Şimdi Ara

Windows 7 ve Intel HT : Kim %35 performans artışı ister?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
15
Favori
10.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Windows 7 ve Intel HT : Kim %35 performans artışı ister?

Dosya sıkıştırma, render ve benchmark yapanlara müjde: Windows 7'nin sahip olduğu "Çekirdek park etme" özelliğin orta düzeyde işlemci kullanım gereksinimi duyan programlar kullanıldığında enerji tasarrufu sağlamadığı gibi aynı zamanda %35'e yakın performans kaybı oluşturduğunu biliyormuydunuz?

Intel ve AMD'nin ürettiği birçok işlemcide kullanılan Hyper Threading özelliği sayesinde bir fiziksel çekirdek üzerinde iki sanal çekirdek oluşturulabiliyor. Bu sayede 2 kata yakın bir oranda performans artışı sağlanıyor. Ancak Windows 7 ile geliştirilen bir güç tasarruf özelliği olan çekirdek park etme özelliği, Hyper Threading'li işlemcilerin sahip olduğu maksimum işlem gücünü kullanmalarını engelliyor. Yapılan testlerde, Winrar 4.0Beta ve i7 980X kullanılarak çekirdek park etme özelliği açıkken tüm çekirdeklerin kullanılmadığı görülebiliyor.

Bu durumun oluşmasının altında yatan sebep çekirdek park etme özelliğinin çalışma prensibinden kaynaklanıyor. Özetle; tüm çekirdekler uykuda iken ardından bir program çalıştırıldığında programın ihtiyaç duyabileceği işlemci gücü tahmin edilerek, bu programı işlemcinin belli çekirdeklerin üzerindeki belirli izleçlerde toplanarak çalıştırılması, sonuç olarak bazı izleçlerin -hatta çekirdeklerin- hiç devreye alınmaması ve bu sayede enerji tasarrufu sağlanması. Ancak bu durumda, çekirdekler yerine izleçler kapatıldığından -yapılan testler sonuçlarından görüldüğü üzere- güç tasarrufu elde edilmediği gibi performansta da büyük bir kayıp oluşabiliyor.

2600k : Winrar 4.0Beta, Çekirdek Park Etme Açık / Kapalı Karşılaştırmaları

Yapılan son testlerde işlemci kullanımındaki ani artışların ÇPE'yi kapatıldığında azaldığı görülüyor.

Windows 7 ve Intel HT : Kim %35 performans artışı ister? Windows 7 ve Intel HT : Kim %35 performans artışı ister?

i7 875k : Windows Görev Yöneticisi , Çekirdek Park Etme Açık (Sol) / Kapalı (Sağ) Karşılaştırmaları

Ancak bir program işlemcinin tam performansını hali hazırda kullanıyor ise bu özelliği kapatmanın bu programa herhangi bir getirisi olmuyor.

Ayrıca oldukça hoş bir şekilde, Windows XP'de böyle bir güç tasarruf özelliği olmadığı için böyle bir performans düşüşü de görülmüyor.

Peki biz bu performans artışını kendi bilgisayarımızda nasıl elde edebiliriz? Aslında bunu yapabilmek oldukça kolay:

0) Hatırlatmakta fayda var: Bu ayarların HT desteği olmayan işlemcilerde herhangi bir etkisi olmadığı belirtiliyor, bende HT özelliği olmayan işlemcilerde performans açısından bir değişiklik olacağını sanmıyorum.

1. Yol - Yeniden başlatmadan:

1) Başlat menüsüne gelip "regedit.exe" yazıyor ve çalıştırıyoruz, "Bilgisayar" öğesine tıklıyoruz, tıklamazsanız eksik yaparsınız yaptığınız şey işe yaramaz.

2) CTRL+F'ye basın.ve "0cc5b647" değerini aratın.

3) Çıkan sonuç sayfasındaki "Attributes" değerini "1"den "0"a değiştirin.

4) F3 tuşuna bir kere basıp yeni çıkan sonuç sayfasındaki "Attributes" değerini "1"den "0"a değiştirin.

5) Taramanın bittiğini gösteren bir ileti kutusu çıkıncaya kadar 4. basamağı tekrar edin.

6) Denetim masasından, Güç seçeneklerine ve ardından Gelişmiş güç seçeneklerine (Plan ayarını değiştire tıklayarak) giriyoruz. İşlemci güç yönetimi sekmesi altında oluşmuş yeni satırdaki değeri %100 yapıyoruz.

7) Artık Windows 7, orta düzeyde işlemci kullanımı gerektiren programlara işlemcinizin sahip olduğu tüm gücü sunabilecek.

2. yol - Yeniden başlatarak:

Üstteki registry ayarlarını değiştirdikleri halde performansta bir değişiklik görmüyorlarsa şunu deneyebilirler: "0cc5b647"

1) regedit.exe'yi açın ve "Bilgisayar" öğesine tıklayın, tıklamazsanız eksik yaparsınız yaptığınız şey işe yaramaz.

2) CTRL+F'ye basın.ve "0cc5b647" değerini aratın.

3) Çıkan sonuç sayfasındaki "ValueMax" değerini "64"ten "0"a değiştirin.

4) F3 tuşuna bir kere basıp yeni çıkan sonuç sayfasındaki "ValueMax" değerini "64"ten "0"a değiştirin.

5) Taramanın bittiğini gösteren bir ileti kutusu çıkıncaya kadar 4. basamağı tekrar edin.

6) Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

7) Artık Windows 7, orta düzeyde işlemci kullanımı gerektiren programlara işlemcinizin sahip olduğu tüm gücü sunabilecek.

Windows 7 kullanan ve Intel i7 işlemcilere sahip üyelerimizden bu işlemi yaparak performans sonuçlarını bizimle paylaşmalarını rica ediyorum.

Kaynak:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=242672429129057&id=226064137452806

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 26 Kasım 2011; 19:04:07 >

• Ben de intel HT var deniyim bakayım ne olacak?
  • Şimdi FX-8150'de de böyle artışlar olacak mı ?
  • Güzel birşeye benziyor.Eve gidince denerim.Eline sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

Şimdi FX-8150'de de böyle artışlar olacak mı ?

AMD işlemcilerde işe yaramadığı söyleniyor, ancak deneyen olursa, belkide aksi kanıtlanabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 23 Kasım 2011; 22:25:48 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: canerpense

quote:

Orijinalden alıntı: Sajuuk

Şimdi FX-8150'de de böyle artışlar olacak mı ?

AMD işlemcilerde işe yaramadığı söyleniyor, ancak deneyen olursa, belkide aksi kanıtlanabilir.

Eğer FX alan varsa seve seve bekliyoruz Phenom II'lerde olmayacağını kesin olarak söyleyebilirim
  • HT olmayan işlemcilerde işe yaramıyor: i5 750 ile herhangi bir değişiklik olmuyor.

ÇPE Açık:

ÇPE Kapalı:

Arada önemsenmeyecek kadar az bir fark var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 23 Kasım 2011; 23:22:28 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ss alacak bir şey yapamadım ama LGA 775 pentium'da biraz performans gördüm çok ahım şahım olmasa da.Demek ki insanları devamlı tüketim zihniyetine dayattırmalar buralardan kaynaklanıyormuş ama yazık günah sen o kadar işlemciye para ver bir kod veya ot sebepten dolayı verim alama.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Adoniss

ss alacak bir şey yapamadım ama LGA 775 pentium'da biraz performans gördüm çok ahım şahım olmasa da.Demek ki insanları devamlı tüketim zihniyetine dayattırmalar buralardan kaynaklanıyormuş ama yazık günah sen o kadar işlemciye para ver bir kod veya ot sebepten dolayı verim alama.

HT'li mi işlemciniz? Yada modeli nedir?
  • faydalı bilgi dostum teşekkürler, müsait zamanımda deneyeceğim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: El Mukteda

faydalı bilgi dostum teşekkürler, müsait zamanımda deneyeceğim.

Aynen hocam, bende yarın deneyeceğim. Fakat bu olay sadece dizüstülerde mi geçerli oluyor? Güç yönetimi kısmını görünce aklıma direk dizüstü geldi. Ben masaüstünde deneyeceğim, bakalım fark eden birşey olacak mı ?
  • quote:

faydalı bilgi dostum teşekkürler, müsait zamanımda deneyeceğim.

2600k'da nasıl bir değişiklik olacak bakalım...

quote:

Aynen hocam, bende yarın deneyeceğim. Fakat bu olay sadece dizüstülerde mi geçerli oluyor? Güç yönetimi kısmını görünce aklıma direk dizüstü geldi. Ben masaüstünde deneyeceğim, bakalım fark eden birşey olacak mı ?

Tüm PC'lerde geçerli, masaüstü, server, laptop, ultrabook...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Chembond -- 23 Kasım 2011; 23:18:49 >

• öyle birşey yazmıyor ama deneyelim görürüz, vantage yapınca anlaşılır zaten.
  • Faydalı gibi duruyor. Bende bir ara deneyeceğim.

Mukteda denesin ona göre anlaşılır zaten bizim işlemcilerde nasıl bir fark yarattığı.
  • ik önce elimdeki gts450 ile birlikte physx kapalı bir vantage yapayım sonra ayarı yaptıktan sonra bir kez dana yapayım bakalım ne olacak?
  • quote:

ik önce elimdeki gts450 ile birlikte physx kapalı bir vantage yapayım sonra ayarı yaptıktan sonra bir kez dana yapayım bakalım ne olacak?

Bekliyorum kanka
  • Bende beklemeyeyim, Mısır'ı patlattım
  • Bende deneyeceğim sonuçları yollarım.%1 perf artışı bile kârdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: canerpense

quote:

Orijinalden alıntı: Adoniss

ss alacak bir şey yapamadım ama LGA 775 pentium'da biraz performans gördüm çok ahım şahım olmasa da.Demek ki insanları devamlı tüketim zihniyetine dayattırmalar buralardan kaynaklanıyormuş ama yazık günah sen o kadar işlemciye para ver bir kod veya ot sebepten dolayı verim alama.

HT'li mi işlemciniz? Yada modeli nedir?

Pentium 4 (530) Prescott HT

socket 775 LGA
  • @canerpense:

Harika bir paylaşım gerçekten. Eline ve emeğine sağlık öncelikle.

Bir macintosh kullanıcısı olarak şunu söylemek istiyorum: Windows işletim sistemleri PC donanım kapasitesinden yalnızca yüzeysel olarak faydalanıyor; daha doğrusu sürekli yeni parça almamızı sağlamak için bilinçli olarak öyle yapıyorlar. Ancak unix tabanlı sistemler için bu geçerli değil. Bu konu üzerine de söyleyenecek çok şey olduğunu düşünüyorum ben. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda arkadaşlar?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.