Şimdi Ara

Riget I (1994) & Riget II (1997) | Lars von Trier

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
778
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Usta yönetmen Lars von Trier'in yazıp yönettiği Riget (I&II) Danimarka devlet televizyonu için hazırlanan bir mini-dizi. Televizyonla 3 sezon için anlaşılmış fakat 2 sezon yani 8 bölüm çekildikten sonra dizide önemli bir rolü olan Stig Helmer karakterini canlandıran Ernst-Hugo Järegård'ın ani ölümüyle kalan 4 bölüm çekilememiş. Dizi korku, gerilim öğeleri içerdiği gibi dram ve daha çok mizah öğeleri de içermekte. Trier'in durum komedisi anlayışı bu dizide de kendini göstermekte.

    Dizi hakkında kısa bir özet yazarsak, Stig Helmer İsveç'teki doktorluk kariyerini sonlandırmak zorunda kalıp Danimarka'daki Riget Hastanesinde çalışmaya başlar. Helmer Danimarkalıları aşağı gören, asık suratlı, hiçbir şeyi beğenmeyip her şeyin en doğrusunu bildiğini sanan fakat icraate gelince başarısız olan bir İsveçlidir. Hastane'de görevli olan bir diğer doktor Rigmor Mortensen, Helmer'in sevgilisidir ve aralarındaki ilişki oldukça tuhaftır. Dizinin bir diğer önemli karakteri de Sigrid Drusse'dur. Spiritüalist olduğunu söyleyen yaşlı kadın, hastanede bir ruhun ona yardım etmesi için seslendiğini söyleyerek, hasta olmasa da kurnazlığıyla hastaneye yatırılır. Ve ruhların peşinden gider. Hastanede çalışan oğlu Bulder onun işlerini kolaylaştıracaktır. Dizideki diğer önemli karakterler Hook ve Judith'tir. Hook ve Helmer'in aralarında sürekli bir çekişme vardır. Bir de Bondo karakter var. O da bir tümör hastalığının üzerinde çalışmaktadır ve bu araştırması için her şeyi yapmaya hazırdır.

    8 bölümlük diziyi bir özette anlatmak mümkün değil. Her bölüm ayrı bir keyif ve merakla izleniyor. İzleyiciyi tatmin etmeyi başarabilen bir dizi. Kimi yerleri çok fena gererken kim yerleri bayağı bir güldürüyor. Dizi her ne kadar yaklaşık 17 yıl önce çekilmiş olsa da tarihinin çok ötesinde. İzlemeyen varsa muhakkak izlemeye başlamalı. Ki normalde dizi izlemeyen biri olduğum hâlde Trier ürünü olduğu için izledim. Bu arada dizi tamamen el kamerasıyla çekilmiş ve daha gerçekçi bir hâl almıştır. Dizinin bölüm bölüm çok şaşırtıcı yerlere ilerliyor. Sağlam göndermeler de var. Karakterler harika yaratılmış. Ama belirtmeliyim ki
    Bu dizinin bir sezona daha ihtiyacı var.
    Diziye notum; 8.5/10

    Dizi dizi diyorum da bu türleri içinde barındıran ve övülen birçok filme her açıdan taş çıkartır bu yapım. Keyifli seyirler.







  • Yönetmene yeni başladığımda izlemiştim bunları başarılıydı hatta çok beğendiğimden devam etmiştim galiba.....

    Bayılıyorum su adama ya
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.