Şimdi Ara

Silmarillion Fan Klübü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
2
Favori
1.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Silmarillion Fan Klübü

Silmarillion (The Silmarillion), J. R. R. Tolkien¹in ölümünden sonra oğlu Christopher Tolkien tarafından, daha sonra ünlü bir fantastik hikâye yazarı olacak olan Guy Gavriel Kay yardımı ile İngiliz yazar J. R. R. Tolkien'in epik Orta Dünya hikâyelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş 1977'de yayımlanmış epik kitap. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi hikâyelerinin geçtiği dünyanın arka planını ve tarihini oluşturur.

Silmarillion üç parçadan oluşur:

Ainulindalë ("Ainur'un müziği")- Eä'nin, yani dünyanın yaratılışı.
    Valaquenta ("Valar'a dair")- Valar'ın ve Maiar'ın, Eä'deki iki doğaüstü varlığın tanımı.
    Quenta Silmarilion ("Silmarillerin tarihi") - İlk Çağda ve öncesinde olan olayların tarihi.
    Bu üç parça aslında ayrı çalışmalar iken, oğlu Christopher Tolkien'in isteğiyle beraber yayımlandı. J. R. R. Tolkien kitabı tamamen bitiremeden öldüğü için, oğlu Christopher geri kalan kısımları babasının eski notlarını kullanarak bitirirken birkaç yerde ise tamamen baştan kurguladı.

Silmarillion, Tolkien'in diğer Orta Dünya eserleri gibi, Dünya'nın geçmişinde yaşanmış gibi kurgulanmıştı. Bu amaç doğrultusunda, Silmarillion Bilbo'nun Ayrıkvadi'de yazdığı 3 ciltlik Elfçe'den Çeviriler kitabından çevirilmiş olarak kurgulandı.

Silmarillion, Kayıp Öyküler ve Tom Bombadil'in Maceraları gibi, Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ni de barındıran, Orta Dünya Kozmolojisi'ni tanımlayan, kapsamlı fakat eksik, efsanevi hikâyelerden oluşmaktadır. Kitabın en göze çarpan bölümleri şunlardır:

"Ainur'un müziği"
    "Beren ve Lúthien'e dair"
    "Turambar Túrin'e dair"
    "Tuor'a ve Gondolin'in yıkılışına dair"
    Eärendil'in yolculuğuna ve Öfke Savaşına dair"

Telaffuz Üzerine Notlar

Aşağıdaki notlar, Elf dillerinde isimlerin telaffuzuna ilişkin birkaç temel noktayı basitçe anlatmak için hazırlandı.

C : Her zaman "k" olarak okunur, hiçbir zaman "s" sesini vermez, bu yüzden "Celeborn"un okunuşu, "Seleborn" değil, "Keleborn"dur. Tulkas, Kementari gibi birkaç örnek için, bu kitapta yazılışta "k" harfi kullanıldı.

CH : Her zaman İskoç dilindeki "loch" ya da Almancadaki "buch" sözcüklerindeki "ch" sesinin karşılığını verir; kesinlikle İngilizcedeki "ch" sesiyle telaffuz edilmez. Örneğin, "Carcharoth" ve "Erchamion".

DH : Her zaman İngilizcedeki "th" ile karşılanan (yumuşak) sesi ifade eder; "thin" kelimesindeki "th"nin değil, "then" kelimesindeki "th"nin karşılığıdır. Örnek olarak "Maedhros, Aredhel" ve "Haudh-en-Arwen" gösterilebilir.

G : Her zaman İngilizcedeki "get" kelimesindeki "g" sesinin karşılığıdır. Bu yüzden, "Region" ve "Eregion" gibi kelimeler, İngilizcedeki "Region" kelimesi gibi telaffuz edilmez; ve "Ginglith"in ilk harfi olan "g" ise, İngilizcedeki "begin" kelimesindeki "g" gibi seslendirilir.

Çift yazılan sessiz harfler uzun telaffuz edilir; bu yünzden, örneğin "Yavanna", İngilizcedeki "Unaimed" ya da "Penny" gibi değil, "Unnamed" veya "penknife" kelimelerindeki uzun sesle karşılanır.

Sesli Harfler

AI : İngilizcedeki "eye" kelimesinin sesine sahiptir; bu yüzden "Edain"in ikinci hecesi İngilizcedeki "Dane" gibi değil, "dine" gibi telaffuz edilir.

