Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.983
Cevap
151
Favori
91.798
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu]

    Son güncelleme: 30 Eylül 2017

    Merhaba arkadaşlar, beş sene önce açtığımız bu konuda yüz sayfaya yaklaştık. Nice tartışmalar yapıp Tolkien'in oluşturduğu bu güzel dünyada kaybolduk. İlginiz için teşekkür ederim. Umarım konu yararlı olmuştur.

    Birkaç ricam olacak;

    ★ Konuya soru geldiğinde lütfen benim cevap vermemi bekleyin. Bu sayede bir soruya birçok kişinin cevap vermesinden doğan karışıklık engellenmiş olacak. Tabii yanlış cevap verdiğimi düşündüğünüz ya da cevap veremediğim sorulara cevap verebilirsiniz. Bununla birlikte Orta Dünya ile ilgili konuları burada tartışabiliriz.

    ★ Film ile ilgili yorumlarınızı buraya yazmayınız. Bununla ilgili konu sinema bölümünde mevcut.

    ★ Lütfen saçma, gereksiz ve dalga geçmek amacıyla sorular sormayınız. (Örnek; X karakter mi yener, Y mi?)

    ★ Son olarak alttaki soruları okumadan soru sormayınız.

    Sorularınızı sordukça buraya ekleyeceğim ve kitapları baz alarak cevaplayacağım. Genelde açıklayıcı ve kısa cevaplar olacak. Daha fazla detay için internetten yararlanabilirsiniz ya da kitapları okuyabilirsiniz ki tavsiyemdir.



    1) Kitaplar hangi sırayla okunmalı?

    Kronolojik olarak sıra şu şekildedir;
    Silmarillion
    Hurin'in Çocukları (Bu kitap Silmarillion içindeki Túrin Turambar bölümünün uzun versiyonudur.)
    Hobbit
    Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi
    Bitmemiş Öyküler (Bu kitap en son olarak okunmalıdır. Çünkü diğer kitaplarda geçen olayları daha detaylı olarak anlatır. Tamamen yeni hikayelerde vardır.)

    Silmarillion dili ağır bir kitaptır ve içinde herkesin ilgisini çekmeyen bilgiler olabilir. Bu yüzden iki tercih yapabilirsiniz.

    a) Orta Dünya hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız, çok kitap okuma alışkanlığınız yoksa, Orta Dünya'yı yaratılışına kadar merak etmiyorsanız, Hobbit ile başlayıp Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ile devam etmelisiniz. Daha sonra bu dünya ilginizi çekerse Silmarillion'u ve diğer kitapları okumalısınız.
    b) Orta Dünya hakkında az çok bilginiz varsa, ben bu dünya nasıl oluşmuş merak ediyorum diyorsanız, Silmarillion ile başlayabilirsiniz. Zaten Silmarillion'u bitirdiğiniz taktirde diğer kitapları daha kolay bitirirsiniz.

    Yayınevi olarak Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi Metis yayınları dışında yoktur. Diğer kitaplar ise önce Altıkırkbeş yayınları tarafından çevrilmişti. Fakat çevirileri ve kaliteleri kötüydü. Daha sonra İthaki Yayınları tüm kitapları tekrar güzel bir şekilde çevirdi. Şu anda Altıkırkbeş Yayınları'nın kitaplarını sadece kendi sitesinden alabilirsiniz. Ama ben İthaki Yayınları'nı tavsiye ederim. Bu kitapları her yerde bulabilirsiniz.

    Bu kitapların dışında taslak niteliğinde Orta Dünya Tarihi adlı bir seri vardır. İlk iki kitabı Altıkırkbeş Yayınları tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Fakat çeviri çok kötüdür. İthaki Yayınları'nın bu seriyi çevirmesini umuyoruz. Kitapların adları ise şöyledir;

    The Book of Lost Tales 1
    The Book of Lost Tales 2
    The Lays of Beleriand
    The Shaping of Middle-Earth
    The Lost Road and Other Writings
    The Return of the Shadow
    The Treason of Isengard
    The War of the Ring
    Sauron Defeated
    Morgoth's Ring
    The War of the Jewels
    The Peoples of Middle-Earth


    2) Sauron'un fiziksel görünümü nasıldır?

    Sauron bir Maia'dır. Maiar'ın ruhu ölümsüzdür. Fakat dünyada maddeye etki edebilmeleri için fiziksel görünüme sahip olmaları gerekir ve bu fiziksel görünüm güçleri yettiğince kendilerinin istedikleri şekilde olabilir.

    3) Yüzükler nasıl ve kim tarafından yapılmıştır?

    Melkor'un yenilmesinden sonra Sauron Orta Dünya'ya gelir. Burada güzel bir fiziksel forma bürünür ve elflerle yakınlaşır. Özellikle de Eregion'lu elflerle. Lindon'lu elfler Sauron'un yurtlarına girmesine izin vermez. (Gil-Galad ve Elrond) Sauron bir zamanlar madencilikte usta olan Vala Aulë'nin Maia'sı idi. Bu yüzden demircilik ve madencilikte yüksek bilgiye sahipti. Eregion’lu bir elf olan Celebrimbor ile beraber yüzükleri yaptılar. (16 yüzüğü) Fakat Celebrimbor Sauron'dan gizli 3 yüzük daha yaptı. Daha sonra Sauron Mordor'da tek yüzüğü dövdü. Diğer yüzüklerin yapımında da büyük rolü olduğu için bu yüzüklerin hepsi teke bağlıydı. Fakat Sauron yüzüğünü taktığı anda elfler kandırıldıklarını anladı ve 3 yüzüğü çıkarıp sakladılar. Sauron sinirlenip ordusuyla Eregion'u yıktı ve Celebrimbor'u öldürüp diğer yüzükleri ele geçirdi. Bunların 9'unu insanlara, 7'sini cücelere verdi.3 yüzüğü ise hiç bulamadı. Cücelerin doğuştan gelen özellikleri sayesinde onları kölesi yapamadı. Fakat insanlar için durum böyle değildi. Onları kölesi yaptı ve onlar Nazgul oldular.

    4) Gandalf ve Saruman'ın güçleri nedir?

    Gandalf ve Saruman birer Maia’dır. Gandalf Balrog ile dövüşürken ben Anor alevinin hizmetkarıyım der. Anor alevi, çağlar öncesinde Valar'ın yaptığı Laurelin ağacının ışığından gelir. Bu ağacın ışığı ise Eru'nun Arda'ya serbest olarak yerleştirdiği ışık akılarından gelir. Gandalf'ın gücü de buna dayanır. Saruman’ın ise öne çıkan gücü sesidir. Sesi ile pek çok kişiyi etkileyip istediğini yaptırabilir. Tabii Maiar'ın daha birçok gücü olabilir. Bunlar kitaplarda bahsedilen ve öne çıkan güçleridir.

    5) Haradrim kimdir?

    Haradrim güneyli insanlardır. Ered Luin Dağları'nın batısına hiç geçmemişlerdir. Son İttifak Savaşı'nda Sauron'un yanında savaşmışlardır. Savaştan sonra ise Gondor'un düşmanı olup sık sık aralarında savaşlar yaşanmıştır. Sauron'a belli bir katılma nedenleri yoktur.

    6) Orkların kökeni nereden gelir?

    Orkların nasıl ortaya çıktığı yada nasıl üredikleri hakkında çok fazla bilgi verilmemiştir. Fakat şunu biliyoruz ki kötülüğün, yani Melkor'un çok istemesine rağmen yoktan var etme gücü yoktur. Bu yüzden orklar dünyada var olan canlıların değiştirilmiş halidir. Orklar işkence görmüş elflerin soyundan gelmiştir denir. Fakat daha sonraları Tolkien bundan hoşnutsuz olmuş, orkların bozulmuş insanlardan geldiği teorisini kurmaya çalışmıştır. Ne yazık ki tasarısını tamamlayamadan ölmüştür. Uruk-Hailere ise yine Melkor zamanında yapılmış insan ork melezleri denilmiştir.

    7) Tom Bombadil kimdir?

    Tom Bombadil hakkında çok fazla şey bilinmez. Ne olduğu bile belli değildir. Orta Dünya'daki tek rolü Frodo ve arkadaşlarıyla karşılaşmasıdır. Onun için Orta Dünya'nın en eskilerinden denir. Bundan hareketle, büyük ihtimalle Tom Bombadil kendi halinde yaşayan bir Maia’dır. Dünyada olan şeyler onu ilgilendirmez. Ayrıca yüzükten etkilenmeyen tek kişidir.

    8) Elflerin gemilerle Orta Dünya'dan ayrılıp gittikleri yer neresidir?

    Elflerin gittikleri yer Valinor'dur. Yani Valar'ın bulunduğu yer. Ölümsüz diyar da denir. Elflerin büyük bir bölümü burada yaşamaktadır. Üçüncü Çağ ile birlikte Valinor Orta Dünya'dan ayrılmıştır. Burası sadece elflerin bulabileceği bir yer haline getirilmiştir. Frodo ve Bilbo için yüzüğü taşıdıklarından dolayı bir istisna yapılmıştır. Daha sonradan Sam ve Gimli'de buranın yolunu tutmuştur. Fakat ulaşıp ulaşamadıkları bilinmemektedir.

    9) Saruman'ın ihaneti ne zaman başlamıştır?

    Saruman başından beri tek yüzüğü kendisi için istemekteydi. Bunun için divanda Sauron'un döndüğünü bilmesine rağmen saldırı kararına onay vermemiştir. Amacı Sauron'un yüzüğü ortaya çıkarması, sonrasında kendi gücünü kullanarak ona sahip olmasıydı. Fakat sonrasında Sauron'un gücünün arttığını görmüş ve yüzüğün Sauron'un eline geçmesinden korkarak Dol Guldur'a yapılacak olan saldırıya onay vermiştir. Büyük olasılıkla Sauron'un Dol Guldur'dan kaçıp Mordor'a gittiği dönemden sonra ise Palantir vasıtasıyla Sauron ile iletişim kurdu. Zira bu dönemde Minas Ithil ele geçirilmiş, Palantir Mordor'a götürülmüştü. Bu tarihten itibaren Saruman Sauron'un kuklası olmaya başlamıştır.

    10) Gandalf'ın kökeni nedir?

    Gandalf bir Maia’dır. Yani ilk yaratılanlardandır. Üçüncü Çağ'a kadar Valinor'dan ayrılmamıştır. Üçüncü Çağ'da ise Sauron'un kötülüğüne karşı Orta Dünya halkını yönlendirmeleri için gönderilen beş Istari'den biridir. Gandalf Üçüncü Çağ'da en önemli karakterlerden biri olup Orta Dünya'da bulunan güçlü ve bilge biridir.

    11) Galadriel'in kökeni nedir?

    Galadriel Ağaçların Yılları'ndan beri yaşayan bilge bir elftir. Aman'da iki ağacın ışığını görmüştür. Beleriand'a kaçan Noldor elflerine mensuptur. Onun için Noldor içinde Feanor'dan sonra en üstün niteliklisi denir. Hatta Feanor'dan daha zeki olduğu da söylenir. İlk çağın çok büyük bir kısmını Beleriand'da, Doriath'da geçirmiştir. Daha sonra ise Öfke Savaşı sonrası sulara gömülen Beleriand'dan, Orta Dünya'nın doğusuna gelmiştir. Onun da adı çok fazla geçmez Üçüncü Çağ'a kadar. Fakat İkinci Çağ'da Celeborn ile beraber Eregion'u kurmuş, Lorién'in koruyucusu olmuştur. Uzun süre Sauron'a karşı durmuştur. Halkına öncülük etmiş, çoğu zaman onun bilgeliğine başvurulmuştur. Hatta Celebrimbor Sauron'un planını anlayınca ona başvurmuş. Onun tavsiyesiyle üç yüzük Sauron'dan saklanmıştır. Yüzük Savaşları sırasında Lothlorien'i savunmuş, Dol Guldur'un duvarlarını bizzat kendisi yıkmıştır.

    12) Radagast kimdir?

    Maia olan, Orta Dünya'ya gelen beş Istari'den biridir. Vala Yavanna tarafından Orta Dünya'daki hayvanları ve bitkileri kötülükten koruması için gönderilmiştir. Orta Dünya'daki yaşamının çoğunu Rhosgobel'de geçirmiştir ve buradan nadiren çıkmıştır. Gandalf Saruman'a yüzük hakkında danışmaya giderken onunla karşılaşmış. Ona Saruman'ın onu görmek istediğini bildirmiş ve Nazguller'in ortaya çıkışı konusunda da uyarmıştır. Yine savaşlar bittikten sonra ona ne olduğu anlatılmaz.

    13) Gandalf neden çok fazla büyü kullanmıyor?

