Şimdi Ara

Monitör Panelleri Rehberi (TN, PVA, IPS...)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
13
Favori
32.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İlerleyen teknolojide çeşidi ve modeli hızla artan görüntü birimi teknolojisinde karşımıza kafa karıştırıcı bilgiler çıkmaktadır. Özellikle monitör panelleri bu konuda hakkında en çok bilgi sahibi olunup, karar verme aşamasında performansa ve beklentiye dayalı seçimde en önemli kriter olması gerekirken konu hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır.

    Bu başlık monitör teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenleri kapsayacak bir rehber niteliğinde olacaktır.

    LCD Paneller Nasıl Çalışır?

    Akışkan kristallerin LCD teknolojisi üzerindeki rolü ışığı içinden bükerek geçirmesi olarak özetlenebilir. LCD panelin en küçük görüntüleme birimi birkaç katmandan oluşur.

     [sizer]Monitör Panelleri Rehberi (TN, PVA, IPS...)


    Akışkan kristallerin optik özellikleri ışığı içinden geçirirken yön verebilmesidir. Böylece arkadan dikey filtre ile gelen dikey kutuplaşmış ışığı bükülüp yatay filtreye iletilmesi ile ışık geçişi sağlanabilir. Akışkan kristallerin optik özellikleri ışığı içinden geçirirken yön verebilmesidir. Tıpkı CRT gibi LCD ekranlar da çizdiği tüm pikselleri üç alt piksele ayırır. Dolayısıyla üç değişik renk (kırmızı, yeşil, mavi) ile milyonlarca renk elde edilebilir. Piksellerin milyolarcası bir araya gelerek panelleri oluşturur.


    LCD Panel Tipleri

    Temel bir biçimde Pasif Matris paneller ve Aktif Matris paneller diye ayırabiliriz. Pasif Matris; genellikle saat, hesap makinası vs gibi cihazlarda kullanılır. Aktif Matris ise; yeni çıkan bir çok akıllı telefon modelinde, LCD TV’lerin bir çoğunda vs kullanılır.


    Pasif Matris LCD Ekranlar


    Her satır ve her sütuna ayrı bir devre oluşturulmuştur. Bu yüzden adresleme çok daha başarılıdır, ancak günümüzdeki uygulamalar için çok yetersiz kalır. Renkli veya Monochrome olabilir. 2000’li yıllarda bir çok renkli ekran cep telefonunda bu teknoloji kullanılmıştır.

    Hala bir çok alanda kullanımı mevcuttur. Masa ve kol saatleri, araç içi sistemleri gibi yerler en çok kullanılan alanlardır.


    Aktif Matris LCD Paneller


    Pasif matris ekranların çalışma biçimiyle aynıdır. Sadece elektrik alanı oluşturmak için pasif ekranlardaki elektrotlar yerine thin-film transistor (TFT) adı verilen katman kullanılır. Bu şekilde her alana özel oranda elektrik verilebilir.

    TFT, akımı kısa süreli depolayabilmesi sayesinde kapasitör görevinide üstlenmiş olur. Bu sayede daha kaliteli ve pürüzsüz görüntü verir. Aktif matris ekranlarda genellikle TFT kullanılır ancak bazı durumlarda diyot kullanımı da görülebilir.


    Aktif matris LCD (TFT) Ekranlarda dikkat edilecek hususlar


    Çözünürlük; CRT ekranlardan farklı anlamda kullanılır. LCD’ler pixel pixel hücrelere bölündüğü için yardımcı yongalara ihtiyaç duyar. İşlenmiş pixel miktarı çözünürlüğü belirler, boyut büyüdükçe pixellerin dizilişi değişebilir.

    Nokta uzaklığı/aralığı (Dot Pitch); her bir renk alt pixel’in diğer pixeldeki aynı renk alt pixele olan uzaklığıdır. Bir pixeldeki kırmızı pixel ile yanındaki diğer pixelin kırmızı alt pixeli arasındaki uzaklık ne kadar küçükse o kadar yüksek kalite sunar.

