Şimdi Ara

AMD'nin ikinci nesil FX işlemcilerİ 2012 üçüncü çeyreğinde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
5.243
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  •  

    Birinci nesil FX işlemci ailesini Ekim ayında pazara sunan AMD, 2012'nin ikinci yarısı ile birlikte FX Next kod adını taşıyan ve Vishere olarak ta bilinen ikinci nesil Bulldozer işlemcilerini sahaya sürecek. Temel yapı olarak mevcut Bulldozer mimarisi üzerine inşa edilmekte olan yeni işlemciler Piledriver çekirdek tasarımını temel alacak ve  AMD'nin açıklamalarına göre şu anki modellere göre  %15'e varan oranda daha hızlı olacaklar.

     

    Aynı zamanda güç tüketimine yönelik çeşitli optimizasyonlar sayesinde daha yüksek frekanslara çıkabilmesi beklenen yeni işlemcilerde performans artışı getirecek en büyük güncelleme olarak IPC yani döngü başına komut yeteneklerinin geliştirilecek olması gösteriliyor.

     

    GlobalFoundries'in Dresden/Almanya'daki tesislerinde 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeni işlemcilerde en hızlı modeller yine 8 çekirdekli olacak. Hatırlanacağı üzere AMD, Komodo kod adını taşıyan 10 çekirdekli işlemciler de planlamış ancak daha sonra bu planından vazgeçerek 8 çekirdekli modellere yoğunlaşmıştı.

     

    İkinci nesil Bulldozer FX işlemciler Soket AM3+ yapısında oldukları için geriye dönük uyumluluk sergileyecekler ve bu sayede 9 serisi anakartlarda kullanılabilecekler. Ancak diğer taraftan AMD'nin doğal USB 3.0 desteği sunan 1090FX yonga setini de piyasaya sunması bekleniyor.

     

    Önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğinde çıkması beklenen Piledriver tabanlı FX Next ya da diğer ifadeyle ikinci nesil FX işlemcilerini takiben 2013 içerisinde Piledriver tasarımından %10-15 daha hızlı olacak Streamroller çekirdek tasarımının 2014'te ise Streamroller tasarımından %10-15 daha hızlı olacak Excavator tasarımlarının sunulması ve tabi bu süreçte yeni üretim teknolojilerine de adapte olunması bekleniyor.  

     







  • çok geç :(
  • 3. çeyrek geç olur,şu andaki bulldozerleri nasıl satacaklar anlaması zor.Herkes olmasa da çoğu kişi revizyonlu bulldozerleri bekleyecektir diye düşünüyorum
  • yani 2012 3. çeyrekte amd sandy bridgeleri ancak geçmiş olacak. amd bırak sen bu işleri sadece fusion a yönel.
  • zamanında phenom işlemcileri de aynı muameleyi görmüştü.
    ikinci bir phenom II vakası yaşanırsa AMD tekrar tutunacaktır.
  • Bugün piyasada satılanlara çıkacak kardeşleri eşlik edecek, mesela 8120 ama 95w tdp gibi veya çekirdek hızı artmış olarak gelecek 8170 gibi. Diğer modeller için de vardı ama tam olarak modellerini hatılamıyorum.

    Bu "piledriver"ların ikinci çeyrek ortası-sonuna doğru çıkması daha yerinde olur.

    Ama asıl merak ettiğim ve beni AMD'ci yapan yeni yonganın USB dışında ne yenilikler getireceği. AMD Ati'yi alarak belki şirket olarak kendisini çok zor bir duruma düşüren bir alım yaptı ama bugün baktığımızda, bu hareketinin kendisine büyük bir getiri sağladığını net şekilde görebiliyoruz.
  • %15 ile bu iş olmaz be amd ..
  • AMD tarafında %15 deniliyorsa %5'e kadar yolu var, birde AMD'nin meşhur işlemci erteleme şenlikleri de olursa AMD koca 1.5 yılı karsız geçirecektir.
  • Çok geç bekelyecektim ama vazgeçtim...
  • Ne kadar satıcaksınız diyosunuz da yurtdışında perakendecilerin en azından bi kısmı kendilerine mal gelir gelmez satıldığını bittiğini söylüyolar. Öyle 1 2 tane mağza faln da değil. Şaşırtabilir ama satış açısından hepten kötü değil durumu.