    Valar Istari'yi Orta Dünya'ya, orada yaşayan canlılara kötülüğe karşı onları zorlamadan yardım etmeleri için göndermiştir. İnsan formunda oldukları için hem güçleri azalmıştı hem de öldürülebilirlerdi. Onların rolü birebir savaşmaktan çok tavsiye vermek, kötülüğe karşı Orta Dünya'dakileri yönlendirmek ve önemli olaylarda kilit kişi olmaktı. Bunlara rağmen Gandalf'ın yapmadığı şey kalmamıştır ve birçok yerde gücünün yettiğince büyüler kullandığını görebiliriz. (Işık patlamasıyla goblinleri öldürmesi ya da Nazguller'i kaçırması gibi.) Tolkien’in tüm kitaplarına baktığımızda, Orta Dünya'da büyü kavramı çok hâkim değildir. Öyle herkes büyü yapamaz. Yapsa bile alev topları havada uçuşup renkli görüntüler ortaya çıkmaz. Büyü kavramını daha çok hakimiyet olarak görürüz Orta Dünya’da. Örnek olarak, Melkor'un Hurin soyuna lanet salması, iradesiyle kişilerin fikirlerini değiştirip, onları köle yapması. Sauron’un orkları yönlendirmesi, o yok olunca hepsinin kaçması gibi. Yine Son İttifak Savaşı'nda Sauron gibi güçlü bir Maia Gil-Galad ve Elendil ile kılıç kılıca dövüşmüştür. Yine aynı şekilde Fingolfin Melkor düellosu örnek verilebilir. Sonuç olarak, büyünün bu kadar kolay bir şey olmadığını, yapıldığında büyük bir güç gerektiğini bu yüzden sık sık yapılamaz bir şey olduğunu düşünüyorum. Gandalf’ın da gücü yettiğince büyü yaptığını düşünüyorum. Özellikle önemli anlarda. Örneğin, Balrog ile dövüşürken.

    14) Elflerle cücelerin arası neden çok iyi değildir?

    Elfler ve cüceler düşman değildir. Sadece araları pek iyi değildir. Birinci Çağ'da aralarında bazı olaylar olmuştur. Özellikle o dönemleri gören Celeborn cüceleri pek sevmez. Fakat aralarının pek iyi olmamasının nedeni yaratılışlarındandır. Birbirlerinden tamamen farklıdırlar. En ufak örnek olarak elflerin yeryüzünü sevmeleri, cücelerin ise tam aksine yeraltını sevmelerini verebiliriz. Bunun dışında çoğu zaman elflerle cüceler müttefik olmuşlardır.

    15) Balrog'ların kökeni nedir? Sayıları ne kadardır? Ölümleri nasıl olmuştur?

    Tolkien ilk kurguladığında Balrog'ları daha zayıf ve sayıca çok daha fazla düşünmüştü. Kayıp Öyküler kitaplarında bu eski versiyonlar anlatılır. Tuor'un baltasıyla 5, Ecthelion'un ise kılıcıyla 3 Balrog'u öldürdüğü anlatılır. Gondolin'in düşüşü sırasında ise yüzden fazla Balrog olduğu söylenir. Fakat daha sonra Tolkien Balrog'ları çok daha dehşet verici olarak tasvir etmiştir. Ateşten ve gölgeden oluşmuş iblisler olarak tasvir edilen Balrog'ların kötülüğün tarafına geçmiş Maiar ruhları olduğunu anlatmıştır. Birçok Maiar ruhu bu fiziksel görünüşü seçtiği için özelleşerek Balrog adını almışlardır. Bu yeni anlatıma göre toplam 7 tane Balrog olduğu düşünülmektedir.2'si Gondolin'in düşüşü sırasında (Ecthelion'un Gothmog ile yaptığı düello ve sonucunda ikisinin de ölmesi, Glorfindel'in bir Balrog'u kendisiyle birlikte uçurumdan atması), 4'ü Öfke Savaşı'nda, son kalanın ise Gandalf tarafından öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Buna rağmen hala son savaştan kaçıp derinlerde uyuyan bir Balrog olabilir.

    16) Trollerin kökeni nedir?

    Troller ilk çağdan önce Melkor'un oluşturduğu yaratıklardır. Nasıl oluşturduğu tam bilinmemekle birlikte entleri dönüştürdüğü düşünülmektedir.

    17) Melkor'un amacı nedir?

    Melkor'un içinde büyük bir kibir ve kıskançlık vardı. Arda’ya inmeden önce bile içinde en büyük olma isteği vardı. Bu yüzdendir ki sık sık yoktan var etme gücünün anahtarı olan ölümsüz alevi aramış, ama bulamamıştı. Çünkü bu alev Eru'nun içindeydi. Müzik sırasında da kendi kudretini ve gücünü ön plana çıkarmak için müziği bozmuştu. Bu karakteri Arda'ya indiğinde de değişmedi ve en büyük isteğini gerçekleştirmek için elinden geleni yaptı. Bu isteği ise herkese hükmetmek ve Arda'nın kralı olmaktı.

    18) Feänor'un yeminini bu kadar önemli yapan nedir?

    Bu yemin Feänor ve yedi çocuğu tarafından Eru-Ilúvatar'ın adına Manwë ve Varda şahit gösterilerek büyük bir intikam ve nefretle edildi. Amaç Silmariller kimde olursa olsun geri almaktı ve bu yemin asla bozulamazdı.

    19) Sauron yüzüğü olmasına rağmen Son İttifak Savaşı'nda yenildi. Tekrar yüzüğü ele geçirseydi yine kaybetmez miydi?

    Sauron'un Son İttifak Savaşı'nda kaybettiği dönemdeki durumlar çok farklıydı. Elfler o zamanlar çok daha güçlüydü ve nüfus olarak da fazlaydılar. Yine Gondor ve Arnor'un en iyi dönemleriydi. Gil- Galad ve Elendil gibi çok yüce kişiler vardı ordunun başında zamanki elflerle insanların birleşik orduları Öfke Savaşı'ndan sonraki en muazzamıydı. Fakat çok zaman geçti ve elflerin çoğu Orta Dünya'dan ayrıldı. Gondor zayıf düştü. Arnor yokoldu. Sauron yüzüğü ele geçirmeseydi bile büyük ihtimalle her yeri işgal edecekti. Yüzüğü ele geçirmesi halinde olacaklar düşünülemezdi.

    20) Shadowfax'i (Gandalf'ın atı) bu kadar özel yapan nedir?

    Orta Dünya'nın kuzeyinde Mearas denen bir soydan gelen vahşi atlar bulunurdu. Bu atların ömürleri insanlar kadar, hızları ve zekâları ise diğer atlara göre çok üstündü. Bu atların ilki olan Felaróf ilk Rohan kralı Eorl tarafından ehlileştirilmişti. Bu atların soyundan gelen Shadowfax'de yine Rohan ahırlarında bulunuyordu. Gandalf Rohan'a geldikten sonra dönmek için bir at istedi. Rohan kralı da onu başından savmak için istediğin atı al ve git dedi. Gandalf'da Shadowfax'i seçti ve at da ona hiç zorluk çıkarmadan kendisine binmesine izin verdi. Rohan kralı bu duruma bayağı sinirlenmişti. Tabii daha sonradan Saruman'ın etkisinden çıkan kral bu atı Gandalf'a hediye etti.

    21) Nazguller'in bindiği uçan yaratıklar nedir?

    Bu konuda hiçbir bilgi yoktur. Adları bile yoktur. Fellbeast olarak geçer. Fakat kitapta kesin bir adı yoktur. Nazguller atlarını kaybedince bunlara binerler. Büyük ihtimalle Sauron tarafından verilmiş uçan binek hayvanlarıdır. Ayrıca çok güçlü yaratıklar değillerdir.

    22) Nazguller'in kökeni nedir?

    Nazguller hakkında çok fazla bilgi yoktur. Üçünün Numenor kökenli olduğu söylenir. Bir tek Khamul'ün Rhun kralı olduğu söylenir.

    23) Entlerin kökeni nedir?

    Aule'nin çocuklarını(cüceleri) gören Yavanna ağaçların canlanması için Eru'ya yalvarmıştır. Çünkü bitkiler yok edilirken onların kaçamamasına ya da kendilerini savunamamasına kahroluyordu. Bunun sonucunda entler ortaya çıkmıştır. En büyük görevleri orkları ormanlardan uzak tutmak olmuştur. Konuşmayı ise elflerden öğrenmişlerdir.

    24) Sauron'un Ağzı kimdir?

    Sauron'un Ağzı kara Númenor'dur. Yani Númenor soyundan bir insan olup çöküşten önce Orta Dünya'ya gelerek Sauron'un hizmetine girmiştir. Sauron’un elçisi ve komutanı olup onunla direk bağlantı kuran tek kişidir.

    25) Tek yüzük olmasaydı Sauron yok olmayacaktı. Neden Sauron gücünü tek yüzüğe aktardı?

    Sauron fiziksel forma büründüğü için öldürülebilirdi. Hatta tek yüzük olmasaydı İkinci Çağ'da Númenor'un çöküşü sırasında büyük ihtimal ölmüş olacaktı. Yine yüzük olmasaydı, Son İttifak Savaşı'nda da ölebilirdi. İşte bu yüzden gücünü yüzüğe aktardı. Bedenini kaybetse bile yüzük var olduğu sürece yaşamak için. Bununla birlikte, yüzüğün yok edileceği aklının ucundan bile geçmiyordu. Yüzük Savaşları sırasında yüzüğün, Aragorn'da olduğunu ve ona karşı kullanacağını düşünüyordu. Ayrıca yüzüğü yok etmek taşıyanı etkilediği için hiç kolay bir şey değildir. Belki de Gollum olmasaydı, Frodo yüzüğü yok edemeyecekti.

    26) Sauron yok olduktan sonra orklar ve diğer yaratıklarda yok oluyor mu?

    Çoğu ölmüş veya dağılmıştır. Çünkü Sauron'un iradesi olmadan birlik olamazlar. Onları yönlendiren Sauron'dur. Bir kısmı kalsa bile, daha sonradan büyük ihtimalle yok olmuşlardır.

    27) Diğer iki Istar olan Alatar ve Pallando hakkında bilgi var mı?

    Orta Dünya'ya geldikten sonra görevleri, Doğu'ya gidip oradaki insanlara yardımcı olmaktı. Fakat bir daha onlardan haber alınamadı. Tolkien onlar için farklı yoldan da olsa Saruman gibi görevlerinde başarısız olmuşlardır demiştir.

    28) Arkenstone'un bir özelliği var mıdır?

    Hayır, sadece nadir bulunan değerli ve güzel bir taştır.

    [B]29) Witch King, Sauron'un Son İttifak Savaşı'nda mağlup edilmesinden Yüzük Savaşları'na kadar neler yapmıştır?

    1300 yılında Arnor'da Angmar Krallığı'nı kurmuştur. Birçok savaştan sonra Arnor'daki üç krallığı tamamen yıkmıştır. Gondor kralı Earnur ve Glorfindel'in saldırısıyla Angmar Krallığı düşünce Witch King kaçar. Daha sonra ise Minas Ithil'i alıp Minas Morgul yapar. İnsanları da ayartıp Gondor'la birçok savaş yaparlar. Sauron ise bu sırada Dol Guldur'da güçlenmektedir. Gandalf buradan şüphelenip Dol Guldur'a bakmaya gider. Fakat Sauron bunu önceden sezip o gelmeden kaçar. Bundan sonra ise 400 yıllık bir barış dönemi başlar. Sauron Dol Guldur'a dönünce barış dönemi biter.2951'de Sauron kendini tamamen ortaya çıkarana kadar efendisine her türlü savaş hazırlığında yardım etmiştir.

    30) Orta Dünya'daki Güneş ve Ay nasıl oluşmuştur?

    İki ağaç yok olduktan sonra dünya tekrar karanlığa gömülür. Valar hem elflere cesaret versin diye hem de insanların gelişi yakın olduğu için bu iki ağaçtan Ay ve Güneş'i oluşturur. Güneş, Laurelin ağacının son meyvesinin Maia Arien tarafından taşınmasıyla, Ay ise Telperion ağacının çiçeğinin Maia Tilion tarafından taşınmasıyla oluşturulmuştur.

    31) Sauron kapaksız göz şekline neden girdi?

    Aslında Sauron kapaksız göz şeklinde değildir. Sauron bunu metafor olarak kullanmıştır. Aynı zamanda bu ordularının armasıdır yaptığınız her şeyi görüyorum manasında. Sauron o zamanlarda da insan formundaydı. Fakat gücü yeterince yükselmediği için ortaya çıkmayıp gölgelerde saklandı. Bilinenin aksine, Sauron'un kendini göstermesi için mutlaka yüzüğe ihtiyacı yoktu. Biraz daha zaman geçseydi, gücü artıp yüzüksüz olarak da kendini gösterebilirdi. Fakat yüzüğün ortaya çıkması onu da mecburen harekete geçirdi. Tabii yüzüğü ele geçirseydi bir anda büyük bir güç artışı olacağından kendini ortaya çıkarırdı. Göz olayı ise biraz tartışmalı. Sauron’un bunu teleskop ya da başka bir şey için kullandığı daha mantıklı bir teoridir. Fakat kesinlikle Sauron'un kendisi değildir. Hobbit zamanında da fiziksel formu vardı. Fakat güçsüz olduğu için kendisine Necromancer diyerek herkesten saklandı.

