Şimdi Ara

Vekalet ile araç satışı, alıcının üstüne almaması, ödenmemiş vergiler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Aşağıda belirtilen imkan 31Aralık 2014 tarihi ile sona ermiş olup devam etmesi için şöyle bir kanun teklifi vardır. http://www.egitimajansi.com/haber/20-yasin-uzeri-araclar-hurdaya-ayrilsin-kanun-teklifi-haberi-39310h.html






    1999 yılında vekalet ile satılan 1997 model otomobili alıcı üzerine almamış ve vergilerini ödememiş görünüyor.

    Maliye 2001 yılından bu yana ödenmemiş vergiler için faizleri ile beraber icra takibi yapıyor, bu önemli miktardaki tutar için hem o dönemdeki araca hem halen kullanılan araca yakalamalı haciz kararı alıp trafik tescile şerh koyduruyor.

    Malik pazartesi günü saat 11:00 gibi duruma muttali oluyor. Derhal Nakil Vasıtaları Vergi Dairesine başvuruluyor ve mesele kendisine izah ediliyor.

    Malik aracı kime hangi noterde verdiğini bilmediği gibi, elinde belge de yok. Bu arada Noterde yevmiye defterinde araç satışları plaka ve satıcı adı üzerinden değil, Noter harcını ödeyen alıcının adı üzerinden tutulduğundan kesin satış tarihi, ya da alıcı adı bilinmediği takdirde iş yükü yüksek Noterlerde satış kaydını bulmak müşkil.

    Akşam muhtelif siteler elden geçirilip bugünkü Tescil Bürosu başvurusu için hazırlıklar yapılıyor.

    Sabah erkenden Tescil Bürosuna gidildiğinde aracın dosyası çıkarılıyor ve araç kişinin üzerinde. Sistemden aracın karıştığı kazalar ve trafik cezaları araştırıldığında hiçbir kaza, ceza bulunamıyor. Tescil Büro diyor ki; malik sizsiniz, vergileri siz ödeyeceksiniz.


    Akşamdan şu hazırlıklar yapılmış idi ;

    Park cezası araştırması,
    Köprü kaçak geçiş ve Karayolları geçiş sistemlerinde araç kaydının olup olmadığının araştırması,
    Trafik cezaları araştırması.

    Fark ettiğiniz gibi araç görünmez olmuş, borç sadece MTV den ibaret.

    Akşamdan yapılmış hazırlıkların meyvesi Tescil Büro'ya sunuluyor; "Araç yok, kaydını silmek istiyoruz".

    Konuyla ilgili olarak yapılmış araştırma neticesinde ulaşılan sonucu sizlerle de paylaşmak istedim.

    5838 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi 4 fıkrasına göre:

    "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup model yılı 1998 ve daha eski olan taşıtların, bu durumlarının kanaat verici belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kuruluşu nezdinde adlarına kayıtlı olanlar tarafından yazılı bildirimde bulunulması halinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4’ünün 31/12/2009 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilir ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinir. Bu fıkra kapsamında trafik tescil kayıtları silinen motorlu taşıtların daha sonra bulunması veya varlığının tespiti halinde, terkin tarihi itibarıyla trafik tescil kaydı yapılır. Bu takdirde terkin edilen vergi ve diğer amme alacakları ayrıca bir işleme gerek olmaksızın bulundukları veya tespit edildikleri yılın Ocak ayında motorlu taşıtlar vergisi adıyla tahakkuk etmiş sayılır ve Ocak ayının son günü vade tarihi kabul edilerek takip ve tahsil edilir. Bulunan veya varlığı tespit edilen taşıtın noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alındığının tevsiki halinde taşıt, satış tarihi itibarıyla alıcı adına tescil edilir ve alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilir."

    Geçici 2. maddenin 6 fıkrası ise:

    "Bu madde hükmünden gerçeğe aykırı bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar, bu fiilleri başkaca bir suç teşkil etmediği takdirde 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi gereğince, il özel idareleri ve MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğünce bu madde hükmüne göre teslim alınan taşıtları, taşıt vasfını kaybettirecek şekilde kullanılamaz hale getirmeyenler ile bu hususa ilişkin gerekli tedbirleri almayanlar aynı Kanunun 257 nci maddesi gereğince cezalandırılır." hükmünü amirdir."


    MEVCUT OLMAYAN TAŞITLAR İÇİN


    TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE / BÜRO AMİRLİĞİNE

    Adıma kayıtlı bulunan aşağıda özellikleri yazılı …………..…….. plaka numaralı aracımın trafik tescil kaydını, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi kapsamında sildirmek istiyorum.
    Belirtilen aracımın 5838 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih (28/2/2009) itibarıyla mevcut olmadığını beyan ve taahhüt ederim. Gerçeğe aykırı bildirimde bulunduğumun tespiti halinde Türk Ceza Kanunu’nun 206 ncı maddesinde bulunan “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.” hükmü gereğince hakkımda takibat yapılacağını biliyorum.
    Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim. …/…/20….
    Ad – Soyad İmza (Araç sahibi)
    VERGİ KİMLİK NO:....................
    T.C. KİMLİK NO :…………….
    ADRES VE TELEFON :
    MARKASI
    CİNSİ
    MODELİ
    RENGİ
    MOTOR NO
    ŞASİ NO
    Taahhütnamenin imzalanmasından sonra;
    1/1/2006 tarihinden itibaren aracın;
    Ø Plakasına uygulanmış ve tebliğ edilmemiş trafik idari para cezası karar tutanağı bulunup bulunmadığı dosyasından kontrol edilecek,
    Ø Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) kayıtlarına göre zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılıp yaptırılmadığı PolNet üzerinden sorgulanacak,
    Ø Tescil dosyasında herhangi bir işlem (teknik değişiklik, renk değişikliği, zayi veya yıpranma nedeniyle belge yenileme, şahsi hal veya adres değişikliği gibi) yapılıp yapılmadığı kontrol e
    edilecek,
    Ø Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasına karışıp karışmadığı PolNet üzerinden plakaya bağlı olarak sorgulanacak,
    Ø Sahibinin sürücü belgesinden sorgulama yapılarak, kaydı kapatılacak olan taşıtın kullanımından dolayı trafik idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı tespit edilecek,

