Kullandığımız RAM'lar ne durumda? Problemlerimizin kaynağı acaba RAM olabilir mi? Çoğu zaman merak ederiz. Bir problemle karşılaştığımızda, acaba sorun RAM'dan mı kaynaklanıyor sorusunun cevabı, için genellikle yenisi ile değiştir-dene mantığı ile hareket ederiz. Ya elinizde yedek bir RAM yoksa? Farklı bir yöntemle RAM'larınızı kontrol etmeye ne dersiniz?
Memtest86 RAM bloklarına farklı bitlerde veri göndermek yolu ile RAM’ları test ediyor. Bu şekilde olası hatalar tespit edilmeye çalışılıyor.
1)Windows kullanıcıları indirdikleri paketi arşivden c:/memtest gibi klasöre çıkaracaklar.Daha sonra floppy ye bir disket yerleştirip arşivi açtığımız klasöre gidip install.bat dosyasını çalıştırıp kurulumu gerçekleştirecekler... 2)Bu yöntem ise pcde disket sürücü kullanmayanlar için:
Komutların tanımına gelince; ilk komut yine disketi biçimlendirmek için kullanılıyor. İkinci komut disketi bağlamak için. Üçüncü komut ise memtest86+'nın binary dosyalarını diskete atmak için gerekli olan komut. Memtest86 daki gibi derleme yapmıyoruz. Binary dosyaları hazır derlenmiş paketler olduğu için doğrudan dosyaları diskete aktarmamamız yeterlidir. Bunu da dd komutunun yardımı ile yağıyoruz. İşlem sonunda mount edilen disketi umount etmeyi unutmuyoruz. 2)iso halini indirip cd'ye yazmak
Programın başlaması için bilgisayarınızın yazdığımız medyadan BOOT' a ayarlanmış olması yeterlidir. Bunun için BIOS'tan gerekli ayarları yapıyoruz. Mesela ben Advanced BIOS Features ayarlarımdan First Boot seçeneğini floppy olarak ayarlıyorum. Bu sayede bilgisayarınız açılması için öncelikli olarak disket sürücüleri tarayacaktır.
Bilgisayarınız Disketten açılınca memtest programı otomatik olarak çalışmaya ve tarama işlemi yapmaya başlayacaktır.
Programda 9 farklı tarama seçeneği mevcut. Program ilk açılışta 9 testi de uygulamaya başlıyor. Programın menüleri C tuşu ile geliyor. C tuşuna bastığınızda karşınıza 9 seçenekli bir menü geliyor. Bu menüleri eğer biraz incelerseniz ve birazda ingilizceniz varsa anlamanız hiç de zor olmayacaktır. Mesela 2. seçenek test seçeneğidir. Buradan tercih ettiğiniz testi seçebilirsiniz. Mesela 4. testi isterseniz o teste kadar tarama yapılacak, diğer taramalar yapılmayacaktır.
Ekranın üst kısmını iki bölüme ayrılmış durumda. Soldaki ekran sistemimiz ile ilgili bilgi vermekte( RAM miktarı Anakart modeli vs.), Sağ ekran ise yapılan işlemleri göstermekte. Alttaki ekran ise bulunan hataları, hataların olduğu RAM bölümlerini göstermekte.
bu varyasyonunu duymuştum ama deneme fırsatım olmamıştı Hem memtest86+ yla çıkan sonuçları ve bu yazılımla çıkan sonuçları buraya yazarsanız sevinirim... Sonuçta windows ortamında ne kadar sağlıklı ... Ve veritabanına ne kadar sağdık kalınmış bunları görme fırsatımız olur
DFI mobolarda memtest86 bios ta mevcut. ancak windows versiyonu ile test yapmanız daha mantıklı çünkü dos altında çalısırken stabil görünen hızda windows da çuvallama ihtimali var.. örneğin bendeki remler (dos memtest86 da 320mhz 2.5-3-3-5 1T ) olarak stabil ama windowsa girince stabil olmuyor. windows versiyonu ilede test yapınca 320mhz de aynı timingde zaten hata veriyor. ram burn için güzel program. ayrıca belirtmek isterim 10-15 dakka yaptığınız test sonunda hata vermemesi stabil olduğu anlamına gelmez. en az 4-5 saat yüklenecek remlere yoksa boş..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 865pe -- 28 Mayıs 2006; 17:58:03 >
Memtestin son versiyonunu dos ortamında kullandım ramlarim imzamda mevcut ancak işin ilginç kısmı ram üzerinde o.c varken bir sürü hata alıyorum ancak o.c geri aldığımda hiç bir problem yok sıfır hata o.c li haldeyken bir sürü program oyun vs kullanmama rağmen stabilite problemi yaşamıyorum bana garip bi durum gibi geliyo ama ölede kullanıyorum kaç zamandır.Bu konuda fikri olan varmı arkadaşlar?
_____________________________
{Sempron 3100+@2070Mhz Socket 754} {Abit KV8Pro 3rd Eye}{Corsair 3200XMS C2Pro 2*512 (2-3-3-6)1T} {Thermaltake Tsunami Dream Case Black VA3000BWA} {Zalman Aluminium Fanless North Bridge Cooler} {Leadtek 6600GT TDH 128 Mb+Zalman VF700-Cu}{320 Gb Seagate Sata II 16mb+Seagate 80 Gb Sata II 8mb+Seagate 40 Gb Pata}{Cooler Master Hyper 6 + Silverstone FN81} {Cooler Master CoolDrive 6}{Tagan 530 watt Easycon}{Samsung 17" 763 Mb} {Logitech Ultra Flat Keyboard} {Asus 16X Double Layer Dvd-Wr}{Creative Audigy ZS2} { Razer Copperhead + Nova Winner II Pad + Sennheiser Pc 131}