    32) Aragorn'un çağırdığı ölülerin hikayesi nedir?

    Onlar Beyaz Dağlar'da yaşayan insanlardı. Gondor kurulduktan sonra Gondor'un yanında savaşacaklarına dair Isildur'a yemin etmişlerdi. Fakat Isildur'un onlara ihtiyacı olduğunda, yani Son İttifak Savaşı'nda, onlar Sauron'un tarafına geçtiler. Isildur ise onları lanetledi ve Isildur'un gazabından kaçarak saklandılar. Sauron’un yanında da savaşa girmediler ve zamanla da bu hale geldiler.

    33) Sauron bedenini nasıl kaybetti?

    Sauron'un ruhu ölümsüz olmasına rağmen fiziksel forma büründüğünde öldürülebilirdi. Son İttifak Savaşı'nda Elendil ve Gil Galad ile uzun bir düello yaptı. İkisini de katletti. Fakat kendisi de zayıf düşmüştü. Tam bu sırada Isildur parmağındaki yüzüğü de kesince ani bir güç düşüşü oldu ve bedenini kaybetti. Çünkü fiziksel formunu korumak için de belli bir güç harcamaktaydı. Ruhu ise kurtuldu ve uzaklara kaçtı. Yüzük olmadan eski fiziksel formuna ve gücüne gelmesi yüzyıllar alacaktı. Sonrasında yüzük yok olunca, yüzüğe gücünün büyük bir bölümünü ve ruhunu aktardığı için ölmüş oldu. Aslında yine de ölmedi. Sadece bir daha fiziksel forma bürünemeyecek şekilde güçsüz bir ruh olarak kaldı. Dünyaya herhangi bir etkisi olamayacağından dolayı ölmüş olarak kabul edebiliriz.

    34) Sauron ordularını Saruman'ın ordularıyla birleştirip Helm's Deep'e saldıramaz mıydı?

    O sıralarda Mordor zaten Gondor ile çatışma halindeydi. Yani ordularını Rohan'a götürmek için Gondor'dan geçmesi gerekirdi. Bu yüzden Gondor'la savaşmadan Rohan'a geçmesi çok zordu. Bir şekilde geçtiğini varsaysak bile bu tamamen israf ve zaman kaybı olurdu. Zafer ne Helm's Deep'de ne de Minas Trith'de kazanılmıştır. Bunlar geçici şeylerdi. Asıl zafer yüzük yok edilince kazanıldı. Yüzük yok edilmeseydi Sauron her türlü galip gelecekti. Sauron’un orduları yeterince güçlü ve fazlaydı. Sadece Rohan ve Gondor'a da saldırılmadı. Erebor çok zor durumdaydı. Yüzük yok edilmeseydi düşeceği kesindi. Lothlorien için de durum benzerdi. Minas Trith ise şans eseri kurtuldu. Rohan'ın gelmesi beklenmiyordu. Yollar tutulmuştu. Fakat onlar gizli yollardan geldiler. Yine Umbar korsanlarının gelmesi bekleniyordu. Fakat mucize oldu ve Aragorn ölüleri çağırdı. Umbar korsanlarını etkisiz hale getirdi. Buna rağmen Batı'nın orduları kara kapılara vardığında düşman onlardan on kat daha fazla sayıya sahipti. Yüzük yok edilmeseydi her türlü Sauron her yeri ele geçirecekti. Yani Helm's Deep'de kaybedilmesi Sauron'un planlarını bozmadı. Oradaki zaferi sadece işleri kolaylaştırırdı. Şöyle düşünmek gerek, yapılan bütün savaşlar Frodo'ya zaman kazandırmak içindi. Amaç yüzük yok edilene kadar Gondor ve Rohan'ın düşmesini engellemek.

    35) Aragorn ölülerden oluşan orduyla Mordor'a saldıramaz mıydı?

    Öncelikle net bir şey söylemek pek mümkün değil. Çünkü Tolkien'in bunu kafasında nasıl kurguladığını bilmiyoruz. Fakat benim düşüncem şöyledir. Öncelikle böyle bir lanet çok istisna bir durumdur. Lanetin kalkması için yeminlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Yeminleri ise Gondor kralına bağlı kalmaktı. Bunun sonucunda Son İttifak Savaşı'nda savaşmaları istendi ve bunu yapmayarak borçlu kaldılar. Borçları ise bir savaşta savaşmak. Lanetten dolayı düşmanlar önlerinde duramıyor. Dursalar bile silah etki etmiyor. Yani muazzam bir güçleri var. Umbar korsanlarıyla savaştılar ve borçlarını ödediler. Eğer salınmayıp Mordor'a gönderilseydiler çok büyük bir dengesizlik olurdu. Borçlarından çok fazlasını ödemiş olurlardı. Bununla birlikte yemin ettikleri zaman bu halde değildiler, normal insandılar. Salınmadıklarında onların bu güçte olacağını düşünmüyorum. Büyük ihtimalle etkisiz ruhlara döneceklerdi. Aragorn onları salmak istemese bile yeminlerini yerine getirdikleri için kendi kendilerine de gidebilirlerdi. Aragorn’un onlara sizi salıyorum demesi sembolik de olabilir. Zaten kitapta da bu bölüm canlı olarak anlatılmıyor. Daha sonradan Legolas Merry'e neler olduğunu anlatırken bizde anlıyoruz olayı. Kaçmayıp Son İttifak Savaşı'nda savaşsalardı yaklaşık Umbar korsanları kadar bir düşmanı öldüreceklerdi. Böyle düşünürsek yeminlerini tam olarak yerine getirmiş oluyorlar.

    36) Konseyin bir karara varması için Saruman'ın mutlaka onay mı vermesi gerekir?

    Tabii Saruman'ın konseyin başkanı ve Aulë'nin önemli bir Maia'sı olmasının saygınlığına etkisi büyüktür. Fakat Sauron'un dönüşünü doğrulayan çok net bir kanıt olmadığı için diğer konsey üyelerini de etkileyebildi. Diğer olasılıklardan bahsederek Sauron'un geri dönmediğine inandırmaya çalıştı diğerlerini. Zaten Sauron'un dönüşü kesin olarak kanıtlanmış olsa Saruman'ın bu tavrını gören diğer konsey üyeleri direkt olarak niyetini anlar ve harekete geçerlerdi. Bir şekilde amacı doğrultusunda ortalığı yatıştırdı Saruman. Konseyin aslında toplanma amacı bilge kişilerin ortak bir karar vermesi. Yoksa istediği kadar Saruman reddetsin, sonuçta elflerin başında Galadriel ve Elrond var. İstediklerini yapabilirler. Eğer ki Saruman onları zorla durdurmaya çalışırsa yine niyetini açığa vurmuş olur. Aynı şekilde Gandalf'ın, Rohan'ı Gondor'a yardım için zorlayamayacağı gibi. İstese Theoden yardıma gitmezdi. Gandalf’da hiçbir şey yapamazdı.

    37) Birinci Çağ'da Balrog'la savaşırken uçurumdan düşen Glorfindel ile Üçüncü Çağ'da Rivendell'deki Glorfindel aynı kişi midir? Glorfindel'in Orta Dünya'da yaptıkları nelerdir?

    Glorfindel konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Tolkien ilk yazdığında Rivendelli Glorfindel ile Gondolinli Glorfindel'i aynı kişi olarak düşünmemişti. Fakat daha sonra onun notlarından Gondolinli Glorfindel'in öldükten sonra tekrar bedeninin kendisine verildiğini anlatmış. Fakat bu notlar onun özel notlarıymış. Yani hikayedeki olabilecek versiyonları bu şekilde yazar ve daha sonra birine karar verip diğerlerini atarmış. Ne yazık ki Glorfindel'in hikayesini açığa kavuşturamadan ölmüş. Urda hangi versiyonu düşüneceği okuyucuya kalmış. Gondolinli Glorfindel Turgon ile birlikte Orta Dünya'ya gelip Gondolin'in baş muhafızlığını yapmıştır. Şehrin düşüşü sırasında ise gizli geçitte halkın geri kalanını kurtarmak için kendisiyle birlikte Balrog'u uçurumdan atmıştır. Bu sayede Earendil kurtulmuş ve Melkor mağlup edilmiştir. Eğer bedeni kendisine tekrar verildiyse büyük ihtimalle Istari'yle birlikte Orta Dünya'ya gelmiştir. Witch King'in Angmar Krallığı'nın yıkılmasında önemli rol oynamıştır. Witch King için Earnur'a meşhur "Onu izleme, onun ölümü bir erkeğin elinden olmayacak." kehanetini söylemiş ve doğru çıkmıştır. Ayrıca Aragorn ve Frodo'nun Rivendell'e ulaşmasına da yardımcı olmuştur.

    38) Cüceler nasıl yaratılmıştır?

    Cüceler Vala Aulë tarafından gizlice şekillendirilmiştir. Daha sonra bu işten haberi olan Eru Iluvatar onları kabul edip irade bahşetmiştir. Fakat kendi çocukları olan elflerden önce uyanmalarını istemez ve elflerin uyanışına kadar onları uykuya yatırır. Cuivienen'de elflerin uyanışından kısa süre sonra Gundabad Dağı'nda ilk cüce Durin'in uyandığı söylenir.

    39) Frodo'nun soyu nereden gelmektedir ve anne, babasını nasıl kaybetmiştir?

    Frodo Fosco Baggins'in torunudur. Fosco'nun üç oğlu vardır; Dora, Duda ve Drogo Baggins. Drogo daha sonra Primula Brendybuck ile evlenir ve bir oğlu olur; Frodo Baggins. Bir gün Drogo ve Primula kayık ile gezintiye çıkar Brandywine nehrinde ve belli olmayan bir sebepten dolayı orada boğulurlar. Boğulmaları ile ilgili iki söylenti vardır. Bunu da Sam'in babası ihtiyar anlatır. İlk söylentiye göre kayık ile gezintiye çıkmadan önce ikisi de oldukça sağlam bir yemek yer ve zaten şişman olan Drogo'nun ağırlığına dayanamayan kayık batar ve orada boğulurlar. İkinci söylentiye göre ise bu aslında bir kaza değildir. Kayık gezintisi sırasında karısı Primula, Drogo'yu kayıktan aşağı iter. Boğulmak üzereyken Drogo son bir hamle ile Primula'ya yetişir ve onu da kendisiyle birlikte aşağı çeker ve ikisi birden boğulur. Bunun sonucunda da Frodo 12 yaşında öksüz ve yetim kalır ve diğer akrabalarının yanında yetişir. Drogo ve Bilbo kuzenlerdir. Bilbo maceralarından dolayı iyi gelir elde ettiğinden akrabalarının çoğu bu gelire sulanır ve Bilbo haliyle çoğunu sevmez. Fakat Frodo ile küçüklükten beri çok iyi anlaştıklarından bir süre sonra Frodo'yu yanına alır ve yanında yetiştirir. Bilbo'nun bir diğer niyeti de kendisine bir varis aramasıdır. Zira o öldüğünde eğer ortada varis yoksa herkes evine ve mal varlığına konacaktır. Bu nedenle Frodo'yu da çok sevdiğinden onu kendi varisi beller.

    40) Erebor ele geçirildikten sonra cüceler ve şehrin durumu nasıl gelişiyor?

    Thorin savaşta öldüğü için Erebor'a Dain II Ironfoot hükmeder. Daha sonra Balin ve grubu Moria'yı ele geçirmek için Erebor'dan ayrılırlar. Fakat oradaki goblinler tarafından hepsi öldürülür. Minas Trith kuşatıldığı sırada Erebor'da eş zamanlı kuşatılır. Dale insanları ve cücelerin ittifakı ile yüzük yok edilip Sauron düşene kadar şehir dayanır. Fakat kuşatma sırasında Dain II ölür. Yüzük yok edildikten sonra kuşatma dağılır ve tahta Thorin III Stonehelm geçer.

    41) Yüzük Savaşları sırasında insanlar güneyde direnirken kuzeyde durumlar nasıldı? (Erebor, Lothlorien, Mirkwood)

    Minas Trith kuşatılırken eş zamanlı olarak Erebor, Mirkwood ve Lorien'e de saldırılar düzenlendi. Sauron düşmanlarının tek sancak altında toplanmaması için doğuluları kuzeye gönderdi. Doğulular Erebor'a doğru yürüyüşe geçti. Bunun haberini alan Dain II ve Dale insanlarının kralı Brand orduları birleştirip onları karşıladı. Uzun süren yakın savaştan sonra geriye, Erebor'a çekilmek zorunda kaldılar. Erebor'un kapısının önünde uzun bir süre savunma yapıldı. En sonunda Brand öldü ve onun bedenini korurken Dain'de öldü. Böylece kuşatma başlamış oldu. Bu sıralarda yüzük yok edilerek Morannon'da Sauron'un ana gücü mağlup edildi. Güneyden gelen kötü haberlerle doğulular umutsuzluğa kapılıp moralleri bozuldu. Bunu gören Erebor'un ve Dale insanlarının yeni kralları Bard II ve Thorin III son bir saldırıyla kuşatmayı kırmayı başardılar. Eğer bu savaş kaybedilseydi, buradaki ordular Dol Guldur'un ordularıyla birleşip Mirkwood ve Lothlorien'in de düşmesine neden olacaktı. Bu da dolaylı yoldan Sauron'un tüm kuzey ordularının tek sancak altında toplanıp Rohan'a ve Gondor'a arkalarından saldırma imkânı sağlayacaktı.