    Tepki Süresi (Response Time); Tepki süresi, ISO standartlarına göre, bir pikselin tamamen siyahdan önce tamamen beyaza ardından da yeniden tamamen siyaha dönmesi için gerekli zamanın göstergesidir.


    Zıtlık Oranı (Contrast Ratio); Zıtlık oranı, monitörün verebildiği en parlak ve en koyu renklerin ışıma gücü (luminosity) arasındaki orandır. Bu oranın yüksek olması demek siyahların daha siyah gözükmesi demektir. Yüksek ışıma gücü verebilen ekranlar aydınlık bir yerde daha belirgin olurlar.

    Görüş açısı (Viewing angle): Görüş açısı gibi LCD'lerde daha çok ön plana çıkar. Bu parametre monitörün en yüksek hangi açıdan uygun tanımda görüntü verebildiğini bildirir. Yüksek değerler daha iyidir.


    Aktif Matris LCD Panel Çeşitleri


    3 ana Aktif Matris LCD Panel çeşidi vardır. Ancak bunlar kullanılan teknolojiye göre alt çeşitlere sahiptir.

    1. TN Film (Twisted Nematic + Film) paneller

    2. Dikey Hizalama (Vertical Alingment, VA) paneller

    3. In Plane Switching (IPS, Düzlem içi anahtarlama) paneller


    TN Film (Twisted Nematic + Film) paneller

    TN Film paneller piyasada en sık kullanılan panellerdir. Düzmantık tüm alt piksellerin doğrusal sıralanmasına dayanan bu paneller, üretimleri ucuz oldukları için özellikle 15, 17 ve 19 inç monitörlerde sıklıkla kullanılırlar. Samsung, LG, Philips, AU Optronics gibi firmalar tarafından üretilen bu paneller en iyi tepki sürelerine sahip panelledir. Fakat piksellerin dizilişi film kalitesini yer yer düşürebilir, ayrıca gene piksellerin dizilişi görüş açısını da olumsuz etkileyebilir.

     [sizer]Monitör Panelleri Rehberi (TN, PVA, IPS...)



    Dikey Hizalama (Vertical Alingment, VA) paneller


    Fujitsu tarafından 1996'da geliştirilen bu teknoloji ile üretilen paneller değşiklikler göstermektedir. Bu yüzden bir kaç farklı teknolojisi mevcuttur. Önceleri düşük görüş açısına sahip panellerin bu sorunu her pikselin alanlara (domain) ayırarılması ile çözüldü.


    Multidomain VA (Çok-alanlı DH, MVA) paneller

    Bu paneller, piksellerin alt alanlara ayrılması ile elde edilir ve TN Film panellerin dikey görüş açısı problemlerini çözerken ileride anlatacağım IPS panellerin de yatay görüş açısı problemini çözer. Fakat şu andaki TN Film ve IPS panellerden daha yüksek tepki sürelerine sahiptir. Öteyandan diğer iki paneldan daha iyi zıtlık oranınına sahiptir fakat MVA'nın türevleri bu sorunu da halleder.


    Premium MVA (Yükseltilmiş MVA, P-MVA) ve Süper MVA (S-MVA) paneller


    İki değişik firma tarafından geliştirilen bu teknoloji, MVA panellerin G2G (Grey to Grey) değerini arttıran yenileştirmeler sunar. Bu panellerin de tepki süresi TN Film paneller kadar olmasa da iyileştirilmiş durumdadır.

    MVA paneller, diğer panellere nazaran daha iyi siyah değeri sunar. Fakat pikselleri alanlara ayırdıklarından dolayı bakış açınızı değiştirince hafif renk bozulmaları yaşanabilir.




    Advanced MVA (İleri MVA, A-MVA) paneller

    U Optronics şirketinin yakın zamanda geliştirmeye başladığı bu teknoloji bakış açısının değişikliğinde renk değişimi olması problemini azaltır. Alanlara yayılmış pikselleri daha fazla alanlara ayırıp değişik açılardan görüşü iyileştiren bir teknoloj şu anda sadece bazı televizyonlarda uygulanmaktadır.


