Şimdi Ara

19'Den Wide Screen olmaz!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
615
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar Donanım forumlu bi sitede 19" Ekrandan Wide Screen olmaz diye bi tartışma çıkmış.Biri diyo küçük geliyo onada biri diyo şöle biri diyo böle siz ne diyosunuz 19" den wide screen olurmu yoksa 200ytl daha verip 20"-20.1" monitörler almak dahamaı mantıklı .

    Tartışam yaşanan site:
    http://www.darkhardware.com/phpbb/viewtopic.php?t=126120



  • kişisel tercih meselesi ben daha yüksek çözünürlükte daha büyük ekrandan film izlemek istiyorum diyen olursa elbette 20'' alması daha makul olacaktır.
    Ama 19'' den wide screen olmaz demek yanlıştır. Mesela yanlış bir bilgiye buradan cevap yazalım.

    "16:9 goruntu icin gerekli olan en iyi cozunurluk 19'' wide lara tam oturmadigi icin 19'' wide screen ler bir nevi yalandan wide screen ler olup goruntu gercek 16:9 degildir.Yuzey alanları yani gorulerbilir alanları da buraya dikkat 19'' normal lcdlerden bile kucuktur.eger illaki 19 inch alınıyorsa normal bir lcd alınmali widescreen en iyi sonuc 20'' te alınabildigi bilinmeli.tesekkurler"

    "16:9 goruntu icin gerekli olan en iyi cozunurluk" => böyle bir çözünürlük yok ne yazık ki. Bilen varsa geri gelsin. Hiç bir ekran üreticisinin böyle bir iddiası yoktur çünkü.

    "Yuzey alanları yani gorulerbilir alanları da buraya dikkat 19'' normal lcdlerden bile kucuktur.", bu doğru lakin 1280*1024 lük bir 19inch alındığında 16:9 bir film tam ekran izlerken görülen alanı widescreen bir 19'' de görülen alandan küçük olacaktır.
    Tam olarak ifade etmek gerekir ise.
    19'' bir wide screen 15.88inch * 9.93'' bir görüntü alanına sahiptir.
    19'' normal ekran ise 15.2 inch * 11.4 inch ekran alanına sahiptir. Bu iki ekranda izlenecek bir 16:9 film. widescreen ekranda 15.88 * 8.9325 olarak izlenirken, normal ekranda 15.2inch * 8.55 inch izlenebilecektir.

    Normal bir ekranın(1280*1024) alanı daha büyük olsa da film izlerken daha küçük görüntü verir.

    "eger illaki 19 inch alınıyorsa normal bir lcd alınmali widescreen en iyi sonuc 20'' te alınabildigi bilinmeli"

    bu savı destekleyen sayısal hiç bir değer yok yapılan yorumda. Ayrıca 20 inch de alınsa 24 inch de alınsa widescreen bir ekranın çözünürlük oranı hep 16:10 olacaktır. Yani hiç biri 16:9 bir film ile tam uyumlu değildir, her halukarda yukarda ve aşşağıda siyah bir bar kalır. Ayrıca her ne kadar dvd standartı 16:9 olsa dahi filmler 16:9 dan biraz daha küçük 16:8.5, 16:8 gibi çözünürlük oranları ile çekilirler. Tam ekran yapmadan önce bir dvd filmine bakarsanız altta ve üstte siyah barların olduğunu görebileceksiniz.

    Sözüm ona tek amaç film izlemek ise 16:9 oranlı bir tek lcd tvler vardır onların da fiyatları malumunuz 2bin ytl civarı. 500ytllik ekran ile mukayese etmek pek akıl karı değil. Peki neden widescreen ekranlar 16:9 oranında yapılmıyorlar. Zira bilgisayar monitörünün tek amacı film izlemek değildir, internette gezinmek için ekranın diagonal uzunluğu da önemlidir.
    Tek amacı film izlemek olan lcd tvlerin ise 16:9 çözünürlükte oluşları bu bağlamda mantıklıdır.

    Ama dediğim gibi 20'' lcd monitorlerin hem alanları hem de çözünürlükleri 19'' lcd monitorlere göre daha iyidir. Bunun yanında fiyatları da daha iyidir. Bir tercih yapılacaksa cüzdanınıza bakmanızda fayda var, paranız varsa elbette 20'' almak daha mantıklı. Hatta 24'' bile alabilirsiniz. Kişisel tercih. Ama sonuç olarak 19'' inç ile film izlenmez demek yanlış olacaktır.




