Bildirim
HD kablolar üzerine,nacizane tavsiyeler ! (4. sayfa)

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
Merhaba,
HDMI kablo kalitesi üzerinde çok yazıldı-çizildi; ortada da birçok efsane dolaşıyor. Gördüğüm kadarıyla bu efsanelere inanan insan sayısı da azımsanamayacak kadar fazla.
10 metre gibi çok uzun mesafelere görüntü iletmeyecekseniz, bir HDMI kabloya 5-10 liradan fazla para vermek fuzuli harcamadır. Ama üretici ve satıcı firmalar, sizi gerçeğin böyle olmadığı konusunda sürekli bir ikna çabasındadırlar. Sebebi ise aşağıda:
Saygılar
-
Dostum güzel bir çalışmaymış bu :) tam demek istediğimi özetliyor. Ben burda ne kadar yırtınsamda maalesef bazıları bu yalanlara inanmaya devam edip şişik fiyatlı kabloları alacak. Ama bir kaç kişiyi bile bilgilendirebildiysem o da yeter bana.
Dijital kabloda mesafe haricinde sizi bağlayan birşey yoktur. Mesafe arttıkça direnç çoğalıp akımı zayıflattığından çeşitli kabloların belli uzunluk sınırları vardır.
USB kablo mesela kısa olmalıdır. Network kabloları 100metrelere kadar çıkar. HDMI da standartlara uyarsanız çok çeşitli kablo boyları olabilir.
Tekrar belirtmek istiyorum. Pazarlama taktiklerine kanmayın. HDMI kablo standartları, geriye tararsanız tablo olarak bu konuda verildi. İhtiyacınıza uyanı alın. Acaip özelliklere kanmayın.
4 metreye kadar olan herhangi bir HDMI kablosu aynı performansı verir. ben demiyorum PC World demiş.
Edit:
Yukarıdaki resmi anlamayanlar için kısaca anlatayım.
Yıllar öncenin analog kablolarında uygulanan koruma yöntemlerini GEREKSİZ YERE şimdiki dijital kablolara uygulayarak faiş fiyata satan Monster firması sayesinde Bestbuy gibi büyük satıcıların karlarını yazıyor.
Adam bir PS3 'den 15 dolar kar yapıyorsa. PS3ü TV ye bağlamak için size bir monstor kablo satıp 138 dolar kar yapabiliyor. Bu da ona 9 PS3 satacağında kazandığı karı bir Monster kabloda getiriyor demek.
Bu yöntemi az yada çok her firma kullanıyor. Mesela üstteki arkadaş resmini koymuş 30 lira verdiği kabloya. Güle güle kullansın tabii ki. Bol süslü altın kaplama uçlu vs almış 1,5 metre kabloyu. 10 TL lik kablo da kendisine %100 aynı sonucu verecekti. Ben işte bu konuda lütfen dikkatli olalım diyorum.
Neyse bir daha bu konuya yazmıyacağım artık. Demek istediğimi anlayan anlamıştır. Anlamayanların ceplerine kuvvet.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 20 Nisan 2011; 10:48:19 >_____________________________
-
doğru söylüyorsun bende çok kaliteliside var çok ucuzuda var bende çok bir fark göremedim açıkçası... _____________________________ -
aresmar@ peki siz bize şöyle bir fiyat performans canavarı, 1.5 mt geçmeyen ve 1.4 özelliğine de sahip 3-4 marka ve model verseniz nasıl olur? _____________________________ CPU: İ5 13600K 3.50GHZ@5.1GHZ (ID Cooling SE-214-XT ) VGA: Intel ARC A770 RAM: 4X16 Gskill Ripjaws S5 DDR5 6000mhz CL32 Mainboard: ASUS PRIME Z790-P WIFI 7200MHz(OC) DDR5 Audio Card: Creative Sound Blaster ZX CASE: Thermaltake Level 10 GT Battle Edition PSU: EVGA 1000 GQ SSD: Samsung 970 Evo Plus 500Gb (Cooler:ID-COOLING Zero M15 m.2 NVME) HDD: WD20EARX DRW:Asus DRW-24D5MT M-Disc Monitor: Asus 24'' MX239H Keyboard Set: Asus TUF Gaming K1 Set Headset: Sennheiser HD280 Pro 64Ω Sound System: Logitech X530 Printer: LaserJet M1132 MFP Modem: Asus DSL-N17U OS: Win10 Pro 64Bit Yarabbi Şükür daha ne olsun? -
Sn.aresmar ve Sn.siyau
Merak ediyorum madem aldığınız 5-10 liralık kablolardan bu kadar eminsizde,ısrarla kendinizi haklı çıkarmak için çabalıyorsunuz merak ettim !
3-5 ay sonra paneli patlattğınızda umarım o 5-10 liralık kabloların üreticileri sizleri teskin ederler !
Siz yazıları hiçmi okumuyorsunuz ?