    Patterned Vertical Alingment (PVA, Desenli yatay hizalama) paneller

    MVA'ya alternatif olarak geliştirilen bu paneller, MVA'lardan çok daha değişik teknikler kullanılarak üretilir, bu yüzden farklı bir teknoloji olarak sınıflandırılır. PVA panellerde çekirdeklerin yerleşimi MVA panellere göre daha az renk bozulması oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Fakat yine de tepki süresi olarak TN panellerin gerisindedir.


    Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA, Üstün-desenli yatay hizalama) paneller

    PVA panellere Samsung'un el atması ile üretilmiş panellerdir. Samsung'un geliştirdiği overdrive teknolojisi, “Magic Speed” ile tepki süresi iyileştirilen paneller, PVA'ların bir uzantısı durumundadır. PVA panellere göre daha iyi oyun performansına sahip bu panellerde kristal hücreleri birbirine zıt iki bumerang gibi yerleştirilir. 


    In Plane Switching Paneller (IPS, Düzlem içi anahtarlama)

    IPS paneller, TN panellerin iki eksik tarafını tamamlar: birincisi görüş açısı problemi, ikincisi ise sığ renk derinliği.

    TN panellerde olduğu gibi kristalleri rastgele dağıtmak yerine tüm kristal parçalarını mükemmele yakın bir şekilde birbirine paralel hale getirmekle elde edilen IPS paneller, elektrik alan uygulanmadığı hallerde arkadan gelen ışığı geçirmez. Elektrik alan uygulanınca doksan derece dönen kristaller gelen beyaz ışığa bu oranda izin verir. Yani eğer bir piksel ölürse devamlı surette siyah gözükür. TN panellerde ise siyah ile beyaz arası bir renk alır.

    S-IPS(Super IPS), DD-IPS(Dual Domain IPS) ve ACE (Advanced Coplanar Electrode) IPS panellerin geliştirilmiş halleridir. Farklı firmaların ürettiği bi paneller farklı alanlarda öne çıkar. ACE panellerin üretimi artık durduğu için piyasada pek bulmamız mümkün değil ancak DD-IPS ve S-IPS bir çok alanda kullanılmaktadır.

    DD-IPS IBM ve Chi Mei ortaklığında üretilir ve maliyeti çok yüksek olduğu için pek geniş kullanıma sahip değildir.

    S-IPS LG ve Philips S-IPS’lerine Enchanched S-IPS denir. Geliştirmiş oldukları ODC (Overdriving Circuit) sistemiyle neredeyse TN panel performansına sahip panellerdir.

    Her ne kadar IPS paneller görüş açısı ve görüntü kalitesi olarak en iyisi olsa da ve çok yandan bakınca siyah kısımlarda mora kayma görülse bile bunun dışında hiç bir sıkıntı çıkartmaz.


     [sizer]Monitör Panelleri Rehberi (TN, PVA, IPS...)


     [sizer]Monitör Panelleri Rehberi (TN, PVA, IPS...)
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dusty

    İlerleyen teknolojide çeşidi ve modeli hızla artan görüntü birimi teknolojisinde karşımıza kafa karıştırıcı bilgiler çıkmaktadır. Özellikle monitör panelleri bu konuda hakkında en çok bilgi sahibi olunup, karar verme aşamasında performansa ve beklentiye dayalı seçimde en önemli kriter olması gerekirken konu hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır.

    Bu başlık monitör teknolojisi hakkında bilmeniz gerekenleri kapsayacak bir rehber niteliğinde olacaktır.

    LCD Paneller Nasıl Çalışır?

    Akışkan kristallerin LCD teknolojisi üzerindeki rolü ışığı içinden bükerek geçirmesi olarak özetlenebilir. LCD panelin en küçük görüntüleme birimi birkaç katmandan oluşur.