  • Ayrıca belirtmekte fayda var, insan gözü sağa sola daha geniş, daha da doğrusu etrafını çevreleyen bir görüntüye daha alışkın olduğu için, oyunlarda wide screen daha hoş ve uyumlu bir görüntü verecektir.

    Oyunların wide screen bir ekranda alınmış screen shotlarına bakmanızı öneririm. Genelde yeni oyunlar wide-screen desteği ile geliyor. Bunlar arasında doom motoru ile yapılmış ve hl2 deki source motoru ile yapılmış oyunları sayabiliriz.

    http://www.mattbrett.com/archives/2006/01/widescreen-gaming-woes/

    NFS-MW ile lakin istediği sonuçları alamamış biraz problem var gibi. Yine de bakın farkı göreceksiniz.
    En altta yazılan kısmında çevirisini yapalım buraya (bire bir çeviri yapmayacam biraz geyik katıyorum).

    "Seem Like A Lot Of Work - Why Bother?

    Good question - glad you asked! The experience of sitting in front of a screen that occupies most of your viewing space is simply immersive. I find that I get totally lost in the game and it greatly improves the experience overall. It gives a more natural viewing space, so especially for first person shooters, it feels more like you’re looking through a human’s eyes."

    "Bayaa uğraşmışsın ustam - niye kastın bu kadar?

    güzel soru , iyi ki sordun! Görüş alanınızın büyük bir kısmını kaplayan bir ekran ile oyun oynamak kesinlikle muazzam bir deneyim. Genelde kendimi oyunun içinde kaybolmuş buluyorum ve oyun deneyimini büyük ölçüde iyileştiriyor. Daha doğal bir görüş alanı veriyor, özellikle fps oyunlarda, gerçekten de insan gözünden bakıyormuşsunuz izlenimi vermekte"

    Wide screenin bir de böyle bir avantajı var arkadaşlar, ki bu avantaj 19'' alsanız da 20'' alsanızda değişmeyecek.

    Lakin şöyle bir ayrıntı var, en iyi görüntüyü alabilmeniz için dvi bağlantı kullanmanız gerekmekte. Lakin dvi bağlantı kullandığınızda ekranınızın default çözünürlüğünü kullanmanız gerekmekte. Yani 19'' için 1440*900 20'' için 1680*1050. Misal yukarda oyunları deneyen arkadaşın ekranı 20''. Ekran kartının 2 adet dvi çıkışı var imiş. Birini direk ekranına bağlamış diğerini de vga adaptörü ile ekranının vga girişine bağlamış. Webde dolaşırken, film izlerken dvi 'ı kullanıyor fakat oyun oynarken vga çıkışını kullanıyorku oyunun çözünürlüğünü ekran kartının kaldırabileceği bir çözünürlüğe düşürebilsin. Büyük ihtimalle de 1440*900 yapıyordur. Burada dikkat etmeniz gereken husus, lcd ekranların default çözünürlükleri dışında bir çözünürlükte kullanıldıklarında tam net görüntü veremeyecekleri. Velhasıl kelam eğer ekran kartınız sevdiğiniz bir oyunu 1680*1050 çözünürlükte oynatamayacaksa (ki misal fear'ı bu çözünürlükte oynatmak için en iyi nvidia ekran kartı bile acı çekecektir, 6600gt niz falan varsa zaten dünden vazgeçin) 1440*900 doğal çözünürlüğü olan bir 19'' ekran alın.




  • ben 6600gt kullanıyorum
    samsung 940 bw alacaktım
    eee şimdi ben oyunlarda 6600gt ile wide oynayamayacaksam ne işime yaradı?
    6600gt değil de hangi ekran kartı lazım şimdi?
    vazgeçim mi widescreen almaktan ?
    kafam iyice karıştı
  • benim de ekran kartım 6600gt ve samsung 940bw aldım.

    Oynayabilirsin elbette ama doğal çözünürlüğü olan 1440*900 de oynaman oldukça güç. Büyük ihtimal 1280*800 olarak oynarsın.
    Widescreen almasan (ki yukarda oyunlardaki avantajlarından bahsettim) 1280*1024 oynaman gerekir ki ekran kartın kaldırmaz.

