Şimdi Ara

FATİH Projesi tablet şartnamesi ile ilgili son bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
0
Favori
7.203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • FATİH Projesi tablet şartnamesi ile ilgili son bilgiler






    Dün buradan sizlere duyurduğumuz haberimizde FATİH Projesi (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) ile ilgili ikinci aşama olan tablet bilgisayar ihalesinin şartnamesinin DMO tarafından yayınlandığını ve maddelerini açıklamıştık. 3 farklı alım yapılacak tabletlerin şartları şu şekildeydi.




    - İşletim Sistemi: Android 3.0 (tablet 1 ve 2), Android 2.3.4 (tablet 3)

    - İşlemci: 1 GHz hızında tek çekirdekli veya 800 MHz çift çekirdekli

    - Bellek: 1 GB RAM (tablet 1 ve 2), 512 MB RAM (tablet 3)

    - Depolama: 16 GB

    - Bağlantı: USB ve Micro USB, dahili 802.11 b/g/n kablosuz ağ desteği

    - Ekran çözünürlüğü: 1280x800 piksel (tablet 1 ve 2), 1280x768 (tablet 3)

    - Pil: 8600 mAh (tablet 2), 3250 mAh (tablet 1), 6000 mAh (tablet 3)

    - Ekran: 10.1 inç (tablet 1 ve 2), 8.9 inç veya 9.5 inç (tablet 3)

    - Diğer: Flash desteği




    DMO tarafından yayınlanan şartnamelere baktığımızda işlemci maddesinin Intel, AMD veya ARM ürünlerini tanımlayıcı bir ayrıntısı bulunmuyor. Dolayısıyla bu işlemcileri taşıyan tabletler ihaleye girebilir. Bunun yanında ekranların kapasitif ve çoklu dokunmatik olması gerektiğini belirtelim. Depolama çözümü içinse SSD ürünleri şart koşulmuş. 




    Btnet sitesinin edindiği bilgilere göre Apple firmasının Flash desteği, Android işletim sistemi ve ekran boyutuna itiraz ettiği ancak kabul görmediği belirtiliyor. Diğer bir önemli konu ise bu şartnamenin 8500 adet alınacak pilot uygulama tablet modeli için geçerli olduğu. 




    13 farklı ilde pilot denemeler yapılacak. Denemelerin amacı 3 farklı şartnameyle alınması hedeflenen tablet bilgisayarların özellikleri konusunda optimizasyon gerekli olup olmadığına, tabletlerde hangi özelliklerin olması gerektiğine ve hangi uygulamaların çalıştığına dair detaylı bir rapor hazırlamak. Bu alınacak tabletler elbette asıl şartnameyi etkilemiyor. Asıl büyük alım 3. fazda gerçekleşecek. Bu fazdaki şartname şu ankinden tamamen farklı da olabilir. 




    Ancak şunu belirtmek gerek ki iPad veya PlayBook bu ihalede yer almayacak. Dolayısıyla raporda ve deneme sürecinde de yer almayacak. Bu sürecin sonunda 3. fazdaki ihaleye girse bile bu iki firmanın kazanma şansı yine de düşük görünüyor. 2. fazdaki ihaleyi MEB yapmışken 3. fazdaki ihale Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak. FATİH projesiyle ilgili yeni bilgiler elimize ulaştıkça sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

     








  • Ulan ilkokula şimdi gitmek vardı ha :):):)



    Bizim zamanımızda bi çizgili defter birde resim defteri yeterdi... Vay anasını sayın seyirciler...Şimdiki gençler çok şanslı çoook.
  • 4734 sayılı İhale kanununa göre yapılan ihalelerde, ürünün teknik şartnamesinde herhangi bir marka veya model belirtilemez. ancak bunlar işletim sistemi olarak android diye baştan belirtmişler.
    ilginç
  • Ben merak ediyorum Tr de Apple güçlü bi konumda değil buna rağmen itiraz ediyor. Microsoft ise büyük oyuncu o niye itiraz etmiyor?
  • İnşallah akıllı seçimler yaparlar da, 6-7 ay sonra boşa çıkmaz tüm ürünler. Sonuçta ürünlerin parası bizden çıkıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Barlas

    İnşallah akıllı seçimler yaparlar da, 6-7 ay sonra boşa çıkmaz tüm ürünler. Sonuçta ürünlerin parası bizden çıkıyor.
    Minikler yeter ki okusun :)
  • Liseliler bunlara p**no yükleyip izlerler artık :D yada birbirlerinin kafasında parçalarlar yada satıp o parayla bilmem ne yaparlar Türkiye gibi bir yerde böyle bir proje :D:D:D
  • Kıskananlar çatlasın.
  • @my54

    Zaten marka veya model belirtilmemiş dostum. İşletim sisteminden ve donanımdan bahsedilmiş.

