Şimdi Ara

DH Harita Mühendisleri ve Teknikerleri Odası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
429
Cevap
8
Favori
31.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Harita Mühendisliği Nedir?

    Harita Mühendisliği (Harita ve Kadastro Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği) en basit tanımıyla gökyüzünün ve yeryüzünün bir bölümünün ya da tamamının en doğru ve en pratik şekilde haritalandırılmasıyla uğraşan mühendislik dalıdır. Buradaki haritalandırmadan kasıt çalışılan bölge hakkında istenilen bilginin verilmesidir.

    Harita Mühendisliği üniversiteden üniversiteye göre değişmesine rağmen genelde 5 anabilim dalına (Yıldız Teknik Üniversitesi’nde böyledir.) ayrılır. Bunlar sırasıyla Jeodezi, Fotogrametri, Ölçme Tekniği, Kartografya ve Kamu Ölçmeleri'dir. Kısaca: Jeodezi hesaplamalar (Matematik, Geometri-Trigonometri (Düzlem ve Küresel), Fiziksel ve İstatistiksel vs.) ile, Fotogrametri uzaktan algılama, altlıklardan (çizim ya da sayısal veri, pafta ve fotoğraflardan (göksel, yersel)) jeodezik veriler elde etme ile, Ölçme Tekniği arazi ölçümleri ve aletleri ile, Kartografya harita çizimi-yapımı ile, Kamu Ölçmeleri de işin hukuksal yönüyle (sözel hukuk, tüzük + sayısal uygulama, projelendirme) ilgilenir. Günümüzde popüler olan CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ise ağırlıklı olarak Fotogrametri ve Kartografya anabilim dallarının ortak çalışma alanına girmektedir. Bana kalırsa programlama ve tasarım tarafı ağır basan (Harita Mühendisliği + Bilgisayar Mühendisliği birleşimi gibi) ayrı bir anabilim dalı olmalıdır.

    Teknoloji ile Uyum

    Günümüzde bilgisayarlardan etkin olarak yararlanılmakta. Özellikle hesaplama ve çizim işlemleri artık neredeyse tümüyle bilgisayar yazılımları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu büyük kolaylık ve zamandan tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Örneğin; Excel'de hazırlanan hesaplama formu, Matlab ile hazırlanan bir betik (script) normalde elle zaman alan işlemlerin kısa zamanda yapılmasını sağlarlar. Autocad, Netcad gibi çizim programları ile elle çizimi büyük uğraş ve zaman gerektiren haritalar pratik ve çabukça çizilebilirler. Göksel ve yersel fotoğraflardan foto-plan (harita yapımına uygun hale getirilmiş fotoğraf altlık) elde edilmesi için gereken işlemler (dönüşümler vs.) de çeşitli yazılımlar ile (Photomod, Microstation vs.) yapılabilmektedir. Yine piyasadaki CBS yazılımları ile (Arcgis, Mapinfo vs.) harita (katmanlar) + veritabanı ilişkisiyle pratik biçimde çalışılabilmektedir.

    Bölümün Bulunduğu Üniversiteler

    Bölümün bulunduğu güncel üniversite listesi için tıklayınız.

    Sonuç

    Harita Mühendisliği: Matematik, Geometri-Trigonometri (Düzlem ve Küresel), İstatistik, Fizik, Bilgisayar (Hesaplama, Çizim, Programlama ve Tasarım), Teknik-Teknoloji, Hukuk ile Mesleki Projelendirme ve Uygulama ağırlıklı bir mühendislik dalıdır. Koordinatların olduğu her yerde Harita Mühendisliği vardır.

    Yıldız Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nde bölümün eğitim kalitesi yüksektir denilebilir (bölümün açılma yılı ve akademik personel sayısı-niteliği göz önüne alınırsa) fakat esas kalite her mühendislikte hatta her bölümde olduğu gibi öğrencinin kendisini ne kadar geliştirebildiğindedir. Yine de öneride bulunmak gerekirse Yıldız Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bulunmuş birisi olarak bu iki üniversite için Harita Mühendisliği bölümünü (akademik personel ve eğitim kalitesi için) rahatlıkla önerebilirim.

    İMZA




    [center][link=http://forum.donanimhaber.com/m_50925631/mpage_1/tm.htm][b][i][color=#000000][color=#FF6600]DH[/color] Harita Mühendisleri ve Teknikerleri Odası[/color][/i][/b][/link][/center]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettunc -- 11 Mayıs 2019; 20:56:27 >







  • Ben 126.bin oldum mf4 te ankarada yaşıyorum ne dersiniz birdaha mı deneyim yoksa katü- konya- aksaray
    tercih mi yapayım?