    Kayıtlarına rastlanmaması halinde aracın mevcut olmadığı kabul edilecektir.

    Aracın mevcut olmadığının kabulü halinde Trafik Tescil Şubesi tarafından ilgili Vergi Dairesine bir yazı yazılacak ve aşağıdaki cevabın dönüşü beklenecektir. ( Bu yazının başvuran tarafından takibi de mümkündür),


    Son değişiklik ile 2000 den eski araçlarınızın terkinini ( silinmesini) yapabiliyorsunuz. Mevzuu bahis araç babında , aracın ortaya çıkmayacağına yapılan araştırmalar sonunucunda kanaat getirildiğinden bu yola gidildi.

    Taleb üzerine Tescil Büro derhal vites yükseltip terkin üzerine hazırlık yaparken daha da derinleştirilen inceleme sonucu aracın komşu bir ile gittiği tespit edildi.



    Son söz; hiçbir belgeyi atmayınız !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oldsalt -- 13 Ekim 2016; 8:58:22 >







  • teşekkür ederim. tam da benim başımda olan bir durum.
  • Olaya bak ya. Patlamis misir + kolayla takip edilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aracın devri alınmış fakat memur işlem yapmamıştır bunun sonucu arac üzerinizde gözükür ben bu şekişde bir vergi cezası ödedim noter satışı kayıptı uğraşmak istemedim yada moter satışındam sonra bir daha trafiğe uğramamış ve üzerinizde kalmıştır şimdi öncelikle aracı bulmak durumu öğrenmek noter satışı bulunamazsa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ah ah zamanında ne çektik bu üzerine almayanlar yüzünden..

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bugün bu şekilde araç satışı yaptık.. ne gibi sıkıntı yaşarım? yarın üzerine alacağını söyledi şahıs.. parayı aldım, noter tasdikli vekalatname bende..
  • Ben parasını hesabıma yatırdıktan sonra 3,4 saat kadar noterde satış gerçekleştiremedik, sistem çalışmadı. Adam illede vekalet dedi, ben son dakkaya kadar bekledim ve bankadan parasını çekip takdim ettim. Adam bir sonraki gün geldi ve satışı üzerine aldı.

    Sana verebileceğim en büyük tavsiye şu, adam birine çarpar biri ölürse, başın çok daha büyük derde girebilir, çok acil araç çalınmıştır, bulunsun başvurusu çıkar ya da konu ile ilgili avukat ile ivediklikle işlem başlat, hırsızlık, ölüm olmadık yerde göründüğü takdirde, bir daha yakanı kurtaramasın.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: chinaski

    bugün bu şekilde araç satışı yaptık.. ne gibi sıkıntı yaşarım? yarın üzerine alacağını söyledi şahıs.. parayı aldım, noter tasdikli vekalatname bende..

    Aracın vergilerini yıllarca ödemese borç size yazılır.. (Plakaya değil TC kimlik numaranıza)

    Araçla bir suç işlese veya birine çarpıp kaçsa polis sizi alır götürür.. Direksiyondaki kişiyi siz sanır.. İspatlayamazsınız..
    Vekaletname sizi aklamaz.. Çünkü vekaletnameyi o kişinin gıyabında da düzenlemiş olabilirsiniz.. (yani "benim vekaletten haberim yok, bu adamı da tanımıyorum" diyebilir)

    Ruhsatı üzerine alana kadar adamın peşini bırakmayın derim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 28 Mart 2013; 21:27:32 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: djoz

    quote:

    Orijinalden alıntı: chinaski

    bugün bu şekilde araç satışı yaptık.. ne gibi sıkıntı yaşarım? yarın üzerine alacağını söyledi şahıs.. parayı aldım, noter tasdikli vekalatname bende..

    Aracın vergilerini yıllarca ödemese borç size yazılır.. (Plakaya değil TC kimlik numaranıza)

    Araçla bir suç işlese veya birine çarpıp kaçsa polis sizi alır götürür.. Direksiyondaki kişiyi siz sanır.. İspatlayamazsınız..
    Vekaletname sizi aklamaz.. Çünkü vekaletnameyi o kişinin gıyabında da düzenlemiş olabilirsiniz.. (yani "benim vekaletten haberim yok, bu adamı da tanımıyorum" diyebilir)

    Ruhsatı üzerine alana kadar adamın peşini bırakmayın derim..

    sabah zor olacak bunları okuduktan sonra... aksam aradık adamın sabah oglumun ustune gececez dedi.. bizde saat 11e kadar haber ver yoksa arabayı baglatiriz dedik.. bakalim.. tesekkurler..




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.