    Salt üretim maliyeti açısından bakarsanız Phenom IIlerin hepsinden daha düşük üretim maliyetleri var. Ben hala fiyat indirimi yapabilecek aralıkları olduğuna inanıyorum. Ama yeni çıkmış bi üründe fiyat indirimi zaten insanlardaki kötü algıyı daha da kötü hale getirir.

    Diğer taraftan mesela FX4100 120$ fiyatı Phenom ii x4 955 ile aynı iken, üretim maliyeti onun çok çok altında, 2 çekirdekli X2 den biraz fazla. Buna tutup 90$ gibi bi fiyata yerleştirseler, f/p oranı bi anda işleri tersine çevirmiş olur.

    Benzeri şekilde 8150'nin de üretim maliyeti x6 dan daha düşük. Satış fiyatını 2500lere göre çok daha uygun bi yere indirirlerse yine çok çok büyük bi f/p kavuşmuş olacak.

    IB lerin çıkma zmanına denk geliyor yenilerin çıkış tarihi, bu çok çok kötü. Ya çok daha önce çıkmalı, yada performansı çok daha yukarılara taşımalı. Bu ikisi de aynı anda olmayacağı için şimdilik görünüm bence kötü. IB lerin mimari iyileştirmeleri çok iyi ve kaç zmandır söylediğim gibi SB lerden en az %10-20 arası CPU gücünde artış olucak. Burda şu var, fiyatlandırmayı nasıl yapacakları ve kullanıcıların çarpan kilitsiz K modellerine mi direk yöneleceği, yoksa kilitli olsa bile "hmm bu 4ghz lik i5 2500k ile neredeyse aynı performans ben bunu alayım oc faln hiç uğraşmıyım" mı diyecek. SB lerinde üretimden ne zman kalkacağı, fiyat indirimine gidilip gidilemeyeceği de önemli. SB ler üretimten kalkmadan i5 2500k mesela 180$ gibi fiyatlara inse mesela ortalığı kavurur. Yeni IB ler eğer fiyat olarak şimdiki BD ler ile rekabetçi fiyatta olursa veya kilitli olanlar bile oc li Bdlerden belirgin bi üstünlğü olrsa AMD yine kötü duruma girebilir.

    Piledriver %15 perf %5 civarlarında da win8 etkisi olsa, %20 performans hiç de yabana atılır bi perf değil. Beklediğiniz %80 %100 gibi daha ileride olması ise yanlış bakıyorsunuz. Yeterince yazılım desteği olmadan şimdiki BD yapısı çok çok hızlı bi şekilde gelişemez. İşlemcinin Front-end kısmındaki iyileştirmeler çoğunlukla performans artışı getirecek olan değişiklikler. Hiçbişey geçmişteki gibi değil çünkü, ilk Athlonların çıktığı zmanki gibi değil. İşin yazılım kısmı o zmandan beri çok çok fazla değişti. Geçmişte ne paralel kod yazmak şimdiki kadar önemliydi nede mimariler arasındaki farkdan dolayı farklı kod yazma ihtiyacı bu kadar belirgin şekilde açığa çıkıyordu.