    Oyun oynarken dvi çıkışını kullanamayacağın anlamına geliyor bu. Dvi sadece ekranın doğal çözünürlüğünde çıktı verebiliyor imiş. 6600gt nin 2 tane çıkışı var biri dvi biri vga, samsung 940bw de de iki giriş var biri dvi biri vga, oyunlarda vga olanı kullanırsın film vs izlerken de dvi olanı.
  • sonuç olarak oyun oynarken vga kullanıcam ok
    şimdi sen memnunmusun peki 6600gt ile kullanmaktan
    yani uyuşmazlık falan yapıyormu
    Aslında ben lcd alacağım ama almışken wide alim dedim
    sen tecrubene dayanarak bana bi yol göster wide mı alayım yoksa normal mi?
    kusura bakma hiç tecrubem olmadığından yardımlarına duacıyım
  • quote:

    Oyun oynarken dvi çıkışını kullanamayacağın anlamına geliyor bu. Dvi sadece ekranın doğal çözünürlüğünde çıktı verebiliyor imiş.


    Böyle bir şey yok. LCD monitörlerde çözünürlük yukarı doğru sınırlıdır sadece ve bu kullandığı veri iletim tipine (DVI veya D-Sub Analog) bağlı değildir. 1280x1024 doğal çözünürlüğü (native resolution) olan bir LCD monitörde, hem masaüstünde hem de 3D uygulamalarda (oyunlar vs.) bu çözünürlüğün altındaki değerleri de kullanabilirsiniz. Bunun tek dezavantajı, görüntünün ekrana tam olarak oturtulması için ölçeklenmesidir (streching). Bu da görüntü kalitesinde bir miktar düşüşe yol açacaktır, daha net anlatılmla görüntü biraz bulanıklaşacaktır.

    İster DVI (Sayısal), ister D-Sub (Analog) çıkış kullanılsın, her LCD monitör doğal çözünürlüğünün altındaki bir çözünürlükte kullanılabilir. Burada bir kısıtlama söz konusu değildir.

    Saygılar




  • anakartım garantide olduğu için halen adam gibi deneyebilmiş değilim.
    ama linkini verdiğim yerde
    "Using the DVI connection means you have to run everything at the native resolution. You don’t have the option of running at lower resolutions and if you try, your game most likely won’t even start."

    "Dvi kullanırken sadece doğal çözünürlükte kullanabilirsiniz, oyunu farklı bir çözünürlükte açmaya kalkarsanız, oyun büyük ihtimalle başlamayacaktır bile" demiş.

    Takıp deneme şansım olsa yapacağım, dvi bağlantılı bir arkadaş bunu deneyip yazabilir mi, buraya.

    Veyahut @siyau bu bilgiye deneyim sonucu mu sahipsin, yani dvi bağlantısı yapılmış bir ekranda, doğal çözünürlük dışında bir çözünürlükte oyun oynayabildin mi?
  • ben 190x6 ile hem dvi hem analog kullandım. test olarak nfs:mw oyunun oynadım dvi ile analog arasında çok bir fark göremedim bu birinci nokta(masa üstünde ve tv kartımda fark yarattı özellikle yazılarda). ikinci nokta ise ister dvi kullanın ister analog istediğiniz çözünürlükte kullanabilirsiniz. monitörü ilk taktığımda 1024 de açıldı ve görüntüde sanıldığı kadar kötü diğildi hatta şu an ki çözünürlükten(1280) çok ta abartı bir fark yoktu.

    Mesela şu an bende gf4 ti4200 var ve nfs:mw de 1280 de doğal olarak kasıyor alet bende şu anda 1024 te oynuyorum oyunu ve görüntüler gayet net gözüküyor. (640x480 ve 800x600 de görüntüde bulanıklaşmalar başlıyor o ayrı bir konu)

    Sonuç olarak bende lcd almadan önce bu çözünürlük olayından çekiniyordum fakat kullandıkça aslında çok ta bir fark olmadığını anladım. monitörünüzü çok rahat bir şekilde 1024 çözüürlükte kullanabilirsiniz abartı bir fark olmuyor. ben desktop 1280, oyunlarda ise 1024 de kullanıyorum ve herhangi bir sıkıntı yaratmıyor.




  • Hmm demek ki incelemeyi yapan arkadaşa has bir problem imiş bu durum. İyi, genel bir problem olmayışı güzel. Mail de attım gerçi, yaptığınız yoruma bir referans gösterebilir misiniz diye.

    Teşekkürler düzeltme için.
  • Ben alayim o zaman 1 tane
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.