Şimdi Ara

Vites Çalışma Mantığı Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
3
Favori
3.357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bisiklete ilk merak sardığımda iyice anlayana kadar uğraşmayı düşündüğüm şeydi vitesler. Sonradan farkettim ki vites mantığında her şey matematiğe oturuyor (hani şu lisede pek de sevmediğimiz daire ve çemberler vardı ya...).

Aşağıdaki tablo ilk bakışta karmaşık gelebilir, ancak biraz anlatınca ne denli basit olduğunu anlayacaksınız.

Ele alınan bisiklet 26" bir dağ bisikleti. Ön vites sayısı 3, arka vites sayısı 9 yani 27 vitesli.

Öndeki 3 adet dişlinin küçükten büyüğe sırasıyla ilkinde 22 (birinci vitesteki dişli), ortadakinde 32 (ikinci vitesteki dişli) ve sonuncusunda da (üçüncü vitesteki dişli) 44 adet diş bulunmakta.

Arkadaki 9 adet dişlide ise bu sefer diş sayısı fazla olana 1. vites diyeceğiz ve büyükten küçüğe ilk sıradakinde 32, 9. vites olan en dıştaki ve en küçük olanda ise 11 adet diş bulunmakta.

Vites Çalışma Mantığı Hk.

Diş sayıları ve ebatları farklı olduğundan öncelikle "ön dişliyi bir tur döndürdüğümüzde arka dişli kaç tur döner?" sorusunu her dişli için ayrı ayrı hesaplamamız lazım. Bunu hesaplarken de teker çapı ile çarpıp bir "katsayı" elde ediyoruz.

Katsayı = Ayna dişlisi / Ruble dişlisi x 26 (teker çapı - inch)

Bulduğumuz katsayıyı pi sayısı olan 3,14 ile çarparsak 26 inch'lik jantın çevresini dolayısıyla da gideceği yolu hesaplamış oluruz.

Mesafe (inch) = Katsayı x 3,14 (pi sayısı)

Tabi burada ortaya çıkan sonuç, jant değerini inch olarak verdiğimizden "inch" olacaktır. Bu değeri önce 2,54 ile çarpıp cm'ye sonra da 100'e bölerek metreye çevireceğiz.

Mesafe (metre) = Mesafe (inch) x 2,54 / 100

Tablodaki bir örnekle gidelim;

Ön vitesimiz 2'de arka vitesimiz 6'da olsun, yani dişli sayılarımız ön: 32 - arka: 16

Katsayı = 32 / 16 * 26 = 52
    Mesafe (inch) = 52 * 3,14 = 163,28 inch
    Mesafe (metre) = 163,28 * 2,54 / 100 = 4,147312 metre

Tabloda yuvarlatılmış olarak 4,15 metre olarak verilmiştir. Yani ön 2 - arka 6 vites seçiminde bir tur pedal çevirmede 4,15 metre yol alacağız.

Dikkat ederseniz ön 1 - arka 9 seçiminde de yine 52 katsayısını ve 4,15 metre ölçüsünü görüyorsunuz. Bunun gibi birkaç vites seçiminde de yine aynı katsayı ve mesafeyi alıyoruz (1-8 ile 3-3, 1-7 ile 3-2 de aynı mesafeyi sunuyor), yani esasen 27 vites denilen bisikletlerde birkaç vites size zaten aynı mesafeyi veriyor.

Son olarak tabloya ilişkin söyleyeceğim son şey, deneyimlerinizle de biliyorsunuzdur ki kat sayı arttıkça pedala uygulamanız gereken kuvvet artıyor. Yokuşu en rahat 1-1 olan 17,88 katsayı ile çıkarken, hız için en fazla güç isteyen 104 katsayı ile 3-9 vites seçeneğini kullanmalıyız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Onur NET -- 28 Mayıs 2013; 16:40:59 >

• Güzel çalışma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Onur NET

Teşekkür ederim
    Dileyen olursa ve bana dişli - jant ölçülerini verirlerse şehir bisikletleri ve yol bisikletleri için de hazırlayabilirim tabloyu.

peki hocam 29" 24 vites bir dağ bisikleti için nasıl bir oran çıkarırsın?dişli ölçüsü nedir bilmiyorum.

Orijinalden alıntı: oasisinet

quote:

Orijinalden alıntı: Onur NET

Teşekkür ederim
    Dileyen olursa ve bana dişli - jant ölçülerini verirlerse şehir bisikletleri ve yol bisikletleri için de hazırlayabilirim tabloyu.

peki hocam 29" 24 vites bir dağ bisikleti için nasıl bir oran çıkarırsın?dişli ölçüsü nedir bilmiyorum.

Dişli ölçüsü olmadan yardımcı olamam, bisiklet yanınızdaysa sayabilirsiniz ya da internetten bulabilirseniz bakın isterseniz.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.