    O yüzden piledriver şimdiki BD den %20 performans artışı koya bunu da uygun fiyatla verebilirse ne ala. Önce bi sağlam durabilsin de AMD, sonrasında beklenilen Inteli altust etmek için ondan %bilmem kaç daha ileri gelmek için çabalar hale gelebilsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 10 Aralık 2011; 12:52:56 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    yani 2012 3. çeyrekte amd sandy bridgeleri ancak geçmiş olacak. amd bırak sen bu işleri sadece fusion a yönel.

    keşke saf performans anlamında sandyleri geçmeyi yakalayabilse. yine yeter.

    sadece fusion a yönelmek, diğer ürünleri bırakmak büyük bir saçmalık olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: arseniCem

    quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    yani 2012 3. çeyrekte amd sandy bridgeleri ancak geçmiş olacak. amd bırak sen bu işleri sadece fusion a yönel.

    keşke saf performans anlamında sandyleri geçmeyi yakalayabilse. yine yeter.

    sadece fusion a yönelmek, diğer ürünleri bırakmak büyük bir saçmalık olur.

    Saf performasta sandy'nin ne zaman gerisinde kaldı ki? 8 çekirdek kullanan uygulamalarda 2600K ve 2500K'dan iyi olduğunu tartışmaya gerek yok bence. Ama S-E ve i7990X gibi işlemcileri geçemediğini maalesef kabul ediyoruz




  • intel 2012 ortalarında çoktan ivy bridgeleri çıkartmış olacak, tik-tak döngüsü işlerken amd evet nerede kalmıştık diye sahaya geri dönecek ama işler umduğu gibi gidecekmi bakalım...
  • düşüncemi eksik belirtmişim. 4 çekirdek düzeyince yakalayabilse yoksa 8150 performans olarak gerçekten iyi işler çıkartıyor.
  • Amd için neredeyse arm üretecek diye haberler çıkıyo oysaki o piyasa kurtlar sofrası resmen, tek çıkış yolu uygun fiyata notebook sattırmakki.

    Bırak hadi Türkiyede yok ama henüz A8 3850 kullanan notebook global pazarda bile yok,.A8 3850 bariz bir şekilde i7 740QM geçebiliyorki , fusionlar için ilk söylenenler ısı problemi olmadığıydı halbuki i7 li bir notebook fanı ile cidden yağsız kızartma yapılabilir.

    Ayrıca intel yeni nesil i5/i7 ler ile opengl 3.0 desteği sağlamaya başladı, intelden yüksek grafik performansı beklemiyorum ama teknolojik olarak çok eski, fusion alınca elinizde opengl 4.0 destekli ekran kartınızda oluyor.

    Fusion A serisi uygun fiyattan satılsa peynir ekmek gibi gider bence.
  • Herseyden önce bence doların biraz düşmesi lazım 1.85 ne demek :(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    yani 2012 3. çeyrekte amd sandy bridgeleri ancak geçmiş olacak. amd bırak sen bu işleri sadece fusion a yönel.

    ok.
  • selamlar...

    bırakın bu 3. çeyrek 5. çeyrek heyy amd sen önce tr ye fx 8xxx serılerını getır ve başarısız distributorlerini incele sen zamanında işlemciyi çıkarmadığın gibi tedariğindede sorun yaşıyorsun..

    intel aynı gün tr de satışda amd halen yok allahtan exreme işlemci yapmadı belki 2 sene sonra gelirdi tr ye distributorler ise sordugumuzda inşallah gelcek masallah gelcek havasında müşteri oyalama taktiklerinde çözüm üreten yok.

    her capta işte bu böyledir söyle açıklıyım :

    ülkeler liderlerinin büyüklüğü kadar ilerler
    şirketlerde yöneticilerinin büyüklüğü ve geleceği görmesi ile ilerler

    yukarıdaki sözler benim kendi düşüncemin ürünü amd ye büyük yönetici beyin takımı şart.
  • Hala AMD'yi yerden yere vuranlar şurayı bir okusun;

    http://forum.donanimhaber.com/m_55423113/tm.htm
  • kimse bişey beklemez kardeşim bir önceki model işlemcisine gecilen bir işlemciyi kim nicin alsın buldozer yalan oldu 2+2=4 amd cuvalladı hemde ciddi bir şekilde
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.