Disket sürücüsü olmayan laptop sahipleri, kurulum sırasında disketle uğraşmak istemeyenlenler ya da herhangibir sebepten disketten nefret edenler (ben) için windows xp kurulum cd'sine sata sürücülerinin gömülme işlemini anlatıyorum.
normalda bu işlem oldukça karmaşık olmasına rağmen nlite adlı sanat eseri bir program sayesinde 2-3 fare tıklamasına dönüştü. ben burada sadece windows xp kurulumunu anlatacağım, ancak program ile windows xp kurulumuna yapabilecekleriniz çok fazla.. (service pack entegre etmek, kurulumu özelleştirmek, yamaları gömmek vb.)
4 şeye ihtiyacımız var:
1. windows xp kurulum cd'si (legal olarak sahip olduğunuzu varsayıyorum) 2. doğru sata sürücüleri : sata disketiniz var ise bir arkadaşınıza disketin içeriğini internete koymasını isteyebilirsiniz ya da internetten sürücüleri bulabilirsiniz.. 3. nlite programı - ücretsiz http://www.nliteos.com/download.html not: programın çalışması için .net framework 2.0 gerekli.. 4. cd yazıcı (hard diskten kurmayı biliyorsanız gerek yok.. sadece sürücüleri gömdüğümüz veriyi boot edilebilir olarak cd ye çekmek için)
Başlıyoruz
1. Windows xp kurulum cd sini c:\xpcd gibi bir klasöre kopyalayın. Beklenen :
Sata sürücülerinin c:\sata'da olduğunu varsayıyorum, bendeki sürüceler şöyle birşey:
2. nlite programını açın, kutsal dilimiz türkçeyi seçin. 2. ekranda gözata basarak hafızaya çektiğimiz windows xp kurulum cd sini gösterin. Beklenen :
3. nlite'ın 3. ekranının geçin. 4. ekranda "Sürücüleri entegre et" ve "Açılabilir ISO oluştur" u seçin ve devam'a basın.
4. karşınıza gelen 5. ekranda sürücüleri seçiyoruz.. bize gereken winxp klasörlerindeki *.inf dosyaları. doğru sürücüyü bilmiyorsanız hepsini yükleyin, büyük ihtimalle bir sorun çıkmayacaktır..
Sürücü eklemek için: "Ekle" -> "tek sürücü"
SATA\Winxp'deki VIASRAID.INF'yi eklediğmide şu ekran çıktı, doğal olarak winxp'yi seçtim..
ayrıca sürücü klasörümdeki PIDE\Winxp 'deki sürücüyüde ekledim..
sonuç olarak şu ekran çıktı
TXT-MODE sürücüsünü mutlaka eklemeniz gerekli. Xp kur PNP sürücülerini kullanamaz!
5. "Devam" a basarak değişiklikleri onaylayın. Kısa bir süre sonra nlite c:\xpcd 'deki kuruluma sürücüleri entegre edecektir. Tamamlandığında "devam" a basın.
6. "Açılabilir ISO oluşturma" ekranı geldiğinde "ISO Oluştur" a basın ve ISO nun kaydedileceği bir yer seçin.
7. ISO oluşturma kısmı biraz uzun sürecektir. Bittiğinde ISO yu cd'ye çekerek SATA gömülü Win Xp kurulumunuzu kullanabilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gokhan B. -- 23 Eylül 2006; 10:53:03 >
Orjinalden alıntı: ozdemiralp Sürücüyü nlite'te gösterdikten sonra senin son resimde gösterdiğin 2 seçenekten sadece 2. si çıktı ve öylece CD'mi hazırladım.
Sürücülerden bir tanesini göstermemişsin nlite'a.. nLite gösterdiğim inf'ten 2 tane sürücü bulmadı, ben 2 tane inf dosyası gösterdiğim için 2 tane var orada..
Örnekteki 2 VIA sürücüsünün ilki windows xp kur'un kullanacağı text-mode sürüsücü.. Büyük ihtimalle sadece PNP (plug and play) sürücüsünü gömdüğünden kur gerekli sürücüyü bulamadı..
