Şimdi Ara

Dizel arabasını ayçiçek yağıyla çalıştırıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
517
Cevap
17
Favori
80.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Antalya'nın Alanya İlçesi'nde ayçiçeği ya da mısırözü yağıyla çalışan otomobiller akaryakıt parasından bıkan sürücülerin yeni gözdesi oldu"
    Antalya'nın Alanya İlçesi'nde ayçiçeği ya da mısırözü yağıyla çalışan otomobiller akaryakıt parasından bıkan sürücülerin yeni gözdesi oldu.

Sanayide esnaf olan Ragıp Selçuk, dizel aracına doldurduğu 6 milyon liralık sıvı yağla 100 kilometre yol gittiğini ve çevreyi de kirletmediğini söyledi. Bu uygulamanın ardından diğer sanayi esnafının da aynı uygulamaya geçtiği bildirildi.

Alanya'da yakıt parasından usanan Ragıp Selçuk adlı esnaf, tatil için ilçeye gelen gurbetçi bir turistin söylemesi üzerine dizel aracını, artık ayçiçeği ya da mısırözü yağıyla çalıştırıyor. Sanayi sitesine gelen bir gurbetçinin bagajından çıkarttığı ayçiçeği ve mısırözü yağını depoya boşalttığını görünce çok şaşırdığını söyleyen Ragıp Selçuk, "Kendisine bunu niye yaptığını sorduğumda dizel araçların yarı mazot yarı sıvı yağ ile gidebileceğini hatta çevreyi de kirletmediğini söyledi. Bunun üzerine dizel aracıma bakkaldan aldığım yağı boşalttım. 6 milyon liralık sıvı yağla 100 kilometre gittim. Sıvı yağ çevreci bir yakıt" dedi.

Sadece dizel otomobillere uygulanan sıvı yağ için motorda herhangi bir dönüşüm yapmaya da gerek olmadığına dikkat çeken Ragıp Selçuk, "Yakıt masrafım yarı yarıya düştü. Şimdi ise otel mutfaklarından çıkan yanık yağları kullanmayı deneyeceğim. Onlar daha ucuz. Eğer yanık yağ ile de çalışırsa o zaman yakıt masrafım yüzde 75 azalmış olacak" diye konuştu.

Sanayi ustası Ragıp Selçuk, "çiçek yağı" yönteminin çalışma prensibini de açıklayarak, "Çok kolay. Sıvı yağ ısındığında mazot gibi inceliyor. Böylece yanma özelliği de artan yağın verdiği güç artıyor. Benim dizel arabaya ayçiçeği yağı koyduğumu gören diğer esnaflar da benim gibi arabalarına ayçiçeği yağı koyuyorlar" şeklinde konuştu.

Aracın sıvı yağ ile çalıştığın kanıtlamak için marketten aldığı 2 teneke yağı dizel aracına boşaltan Ragıp Selçuk, Alanya sokaklarında tur attı. Selçuk, "Aracım Alanya yollarında yağ gibi kayıyor. Yeni ve ucuz yakıtımdan memnunum. Tek endişem ileride araçlarda kullanılmasının ardından ayçiçeği yağına zam gelmesi" dedi

• bu çok eski bir haber 3-4 sene önceki top gear programından volvonun dizel versiyonu GLE 240 olması lazım ....artık yağ ile yani bir lokantadan aldığı patates kızartmak için kullanılan artık yağı bitmiş deposuna ekledi **araba çalışmıyordu mazotu olmadığı için 3-5 defa marşa bastıktan sonra araç çalıştı ** ve yol alamaya başladı...!!!!
  • quote:

Orijinalden alıntı: infinite

bu çok eski bir haber 3-4 sene önceki top gear programından volvonun dizel versiyonu GLE 240 olması lazım ....artık yağ ile yani bir lokantadan aldığı patates kızartmak için kullanılan artık yağı bitmiş deposuna ekledi **araba çalışmıyordu mazotu olmadığı için 3-5 defa marşa bastıktan sonra araç çalıştı ** ve yol alamaya başladı...!!!!
    BEN FREELANDER TD4'ÜME AYÇİÇEK YAĞI KOYMAYA CESARET EDEMEM DOĞRUSU
  • quote:

Orijinalden alıntı: Jackal78

BEN FREELANDER TD4'ÜME AYÇİÇEK YAĞI KOYMAYA CESARET EDEMEM DOĞRUSU

Alıntıları Göster
    bence maddi darlıklardan dolayı çıkıyor böyle icatlar
  • quote:

Orijinalden alıntı: [DJ_KIRIK]

bence maddi darlıklardan dolayı çıkıyor böyle icatlar

Alıntıları Göster
    peki bu yağ koyma işinde motorun hangi normda olduğu önemli mi? yüksek kükürtlü mazotun bile koyulamadığı motorlara yağ koyulabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: MaSaFeL

peki bu yağ koyma işinde motorun hangi normda olduğu önemli mi? yüksek kükürtlü mazotun bile koyulamadığı motorlara yağ koyulabilir mi?