    Akışkan kristallerin optik özellikleri ışığı içinden geçirirken yön verebilmesidir. Böylece arkadan dikey filtre ile gelen dikey kutuplaşmış ışığı bükülüp yatay filtreye iletilmesi ile ışık geçişi sağlanabilir. Akışkan kristallerin optik özellikleri ışığı içinden geçirirken yön verebilmesidir. Tıpkı CRT gibi LCD ekranlar da çizdiği tüm pikselleri üç alt piksele ayırır. Dolayısıyla üç değişik renk (kırmızı, yeşil, mavi) ile milyonlarca renk elde edilebilir. Piksellerin milyolarcası bir araya gelerek panelleri oluşturur.


    LCD Panel Tipleri

    Temel bir biçimde Pasif Matris paneller ve Aktif Matris paneller diye ayırabiliriz. Pasif Matris; genellikle saat, hesap makinası vs gibi cihazlarda kullanılır. Aktif Matris ise; yeni çıkan bir çok akıllı telefon modelinde, LCD TV’lerin bir çoğunda vs kullanılır.


    Pasif Matris LCD Ekranlar


    Her satır ve her sütuna ayrı bir devre oluşturulmuştur. Bu yüzden adresleme çok daha başarılıdır, ancak günümüzdeki uygulamalar için çok yetersiz kalır. Renkli veya Monochrome olabilir. 2000’li yıllarda bir çok renkli ekran cep telefonunda bu teknoloji kullanılmıştır.

    Hala bir çok alanda kullanımı mevcuttur. Masa ve kol saatleri, araç içi sistemleri gibi yerler en çok kullanılan alanlardır.


    Aktif Matris LCD Paneller


    Pasif matris ekranların çalışma biçimiyle aynıdır. Sadece elektrik alanı oluşturmak için pasif ekranlardaki elektrotlar yerine thin-film transistor (TFT) adı verilen katman kullanılır. Bu şekilde her alana özel oranda elektrik verilebilir.

    TFT, akımı kısa süreli depolayabilmesi sayesinde kapasitör görevinide üstlenmiş olur. Bu sayede daha kaliteli ve pürüzsüz görüntü verir. Aktif matris ekranlarda genellikle TFT kullanılır ancak bazı durumlarda diyot kullanımı da görülebilir.


    Aktif matris LCD (TFT) Ekranlarda dikkat edilecek hususlar


    Çözünürlük; CRT ekranlardan farklı anlamda kullanılır. LCD’ler pixel pixel hücrelere bölündüğü için yardımcı yongalara ihtiyaç duyar. İşlenmiş pixel miktarı çözünürlüğü belirler, boyut büyüdükçe pixellerin dizilişi değişebilir.

    Nokta uzaklığı/aralığı (Dot Pitch); her bir renk alt pixel’in diğer pixeldeki aynı renk alt pixele olan uzaklığıdır. Bir pixeldeki kırmızı pixel ile yanındaki diğer pixelin kırmızı alt pixeli arasındaki uzaklık ne kadar küçükse o kadar yüksek kalite sunar.

    Tepki Süresi (Response Time); Tepki süresi, ISO standartlarına göre, bir pikselin tamamen siyahdan önce tamamen beyaza ardından da yeniden tamamen siyaha dönmesi için gerekli zamanın göstergesidir.


    Zıtlık Oranı (Contrast Ratio); Zıtlık oranı, monitörün verebildiği en parlak ve en koyu renklerin ışıma gücü (luminosity) arasındaki orandır. Bu oranın yüksek olması demek siyahların daha siyah gözükmesi demektir. Yüksek ışıma gücü verebilen ekranlar aydınlık bir yerde daha belirgin olurlar.

    Görüş açısı (Viewing angle): Görüş açısı gibi LCD'lerde daha çok ön plana çıkar. Bu parametre monitörün en yüksek hangi açıdan uygun tanımda görüntü verebildiğini bildirir. Yüksek değerler daha iyidir.


