlık, mesut a da akıl fikir diliyoruz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Brucedeluxe

    Lg arayüzü samsung a göre çok daha ayrıntılı ve detaylı bana göre. Sony konusunda haklı olabilirsin, stock arayüze e yakın bir arayüz sunuyor fakat LG tamamen farklı. Stabilite sadece arayüze dokunmama ile alakalı değil.

    Samsung un yazılım kısmının sorunlu olduğu aşikar. Yıllardır touchwiz üzerinde sorunlar var ama halen sorunlar aşılamadı. Ayrıca Samsung yıllardır bada, Tizen gibi kendi sistemlerini de geliştirmeye çalışıyor fakat başarılı olamadı. Samsung S serisinin başlangıcından beri donanım ve gereksiz stabil olmayan yazılım satıyor.

    Bir kaç yerde okuduğumda örneğin chip vs. En kapsamlı arayüzün Samsung unki olduğu haliye google ın yazılımı üzerine böyle kapsamlı bir arayüz kurmasının uyumsuzluğa yol açtığı belirtiliyordu.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gün abi yazıyı okudum ve Note 3 te verilen 21 saat değerle Plusta ki 24 saatlik değeri kıyaslamışsın ama bir önceki cümlende o değerlere ulaşılamayacağını da yazmışsın. Kullanmadan yorum yapmak istemiyorum ama Note 3 te 28 saat pil performansını görmüş biri olarak Plusu aldığımda ki değerle kıyaslayacağım ve ona göre bu yorumu duzelteceğim iyi geceler herkese.

  • HANGİ FİRMA olursa olsun son kullanıcıyı düşünmeli.



    Fanatik olmadan olaya bakmak lazım.



    Dengeler değişmeli.



    Kaliteli ve uygun fiyatlı telefonlar gelmeli.

  • mesut beyi tebrik ettiğim gibi sizide ediyorum.
    editörler içinden geldiği gibi yazabilmeli.

    katılmayan olabilir doğal olarak eleştirebilirde
    ama insan olduğumuzu unutmadan.(insan nomachine).

  • ”Bugünkü anlamıyla ilk gerçek akıllı telefonu iPhone
    kabul edersek” den sonrasini okumadim. Apple icin dunyada muthis algi operasyonlari yapiliyor.

    Turkiyede bircok dergi editorleri ve yazan cizenlerinin Apple icin olaganustu dedikten sonra iclerinin nasıl cız ettigini gayet iyi gordum. Bu tamamen Apple nin insanlari ne denli kontol edebileceginin kanitidir -ki basarilida oldu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Bugünkü anlamıyla ilk gerçek akıllı telefonu iPhone kabul edersek" pardon? Bugünkü anlamı neymiş akıllı telefonun? Dosya göndermeyen, multiasking yapamayan, dosya sistemi olmayan, yığın hafıza modu olmayan ve bunlara rağmen akıllı sınıfına giren ama süper işlevsellik özürlü olan bir sistem mi? iPhone bir devrim fakat akıllı telefon değildi o zaman için. Yani gerçek bir akıllı telefon kullanıcısı için. O zaman için akıllı telefonların tasarımını ve yapısını değiştiren bir kilometre taşından ibaret. Özellik olarak asla bir akıllı telefon işletim sistemi fonksiyonlarına sahip olamadı. Hâla da multitasking yapamıyor. Arka plana üçüncü part bir uygulama at aradan bir süre geçsin sonra tekrar gir kaldığı yerden değil baştan başlıyor uygulama. Symbian düşük donanımlarla harikalar yaratan bir sistemdi. Daha ilk çıktığı sürümde bile dosya yönetimine, multitaskinge izin veren bir sistemdi. Bakıyoruz yıl 2014 hâlâ dosya yöneticisi olmayan bir iOS var. Daha düne kadar da WP'da yoktu. Akıllı telefondan bahsedeceksek Symbian'ı yok sayamayız ve kesinlikle ilk gerçek akıllı telefon iPhone demek bana göre mantıksızcadır.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.