    42) Beorn tam olarak nedir?

    Hobbit kitabındaki sözler dışında pek bir şey bilmiyoruz. Onun için kitaptan alıntılar yapıyorum;

    " Bazıları onun soyunun devlerin gelişinden önce dağlarda yaşayan koca ve kadim ayılara dayandığını söyler. Diğerleri onun Smaug veya diğer ejderhaların dünyanın bu yöresine gelmesinden ve goblinlerin kuzeyden tepelere göçünden önce yaşayan ilk insanların torunu olan bir insan olduğunu söyler. Doğrusunu bilmesem de ikinci hikâyenin gerçek olduğunu tahmin ediyorum. O soru sorulacak türden biri değildir! "

    Gandalf şöyle demiş;

    " Bir gece onun Vagonkaya üzerinde oturmuş, Dumanlı Dağlar'ın ardına çöken ayı izlerken gördüm ve ayıların lisanında hırlayarak şöyle dediğini duydum; " Gün gelecek can verecekler ve ben geri döneceğim! " bu yüzden onun da bir zamanlar dağlardan geldiğine inanıyorum. "


    43) Yüzüğün Sauron'un eline geçme tehlikesi olmasına karşın neden yüzük yok edilmek isteniyor? Yüzüğü saklasalar olmaz mıydı?

    Sauron yüzük olmadan da Orta Dünya'yı ele geçirecekti. Yeterli orduları vardı ve cüceler olsun elfler olsun insanlar olsun yüzük yok edilene kadar zar zor dayanabildiler. Kazanmak için yüzük mutlaka yok edilmeliydi. Kara kapıların önündeki savaşta da gördüğümüz üzere Sauron'un orduları insanların ordularından on kat fazlaydı. Bununla birlikte elf ve cüce diyarları da kuşatma altındaydı. Ayrıca yüzük Sauron'un elinde olmasa bile etrafa kötülük yayıp ayrılık ortamı oluşturmaktaydı. Bunun için yüzüğü yok etme kararı birçok riske rağmen verilebilecek en doğru karardı.

    44) Huan kimdir ve Orta Dünya'da nasıl rol almıştır?

    Elfler Valinor'da yaşıyorken Vala Oromë bu köpeği, arkadaşı Fëanor'un oğlu Celegorm'a hediye etmişti. Huan'da bu zamandan sonra ona itaat etmeye başladı. Noldor'un kaçışına Celegorm'la birlikte o da dahil oldu. Beren ile Luthien'in Silmaril görevine kadar Nargothrond'da Celegorm'la birlikte kaldı ve avlara çıktı. Celegorm'un Luthien'i engellemesine karşı Luthien'in yanında oldu. Beraber Beren'i Sauron'un zindanlarından kurtarmak için Tol in Gaurhoth'a gittiler. Huan oradaki bütün kurtları öldürdü. Huan'ın ölümünün dünyadaki en büyük kurt tarafından olacağına dair bir kehanet vardı. Sauron bunu göz önünde bulundurarak şimdiye kadarki en korkunç kurt formuna girdi ve Huan ile uzun süre mücadele etti. Fakat galip gelemedi ve kaçmak zorunda kaldı. Huan bundan sonra Beren ile Luthien'in Angband'a girmek için kılık değiştirmelerini sağladı. Ayrıca efendisi Celegorm ve onun kardeşi Curufin'e karşı onları bir kez daha kurtardı. Beren ile Luthien Angband'ın derinliklerinden Silmaril'i, Melkor'un tacından almayı başardılar. Fakat tam çıkarlarken bizzat Melkor tarafından yetiştirilmiş dehşet saçan kurt Carcharoth Silmaril'i Beren'in eliyle birlikte yuttu. Kurt karnındaki Silmaril'in etkisiyle delirdi ve delicesine koşmaya başladı. Beren ve Luthien Doriath'a geldiklerinde kurdu avlamaya karar verdiler. Beren, Mablung, Beleg ve Huan birlikte kurdun peşine düştüler. Kurdu yakaladıklarında Huan Carcharoth'la uzun süre dövüştü. Sonunda Carcaroth öldü. Fakat Huan'da ölümcül şekilde yaralanmıştı ve böylece kehanetteki gibi sonu geldi.

    45) Orta Dünya'daki hayvanlar kim tarafından yaratılmıştır?

    Orta Dünya'daki bütün hayvanlara Kelvar denir. Bunlar da dünyanın ilk başlarında Eru Ilúvatar tarafından yaratılmışlardır.

    46) Angmar'ın kuruluşu ve yıkılışı nasıl olmuştur?

    Angmar'ın Üçüncü Çağ'ın 1300'lü yıllarında Arnor'da Witch King tarafından temeli atılmıştır. Başkenti Carn Dûm'dur. Buradan Dúnedain krallıklarına doğru yayılmıştır. İlk olarak Rhudaur işgal edilmiştir. Buranın başına ise doğulu Ulfang'ın soyundan gelenler geçmiştir.1356'da ise Rhudaur'ın güçleri Arthedain'e saldırmış, Arthedain tamamen yok olmaktan Cardolan'dan gelen yardım sayesinde kurtulmuş ve Weather Hills'e çekilmişlerdir.1409'da ise bu sefer Cardolan'a saldırı yapılmış ve başkentleri Barrow-downs dışında bütün yerleşim yerleri yıkılmıştır. Bundan sonra 500 yıl boyunca uzun bir mücadele süreci başlamıştır. Fakat büyük veba salgınının gelmesinden sonra tüm Cardolan insanları ölmüştür. Bunun sonucunda Witch King müttefiksiz kalan Arthedain üzerine tüm gücüyle saldırmış ve yaptığı son saldırıyla beraber başkent Fornost'da 1974 yılında işgal edilmiştir. Böylece tüm Dúnedain krallıkları yok olmuştur. Bundan 1 yıl sonra ise Gondor kralı Eärnur ordusuyla birlikte gelmiş ve Fornost Savaşı yapılmıştır. Daha sonradan gelen Glorfindel'in ordusuyla Eärnur'un ordusu arasında kalan Witch King'in tüm kuvvetleri mağlup edilmiştir. Fakat Witch King kurtulup kaçmayı başarmıştır.

    47) Orkların ömürleri ne kadardır?

    Orkların ölümlü ya da ölümsüz oldukları net bir şekilde hiçbir yerde belirtilmemiştir. Hatta hayatını spesifik olarak bildiğimiz tek ork Azog oğlu Bolg'dur. Bolg Azanulbizar Muharebesi (2799)'nde ve Beş Ordular Savaşı (2941)'nda savaşmıştır. Yani 150 yıldan fazla bir hayata sahip olduğunu biliyoruz. Fakat ölümsüz olduklarını söylemek için yeterli değil. Kökenlerinin elf olduğunu düşünürsek çok büyük bir ihtimalle ölümsüzdürler. Belki de Orta Dünya'da onların ölümlü ya da ölümsüz olduğunu kimse bilmiyordur. Zannetmiyorum ki uzun yıllar yaşamış bir ork olsun. Diğer ölüm nedenlerini bir kenara bıraksak bile Melkor ve Sauron elinde olan bütün orkları savaşa sürüyordu. Uzun yıllar yaşaması için Azog ve Bolg gibi diğer orklardan üstün biri olmalıdır. Onlar da çok uzun yaşamamışlardır.

    48) Gloin'in oğlu Gimli Thorin ve kafilesinin çıktığı yolculuğa neden katılmamıştır?

    Gimli o zamanlar 60'lı yaşlarındaydı. Fakat bir cüceye göre genç ve tecrübesizdi. Çünkü cücelerin ortalama yaşam süreleri 250 yıldır. Bu yüzden çok istemesine rağmen Thorin'in kafilesine alınmamıştır.

    49) Silmaril'i denize attıktan sonra Feanor'un oğlu Maglor'un kaderi ne olmuştur?

    Silmarillion'da Silmaril'i attıktan sonra onun bir gezgin olduğu yazar. Efsaneye göre Orta Dünya'nın kıyılarında pişmanlık ve çaresizlik içinde ağıt yakarak gezdiği söylenir. Çünkü zamanın sonuna kadar hem bedensel hem de ruh olarak Valinor'a girmesi yasaklanmıştır. Alternatif hikâyede ise Beleriand kıtasının yok olduğu sırada onun da üstünde bulunduğu ve kıtayla birlikte yok olduğu söylenir. Fakat bu resmi değildir. Bununla birlikte öldürülmüş olsa yazıya dökülmüş olurdu bu olay.

    50) Yüzük Gandalf, Galadriel ya da Aragorn tarafından iyilik için kullanılamaz mıydı?

    Amaçları başta iyilik yapmak da olsa sonradan bu kötülüğe dönebilirdi. Çünkü ortada çok büyük bir güç söz konusu. Bu güçle Sauron'u yendikten sonra, bu güce hâkim olan kişi büyük bir ihtimalle yoldan çıkıp herkesi hakimiyeti altına almak isteyip Sauron'un yerine geçecekti. Onun için yüzüğü kullanmak yerine yok etmek tüm dünya için en mantıklı tercihtir.

    51) Sauron ve yüzüğün kaderi Son İttifak Savaşı'ndan Yüzük Savaşları'na kadar ne olmuştur?

    Sauron yenildikten bir süre sonra gücünü toplamak için kimliğini gizleyerek Dol Guldur'u mesken tutar. Kronolojik sıra ise şöyledir;

    1000: Istari Orta Dünya'ya gelir.

    2060: Gandalf Dol Guldur'dan şüphelenir ve bakmaya gider. Fakat o gelmeden önce Sauron bunu sezer ve buradan doğuya kaçar.

    2063: Witch King'in de saldırıları durur ve iki tarafın da tetikte olduğu temkinli barış dönemi başlar.

    2460: Sauron tekrar Dol Guldur'a döner ve temkinli barış dönemi biter.

    2463: Dol Guldur'daki kötülüğün artmasıyla birlikte Galadriel'in isteği doğrultusunda beyaz konsey ilk defa toplanır. Aynı zamanda da yüzük Deagol tarafından bulunur.

    2850-2851: Gandalf Dol Guldur'a bir kez daha gider. Bu kez Sauron kaçamaz ve Gandalf onun dönüşünü doğrular. Konsey ikinci kez toplanır. Fakat amacı, tek yüzüğün sahibine dönmek için kendini ortaya çıkarması, ardından da ona kendisinin sahip olması olan Saruman herhangi bir saldırıya onay vermez.

    2939: Saruman Sauron'un gücünün arttığını, Isildur olayını bildiğini ve onun öldüğü yerlerde tek yüzük için araştırmalara başladığını öğrenir. Tek yüzüğün Sauron'un eline geçmesinden korkar.

    2941: Konsey üçüncü kez toplanır. Bu sefer Saruman'da saldırıya onay verir. Dol Guldur üzerine saldırı düzenlenip Sauron'un Mordor'a kaçması sağlanır. Aynı zamanda cücelerin yolculuğu başlar. Smaug öldürülür. Beş Ordular Savaşı yapılır ve Erebor tekrardan cücelerin eline geçer.

    2951: Sauron Mordor'da kendini ortaya çıkarır.

    2953: Konsey son kez toplanır ve bu konseyde Saruman tek yüzüğün denizlerde kaybolduğunu iddia eder. Bundan sonra ise Isengard'a çekilir ve gücünü toplamaya başlar.


    52) Valar'ın yoktan var etme gücü yoksa cüceler nasıl yaratıldı?

    Aulë cüceleri yoktan var etmedi. Valar olan bir şeyi şekillendirebilir. Aulë cücelerin bedenlerini şekillendirdi. Fakat onlara irade veremezdi. Kitapta da anlatıldığı gibi Aulë cücelerin hareket etmelerini düşündüğünde hareket edecekler, düşüncesi başka bir tarafa kaydığında cüceler oldukları yerde kalacaklardı. Bir nevi kukla gibi. Cücelere iradeyi veren Eru Iluvatar’dır.

    53) Ak konseyin işlevi nedir?