    Aktif Matris LCD Panel Çeşitleri


    3 ana Aktif Matris LCD Panel çeşidi vardır. Ancak bunlar kullanılan teknolojiye göre alt çeşitlere sahiptir.

    1. TN Film (Twisted Nematic + Film) paneller

    2. Dikey Hizalama (Vertical Alingment, VA) paneller

    3. In Plane Switching (IPS, Düzlem içi anahtarlama) paneller


    TN Film (Twisted Nematic + Film) paneller

    TN Film paneller piyasada en sık kullanılan panellerdir. Düzmantık tüm alt piksellerin doğrusal sıralanmasına dayanan bu paneller, üretimleri ucuz oldukları için özellikle 15, 17 ve 19 inç monitörlerde sıklıkla kullanılırlar. Samsung, LG, Philips, AU Optronics gibi firmalar tarafından üretilen bu paneller en iyi tepki sürelerine sahip panelledir. Fakat piksellerin dizilişi film kalitesini yer yer düşürebilir, ayrıca gene piksellerin dizilişi görüş açısını da olumsuz etkileyebilir.




    Dikey Hizalama (Vertical Alingment, VA) paneller


    Fujitsu tarafından 1996'da geliştirilen bu teknoloji ile üretilen paneller değşiklikler göstermektedir. Bu yüzden bir kaç farklı teknolojisi mevcuttur. Önceleri düşük görüş açısına sahip panellerin bu sorunu her pikselin alanlara (domain) ayırarılması ile çözüldü.


    Multidomain VA (Çok-alanlı DH, MVA) paneller

    Bu paneller, piksellerin alt alanlara ayrılması ile elde edilir ve TN Film panellerin dikey görüş açısı problemlerini çözerken ileride anlatacağım IPS panellerin de yatay görüş açısı problemini çözer. Fakat şu andaki TN Film ve IPS panellerden daha yüksek tepki sürelerine sahiptir. Öteyandan diğer iki paneldan daha iyi zıtlık oranınına sahiptir fakat MVA'nın türevleri bu sorunu da halleder.


    Premium MVA (Yükseltilmiş MVA, P-MVA) ve Süper MVA (S-MVA) paneller


    İki değişik firma tarafından geliştirilen bu teknoloji, MVA panellerin G2G (Grey to Grey) değerini arttıran yenileştirmeler sunar. Bu panellerin de tepki süresi TN Film paneller kadar olmasa da iyileştirilmiş durumdadır.

    MVA paneller, diğer panellere nazaran daha iyi siyah değeri sunar. Fakat pikselleri alanlara ayırdıklarından dolayı bakış açınızı değiştirince hafif renk bozulmaları yaşanabilir.




    Advanced MVA (İleri MVA, A-MVA) paneller

    U Optronics şirketinin yakın zamanda geliştirmeye başladığı bu teknoloji bakış açısının değişikliğinde renk değişimi olması problemini azaltır. Alanlara yayılmış pikselleri daha fazla alanlara ayırıp değişik açılardan görüşü iyileştiren bir teknoloj şu anda sadece bazı televizyonlarda uygulanmaktadır.


    Patterned Vertical Alingment (PVA, Desenli yatay hizalama) paneller

    MVA'ya alternatif olarak geliştirilen bu paneller, MVA'lardan çok daha değişik teknikler kullanılarak üretilir, bu yüzden farklı bir teknoloji olarak sınıflandırılır. PVA panellerde çekirdeklerin yerleşimi MVA panellere göre daha az renk bozulması oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Fakat yine de tepki süresi olarak TN panellerin gerisindedir.


    Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA, Üstün-desenli yatay hizalama) paneller

    PVA panellere Samsung'un el atması ile üretilmiş panellerdir. Samsung'un geliştirdiği overdrive teknolojisi, “Magic Speed” ile tepki süresi iyileştirilen paneller, PVA'ların bir uzantısı durumundadır. PVA panellere göre daha iyi oyun performansına sahip bu panellerde kristal hücreleri birbirine zıt iki bumerang gibi yerleştirilir. 