AU : İngilizcedeki "town" kelimesinde bulunan "ow" sesine karşılık gelir; bu yüzden "Aule"nin ilk hecesi İngilizcedeki "owl" kelimesi gibi, "Sauron"un ilk hecesi ise, İngilizcedeki "sore" gibi değil, "sour" kelimesi gibi telaffuz edilir.

EI : "Teiglin"de olduğu gibi, İngilizcedeki "grey" kelimesinin sesine sahiptir.

IE : İngilizcedeki "piece" kelimesi gibi telaffuz edilmez, her iki sesli harf, yani hem "i" hem de "e" ile birlikte telaffuz edilir; bu yüzden "Neena" değil, "Ni-enna"dır.

UI : "Uinen"de olduğu gibi, İngilizcedeki "ruin" kelimesinin sesiyle telaffuz edilir.

AE : "Aegnor" ve "Nirnaeth"teki ve "Noegyth" ve "Loeg"deki "OE" gibi, tek tek okunan sesli harflerin birleşimi şeklinde "a-e" ve "o-e" biçiminde telaffuz edilir, ama "ae", "ai" ile aynı şekilde, "oe" ise, İngilizcedeki "toy" kelimesi gibi telaffuz edilebilir.

EA ve EO : Birlikte seslendirilmezler, iki ayrı hece oluştururlar; bu birleşimler "ëa" ve "ëo" biçiminde yazılır (veya, ismin başında yer alıyorlarsa "Eä" ve "Eö" olurlar: "Eärendil, Eönvë").

Ú : "Húrin, Túrin, Túna" gibi sözcüklerde "oo" sesiyle telaffuz edilir, yani "Tyoorin" değil, "Toorin"dir.

ER, IR, UR : (Nerdanel, Cirdan, Gurthang'da olduğu gibi) bir sessiz harften önce geldiğinde, ya da kelimenin sonunda yer aldığında (Ainur'da olduğu gibi) İngilizcedeki "fern, fir, fur" kelimeleri gibi değil, İngilizcedeki "air, eer, oor" kelimekeri gibi telaffuz edilmelidir.

E : Kelimelerin sonunda yer aldığı zaman, mutlaka ayrı bir sesli harf olarak telaffuz edilir ve bu konumda bulunduğunda "ë" biçiminde yazılır. "Celeborn, Menegroth" örneklerindeki gibi, kelimelerin ortasında da aynı biçimde seslendirilir.

Sindar dilindeki tek heceli baskılı okunan kelimelerdeki uzatma işareti vurgusu, böyle kelimelerdeki, özellikle uzun sesli harfleri gösterir (Hîn ve Húrin gibi), ama "Adûnaic" (Númenor dili) ve Khuzdul (cüce dili) dillerinde uzatma işareti sadece uzun sesli harfleri göstermek için kullanılır.

ÜYE LİSTESİ

1. Y.M.Y[Kurucu]
    2.VNTSG
    3.Gangsters Paradise
    4.tombombadil_07
    5.Ainur
    6.DH Vatandaşı
    7.Flame of the West
    8.conancan
    9.Manwe Sulimo
    10.Gandalf81
    11.dorogano
    12.ratch

İMZALAR

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/30/a8/ac/30a8ac8848fd33c900d323285e305951.jpg[/image][/center] 
    [center][b][link=http://forum.donanimhaber.com/m_96775651/f_//tm.htm#96775651]Silmarillion Topluluğu[/link][/b][/center]

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/8c/8c/ab/8c8cab7d3e3a90732a407296946f8954.jpg[/image][/center] 
    [center][b][link=http://forum.donanimhaber.com/m_96775651/f_//tm.htm#96775651]Silmarillion Topluluğu[/link][/b][/center]

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/77/20/fe/7720fe9388f0ae14481601fdd15c87f4.jpg[/image][/center] 
    [center][b][link=http://forum.donanimhaber.com/m_96775651/f_//tm.htm#96775651]Silmarillion Fan Klübü[/link][/b][/center]

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/5c/5e/e7/5c5ee72ef05e60a494ad1c29bbc48323.jpg[/image][/center] 
    [center][b][link=http://forum.donanimhaber.com/m_96775651/f_//tm.htm#96775651]Silmarillion Fan Klübü[/link][/b][/center]

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/a7/63/2e/a7632e49b61215779a6712d7b9159fbe.jpg[/image][/center] 