Orjinalden alıntı: ozdemiralp Sürücüyü nlite'te gösterdikten sonra senin son resimde gösterdiğin 2 seçenekten sadece 2. si çıktı ve öylece CD'mi hazırladım.
Sürücülerden bir tanesini göstermemişsin nlite'a.. nLite gösterdiğim inf'ten 2 tane sürücü bulmadı, ben 2 tane inf dosyası gösterdiğim için 2 tane var orada..
Örnekteki 2 VIA sürücüsünün ilki windows xp kur'un kullanacağı text-mode sürüsücü.. Büyük ihtimalle sadece PNP (plug and play) sürücüsünü gömdüğünden kur gerekli sürücüyü bulamadı..
txt-mode sürücüsü'nün mutlaka eklenmesi gerekli..
2. gösterdiğin .inf sürücüsü, hd sürücüsü mü?
Ve sen sürücüyü seçerken, yukarda "text mode" seçeneği işartli: Bende nlte'te öyle bir seçenek çıkmadı.
2. sürücü hakkında bilgi verirsen olayı anlıycam. 1. inf'li sürücü Anakart CD'sinden çıktı.
(kardeş bi dakka 2. sürücüyü buldum. anakart cd'sinde)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozdemiralp -- 23 Eylül 2006; 14:42:01 >
ii de kardes bunun icin butun sata suruculeri icin standart bi driver olmasi gerekmiyo mu yani senin icine gomdugun xp ile ben nasil pc me format atacam anlamadim farz et teknik servisiz her sata hdd icin bi xp cd simi yaratacagiz gomme olayi yane
ii de kardes bunun icin butun sata suruculeri icin standart bi driver olmasi gerekmiyo mu yani senin icine gomdugun xp ile ben nasil pc me format atacam anlamadim farz et teknik servisiz her sata hdd icin bi xp cd simi yaratacagiz gomme olayi yane
Farklı model (ya da chipset) anakartlarda farklı SATA sürücüleri kullanılır bu yüzden bir teknik serviste kullanmak üzere şu anda piyasadaki birçok anakartın sitesinden indirebileceğin SATA sürücülerini toplu olarak entegre edersen sorun çıkmayacaktır. Kısaca bir SATA sürücüsü yerine bulabildiğin kadarını entegre edeceksin.
_____________________________
EOS 40D + EF 50 f/1.8 II + EFS 18-55 f/3.5-5.6 IS + EF 70-200 f/4 L IS USM + Lowepro Nova 4 AW
GOKHAN B. kardeş Tamam oldu. Disket sürücüleri Anakartıma takılmıyordu ve Sata 1 Anakarta, SATA 2 HD'i nasıl takacağımı kara kara düşünüyordum. Beni büyük dertten kurtardın, ALLAH razı olsun.
Yapamayan arkadaşlara püf noktası;
Anakart CD'si ile işiniz var. Başka şeylerle yok (HD sürücüsü gibi)
Anakart CD'nizde SATA adlı klasör vardır. Bunun içi epey karışık, yapmanız gereken 2 klasörü bulmak;
1- Raid sürücülerinin olduğu klasördeki xp dosyası bulun (içinde inf dosyası dahil 3 dosya çıktı bende de) 2- Driver disk veya benzeri isimli klasörü bulmanız gerekiyor. Daha kolay bulmanız için şunu söyliyim;Sata disketide buradan oluşturuluyor (Text dosyası bunun içinde)
F6'ya basılmıyor arkadaşlar. XP'yi kurarken ilk gelen Mavi ekranda F6'ya basıp boşuna moralinizi bozmayın, CD'yi hazırlayınca Normal-İDE HD gibi WiNDOWS'unuzu kurun. Kolay gelsin....
NOT; Bu yazıyı Gökhan B'nin anlattığı yazı sonunda kurduğum sata 2'li-disketsiz XP ile yazıyorum...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozdemiralp -- 23 Eylül 2006; 17:26:23 >
Süper bir program, ellerin dert görmesin. Bu programla sata yı bırakın, tüm windows ayarlamalarını kurulumdan önce otomatik ayarlayabiliyorsunuz. Geçekten çok güzel bir programmış.