Alıntıları Göster
    ayçiçek yağında kükürt bile yok bence kullanılmasın da bir sakınca olmasa gerek
    ama hassas yeni araçlarda sorun yaratabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zuhanda -- 24 Ocak 2006 15:33:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zuhanda

ayçiçek yağında kükürt bile yok bence kullanılmasın da bir sakınca olmasa gerek
    ama hassas yeni araçlarda sorun yaratabilir

Alıntıları Göster
    Bu adamı haberlerde izlemiştim. Arabası eski mercedeslerden. Eski dizel motorlardan. Yeni dizel motorlara koyulur mu bilmem.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Orcunsau

Bu adamı haberlerde izlemiştim. Arabası eski mercedeslerden. Eski dizel motorlardan. Yeni dizel motorlara koyulur mu bilmem.

Alıntıları Göster
    hemen konu komşuya tembih edeyim yağları atmasınlar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustafakilic

Alıntıları Göster
    Turbo dizellere ve Common-Rail dizellere sakın koymayın.

Eski tip arabalara koyuyorlarmış bende duydum. Özellikle dogudaki kamyonlar dolmuşlar işlenmemiş ham petrol bile kullanıyormuş, yada sıvı yag. Yuh artık diyorum, bari biodizel falan kullansalar bi nebze anlayacam

Ben arabaya kıyıp normal dizel yada biodizel bile koyamıyorum. İyi cesaret vala. 3 kuruş kar edecem derken milyarlarca masraf açmak var işin ucunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Se®k@n -- 24 Ocak 2006 21:58:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mustafakilic

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: mustafakilic

• quote:

Orijinalden alıntı: [DJ_KIRIK]

quote:

Orjinalden alıntı: mustafakilic

Alıntıları Göster
    Bio dizel zate nyag bazlı sonucta. ugrasılsa mutfakta biodizel yapılıyor zaten cok kolay sekilde

• quote:

Orijinalden alıntı: cem_hakan

Bio dizel zate nyag bazlı sonucta. ugrasılsa mutfakta biodizel yapılıyor zaten cok kolay sekilde

Alıntıları Göster
    Servisler motor sağlığı nedeniyle önermiyorlar bu yakıtı, en azından şu an piyasada olan motorlar için. Ayrıca bu yüzden motor arıza yaparsa garanti dılında kalıyor çünkü kullanılan yakıt nedeniyle oluşan arızalar kullanıcı hatasına girer ve garanti dışı kalır, işin ucunda motoru ele almak da var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TRCaPiTaL

Servisler motor sağlığı nedeniyle önermiyorlar bu yakıtı, en azından şu an piyasada olan motorlar için. Ayrıca bu yüzden motor arıza yaparsa garanti dılında kalıyor çünkü kullanılan yakıt nedeniyle oluşan arızalar kullanıcı hatasına girer ve garanti dışı kalır, işin ucunda motoru ele almak da var.

Alıntıları Göster
    yaa hiç yağ konurmu? bunca insan yakıta bukadar parayı boşunamı veriyor? Ozaman tüm dünya yağ yaksın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fthavc

yaa hiç yağ konurmu? bunca insan yakıta bukadar parayı boşunamı veriyor? Ozaman tüm dünya yağ yaksın.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ıcestar

tahminimce dünyadda yalnızca Türkiye de mazot sıvı yağdan pahalı
  • quote:

Orijinalden alıntı: zuhanda

quote:

Orjinalden alıntı: ıcestar

tahminimce dünyadda yalnızca Türkiye de mazot sıvı yağdan pahalı

Alıntıları Göster
    hahaahaha. güze lyorum valla.pahalı evet.bio dizel gelecegin yakıtı olacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cem_hakan

hahaahaha. güze lyorum valla.pahalı evet.bio dizel gelecegin yakıtı olacak.