    Seneye girersem bu sene çalışmadığım halde bu şekilde olduğumu düşünürsek heralde bi 35 bin beklerim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AxiRyzz

    Ben 126.bin oldum mf4 te ankarada yaşıyorum ne dersiniz birdaha mı deneyim yoksa katü- konya- aksaray
    tercih mi yapayım?


    Seneye girersem bu sene çalışmadığım halde bu şekilde olduğumu düşünürsek heralde bi 35 bin beklerim


    Bu sene çalışmadıysanız seneye gerçekten çalışacağınıza inanıyorsanız seneye kalın derim.
  • Konya Selçuk Bu sene tercih yapmayı düşünüyorum artık
  • Selam arkadaşlar.
    2008 DPÜ Harita Teknikerliği Mezunu.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AxiRyzz

    Konya Selçuk Bu sene tercih yapmayı düşünüyorum artık


    Üniversite olarak haritada KTÜ, Selçuk ve OMÜ'den iyidir. Şehir olarak Konya ve Samsun'u görmediğim için yorum yapamayacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eşref_37

    Selam arkadaşlar.
    2008 DPÜ Harita Teknikerliği Mezunu.


    Ekledim hocam.
  • Aksaraylıyım Aksarayı da çok övüyorlar Harita konusunda

    Olmadı Aksaray inşaat tutuyo da seneye girebilsem eminim çok daha iyi birşey yaparım ama para yok işte
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AxiRyzz

    Aksaraylıyım Aksarayı da çok övüyorlar Harita konusunda

    Olmadı Aksaray inşaat tutuyo da seneye girebilsem eminim çok daha iyi birşey yaparım ama para yok işte


    Hayırlısı olur inşallah...
  • Teşekkür Ederim Hayırlısı...
  • Hocam harita mühendisliğinin iş olanakları falan nasıldır ?Aldığı para nasıldır ?Nerelerde çalışır ?Bir de tam olarak ne yapar,harita mı çizer (bunu özellikle soruyorum) ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: komodo ejderhası

    Hocam harita mühendisliğinin iş olanakları falan nasıldır ?Aldığı para nasıldır ?Nerelerde çalışır ?Bir de tam olarak ne yapar,harita mı çizer (bunu özellikle soruyorum) ?


    Devlette geniş bir iş imkanı var özelde ise devlete nazaran çok daha dar iş imkanı. Harita çizmek demeyelim de hazırlamak diyelim. Ölçüm yapmak, bilgi toplamak, harita hazırlamak vs. bütün işleri yapar. Özelde mühendis olarak çalışırsanız çok yüksek ücretler alamayabilirsiniz ama sizi işe alanlar çok para kazanıyorlar. Devlette ise maaşları oldukça iyi ama ilk girişte ne ücret alıyorsanız 15 sene sonra da aynı veya çok yakın ücreti alırsınız. Devlette kendimi geliştireyim daha çok kazanayım diye bir şey yoktur. Size iş verilir onu yaparsınız biter.




  • beni de ekleyebilirsin listeye. ktü harita müh. 4. sınıf. yardımcı olabilirim soruları olanlara.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BatuwesT

    beni de ekleyebilirsin listeye. ktü harita müh. 4. sınıf. yardımcı olabilirim soruları olanlara.


    Ekledim.
  • Devlete girince alacağı para nedir peki ?
  • Haydiii..kafam karıştı...geçen gün birisi devlette 2.6 özelde 3.3 alırsın dedi.. yalanmıydı. .. bu sene girdim sınava bende İtü mü yazayım yoksa Ytü mü bilmiyorm?
  • 2000 civarı bir maaş alınıyor diye biliyorum devlette.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xpalavrax

    Haydiii..kafam karıştı...geçen gün birisi devlette 2.6 özelde 3.3 alırsın dedi.. yalanmıydı. .. bu sene girdim sınava bende İtü mü yazayım yoksa Ytü mü bilmiyorm?


    Özelde 3.3 biraz zor. En azından ilk girişte çok zor. Zamanla belki...
  • peki özelde İtü mezunu mu öncelik Ytü mü?.. fark yoksa kampüsü güzel olana gitcem :P :)
  • ben de harita mühendisliği yazmayı düşünüyorum ama özelde bayanlar için iş sıkıntısı olur mu?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.