    In Plane Switching Paneller (IPS, Düzlem içi anahtarlama)

    IPS paneller, TN panellerin iki eksik tarafını tamamlar: birincisi görüş açısı problemi, ikincisi ise sığ renk derinliği.

    TN panellerde olduğu gibi kristalleri rastgele dağıtmak yerine tüm kristal parçalarını mükemmele yakın bir şekilde birbirine paralel hale getirmekle elde edilen IPS paneller, elektrik alan uygulanmadığı hallerde arkadan gelen ışığı geçirmez. Elektrik alan uygulanınca doksan derece dönen kristaller gelen beyaz ışığa bu oranda izin verir. Yani eğer bir piksel ölürse devamlı surette siyah gözükür. TN panellerde ise siyah ile beyaz arası bir renk alır.

    S-IPS(Super IPS), DD-IPS(Dual Domain IPS) ve ACE (Advanced Coplanar Electrode) IPS panellerin geliştirilmiş halleridir. Farklı firmaların ürettiği bi paneller farklı alanlarda öne çıkar. ACE panellerin üretimi artık durduğu için piyasada pek bulmamız mümkün değil ancak DD-IPS ve S-IPS bir çok alanda kullanılmaktadır.

    DD-IPS IBM ve Chi Mei ortaklığında üretilir ve maliyeti çok yüksek olduğu için pek geniş kullanıma sahip değildir.

    S-IPS LG ve Philips S-IPS’lerine Enchanched S-IPS denir. Geliştirmiş oldukları ODC (Overdriving Circuit) sistemiyle neredeyse TN panel performansına sahip panellerdir.

    Her ne kadar IPS paneller görüş açısı ve görüntü kalitesi olarak en iyisi olsa da ve çok yandan bakınca siyah kısımlarda mora kayma görülse bile bunun dışında hiç bir sıkıntı çıkartmaz.




    arkadaşım güzel cıkarmıssında ipslerde sorun yok demıssın morluk dısında..kesın bır bılgın varmı kullandın mı??bu tepkı surelerı ıle alakaalı bende supheler olusturdu dell ın u2312 olan yenı monıtorunde 8 ms tepkı suresı var oyunlarda ve hızlı goruntulerde bı sorun cıkarırmı bılgı verırsen sevınırım
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Burada yazılan bilgiler tamamen akademik çevirilerin derlemeleridir. IPS panellerin bakış açısı ve görüntü kalitesiyle ilgili o mora kayma durumu. Onun dışında elbet tüm LED panellerde olduğu gibi bu LED'lerde de ışık sızması vs görülebilir tabii ki.

    Dell kullanmadım, oyun performansını da bilmiyorum açıkçası ama en azından IPS230V gibi giriş seviyesindeki IPS paneller oyunlarda sıkıntı yaratmıyor. Ancak Dell u2312 LG IPS236'ya göre çok daha profesyonel bir IPS panele sahip olduğundan o konuda mutlaka kullanıcıların konuştukları başlığa soru sormanızı tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kofte61

    arkadaşım güzel cıkarmıssında ipslerde sorun yok demıssın morluk dısında..kesın bır bılgın varmı kullandın mı??bu tepkı surelerı ıle alakaalı bende supheler olusturdu dell ın u2312 olan yenı monıtorunde 8 ms tepkı suresı var oyunlarda ve hızlı goruntulerde bı sorun cıkarırmı bılgı verırsen sevınırım

