Şimdi Ara

25 dolarlık bilgisayar Raspberry Pi, Apple A5 ve Tegra 2'den daha yüksek GPU performansı vaad ediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
7.023
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  

     

    Okullardaki bilgisayar eğitimlerinde kullanılmak üzere geliştirilen 25 dolarlık bilgisayar RaspberryPi için iddialı açıklamalar geliyor. Aynı ismi taşıyan organizasyon tarafından geliştirilen ARM tabanlı süper-ucuz bilgisayarın, grafik performansı açısından iPhone 4S ve Nvidi Tegra 2'den daha iyi başarım sergilediği iddia ediliyor. Bu iddia, RaspberryPi'nin kurucusu olan Eben Upton tarafından bir röportajda ortaya atıldı.

     

    Ana amacı bilgisayar eğitimlerine katkı sağlamak ve öğrencilerin küçük yaşlarda bilgisayar bilimleri ve programlama gibi konulara merak salmasını sağlamak olan bilgisayar, Broadcom tarafından geliştirilen BCM2835 kodlu yongada sistem platformunu kullanıyor. Bu platformun merkezinde ise ARM11 tabanlı CPU ve özel bir GPU yer alıyor. Kurucu isim Upton'ın da yer aldığı takım tarafından geliştirilen grafik işlemcisinin, sahip olduğu özel tasarım (tile mode mimarisi) sayesinde Apple'in çift çekirdekli GPU'ya sahip iPhone 4S modelinden yani A5 işlemcisinden ve Nvidia'nın Tegra 2 çözümünden daha iyi performans gösterdiği öne sürülüyor.

     

    RaspberryPi'nin 700MHz hızında çalışan işlemcisi, genel olarak ARM11 işlemci elementleri içeren GPU olarak tanımlanıyor. Bu noktada kurucu Upton, Cambridge'deki Broadcom GPU takımının dünyanın en iyi mobil GPU geliştirme ekibi olduğunu ve özelleştirilen GPU tasarımının doku doldurma performansı açısından Tegra 2'den daha üstün olduğu ve yüksek shader performansı için konfigüre edilen yapısı ile işlem ağırlıklı çok sayıda uygulamada iPhone 4S'ten iki kata kadar daha iyi performans sergilediği iddia etti. 

     

    Tabi bu iddiaların ne derece gerçek olduğunu görmek için bir süre daha beklememiz gerekecek. Ancak şimdiden yoğun ilgi gören Raspberry Pi'nin kendi alanında ayrı bir başarı öyküsüne imza attığını söylemek te yanlış olmaz. 1080p videoları oynatabilen, üzerinde çeşitli bağlantı birimleri bulunan ve Linux işletim sistemini çalıştırabilen 25 dolarlık bu yongada sistem kartı, düşük maliyetli sistemler açısından, bu alanda geçmişten günümüze devam eden pek çok çalışmayı daha popüler kılabilir. 

     








  • uzun süredir bu haberleri okuyoruz ama çıkışı?
  • hadi lan.d.d.d.d.d.d
  • çıksada alsak şu aleti artık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: IceRulez

    g... ile güldüm


    apple iphone 4s 2 bin tl diye en iyi telefon sanıyo töbe yarrabi liseliler basmış burayı
  • Test sonuçları açıklansın bakalım o zaman bi'tarafımızla mı güleriz, yoksa bazı çok büyük markaların bi'tarafımıza s**tuğu kazığımı anlarız bilmem...
  • Su anda ilk parti üretilmis Cin'de ve cok yakinda satisa sunulacak. Ilk cikan B modeli yani 256 MB / 35 $ lik olani. Kisi basina 1 tane satis yapilacak ilk sefer icin. Bakalim satis gününü vakitli haber alipda siparis verebilirsem iyi olacak.
  • ilginç .?
  • Gözden kaçan bir nokta var, bu iddiasında haklı olabilir ancak ne kadar güç harcadığı konusunda elimizde hiçbir bilgi yok. Tegra2 de A5 de mobil cihazlar için üretilmiş yongalar ve pil tüketimi çok önemli bu cihazlarda. Fazladan 10 watt harcayarak geçebilse dahi bu çok önemli değil çünkü bu durum mobil cihazlar için çok daha düşük pil performansı vereceğini gösterir. Fiyatı ucuz, aynı fiyattan Türkiye'ye gelse alırım ama bu veriler ışığında Tegra2 ve A5'le aynı segmentte olduklarını bile iddia etmek pek olası değil.
  • Çok eskiden vardı böyle ucuz bilgisayarların çıkacağına dair haberler hâlâ çıkamamış gördüğüm kadarıyla.