    Ak konsey tüm Orta Dünya'nın kaderini tayin etmez. Ak konsey karar alıp insanlara savaşacaksınız diyemez. Kendileri karar verip kendi hükümleri geçtiği yere kadar karışabilirler. Gerisine sadece tavsiye verebilirler. Örnek verirsek Dol Guldur'a savaş kararı alındığı zaman Elrond ve Galadriel kendileri savaşa gitmişlerdir. Cücelere ya da insanlara hüküm veremezler. Ak konseyi bir yönetim birimi yerine düşünce alışverişi yapılan bir toplantı olarak düşünmek gerekir. Orta Dünya'daki bilge kişilerin kendi arasındaki tartışması.

    54) Orta Dünya'da varlıklar öldükten sonra ruhlarına ne olmaktadır?

    Maiar'ın fiziksel formu yok edilmişse bir daha fiziksel forma giremezler ve etkisiz ruh olarak kalmaktadırlar. Dünyada herhangi bir şeye etkileri olamaz. Başıboş dolaşırlar.

    Elflerde ve insanlardaki ölüm ise biraz daha farklıdır. Kısaca özet geçersek her varlık fëa ve hröa'dan oluşmaktadır. Fëa ruh, hröa ise bedendir.

    Bilindiği gibi elfler ölümsüz iken insanlar ölümlüdür. Elfler herhangi bir hastalıktan doğal olarak ölmezler. Iluvatar elflerin kaderini dünyaya bağlamıştır. Fakat kötülüğün gelişiyle birlikte elfler katledilmişlerdir. Doğal olarak ölmeseler bile bedenleri yok edilebilirdi. Iluvatar'ın elfler üzerindeki planları bozulmuştur. Yine de fëa dünyadan ayırılamaz ve dünyadaki yorgunluktan sonra Mandos'un salonlarına giderek burada huzur bulur. Elfler için fëa'nın hröa'dan ayrılması olağandışı bir durumdur. Eru bu duruma bir çözüm bulur. Fëa belli bir süre Mandos'un salonlarında kaldıktan sonra eğer elf isterse ve Valar da izin verirse eski bedeni Eru'nun gücüyle Valar tarafından yeniden yaratılır ve ruh tekrar bedenini bulur. Normalde bedeni verilen elf bundan sonraki hayatını Aman'da sürdürür. Fakat Orta Dünya'ya giden istisnalar da vardır. Bununla birlikte yargılanan ruhun tekrar bedenine dönmesine izin verilmeyebilir ya da geciktirilebilir. Kimse zamanın sonunda elflere ne olacağını bilmez. Fakat elfler umut eder ki zamanın sonunda Iluvatar onlar için iyi şeyler planlamıştır ve doğalarını tatmin edecektir.

    İnsanlarda ise durum daha farklıdır. İnsanların ölümü doğaldır ve fëa'nın hröa'dan ayrılması olması gereken bir durumdur. Sonradan tekrar bedenlerine dönmezler. Ayrılan fëa elflerinki gibi Mandos'un salonlarına gider. Fakat gittikleri yer elflerinkinden ayrılmıştır. Bir süre burada durduktan sonra fëa tamamıyla dünyayı terk eder. Ruhun nereye gittiğini Iluvatar'dan başka kimse bilmemektedir.


    55) Moria'ya Yüzük Savaşları'ndan sonra ne olmuştur?

    Durin VII Moria'yı tekrar ele geçirmiştir.

    56) Galadriel yüzük testini geçtikten sonra gücüm azalacak diyerek neyi kastetmiştir?

    Kendi fikrime göre; Galadriel Orta Dünya'da üstün bir elftir ve yönettiği bir diyar bulunmaktadır. Yönetiminde başka elfler vardır. Yüzük testini geçtikten sonra artık huzur bulup batıya gitmek istemektedir. Yani Aman'da sıradan bir elf olacaktır. Yönettiği bir diyar ya da başka elfler olmayacaktır. Bu yüzden gücü azalmış olacaktır. Öte yandan yüzüğü kullansaydı gücünü katlayıp tüm Orta Dünya'ya hükmedebilirdi.

    57) Dişi entlerin kaybolması nasıl olmuştur?

    Dişi entler başka işlerle meşgul olarak zamanla diğerlerinden uzaklaştı ve Brown Lands adında bir bölgede toplandılar. Sauron Son İttifak Savaşı öncesinde buraları yok edince dişi entlerin hepsi kayboldu ve bir daha da bulunamadı.

    58) Sauron yenildikten sonra Aragorn, Eomer ve Faramir'in unvanları ne olmuştur?

    Aragorn Arnor ve Gondor Birleşik Krallığı’nın kralı, Eomer Rohan'ın kralı olmuştur. Faramir ise Aragorn'un ona verdiği Ithilien'in Prensi oldu.

    59) Aragorn Umbar korsanlarını mağlup ettikten sonra Pelennor'a kimlerle birlikte yelken açmıştır?

    Lebennin, Lamedon ve güneyden birçok insanla birlikte Dunedain'da Aragorn'la birlikte Pelennor'a yelken açmıştır. Bu bölgeler Umbar korsanları tarafından saldırı altında olduğu için daha önce Minas Trith'e gelememişlerdir.

    60) Frodo ve Sam yüzüğü paylaşarak taşıyamazlar mıydı?

    Yüzük taşınması gereken basit bir eşya değildir. Taşıyan kişi onunla aynı zamanda bağ da kurar. Sam’in kısa bir süre yüzüğü taşıdıktan sonra geri verirken Frodo'daki değişim bunun olamayacağını kanıtlar. Bir zaman sonra birbirlerine düşman olup rekabete girerlerdi büyük ihtimalle ve hedeflerine de ulaşamazlardı.

    61) Dördüncü Çağ ile birlikte insanların çağı başladı denilerek ne kastedilmiştir?

    Dördüncü Çağ ile birlikte elfler yavaş yavaş Orta Dünya'yı terk etmişlerdir. Cücelerin ve entlerin ise soyu tükenir. Yani Dördüncü Çağ ile birlikte insanların çağı başlamış olur.

    62) Sauron yenildikten sonra orklar yok olduğuna göre bundan sonra Orta Dünya'da herhangi bir huzursuzluk olmuş mudur?

    Gondor ile Doğulu ve Güneyli insanlar arasında bazı savaşlar olup barış yapıldı. Daha fazlasını bilmesek de insanlar arasında çekişme bitmez. Günümüzdeki gibi insanlar arasında birçok anlaşmazlıklar olmuş olabilir.

    63) Höyük Yaylaları'nda hobbitleri yakalayan güç nedir?

    Arnor yıkılmadan önce buralarda insanlar yaşamaktaydı. Cardolan'ın çöküşü ve son olarak da Dunedain'ın ayrılmasıyla alan tamamen boş kaldı. Witch King buralara höyük yaratıkları olarak bilinen kötü ruhlar gönderdi zamandan beri höyük yaylaları kötülüğün etkisinde kalmıştı.

    64) Moria'nın girişindeki yaratık nedir?

    Sudaki Gözcü ismiyle bilinen Sirannon nehrinde yaşayan bir yaratıktır. Tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir.

    65) Güç yüzüklerinden elflerin ve cücelerin sahip olduğu on yüzüğe ne olmuştur?

    Elflerin sahip olduğu üç yüzükten Narya Cirdan'a verilmişti da Gandalf Orta Dünya'ya geldiğinde yüzüğü ona teslim etti. Nenya Galadriel tarafından kullanıldı. Vilya ise Elrond'daydı. Her şey bittikten sonra yüzüklerle birlikte Aman'a gittiler. Zaten tek yüzük yok edildiği için bu yüzüklerin de güçleri kalmamıştı. Cücelere verilen 7 yüzükten 4'ü ejderha ateşiyle yok edildi. Diğerlerini ise Sauron ele geçirdi.

    66) Drúedain/Woslar kimdir, kökenleri nedir, nasıl yaşarlar? Ömürleri ne kadardır?

    Genel adları Drúedain'dır.Rohirrim onlara Wos der. Orantısız vücutları ve içe çökük gözleri vardır. İlginç bir insan ırkıdır. Edain soyundan sayılırlar. İlk Çağ'da Haladin'in soyuyla birlikte Brethil Ormanı'nda yaşamışlardır. İkinci Çağ'da ise birçoğu Numenor adasında yaşamış. Fakat çöküşü önceden görüp buradan ayrılmışlardır. Üçüncü Çağ'da Drúadan Ormanı ve Gondor'un batısında Andrast burnunu yerleşim yeri olarak benimsemişlerdir. Özlerinde iyi kalpli insanlardır. Yüzük Savaşları sırasında Rohirrim'e yardım edip savaşın kazanılmasında büyük rol oynamışlardır. Dördüncü Çağ'da Aragorn Drúadan Ormanı'nı sonsuza kadar onlara bırakmış ve izinsiz kimsenin giremeyeceğinin teminatını vermiştir. Ömürleri ise normal insanlara göre daha kısadır.

    67) Ghan-buri-Ghan kimdir?

    Ghan-buri-Ghan Drúedain'ın şefidir. Önceki yaşantısı bilinmez. Tek bildiğimiz Theoden'le anlaşma yapıp Rohirrim'in Minas Trith'e güven içinde ulaşmasının karşılığında Rohan'ın, Drúedain'ı rahatsız eden orklardan kurtulmalarına yardım etmesini istemesidir.

    68) Tek Yüzük Sauron'un eline geçseydi ona ne gibi bir özellikler kazandırırdı?

    Tek yüzük Sauron'un eline geçseydi eski gücüne kavuşacaktı. Yani gerekirse bizzat savaş meydanına çıkıp savaşabilirdi. Fakat buna gerek bile olmazdı büyük ihtimalle. Yüzük olmadan bile yeterli ordulara sahipken yüzükle çok daha güçlü bir orduya sahip olacağı aşikardır. Çünkü orduları yönlendiren Sauron'un iradesidir ne kadar güçlü olursa hizmetkarları da o kadar güçlü olur. Zorlanmadan çok kısa sürede tüm dünyayı ele geçirebilirdi. Eğer yüzük daha önce eline geçseydi Yüzük Savaşları çok daha önce olabilirdi. Çünkü Sauron'un yüzüksüz olarak savaşa hazırlanması yüzlerce yıl sürmüştü.

    69) Elfler, Orta Dünya'da kalmak yerine neden Aman'a gidiyorlar?

    Aman başından beri elflerin yaşaması gereken bir yerdi aslında. Valar'a karşı yaptıkları başkaldırış onları Orta Dünya'da yaşamaya zorladı. Bununla birlikte birçok elf bu isyana katılmayıp Valinor'da kaldı. Daha sonra affedildiklerinde bazıları Orta Dünya'da kalmayı tercih etti. Aslında bu çok büyük bir iyi niyetti. Kötülüğe karşı diğer ırkları tek başına bırakıp batıya gidebilirlerdi. Sonunda kötülükte yenilince, yani düzen sağlanınca Orta Dünya'yı diğer ırklara bıraktılar ve akrabalarının yanına gittiler. Zaten böyle bir seçeneğin varsa gitmek çok mantıklıdır. Aman muhteşem bir huzur bulma yeridir. Huzurlu bir şekilde akrabalarının yanında yaşamak...

    70) Witch King'in öldürülmesinde Merry'nin rolü nedir?

    Merry'nin kullandığı hançer basit bir hançer değildir. Bu hançer Arnor Krallığı demircileri tarafından Eregion'lu elflerin dövme stilleriyle dövülmüştür. Merry hançeri Witch King'in zayıf noktasına sapladığında bir tür etkileşim olmuştur. Çünkü hançer yok olmuş ve Witch King normalden çok daha fazla zarar görmüştür. Asıl büyük darbeyi yapan ise Eowyn’dir.

    71) İkinci Çağ'dan Dördüncü Çağ'a kadar Moria ve cücelerin durumu nasıl gelişmiştir?

    Öfke Savaşı'yla birlikte Beleriand'ın yok olmasından sonra Noldor Orta Dünya'da yeni bir yuva aramaya başladı. Bunun sonucunda Moria'nın batısında Eregion kuruldu. Moria cüceleri ve elfler çok iyi anlaştılar. Uzun bir süre birbirlerine yardım edip ticaret yaptılar.

    İkinci Çağ 1697 yılında Sauron yüzükleri almak amacıyla Eregion'a saldırıp burayı yıktı. Cüceler ellerinden gelen yardımı yaptıktan sonra dış dünyaya karşı Moria kapısını mühürleyip kapattı.

    Kapılar İkinci Çağ'ın sonunu getiren Son İttifak Savaşı'na kadar kapalı kaldı. İkinci Çağ 3430 yılında yapılan bu savaşta Durin IV önderliğinde Moria cüceleri elfler ve insanların yanında yer alıp Sauron'un birliklerine karşı savaştı.

    Bu savaşın kazanılmasından sonra cüceler rahat bir yaşam sürdü ve dağı kazarak zenginliklerini artırdılar. Üçüncü Çağ 1980 yılında derinlerdeki Balrog'u uyandırmaları büyük bir faciaya neden oldu.

    Balrog, kralı öldürüp tüm cüceleri şehirden sürdü. Yaklaşık 500 yıl Balrog Moria'da tek başına kaldı. Zamanla buraya goblinler ve troller gelmeye başladı. Balrog’u efendileri olarak gördüler. Böylece Moria kötülüğün merkezlerinden biri oldu.