    saol dostum eyvallah
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Konu epey eski ve aslında hortlatmak istemezdim fakat sormak istediğim soruya en uygun konu başlığı burası, o nedenle şimdiden özür diliyorum gerekirse silinebilir. Şimdi benim sorum şu; bildiğimiz gibi harici monitörlerde ekran türü genellikle belirtilir, belirtilmese bile bir yerlerden bununla alakalı bilgiye mutlaka ulaşılabilir. Yani bilgisayarınıza bağlı lcd monitör IPS mi MVA mı TN mi yoksa PVA mı bunu eninde sonunda bir şekilde öğrenebilirsiniz, kaldı ki IPS paneller mutlaka belirtilir, artı bir özellik olduğu için. Buraya kadar herşey normal. Peki ya laptopun lcd ekranı? Veya hakkında bilgi verilmeyen başka bir görüntü kaynağının türü, mesela dijital fotoğraf çerçevesi gibi? Örneğin ben yoğun olarak fotoğraf ile uğraşan biriyim, dolayısıyla ekrandaki renk gösterimi ve bunun gerçekçiliği benim için önemli. Ne kadar araştırdıysam da laptop ekranımın türünü ve diğer özelliklerini (kontrast, renk gösterimi, parlaklık, tepki süresi) öğrenemedim..Üreticinin mail adresine ulaşmak yoluyla bile sordum fakat aldığım cevap ''cevap'' olmaktan çok uzaktı bununla ilgili herhangi bir fikri olan var mı arkadaşlar? Bir laptop ekranının bu tür özelliklerini öğrenebilmek için yapılacak birşey var mıdır? Böyle bir program var mıdır örneğin, grafik testleri vs yapıp ekranınızın özelliklerini bulan? Olabilir mi? Tüm özelliklerini teker teker bildiğim tek ekranın cep telefonumun ekranı olması garip bir durum da



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi __Toprak__ -- 20 Şubat 2012; 15:15:38 >




  • Laptop ekranlarında genel olarak TN panelle üretilir, çok az sayıda IPS panelli laptop vardır. LG ve Lenova'da IPS panelli laptoplar olduğunu biliyorum. Zaten bir laptop TN panel değilse mutlaka belirtilir panel tipi.

    Ve yine değişim göstermek üzere çoğu dijital fotoğraf çerçevesi IPS panellidir.

    HP Laptoplarında diyagonal yüksek tanımlı HP LED brightview ekran kullanır. Buradanl ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

    Şöyle demişler; net görüntü ve yüksek kontrast sunar. Arttırılmış parlaklık seviyesi ve yansıma engelleyen PixelBright teknolojisi kullanılır. Geniş görüş açısı sunar, yüksek kontrast verir, göz yorgunluğunu azaltır, renkleri canlı gösterir.

    Tam değerleri bulamadım şöyle bir google aktığımda ama en azından teknolojisi hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dusty

    Laptop ekranlarında genel olarak TN panelle üretilir, çok az sayıda IPS panelli laptop vardır. LG ve Lenova'da IPS panelli laptoplar olduğunu biliyorum. Zaten bir laptop TN panel değilse mutlaka belirtilir panel tipi.

    Ve yine değişim göstermek üzere çoğu dijital fotoğraf çerçevesi IPS panellidir.

    HP Laptoplarında diyagonal yüksek tanımlı HP LED brightview ekran kullanır. Buradanl ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

    Şöyle demişler; net görüntü ve yüksek kontrast sunar. Arttırılmış parlaklık seviyesi ve yansıma engelleyen PixelBright teknolojisi kullanılır. Geniş görüş açısı sunar, yüksek kontrast verir, göz yorgunluğunu azaltır, renkleri canlı gösterir.

    Tam değerleri bulamadım şöyle bir google aktığımda ama en azından teknolojisi hakkında fikir sahibi olmuş olursunuz.

    Teşekkür ederim cevabınız için, muhtemelen yüksek kaliteli bir TN panel var laptopumda fakat daha ayrıntılı bir bilgi ben de bulamadım maalesef..verdiğiniz linkte benim sahip olduğum model için led aydınlatmalı aktif matriks tft lcd diyor, bu da TN panel olduğuna işaret ama tüm bilgi bu kadar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: __Toprak__
    Teşekkür ederim cevabınız için, muhtemelen yüksek kaliteli bir TN panel var laptopumda fakat daha ayrıntılı bir bilgi ben de bulamadım maalesef..verdiğiniz linkte benim sahip olduğum model için led aydınlatmalı aktif matriks tft lcd diyor, bu da TN panel olduğuna işaret ama tüm bilgi bu kadar.