Alıntıları Göster
    Ayçiçegi kullanan araçlar var hatta kullananlardan birisi bunlrı yazarken içeri girdi

Arabası gezici kızartma istasyonu gibi kokuyo ayrı konu ...

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Ayçiçegi kullanan araçlar var hatta kullananlardan birisi bunlrı yazarken içeri girdi

Arabası gezici kızartma istasyonu gibi kokuyo ayrı konu ...

Alıntıları Göster
    yine burda ki bir topicte birisi bir link vermişti tübitakın yaptığı bir araştırmanın linki. biodizelin yakıt kalitesi olarak beğenmediğimiz 7000ppm lik tüpraş mazotundan daha düşük performanslı olduğunu görmüşler. ayrıca evde biodizel üretmek kolay tabiki evde bomba yapmak bile kolay ama hakkını vermek ve yan ürünlerden kurtulmak asıl dert. ayrıca ham petrolü depoya koyarsında o ham petrolü depodan çekip pistonlara püskürtücek yakıt sistemine helal derim valla.

• quote:

Orijinalden alıntı: vasago

yine burda ki bir topicte birisi bir link vermişti tübitakın yaptığı bir araştırmanın linki. biodizelin yakıt kalitesi olarak beğenmediğimiz 7000ppm lik tüpraş mazotundan daha düşük performanslı olduğunu görmüşler. ayrıca evde biodizel üretmek kolay tabiki evde bomba yapmak bile kolay ama hakkını vermek ve yan ürünlerden kurtulmak asıl dert. ayrıca ham petrolü depoya koyarsında o ham petrolü depodan çekip pistonlara püskürtücek yakıt sistemine helal derim valla.

Alıntıları Göster
    valla arabm eski dizel olsa yani 80 mmodel felan kullanırdım
    ama şimdi 0 aracada konmazki insan korkar

• quote:

Orijinalden alıntı: tolgaaaaa

valla arabm eski dizel olsa yani 80 mmodel felan kullanırdım
    ama şimdi 0 aracada konmazki insan korkar

Alıntıları Göster
    bi ara TV de bi belgeselde gösterdiler eski patatez kızartması yağlarını adam çok ucuz fiata fast food çulardan alıyo mutfakta mixerle bişeyler yapıyor sonra onu bi gün bekletiyo buzdolabında tabi bi kısmını süzüyor önce lazım olan kısmını bir gün sonra alın size fıstık gibi biyo dizel adam kendi arabasına direk döküyo yani fıstık gibide çalışıyo arabası adam 2 sendir arabayı biyo dizelle kullanıyormuş

ayriyetten yapımı kolay ama çok biyodizel çıkmıyo yani yada adamın mixeri küçüktü tabi ben bu belgeseli en az 5 sene evvel izledim
    yani çok önceleri başladılar bunu yapmaya

• quote:

Orijinalden alıntı: tsuyoi

bi ara TV de bi belgeselde gösterdiler eski patatez kızartması yağlarını adam çok ucuz fiata fast food çulardan alıyo mutfakta mixerle bişeyler yapıyor sonra onu bi gün bekletiyo buzdolabında tabi bi kısmını süzüyor önce lazım olan kısmını bir gün sonra alın size fıstık gibi biyo dizel adam kendi arabasına direk döküyo yani fıstık gibide çalışıyo arabası adam 2 sendir arabayı biyo dizelle kullanıyormuş

ayriyetten yapımı kolay ama çok biyodizel çıkmıyo yani yada adamın mixeri küçüktü tabi ben bu belgeseli en az 5 sene evvel izledim
    yani çok önceleri başladılar bunu yapmaya

Alıntıları Göster
    arkadaşlar bu biodiesel olayı ile Türkiye'de ciddi anlamda ilgilenen ilk kişi Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Y.O hocalarından biri ,abimin hocasıydı kendisi.. bundan 5 sene öncesinden bahsediyorum. Bu adamın bi doblosu vardı ve okulda deneme amaçlı ürettiği biodizeli kendi aracında kullanıyordu. Çok sık filtre değiştirmek zorunda kaldığını o zamanlar duyuyordum abimden. Herhangi bir yağı, kullanılmış da olsa çeşitli işlemlerden geçirerek dizel yakıta çevirebiliyordu bu adam. büyük yemek şirketlerinden ayık yağları topluyordu deneyleri için.Ayrıca konuyla ilgili çevredeki ilgili sanayi kuruluşlarıyla üretim konusunda görüşüyordu. sonra ne yaptı bilmiyorum. ama adam biodizeli abimlere yaptırıyordu çok komikti.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.