    Android bir tablet markası değildir, işletim sistemidir. İşletim sistemi tabletin teknik unsurlarından biridir.

    Apple'da tabletlerine ihalede istenildiği gibi Android işletim sistemi yüklerse ihaleye girebilir. Apple ihaleye giremez diye bir şart verilmemiş.

    Apple'ın yapısı gereği bunu yapmasını zaten beklemiyoruz da olaya yanlış açıdan bakmışsınız...

    Ortada 4734 sayılı kanuna aykırı bir durum söz konusu değil...
  • Özellikler güzel ancak şimdi denildiği gibi bu sene deneme yapılıp seneye sadece 9 ve 5lere dağıtılırsa bak sen işe. 5.sınıf öğrencisi daha yeni yetmedir parçalarlar o aletleri. Tuvalete götürür üstüne dökülen yemeği tableti suyun altında yıkayarak temizlemeye çalışır. 9.sınıflara dağıtılsın önce daha iyi. Zaten ilköğretimde projeksiyonla onla bunla epitim görüyorlar. İlçe milli eğitimin yanındaki 465puan ortalama ile girilen anadolu lisesinde kara tahtaya mahkûmuz iyi mi...karşımızda düz lise biz anadolu lisesiyiz. Tek farkımız 30kişiyiz.Tableti önce bizimki gibi okullara vermeliler bence. Şimdi çıkıp birisi diyecektir teknolojien uzak olan yerlere verelim önce. Yok öyle bir şey. Alt yapı masrafı zaten ne kadar çıkacak...Oradaki çocuk onu kullanmayı öğrenene kadar kim bilir kaç tane tablet çöpe gidecek. Alt yapının hazır olduğu, tabletleri kullanabilecek öğrencilere verilmeli bence. Bencillik yaptığım düşünülmesini istemiyorum. Ama o tabletlerin bir maliyeti var. Kullanmayı bilene vereceksin ki parçalanmasın. Yoksa ver çocuğa direk oyun yükler oyun oynar. Bu sene hiç değilse ilk 30-40'taki okullardaki 9.sınıflara dağıtılsın diyorum ben.




  • Android gibi her an değişikliğe açık bir sistem yerine iOS gibi kapalı bir sistem aslında okul için daha mantıklı olurdu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Einstein

    Android gibi her an değişikliğe açık bir sistem yerine iOS gibi kapalı bir sistem aslında okul için daha mantıklı olurdu.


    acaba!!
    o tabletin ustune uygun yazilimlar, ders metaryalleri yuklemezsen cocuklarin elinde oyuncakdan baska ise yaramaz. bunu gibi arayuzunu bile kendi ihtiyacina gore hazirlayabilcegin acik kaynak bir sistemi daha iyi, yoksa en ufak yeni uygulama icin amerikadaki bir merciden onay bekliyecen kapali bir sistemmi.
  • Ben su durumu anlamiyorum yok android olsunmus yok ios olsunmus yav arkadas cocuklar angry birds oynamayacak bununla KİTAP OKUYACAK !!
    Bence kaliteli bir e reader olsa yeter diye dusunuyorum
  • Flahi egitici animasyonlari ve videolari hazirlamak icin kullanmayi dusundukleri ortada. bu yuzden sart kosulmus belli.

    @Parn, 1ghz tabletle egitim adina e-readerin otesinden yapilabilcek pek cok sey var. ders videolari, ogretici animasyonlar (ozellikle fizik dersinde cok ise yarar, atislar, elektrik devreleri falan). merkezi sistemden online yapilabilcek pek cok seyde aklima geliyor ama turkiyede zor. ne milli egitimden bunu kivirabilcek kapasitede ve vizyonda yazilimci olacakgini saniyorum, nede bunu okulda kivirip kullanabilcek ogrenmenlerin yeterli sayida olacagini.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darkaura

    Flahi egitici animasyonlari ve videolari hazirlamak icin kullanmayi dusundukleri ortada. bu yuzden sart kosulmus belli.