    Rica ederim, bundan daha öte bilgiyi bulmak maalesef çok zor. Yine de bir bilgi okursam size iletirim muhakkak.
  • IPS modellerin oyun performanslarını test eden oldu mu? Genelde IPS monitörler 5 ms tepki süresine sahip. Oyunlarda bu oran sorun yaratıyor mu?
  • Genel tepkime süresi demeyelim, bu model ve o modelde kullanılan IPS panel çeşidine göre farklılık gösterir. Çok hassas olan FPS ya da futbol oyuncuları için sorun oluşturabilir. O sebeple mutlaka tercih etmeden evvel eğer evinizde konsolunuz varsa gidip, mağazada test etmenizi tavsiye ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dusty

    Genel tepkime süresi demeyelim, bu model ve o modelde kullanılan IPS panel çeşidine göre farklılık gösterir. Çok hassas olan FPS ya da futbol oyuncuları için sorun oluşturabilir. O sebeple mutlaka tercih etmeden evvel eğer evinizde konsolunuz varsa gidip, mağazada test etmenizi tavsiye ederim.

    ben evimde 5ms tepki süresine sahip lcd monitör kullanıyorum, 5ms tepki süresi ile 2 ms tepki süresi olan iki cihazı yanyana getirdiğinizde ayırt edebilecek bir göztanımıyorum ben daha :) insan gözünü aşıyor çünkü
  • Göz alışıyor elbette, göz çok fazla ayırt edemiyor ama spesifik olarak online FPS türü oyunlar oynayan oyuncular bunu farkedebildiklerini ve ms'lik farkların bile oyunun oynanabilirliğini etkilediğini söylüyorlar.
  • Eğer arada çok fazla fiyat farkı yoksa ve bu konuda takıntılı biriyse satın alan 2ms, ama bütçe olarak daha düşük birşeyler arayanlara 5 ms tavsiye edelim o zaman :)
  • Zaten takıntılı olanlar tercih kriterlerinde direkt belirtiyorlar 2ms tepkime süresi diye. Onlar için direkt TN panel diyoruz
  • Cok guzel ve bilgilendirici bir rehber olmus.Her ne kadar eskide olsa CRT ve yeni varisi olarak kabul edilen OLED ler icinde ayrintili bir rehber bekliyoruz.
  • En kısa zamanda böyle bir rehber hazırlamaya çalışırım o halde
  • Kısa, öz ve gayet bilgilendirici bir konu olmuş. Teşekkürler dusty.
  • Ben teşekkür ederim, killnOd'un tavsiyesi üzerine OLED'lerle ilgili bir rehber de hazırlıyorum. Çevirilerim az kaldı, yakında o rehberi de açarım umarım.
  • sayın dusty kardeşim VMA panele sahip monitör TN Panele sahip monitörden çok daha iyi değilmidir ??,

    ilk defa 24 " lik bir led monitör alacağım kaliteli olsun istiyorum...

    ben ilk olarak LG nin IPS panele sahip panelini almayı düşünüyordum... yanlız BenQ nun 24 " LİK 2424H VMA LED MONİTÖRÜNÜ İNCELEDİM VE çok hoşuma gitti önerirmisiniz bana BenQ yu kesin alacam kafaya koydum... renkler mükemmel

    tavsiyelerinizi bekliyorum...
  • Neyi amaçlayarak ürün satın alacağınıza bağlı aslında bu "daha iyi" durumu. Eğer ki iyi bir renk tutarlılığı ve bakış açısına göre ışığın, renklerin, parlaklığın değişmemesini amaçlıyor, standart bir monitöre oranla daha profesyonel bir görsellik arıyorsanız VA ya da IPs panel bakabilirsiniz. Ancak günlük kullanımda, özellikle de oyunda kullanacaksanız TN panel bakacaksınız.

    Hem oyun oynarım, hem tutarlı renk isterim, hem daha doğal kalite beklerim derseniz giriş seviyesi IPS ya da VA'lara bakabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.