    Üçüncü Çağ 2770'de ise Erebor Smaug tarafından saldırıya uğradı ve orada bulunan tüm cüceler sürüldü.

    2790 yılında Thror yaşlı, fakir ve umutsuz haliyle tek yoldaşı Nar ile birlikte uzun bir yolculuğa çıktı. Nar’ın tüm ikazlarına rağmen Thror Moria'ya girdi. Fakat günler geçmesine rağmen geri gelmedi. Nar onu günlerce bekledi. Sonunda büyük bir sesle Thror'un ölü bedeninin kapıdan çıkarıldığını gördü. Azog Thror'u katletmiş ve Nar'a diğer cücelere mesaj göndermesini istemişti.

    Bu olay cüce-ork savaşlarının başlama noktasıydı. Mesajın Thrain II'ye ulaşmasıyla beraber Thrain tüm cücelere intikam için haber saldı. Dumanlı Dağlar'da birçok savaş yapıldı. En büyüğü ise 2799'da yapılan Azanulbizar savaşıydı. Savaşın sonlarına doğru Demir Tepeler'den yeni cüce birliklerinin gelmesiyle savaş kazanıldı. Dain Ironfoot Azog'u öldürdü. Moria ve Dumanlı Dağlar'daki orkların birçoğu öldürüldü ve bu bölgeler daha güvenli hale geldi. Fakat Moria'ya girilmedi. Balrog'un hala orada olduğu biliniyordu ve savaşlarda çok fazla kayıp verilmişti. Bu yüzden cesaret edemediler.

    2941 yılında ise Erebor'u ele geçirmek üzere Thorin ve kafilesi yola çıktı. Smaug'un öldürülmesi ve Beş Ordular Savaşı'nın kazanılması sonucu Erebor geri alındı.

    2989 yılında Erebor'dan yola çıkan Balin ve grubu Moria'ya girmeyi denedi. İlk başlarda her şey iyi gitmesine rağmen orkların küçük gruba fazla gelmesi ve Balrog'un hala orada bulunması nedeniyle 2994'de gruptan kurtulan olmadı.

    3019 yılında yüzük kardeşliği Balin ve grubundan geri kalanları buldu. Gandalf Balrog'la birlikte aşağı düştü ve sonunda Balrog'u öldürdü.

    Yüzük Savaşları'ndan sonra Dördüncü Çağ'da Moria, cüceler tarafından tekrar ele geçirildi bir kez daha cücelerin yuvası oldu.


    72) Su, Nazguller'in zayıf noktası mıdır?

    Bitmemiş Öyküler'den bizzat C. Tolkien'in Nazguller ve su konusunda yazdığı notu yazarsak yeterince bilgilendirici olacaktır;

    Babam Yüzüktayfları'nın suya olan korkusuna hiçbir çalışmasında değinmez. Yukarıda aktarılmış olan pasajda Osgiliath'a düzenlenen saldırının ana gerekçelerinden biri olarak gösterilen bu korku, Kara Süvariler'in Shire'da izledikleri yolun anlatıldığı detaylı notlarda tekrar karşımıza çıkmaktadır: Hobbitlerin Erşehir Salı üzerinde nehri geçişinin hemen ardından (Yüzük Kardeşliği I/5) karşı kıyıda durmuş kendilerini seyrederken gördükleri Kara Süvari hakkında -ki bu, Dol Guldur'un kumandanı Khamul'den başkası değildi- şöyle denir: "Onlarla beraber Yüzük'ün de nehri geçtiğinin gayet iyi farkındaydı; ama iki kıyı arasında akıp giden su, onun duyuları önünde bir duvar işlevi görüyor, Yüzük'ün karşı kıyıya geçtikten sonra ne yana götürüldüğünü anlamasına engel oluyordu." Baranduin Nehri'nin elflerce kutsanmış sularına Nazgul'ün dokunamayacağı bilgisi de buna eklenir. Ama Nazgul'ün yolculukları sırasında karşılarına çıkan diğer ırmakları, örneğin "köprü harabelerinin oluşturduğu tehlikeli bir geçit" dışında hiçbir geçiş imkânı sunmayan Gri-sel'i nasıl aştığına açıklık getirilmez. Babam Yüzüktayflarının sudan çekinmesi fikrini öykünün geneline uygulamanın zorluğunu çeşitli notlarında kendisi de itiraf etmiştir.

    İlk durumda hobbitler nehri sal ile geçtiklerinden çekinseler de çekinmeseler de takip edemezlerdi. İkinci durumda ise sudan çekinmelerine rağmen Witch King ve iki Nazgul az önlerinde bulunan yüzüğün varlığı onları cezbettiği için suya girme cesareti göstermişlerdir.


    73) Hobbitlerin kökeni nedir?

    Bu konuya açıklık getirilmemiştir. İlk hobbitlere Anduin Vadisi'nde rastlanıyor. Kökenlerini ve insanlarla olan kalıtımsal bağlarını kimse bilmiyor.

    74) Erebor ilk olarak ne zaman keşfedilmiştir?

    Dağın keşfedilmesi Ağaçların Yılları'na dayanır. Yani ilk cüceler uyandıktan kısa süre sonra keşfedilmiştir. Cüceler tarafından daha çok maden olarak kullanılmıştır. Burada kurulan krallık ise Moria'nın Balrog yüzünden terkedilmesinden sonra olmuştur. Buradan kurtulanlar Thrain I önderliğinde Erebor'a yerleşmişlerdir.

    75) Ak Ağaç'ın kökeni nedir?

    Ak Ağaç'ın kökeni Telperion'dan gelir. Yavanna Aman'daki Noldor şehri Tirion için Telperion'un soyundan gelen Galathilion adında bir bitki oluşturdu.

    Bu bitkinin birçok fidesi vardı ve bu fidelerden biri de Tol Eressea'ya getirildi ve Celeborn adı verildi. İlk Çağ bittikten sonra Eldar insanlarla olan dostluğuna istinaden Celeborn'un fidelerinden birini Numenor'a verdi.

    Bu yeni fideye Nimloth adı verildi ve Armenelos'da kralın bahçesinde yetişti.

    İkinci Çağ 3262'de ağaç Sauron tarafından kesildi ve odunları Melkor'a tapınılan yeni dinin ateşi oldu. Buna rağmen Isildur ağaç yok olmadan önce meyvelerinden birini almayı başarmıştı. Isildur birçok zorluğa rağmen meyveyi canı pahasına koruyarak gemiyle Numenor'un Çöküşü'nden kaçıp Orta Dünya'ya gelmeyi başardı.

    Fidan Minas Ithil'e dikildi.3429 yılında Sauron Orta Dünya'ya dönünce kaleye saldırıp ele geçirdi ve Ak Ağacı da yaktı. Fakat Isildur ağacın fidanlarından biriyle yine kaçmayı başardı.

    Üçüncü Çağ 2 yılında Isildur fidanı Minas Anor (Minas Trith)'a dikti. Bu ağaç da ancak 1636 yılına kadar dayanabildi. Büyük salgın ağacı da öldürdü.

    Üçüncü ve son fidan 1640 yılında Kral Tarondor tarafından dikildi. Maalesef bu ağaç da 2872 yılında öldü. Bundan sonra başka fidan bulunamadı ta ki Aragorn kral olana kadar.

    Aragorn Gandalf'ın da yardımıyla Mindolluin yamaçlarında Nimloth'un fidanlarından birini keşfetti ve alıp Minas Trith'e dikti. Fidan 3019 yılında çiçek açtı.


    76) Ejderhaların kökeni nedir?

    Ejderhaların tam olarak nasıl oluştuğu belli değildir. Birçok teori vardır bu konu hakkında. Melkor’un dünyada olan varlıklarda seçici üretim yaparak ejderhaları yetiştirmesi, müzik sırasında entlerin çağırıldığı gibi Melkor'un müziği bozmasıyla bu tip varlıkların gelebileceği, ejderhaların Balroglar gibi birer Maia olabileceği gibi birçok teori mevcuttur.

    77) Dünya ne gibi aşamalardan sonra ne zaman Yüzük Savaşları'ndaki bildiğimiz haline geldi?

    İlk Çağ sonunda Beleriand kıtası Öfke Savaşı sonunda sular altında kaldı. Numenor’un çöküşünden sonra ise dünya yuvarlak oldu. Aman kıtası dünyadan ayrıldı ve Numenor adası sular altında kaldı.

    78) Kırmızı Kitap nedir? Tolkien yazdıklarını bu kitaptan mı almıştır?

    Tolkien oluşturduğu dünyaya gerçeklik hissiyatı vermek için anlattıklarının günümüze kalanlar kadarıyla olduğunu belirtir. Örneğin Valar'ın tarihinden bahsederken o zamanları görmüş elflerin anlattıkları kadarını bize aktarır. Numenor’un tarihinin az olmasını çöküş esnasında bilgilerin çoğunun kaybolduğuna bağlar. Verilen birçok bilginin kaynağı olarak Minas Trith kütüphanesi gösterilir. Yine Hobbit ve Lotr hikayelerini de Bilbo ve Frodo'nun yazdıkları kadarıyla bize aktarır. Tolkien oluşturduğu dünyayı kısmen de olsa gerçek dünyayla bağlama düşüncesindeydi.

    79) Aragorn Fırtına Tepesi'nde beş Nazgul'e karşı birden nasıl mücadele edebilmiştir?

    Ortada birçok değişken bulunmakta. Aragorn’un beş Nazgul'le o anda mücadele etmesi pek bir anlam ifade etmez. Gelecekte aynı kişiler karşı karşıya gelse ne olacağını kimse bilemez. Aragorn orada sadece zaman kazanıp anı kurtarmıştır. Aniden ateşle gelip Nazgul'leri uzaklaştırmıştır. Daha sonra Glorfindel'in yardımı ve nehrin ayaklanması olmasa büyük ihtimalle hepsi yakalanmış olacaktı. Şunu da unutmamak gerek Nazgul'ler doğrudan Sauron'un gücüne bağlıdır. O ne kadar güçlenirse onlar da o kadar güçlenir. Rahatlıkla söylenebilir ki Witch King Pelennor Çayırları Savaşı'nda hem hazırlıklı hem de çok daha güçlüydü. Bu yüzden de Gandalf'a meydan okuyabilmiştir. Ortam koşulları öncelikli olmak üzere birçok değişkeni hesaba katmak gerekmektedir.

    80) Gandalf'ın geri gönderilmesi Sauron ve yüzüğün yok olacağının kesin bir işareti miydi? Yoksa görevde başarısızlık olabilir ve Valar Sauron’u yok etmekten vazgeçebilir miydi?

    Valar Orta Dünya'nın kaderine direkt olarak etki etmez. Gönderdikleri temsilcilerle Orta Dünya halklarına tavsiye ve teşvik verirler. Ki bu durumda bu iş Gandalf'a kalmıştır. Gandalf’ın tekrar gönderilmesi zaferin alınacağını kesinleştirmez. Sadece zaferin alınmasını kolaylaştırır. Pekâlâ Gandalf'ın gelmesine rağmen başarısız olunabilirdi. Bu başarısızlıktan sonra olayların nasıl gelişeceği ise çok farklı bir konu olurdu.

    81) Valinor'a ölümsüz diyar denmesinin nedeni ölümsüzlerin orada yaşaması mıdır yoksa orada ölümün olmaması mıdır? Ölümlü bir canlı Valinor'a giderse ölümsüzlüğe mi kavuşmuş olur?

    Ölümsüz diyar denmesinin sebebi orada ölümsüzlerin yaşaması, doğal olarak da ölümün olmamasıdır. Ölümlü biri oraya giderse bu onu ölmekten kurtarmaz. Buna bağlı olarak Frodo ve Bilbo'nun, eğer ulaştıysa Gimli'nin de öldüğünü söyleyebiliriz.

    82) Umbar korsanlarının kökeni nedir?

    Kökenleri Numenor'dur. Fakat Yüzük Savaşları'na gelinceye dek Umbar bölgesi birçok kere kuşatılmış. Gondor burayı ele geçirmiş. Sonra tekrar kaybetmiştir. Haradrim'in de bu bölgede etkisi olmuştur. Bu çok uzun süreçte Umbar korsanlarının kanı daha çok güneylilerle karışmıştır. Yani Numenor soyu hemen hemen kaybolmuştur.

    83) Ejderhalar nasıl oluşmuştur?

    Ejderhaların nasıl oluştuğuna dair kesin bir doğru yoktur. Sadece teoriler vardır. Bu teorilerden bazıları;

    Ejderhalar, zaten dünyada olan bazı hayvanların dönüşmüş halidir. Örneğin kartallar.
    Ejderhaları Melkor oluşturmuştur ve onlara kendi ruhundan parçalar vererek iradeleri olmasını sağlamıştır.
    Ejderhalar, Yavanna'nın yaratıklarıdır. Orta Dünya'nın korunması için varlardır. Fakat daha sonra Melkor'un hizmetine girmişlerdir.
    Ejderhalar, Maiar'dan gelir. Aynı Balroglar gibi ve Melkor'un hizmetine girmişlerdir.
    Ejderhalar, Maia ve sürüngen bir hayvanın kırmasıdır. Bu şekilde oluşup daha sonra bir ırk haline gelmişlerdir.