    @Parn, 1ghz tabletle egitim adina e-readerin otesinden yapilabilcek pek cok sey var. ders videolari, ogretici animasyonlar (ozellikle fizik dersinde cok ise yarar, atislar, elektrik devreleri falan). merkezi sistemden online yapilabilcek pek cok seyde aklima geliyor ama turkiyede zor. ne milli egitimden bunu kivirabilcek kapasitede ve vizyonda yazilimci olacakgini saniyorum, nede bunu okulda kivirip kullanabilcek ogrenmenlerin yeterli sayida olacagini.
    Bide sigorta yaptırırlar 40tl mesela tamamdır(5tl x 8taksit), işin içine onlar da girmeli ki ekonomik canlılık artsın ://
  • ''B.O.P eşbaşkanıyız biz''

    diyen biri için az bile ;) laptop dağıtsın
  • Ne hikmetse bugünde, devlet bizim okulun hademelerinin maaşlarının ödenmediği için sınıfların artık temizlenmeyeceğini duydum...
  • okulları pislik götürüyor, çalıştığım okulda sınıflar 50-60 kişilik öğrenciler oturacak sıra bulamıyor bir birlerinin üstüne çıkıyorlar, biz tabletten bahsediyoruz. Yani yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalııyoruz. Yukarda bir arkadaşın dediği gibi çok zeki (?) bunu kullanabilecek anadolu liselerine verilmek için alınmış olabilir bu tabletler, zira bu ülkede üniversite mezununa bile ihtiyaç yokken liseler neye yarayacak ki
  • Okullar arasında sosyoekonomik / sosyal sınıf ayrışma var (sanki bilinçli bilere yapılıyor bilemem ama BÜ'nin bu konuda araştırması var. Şimdiye kadar hiç bu şekilde bi araştırma yapılmamış, özellikle son dönemlerde hiç bu kadar geniş büyük ve tehlikeli durumda olduğu kadar olmamış). Dolayısı ile bu tür iyileştirmelerden yararlanacak olanlar görece daha hazır olanlardır. Yani uygun kelime bu mudur bilemem ama "daha fakir daha geri" okulların öğrencileri bunlardan en az oranda yararlanacak. Durumu daha iyi olan okulların öğrencileri ise bunlardan daha fazla yararlanır, faydası daha çok dokunur bana göre. Bu açıdan bakınca da, söylemesi yazması zor ama bazı kısımlar çoktan feda edilmiş çoktan umut kesilmiş gibi bakılıyo bana göre.



    Almaya daha hazır olanlara da bu tür imkanlar verildiğinde "faydanın" daha yüksek olduğu bi gerçek(bi şekilde çoğunun zaten bilgisayar teknolojilerine zaten erişim imkanı vardır).



    Olumsuz eleştride bulunanlar bence bu sosyal sınıf ayrışmasını da dikkate almalılar(herhangi birşeyi savunmuyorum elbette, sadece daha yukarıda birileri buna benzer bi bakış açısı geliştiriyor olabilir. Okulların önce sosyal sınıf ayrımına sokulması, sonrada bunlara daha çok faydalı olacak yardımların yapılması gibi yani).





    İhaleyle ilgili olarak, 10" ekrana 1280 çözünürlüğü olan tablet hemen hiç yok gibi bişey, çok çok az ki 10" altı ekranda 1280 olsun. Ucuz çin tabletlerin hiçbirinde bunlar yok. Sırf 1ghz diye telechips arm11 cpu kabul etmezler belki sonuçta perf kötü. İstenilen özellikler piyasada bulunan biçok tabletten, memlekette yada dışarıda olanlardan daha iyi. Toshiba Thrive Anandtechde 300$ olacak diyordu, o fiyattan 10.1" 1280 8gb Tegra2 1gb ram çok güzel bi alet. Azıcık kalıncana, diğerlerinden az daha az pili gidiyor, ama direk ihale şartlarına tak diye uyan bi alet.




  • Bu işin artısı olduğu kadar eksiside olacaktır.Örneğin bir çocuğun eline tableti verdikten sonra doğrudan kullanmasını bekleyemezsin.Dolayısıyla belli bir sürede bunun eğitimini vermek lazım o çocuklara.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.