Silmarillion Fan Klübü

[center][image]https://store.donanimhaber.com/de/8f/bd/de8fbd854f85fab318112077b658d55c.jpg[/image][/center] 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y.m.y -- 5 Eylül 2014; 20:40:31 >

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y.m.y -- 3 Eylül 2014; 19:04:04 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gereksizyazabilen -- 4 Eylül 2014; 0:09:02 >
    25.12.2022 tarihi itibariyle kullanmayı artık bıraktığım bu hesapta gereksiz birçok mesajım olabilir. Yazdığım her mesajı, emojileri, içerikleri vb. ve açtığım her konuyu dikkate almayınız. (Bu yazıyı şaka vb. amaçlı yazmadım.)
  • quote:

Orijinalden alıntı: VNTSG

Yaz hocam
    Nickim de zaten o kitaptan esinlenme

yazdım kardeşim :D

ayrıca imzayıda eklersen memnun olurum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y.m.y -- 4 Eylül 2014; 0:20:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gangsters Paradise

eklermisin hocam. ayrıca kendimde hikaye yazıyorum iyi değilim ama takılıyorum öylesine :D

ekledim hocam imzayı kullanırsan sevinirim yayılma açısından
    25.12.2022 tarihi itibariyle kullanmayı artık bıraktığım bu hesapta gereksiz birçok mesajım olabilir. Yazdığım her mesajı, emojileri, içerikleri vb. ve açtığım her konuyu dikkate almayınız. (Bu yazıyı şaka vb. amaçlı yazmadım.)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DH ABBA Fan Kulübü
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yazıyı eklerim ama turin resmini koymam . Şahsen turin karakterini pek sevmiyorum

imza yapmayı bilirmisin imzaya ihtiyacımız var

Orijinalden alıntı: y.m.y

quote:

Yazıyı eklerim ama turin resmini koymam . Şahsen turin karakterini pek sevmiyorum

imza yapmayı bilirmisin imzaya ihtiyacımız var

Yarın boş vaktim olursa uğraşırım

• Beni de ekler misin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bu arada dün nicki iyi kapmıssın dedin ama forumda herkes beni kız zannediyor bu nickten dolayı canıma yetti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alisinasyon -- 4 Eylül 2014; 13:14:04 >

ayrıca herkes eklendi arkadaşlar imzaları kullanalım

oha harbimi yaw

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y.m.y -- 4 Eylül 2014; 13:19:27 >

yeni imzalar geldi melkor ve balrog imzaları

ayrıca herkes eklendi arkadaşlar imzaları kullanalım

oha harbimi yaw

Hiç sorma, ''Ainur''u bilmeyip bir de bu nicki ''Aynur'' olarak okuyorlar. Konu dışında baya bir kişiyi azarladım bu yüzden
    Tanışmak için PM atan bile oldu dur bakalım bunun sonu nereye gidecek. Tabi Orta Dünya mitolojisi cahili olunca böyle oluyor insanlar

• quote:

Orijinalden alıntı: Bilal0

Bence konu yersiz olmuş. Zaten Orta Dünya Fan Club vardı, her kitaba ayrı ayrı fan club açılması gerekmez bana göre.

L.O.T.R ve Hobbit filmlerini izleyip kendine orta-dünya fanı diyen çok kişi var bu diğerlerinden farklı Silmarillion bir yaşam biçimidir

ve arkadaşlar imzaları kullanalım

Orijinalden alıntı: DH Vatandaşı

hocam beni de ekler misin ? bir de Feanor Fingolfin gibi karakterlerlerin imzası da olsa çok iyi olur

Fingolfin imzası eklendi

quote:

Orijinalden alıntı: Bilal0

Bence konu yersiz olmuş. Zaten Orta Dünya Fan Club vardı, her kitaba ayrı ayrı fan club açılması gerekmez bana göre.

L.O.T.R ve Hobbit filmlerini izleyip kendine orta-dünya fanı diyen çok kişi var bu diğerlerinden farklı Silmarillion bir yaşam biçimidir

ve arkadaşlar imzaları kullanalım

L.O.T.R ve Hobbit filmlerini izleyenlerde Orta Dünya fanı olabilir Silmarillion okuyanlar da. Hepsi Orta Dünya'da geçtiği için her eşyin tek konuda birleştirilmesi gerektiği kanısındayım.

• Hocam imza işini beceremedim de düzeltmek için ne yapmak gerek ?
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.