    Bu teorilerden herhangi biri doğru olabilir. Ama kesin bir yargıda bulunamıyoruz.


    84) Frodo, Sam, Bilbo ve Gimli ölecek olmalarına rağmen Ölümsüz Diyar'a yelken açmıştır?

    Frodo ve Bilbo yüzüğü taşırken gördükleri zararın iyileşmesi için gitmişlerdir. Gimli ise oraya ulaşmak amacıyla yola çıkıyor. Fakat ulaşıp ulaşmadığı belirsiz. Normalde gitmesi yasaktır. Neden gitti diye düşünürsek de Gimli son savaştan sonra bir nevi kendi ülkesini kuruyor ve halkını refah içinde yaşatıyor. Yani yapabileceği her şeyi yapmış durumda. Hayatının sonlarında Sam'le birlikte arkadaşlarını görmek için bu yolu tercih etmiş olabilirler. Bunun dışında Ölümsüz Diyar, başka yerlerle kıyas edilemeyecek düzeyde bir yer. Bir nevi cennet diyebiliriz. Her canlı oraya gitmek ister sonuç olarak.

    85) Sauron'un yüzüğüne karşılık Maia, ya da güçlü elfler tarafından başka bir yüzük dövülseydi ve ruhlarını bu yüzükle birleştirip iyilik için kullansalar olmaz mıydı?

    İkinci Çağ'da Orta Dünya'da Sauron hariç Maia yoktu. Gandalf ve diğerleri Üçüncü Çağ'da gelmişlerdir. Olsalar bile hiçbiri böyle bir şeye yeltenmezdi. Çünkü daha önceki soruda açıkladığım gibi böyle bir gücün bir kişide toplanması iyi bir şey değildir. Yapsalardı sonucun ne olacağını bilmiyoruz. Ama örneğin Saruman bu işe dahil olsaydı daha sonra ihanet ettiği gibi dünyaya ihanet edip Sauron'un yerini alması çok olası olurdu. Fakat hiçbiri Sauron'un dengi değildir. Birçok ruh birleştirilebilir mi? Hiçbir fikrim yok. Ama biraz sınırları zorlamış oluruz sanırım. Bununla birlikte bu ruhu yüzüğe aktarma tekniğini herhangi bir insan, elf, hatta Maia'nın yapabileceğini sanmıyorum. Sauron burada kendi bilgisi ve gücüyle böyle bir şey ortaya koymuştur. (Zamanın başında Aule'nin öğrencisi olmasının etkisi de büyüktür.) Kaldı ki Kıyamet Dağı'nı kullanmaktadır hammadde olarak da.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 8 Ocak 2018; 18:52:53 >







  • Birçok yerde okunması gereken 100 eserin içinde olan Lord of the Rings'e boş iş diyorsanız sizde bir sıkıntı vardır.Suç ve Ceza'nın değeri neyse Yüzüklerin Efendisi'nin değeri de onun kadardır.Dostoyevski neyse Tolkien'de onunla eş değerdir.Ayrıca okumadığımızı nereden biliyorsunuz? Okudum bitti kitaplar.Konuya soru gelirse onları cevaplıyorum.24 saatim bununla geçmiyor.Az bilgilenin ondan sonra konuşun.Aynı zamanda saygılı olmayı da öğrenin.Boş olduğunu düşünüyorsanız konuya girmezsiniz.Kimsenin öğüde ihtiyacı yok.Yazmayacaktım ama dayanamadım.
    Amacınız nedir bunları koyarak?Burası kabul etsenizde etmesenizde boş desenizde Orta Dünya ile ilgili bir konu."Kütüphanemiz SS'li" konusu değil.Karıştırdınız galiba.Boşu boşuna konuyu kirletmişsiniz.Kendinizi kime kanıtlamak istiyorsanız pm denen birşey var.İsterseniz oradan hayatınızda okuduğunuz tüm kitapların fotoğrafını çekip atabilirsiniz.Yaptığınızı hiç hoş bulmadım.Buraya gelip mantıksız bir yorum yapıp bakın ben bu kadar kitap okudum.Ben doğrusunu bilirim demeniz yaşınız kaç bilmiyorum.Ama olgun bir insanın yapacağı iş değil. (Ki kitap bilginize de kimse laf söylemedi)Yanlış bulunan şey sadece yorumunuz bu konu hakkındaki.Sizden ricam bu tartışmayı sonlandırıp (Gerekirse pm den devam edebilirsiniz) koyduğunuz konuyla uzaktan yakından alakası olmayan fotoğrafları kaldırmanız.Anlayışınız için teşekkür ediyorum.
  • Yararlı bir konu olmus. Hobbit'le ilgili sorularımı az cevaplamadın sinema bölümünde
  • umarım ilerde geliştirirsin içeriği yavaş yavaş olur hepsi hayırlı olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: itachi237

    umarım ilerde geliştirirsin içeriği yavaş yavaş olur hepsi hayırlı olsun.
    Bu konu da aynı işlevde değil mi zaten?
    http://forum.donanimhaber.com/m_50435240/tm.htm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GencayA

    Bu konu da aynı işlevde değil mi zaten?
    http://forum.donanimhaber.com/m_50435240/tm.htm

    o konu yanlış cevaplarla dolu. sonuna doğru pek çok kişi toparladı ama insanları yanlış yönlendirebilir. burdan temiz bir şekilde başlamak daha doğru olacaktır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: GencayA

    Bu konu da aynı işlevde değil mi zaten?
    http://forum.donanimhaber.com/m_50435240/tm.htm

    İlk mesajdada belirttim.Yanlış cevaplarla birlikte aynı soru yüz kere tekrarlanıyor.Sık sorulan soruları ilk mesajda toplayacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 24 Aralık 2012; 0:10:31 >
  • O zaman ben de cevaplama takımına katılabilirim, daha taze bitirdim sayılır Silmarillion'u.
  • Güzel konu..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rodin -- 21 Aralık 2012; 17:40:03 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rodin

    Güzel konu..
    bu sauronu çok merak ediyorum ya kitaplarda bi tasviri var mı zırhsız hali olarak nasıl bir şey

    bir de bu yüzükler insanlara elflere cücelere vs veriliyor ya bunları kim veriyordu ve sauron asıl en güçlü yüzüğü nasıl kendisi yapabildi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    bu sauronu çok merak ediyorum ya kitaplarda bi tasviri var mı zırhsız hali olarak nasıl bir şey

    bir de bu yüzükler insanlara elflere cücelere vs veriliyor ya bunları kim veriyordu ve sauron asıl en güçlü yüzüğü nasıl kendisi yapabildi

    Güzel soru, sık sorunlanlardan.

    Öncelikle Sauron bir Maia'dır.Yani ruhu ölümsüzdür.Fakat dünyada maddeye etki edebilmeleri için fiziksel görünüme sahip olmaları gerekir ve bu fiziksel görünüm kendilerinin istedikleri şekilde olabilir.Tabiki güçleri yettiğince.Kısacası belli bir fiziksel formları yoktur.

    Yüzük konusu ise şöyledir.Melkor'un yenilmesinden sonra Sauron Orta Dünya'ya gelir.Burada güzel bir fiziksel forma bürünür ve elflerle yakınlaşır.Özelliklede Eregion'lu elflerle. Lindon'lu elfler Sauron'un yurtlarına girmesine izin vermez. (Gil-Galad ve Elrond) Sauron bir zamanlar madencilikte usta olan Vala Aulë'nin Maia'sı idi.Bu yüzden demircilik ve madencilikte yüksek bilgiye sahipti.Eregion'lu elflerle beraber yüzükleri yaptılar. (17 yüzüğü) Fakat elfler Sauron'dan gizli 3 yüzük daha yaptılar.Daha sonra Sauron Mordor'da tek yüzüğü dövdü.Diğer yüzüklerin yapımındada büyük rolü olduğu için bu yüzüklerin hepsi teke bağlıydı.Fakat Sauron yüzüğünü taktığı anda elfler kandırıldıklarını anladı ve 3 yüzüğü çıkarıp sakladılar.Sauron sinirlenip Eregion'u yıktı ve diğer yüzükleri ele geçirdi.Bunların 9'unu insanlara, 7'sini cücelere verdi.3 yüzüğü ise hiç bulamadı.Cücelerin doğuştan gelen özellikleri sayesinde onları kölesi yapamadı.Fakat insanlar için durum böyle değildi.Onları kölesi yaptı ve onlar Nazgul oldular.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 20 Aralık 2012; 19:51:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oromë

    quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    bu sauronu çok merak ediyorum ya kitaplarda bi tasviri var mı zırhsız hali olarak nasıl bir şey

    bir de bu yüzükler insanlara elflere cücelere vs veriliyor ya bunları kim veriyordu ve sauron asıl en güçlü yüzüğü nasıl kendisi yapabildi

    Güzel soru, sık sorunlanlardan.

    Öncelikle Sauron bir Maia'dır.Yani ruhu ölümsüzdür.Fakat dünyada maddeye etki edebilmeleri için fiziksel görünüme sahip olmaları gerekir ve bu fiziksel görünüm kendilerinin istedikleri şekilde olabilir.Tabiki güçleri yettiğince.Kısacası belli bir fiziksel formları yoktur.

    Yüzük konusu ise şöyledir.Melkor'un yenilmesinden sonra Sauron Orta Dünya'ya gelir.Burada güzel bir fiziksel forma bürünür ve elflerle yakınlaşır.Özelliklede Eregion'lu elflerle. Lindon'lu elfler Sauron'un yurtlarına girmesine izin vermez. (Gil-Galad ve Elrond) Sauron bir zamanlar madencilikte usta olan Vala Aulë'nin Maia'sı idi.Bu yüzden demircilik ve madencilikte yüksek bilgiye sahipti.Eregion'lu elflerle beraber yüzükleri yaptılar. (17 yüzüğü) Fakat elfler Sauron'dan gizli 3 yüzük daha yaptılar.Daha sonra Sauron Mordor'da tek yüzüğü dövdü.Diğer yüzüklerin yapımındada büyük rolü olduğu için bu yüzüklerin hepsi teke bağlıydı.Fakat Sauron yüzüğünü taktığı anda elfler kandırıldıklarını anladı ve 3 yüzüğü çıkarıp sakladılar.Sauron sinirlenip Eregion'u yıktı ve diğer yüzükleri ele geçirdi.Bunların 9'unu insanlara, 7'sini cücelere verdi.3 yüzüğü ise hiç bulamadı.Cücelerin doğuştan gelen özellikleri sayesinde onları kölesi yapamadı.Fakat insanlar için durum böyle değildi.Onları kölesi yaptı ve onlar Nazgul oldular.

    Alıntıları Göster
    Kitaplar hakkında da ufak bilgi vereyim

    İlk mesajdaki sıraya ek olarak Silmarillion'dan sonra Güç Yüzüklerine Dair kitabı da okunmalıdır. İthaki yayınlarından çıkan Silmarillion'un içinde Güç Yüzüklerine Dair'de vardır.

    Bunlara ek olarak Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Roverandom, Peri Masallarına Dair kitaplarını merak edenlerde olacaktır. Bunlar Orta Dünya ile ilgili bir kitap değildir.

    Tehlikeli Diyardan Öyküler kitabı genelde şiir temalı olsa da, Yüzük Kardeşliğinden kısa bir an geçen Tom Bombadil'in bazı maceraları da yer almaktadır.

    Son olarakta, Kayıp Öyküler ve Bitmemiş öyküler vardır. Bu ikisi ayrı kitaplardır. Kayıp Öyküler 12 kitaptan oluşur ve Orta Dünya tarihini baştan sona ele alan bir çalışmadır. Ancak Kayıp Öyküler özünde bir taslaktır ve ilk iki kitabı Türkçe'ye çevrilmiştir. Sırası şöyledir.

    The Book of Lost Tales 1
    The Book of Lost Tales 2
    The Lays of Beleriand
    The Shaping of Middle-earth
    The Lost Road and Other Writings
    The Return of the Shadow
    The Treason of Isengard
    The War of the Ring
    Sauron Defeated
    Morgoths Ring
    The War of the Jewels
    The Peoples of Middle-earth

    Bitmemiş Öyküler ise, Numenor odaklı bir Orta Dünya hikayesini anlatmaktadır. Ek bilgi olarakta Türkçe'ye çevirilerek çıkan son kitap budur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: melkor23

    Kitaplar hakkında da ufak bilgi vereyim

    İlk mesajdaki sıraya ek olarak Silmarillion'dan sonra Güç Yüzüklerine Dair kitabı da okunmalıdır. İthaki yayınlarından çıkan Silmarillion'un içinde Güç Yüzüklerine Dair'de vardır.