    1080p video oynatabilmesi bence fazlasıyla yeterli. Film, web ve download PC'si olarak harika.
  • 25 dolarlık bilgisayar Raspberry Pi, Apple A5 ve Tegra 2'den daha yüksek GPU performansı vaad ediyor
  • haha buna içerim işte (çay:))
  • Adamın gerçekten amacı çocukların eğitimi ise kutlamak lazım.. Ancak 25$ da ohaa diyorum UCUZLUK BNAKIMINDAN :)) iPhone4s den hızlı olması çok büyük ayıp appple için rezil olmuşlardır buda bir nevi mobil anakart.:)
  • bir galaxy s3'ü bide bu canavari bekliyorum.
  • 25$'a bu kadarsa 50$'a veya 70-80$'a hadi 100$ olsun; şuanda o boyutlardaki en güçlü donanım alınabilir demektir. Kamera 30$ olsa 130$ eder, kasa dokunmatik panel vs. de olsa bir cihazın maliyeti 250$'ı geçmez. 100$ yazılım desek, bir kaç bir şey daha olsa max 350-450$ olur. iPhone 4S fiyatı itibariyle en güçlü cihaz deniliyor(güya) bakıyoruz fiyatı 600-700$... en az 3'te 1 kar var...Ki milyonlarca alınıyor öyle son kullanıcı gibi 1tane 2tane değil...Bahse varım 200$ tutmuyordur bir iPhone4-4S veya Galaxy S2 gibi üst düzey cihazların maliyeti. Belki 3D özelliği olan cihazların maliyeti biraz fazladır ama öyle aman aman bir maliyeti yine olmaz... Yanlış hatırlamıyorsam Tegra 3 Chipsetinin fiyatı 22$ idi.

    Özet:Bu haberi görünce firmaların ne kadar kazıkladığını daha da iyi görmüş olduk...
  • Iyide arkadasim zaten iphone4s in maliyeti 225 dolarmiydi neydi , 600 dolara satiyorlar ama aradaki 400 dolar farki apple almiyorki , iphone un sahip oldugu patentlere , telefona yaptigi onlarca milyon dolarlik ar-ge calismalarina falan gidiyor yani..
  • 25 dolarlık bilgisayarmı ????
  • Raspberry Pi iki farklı sürümle karşımıza çıkacak. Biri USB stick diğeri kart şeklinde. Her ikisi de üretim aşamasında. Beta modelleri bazı geliştiricilere dağıtıldı. Hatta ebay dan da bağış amaçlı satışı yapıldı. HDMI arabirimini üzerinde barındırması güzel. SoC yongası Broadcom tarafından üretiliyor. Video dekod ve 3D özellikleri bu SoC a tümleşik GPU ile kazandırılmış. Bana göre USB stick modeli daha çok son kullanıcıya hitap ediyor. Diğer modeli geliştiricilere yönelik. IO, UART ve SPI gibi arabirimlerle cihaz geliştiriler için ideal gibi. Ama test etmek gerek tabi:) Sensörler, DSP ve 3D özellikleri ve Qt framework ile hayal gücünü zorlamak gerek...
  • Arkadaşlar bahse ya da tahmine gerek yok, iPhone maliyeti ukendirli'nin dediği gibi 200 küsur dolar. Bunun içinde sadece 6$ işçilik maliyeti. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Apple kendi tipinde bir firma için oldukça düşük bir AR-GE bütçesiyle işlerini yürütebilmesiyle de nam salmıştır. Bu da 40 küsur MİLYAR dolarlık kârı açıklıyor sanırım :)

    Biliyorum burası yeri değil ama ister istemez bu da bizi bir yere getiriyor: demek ki para donanımda değil komple sistemde var. Sadece donanıma odaklanırsan Foxconn kadar para kazanırsın. Hepsine odaklanırsan Apple kadar :) Biz gerçi donanım bile üretmede neredeyiz tartışılır ama...
  • cs çalıştırsın yeter okulda bi counter atariz
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.