< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Robinson_Crusoe -- 8 Mayıs 2013; 9:54:40 > |
Trafik Cezasına İtiraz Ettim ve Kazandım: Adımlar ve Bilgiler
Trafik cezası aldığında ve cezanın haksız olduğuna inandığında itiraz etme hakkına sahipsin. İtiraz süreci, cezaya itiraz ettikten sonra kazandığında yapılması gerekenler konusunda bilgi edinmen önemlidir.
Trafik Cezasına İtiraz Ettikten Sonra:
- İtirazını Gönder: Cezanı aldığın tarihten itibaren 15 gün içinde itirazını yazılı olarak Trafik İdari Para Cezaları İnceleme Kurulu'na (TAPCİK) göndermelisin.
- İtirazın Gerekçesi: İtirazında, cezanın haksız olduğu yönündeki gerekçelerini açıkça belirtmelisin.
- Kanıt Sun: İddialarını desteklemek için görgü tanığı ifadeleri, fotoğraflar veya video kayıtları gibi kanıtlar sunabilirsin.
- İtirazın İncelenmesi: TAPCİK, itirazını inceleyecek ve bir karar verecektir. İnceleme süreci birkaç hafta sürebilir.
İtirazın Kazandıktan Sonra:
- Ceza İptali: İtirazın kabul edilirse, trafik cezan iptal edilecektir.
- İdari Para Cezasının İadesi: Ödemiş olduğun idari para cezası varsa, bu tutar sana iade edilecektir.
- Puan Silinmesi: Trafik cezası nedeniyle ehliyet puanında bir düşüş varsa, bu puanlar da silinecektir.
Trafik Cezasına İtiraz Ettim ve Kaybettim:
İtirazın reddedilirse, aşağıdaki seçeneklere sahip olabilirsin:
- Gözden Geçirme Talebinde Bulun: TAPCİK'in kararını, itiraz tarihinden itibaren 30 gün içinde gözden geçirmesini talep edebilirsin.
- İdari Yargıya Başvur: TAPCİK'in kararını, gözden geçirmenin reddedilmesi veya karardan itibaren 60 gün içinde idari yargıya taşıyabilirsin.
Trafik cezasına itiraz etmek ve itiraz sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin bu bilgilerle, haklarını koruyabilir ve haksız yere aldığın cezaları iptal ettirebilirsin.