    Bunlara ek olarak Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Roverandom, Peri Masallarına Dair kitaplarını merak edenlerde olacaktır. Bunlar Orta Dünya ile ilgili bir kitap değildir.

    Tehlikeli Diyardan Öyküler kitabı genelde şiir temalı olsa da, Yüzük Kardeşliğinden kısa bir an geçen Tom Bombadil'in bazı maceraları da yer almaktadır.

    Son olarakta, Kayıp Öyküler ve Bitmemiş öyküler vardır. Bu ikisi ayrı kitaplardır. Kayıp Öyküler 12 kitaptan oluşur ve Orta Dünya tarihini baştan sona ele alan bir çalışmadır. Ancak Kayıp Öyküler özünde bir taslaktır ve ilk iki kitabı Türkçe'ye çevrilmiştir. Sırası şöyledir.

    The Book of Lost Tales 1
    The Book of Lost Tales 2
    The Lays of Beleriand
    The Shaping of Middle-earth
    The Lost Road and Other Writings
    The Return of the Shadow
    The Treason of Isengard
    The War of the Ring
    Sauron Defeated
    Morgoths Ring
    The War of the Jewels
    The Peoples of Middle-earth

    Bitmemiş Öyküler ise, Numenor odaklı bir Orta Dünya hikayesini anlatmaktadır. Ek bilgi olarakta Türkçe'ye çevirilerek çıkan son kitap budur.

    Alıntıları Göster
    cevap için teşekkürler gayet aydınlatıcı oldu

    bir diğer sorum gandalfla alakalı. gandalf tam olarak ne büyücüsü oluyor ? bir ara sanırım balrogla savaşırken ateşle ilgili bir şeyler söylüyordu uzmanlık alanı gibi bir şey yani o durumu merak ettim bu gandalfın tam olarak usta olduğu konu nedir ? aynı soru saruman içinde geçerli tabii ki

    merak ettiğim bir diğer ırk sauronun satın aldığı haradrimle alakalı. bu elemanlar bağımsız takılan bi ırk mı amaçları vs var mı bunların ve neden savaşta insanların değilde orkların yanında yer aldılar ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    cevap için teşekkürler gayet aydınlatıcı oldu

    bir diğer sorum gandalfla alakalı. gandalf tam olarak ne büyücüsü oluyor ? bir ara sanırım balrogla savaşırken ateşle ilgili bir şeyler söylüyordu uzmanlık alanı gibi bir şey yani o durumu merak ettim bu gandalfın tam olarak usta olduğu konu nedir ? aynı soru saruman içinde geçerli tabii ki

    merak ettiğim bir diğer ırk sauronun satın aldığı haradrimle alakalı. bu elemanlar bağımsız takılan bi ırk mı amaçları vs var mı bunların ve neden savaşta insanların değilde orkların yanında yer aldılar ?

    Gandalf, Saruman birer Maia'dır.Büyücü deyince çok genel oluyor.Gandalf Balrog ile dövüşürken ben Anor alevinin hizmetkarıyım diyor.Anor alevi, çağlar öncesinde Valar'ın yaptığı Laurelin ağacının ışığından gelir.Bu ağacın ışığı ise Eru'nun Arda'ya serbest olarak yerleştirdiği ışık akılarından gelir.Gandalf'ın gücüde buna dayanır.Saruman'ın ise öne çıkan gücü sesidir.Sesiyle pek çok kişiyi etkileyip istediğini yaptırabilir.Tabiki Maiar'ın daha birçok gücü olabilir.Bunlar kitaplarda bahsedilen ve öne çıkan güçleridir.

    Haradrim güneyli insanlardır.Son ittifak savaşında Sauron'un yanında savaşmışlardır.Savaştan sonra ise Gondor'un düşmanı olup sık sık aralarında savaşlar yaşanmıştır.Sauron'a belli bir katılma sebepleri yok sanırım.Tercih meselesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 20 Aralık 2012; 22:35:56 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: melkor23

    Kitaplar hakkında da ufak bilgi vereyim

    İlk mesajdaki sıraya ek olarak Silmarillion'dan sonra Güç Yüzüklerine Dair kitabı da okunmalıdır. İthaki yayınlarından çıkan Silmarillion'un içinde Güç Yüzüklerine Dair'de vardır.

    Bunlara ek olarak Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Roverandom, Peri Masallarına Dair kitaplarını merak edenlerde olacaktır. Bunlar Orta Dünya ile ilgili bir kitap değildir.

    Tehlikeli Diyardan Öyküler kitabı genelde şiir temalı olsa da, Yüzük Kardeşliğinden kısa bir an geçen Tom Bombadil'in bazı maceraları da yer almaktadır.

    Son olarakta, Kayıp Öyküler ve Bitmemiş öyküler vardır. Bu ikisi ayrı kitaplardır. Kayıp Öyküler 12 kitaptan oluşur ve Orta Dünya tarihini baştan sona ele alan bir çalışmadır. Ancak Kayıp Öyküler özünde bir taslaktır ve ilk iki kitabı Türkçe'ye çevrilmiştir. Sırası şöyledir.

    The Book of Lost Tales 1
    The Book of Lost Tales 2
    The Lays of Beleriand
    The Shaping of Middle-earth
    The Lost Road and Other Writings
    The Return of the Shadow
    The Treason of Isengard
    The War of the Ring
    Sauron Defeated
    Morgoths Ring
    The War of the Jewels
    The Peoples of Middle-earth

    Bitmemiş Öyküler ise, Numenor odaklı bir Orta Dünya hikayesini anlatmaktadır. Ek bilgi olarakta Türkçe'ye çevirilerek çıkan son kitap budur.





    o kitapları itahaki çevirmeyi düşünüyor mu ? yada çevirmekte olan birileri var mı ? fikirler !?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: itachi237

    quote:

    Orijinalden alıntı: melkor23

    Kitaplar hakkında da ufak bilgi vereyim

    İlk mesajdaki sıraya ek olarak Silmarillion'dan sonra Güç Yüzüklerine Dair kitabı da okunmalıdır. İthaki yayınlarından çıkan Silmarillion'un içinde Güç Yüzüklerine Dair'de vardır.

    Bunlara ek olarak Sigurd ve Gudrun Efsanesi, Roverandom, Peri Masallarına Dair kitaplarını merak edenlerde olacaktır. Bunlar Orta Dünya ile ilgili bir kitap değildir.

    Tehlikeli Diyardan Öyküler kitabı genelde şiir temalı olsa da, Yüzük Kardeşliğinden kısa bir an geçen Tom Bombadil'in bazı maceraları da yer almaktadır.

    Son olarakta, Kayıp Öyküler ve Bitmemiş öyküler vardır. Bu ikisi ayrı kitaplardır. Kayıp Öyküler 12 kitaptan oluşur ve Orta Dünya tarihini baştan sona ele alan bir çalışmadır. Ancak Kayıp Öyküler özünde bir taslaktır ve ilk iki kitabı Türkçe'ye çevrilmiştir. Sırası şöyledir.

    The Book of Lost Tales 1
    The Book of Lost Tales 2
    The Lays of Beleriand
    The Shaping of Middle-earth
    The Lost Road and Other Writings
    The Return of the Shadow
    The Treason of Isengard
    The War of the Ring
    Sauron Defeated
    Morgoths Ring
    The War of the Jewels
    The Peoples of Middle-earth

    Bitmemiş Öyküler ise, Numenor odaklı bir Orta Dünya hikayesini anlatmaktadır. Ek bilgi olarakta Türkçe'ye çevirilerek çıkan son kitap budur.





    o kitapları itahaki çevirmeyi düşünüyor mu ? yada çevirmekte olan birileri var mı ? fikirler !?

    Alıntıları Göster
    saruman bi uruk hai'ye siz önceden elftiniz karanlık güçler sizi ele geçirdi vs gibisinden şeyler söylemişti. o olay nasıl oldu peki bu ork ırkı nasıl meydana geldi yani




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    saruman bi uruk hai'ye siz önceden elftiniz karanlık güçler sizi ele geçirdi vs gibisinden şeyler söylemişti. o olay nasıl oldu peki bu ork ırkı nasıl meydana geldi yani

    Orkların nasıl ortaya çıktığı yada nasıl üredikleri hakkında çok fazla bilgi verilmemiştir.Fakat şunu biliyoruz ki kötülüğün, yani Melkor'un çok istemesine rağmen yoktan var etme gücü yoktur.Bu yüzden orklar dünyada varolan canlıların değiştirilmiş halidir.Orklar işkence görmüş elflerin soyundan gelmiştir denir.Fakat daha sonraları Tolkien bundan hoşnutsuz olmuş, orkların bozulmuş insanlardan geldiği teorisini kurmaya çalışmıştır.Ne yazık ki tasarısını tamamlayamadan ölmuştür.Uruk-Hai'lere ise yine Melkor zamanında yapılmış insan ork melezleri denilmiştir.

    Siz gördüğüm kadarıyla bayağı meraklısınız.Kitapları okumanızı tavsiye ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 24 Aralık 2012; 0:13:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    saruman bi uruk hai'ye siz önceden elftiniz karanlık güçler sizi ele geçirdi vs gibisinden şeyler söylemişti. o olay nasıl oldu peki bu ork ırkı nasıl meydana geldi yani

    Ork'ların nasıl oluştuğunu anlatmıyor Tolkien. Ancak Kayıp Öykülerde çamurdan oluştular diye bir açıklaması vardır. Tolkien dünyasında hiç bir varlık yani Eru dışında, hiç bir şeyi yoktan can veremez. Bu tip açıklamalar göz önüne alındığında ork'larda bir şeylerden türemiş olarak düşünülür. Doğrulu en bilinen düşünce Melkor'un sebep olduğu insan, elf türevleri olduğudur. Uruk kelimesi de ork anlamına gelir, sadece farklı bir lisandadır.

    Orome'nin açıklamasını görmeden yazdım ama bir de şunu eklemek isterim. Ork'ların tasviri konusunda Kayıp Öyküler'de geçen anlatımı, Asya'lı insanlara çok benziyor diye ırkçı bulunmuştur.

    @itachi237

    O konuda ne yazık ki bilgim yok. Bitememiş Hikayeler bile sürpriz bir şekilde çıktı, zamanla belki olur. Ama Kayıp Öyküler çok önem arz eden bir kitap değildir. Belirttiğim gibi bir taslak yayını olduğu için, tamamen doğru olarak kabul edilemez. Sadece bazı şeyleri daha ayrıntılı geçer. Ama Kayıp Öyküler yerine Silmarillion yeterlidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melkor23 -- 20 Aralık 2012; 23:58:53 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: melkor23

    quote:

    Orijinalden alıntı: 4TL4NT1S

    saruman bi uruk hai'ye siz önceden elftiniz karanlık güçler sizi ele geçirdi vs gibisinden şeyler söylemişti. o olay nasıl oldu peki bu ork ırkı nasıl meydana geldi yani

    Ork'ların nasıl oluştuğunu anlatmıyor Tolkien. Ancak Kayıp Öykülerde çamurdan oluştular diye bir açıklaması vardır. Tolkien dünyasında hiç bir varlık yani Eru dışında, hiç bir şeyi yoktan can veremez. Bu tip açıklamalar göz önüne alındığında ork'larda bir şeylerden türemiş olarak düşünülür. Doğrulu en bilinen düşünce Melkor'un sebep olduğu insan, elf türevleri olduğudur. Uruk kelimesi de ork anlamına gelir, sadece farklı bir lisandadır.

    Orome'nin açıklamasını görmeden yazdım ama bir de şunu eklemek isterim. Ork'ların tasviri konusunda Kayıp Öyküler'de geçen anlatımı, Asya'lı insanlara çok benziyor diye ırkçı bulunmuştur.

    @itachi237

    O konuda ne yazık ki bilgim yok. Bitememiş Hikayeler bile sürpriz bir şekilde çıktı, zamanla belki olur. Ama Kayıp Öyküler çok önem arz eden bir kitap değildir. Belirttiğim gibi bir taslak yayını olduğu için, tamamen doğru olarak kabul edilemez. Sadece bazı şeyleri daha ayrıntılı geçer. Ama Kayıp Öyküler yerine Silmarillion yeterlidir.

    bende kayıp öykülerde silmarillionda var. sadece diğerleri hakkında bir bilgin var mı diye merak etmiştim.




  • Sizce
    Silmarillion
    Hobbit
    Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi

    Bu siralama Ile mi okumak Daha zevkli olur yoksa hobbit lotr ve silmarillion olarak mi okunmalidir
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thebatuhanking

    Sizce
    Silmarillion
    Hobbit
    Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi

    Bu siralama Ile mi okumak Daha zevkli olur yoksa hobbit lotr ve silmarillion olarak mi okunmalidir

    İlk mesajı okumaya zahmet ederseniz ne yapacağınıza daha kolay karar verebilirsiniz.Bu kişisel bir tercihtir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.