Ucuz kabloları örnek verin saygı duyarım o ucuz kabloların üzerinde gerekli kurumlardan alınmış onaylar ve üretici firmanında garantisi olsun,inanın o 5 liralık kablo için 500 defa teşekkür ederim,duyarlı ve sattıkları ürünlerin arkasında durdukları için,bu firmalarıda baş tacı ederim !
Biz pahalı bir olaydan bahsediyoruz 1-10.000 liralık paneller +ses sistemleri+hd destekli tüm teknolojik ürünler !
Senin o 5 Liralık kablon darılma ama,uzun zamanda panellere yada farlı cihazlara %100 olumsuz etkisi olacağı kesindir !
Her kablonun belirli bir süresi vardır krozyona karşı yani nem-ısı-sıcak-voltaj en büyük etkenlerdir,öyle kablolar vardırki koruması olmadığından nemi içinde hapsederler,hdmi kablolar belli bir akım taşıdıklarından biriken nem kısa devreye neden olur,sonuçmu ya panelin boardını yakar yada ses siteminin çıkışlarına hasar verir !
Bunlar kaçınılmaz gerçeklerdir,bu konuya yazan hiç kimse darılma ama 3-5.000 Lira panele veripte 5 Liralık kablo alacak kadar zengin değil !_____________________________ İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.
-
quote:
Orijinalden alıntı: andy1
Sn.aresmar ve Sn.siyau
Merak ediyorum madem aldığınız 5-10 liralık kablolardan bu kadar eminsizde,ısrarla kendinizi haklı çıkarmak için çabalıyorsunuz merak ettim !
3-5 ay sonra paneli patlattğınızda umarım o 5-10 liralık kabloların üreticileri sizleri teskin ederler !
Siz yazıları hiçmi okumuyorsunuz ?
Paneli patlatmak? Özür dilerim ama bence siz bu konuya tam anlamıyla hakim değilsiniz ve insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.
Referans noktası olması açısından, büyük bir mikroişlemci firmasında çalışan ve Massachutes Institute of Technology'de eğitim görmüş bir elektronik mühendisinin konuyla ilgili görüşlerini aktarıyorum burada. Bu yazılanlar da sizi tatmin etmezse "at gözlüklerinizi çıkarın" demekten başka yapabileceğim bir şey yok kusura bakmayın.
İşin teknik boyutu
quote:
Tuketicilerin buyuk cogunlugunun ihtiyac duyacagi tek kablo olan 2-3 metrelik HDMI kablolari sozkonusu olunca teknik olarak konuyu tartismak bile gereksiz. HDMI kablo spesifikasyonu ortada. 5-10YTL'ye alabileceginiz 2 metrelik bir HDMI kablosu ile daha pahali HDMI kablolari arasinda goruntu kalitesi vb. acisindan bir fark olmasi mumkun degil. Bu hayatini elektronik tasarim yaparak kazanan, HDMI/DP spesifikasyonlarini okumus doktor unvanli bir elektronik muhendisi olarak benim profesyonel gorusum.
Yukaridaki cumlemde "2 metrelik" kismini koyu harflerle yazmis olmamin bir sebebi var. Uzun HDMI kablolari sozkonusu olunca ucuz kablolar ile pahali kablolar arasinda goruntu kalitesinin farkli oldugunu savunanlar tamamen haksiz degiller. Burada uzun uzadiya teknik ayrintilara girmeye ne zamanim var, ne de kimsenin ilgilenecegini sanmiyorum ama cok kisaca ozetleyecek olursak:
-"Sonucta HDMI dijital bir protokol degil mi, kablo calisiyorsa calisiyordur, calismiyorsa calismiyordur" soylemi dogru degil. HDCP protokolunun bazi ayrintilari (DDC vb.) kablonun destekledigi bant genisligine bagli ve uzun kablolarda gercekten de goruntude bozukluk/titresim vb. olmasi sozkonusu olabiliyor. HDMI protokolu ilk ortaya ciktiginda gunumuzde kullanilan cozunurluk ve frekanslar tam olarak ongorulmedigi icin protokolun en basinda veri hizinin ayarlandigi "handshake" kisminda kablonun iki ucundaki cihazlar kullanilan kablonun sozgelimi 1080/50p desteklemedigine karar verip daha dusuk bir frekansta anlasabiliyorlar. Dolayisiyla cihazlarinizin destekledigi performansi almaniz mumkun olamayabiliyor. Zaten HDMI kablosu da tahmin ettiginiz kadar basit bir kablo degil, kablonun icinde sanirim 18-19 kadar ayri hat var.
-Ancak 1080p/50 gibi cozunurluklerin bile HDMI 1.3 spesifikasyonunda "Kategori 1" diye adlandirilan kablolar tarafindan desteklenebilmesi gerekiyor. 4-5 metrenin altindaki uzunluklarda en kalitesiz malzemelerle bile HDMI 1.3 Kategori 1 sartlarini tutturamamak icin neredeyse ozellikle caba sarfetmeniz lazim; yani HDMI spesifikasyonunun gerektirdigi kablo kalitesi standardi oldukca esnek.
-Uzun lafin kisasi : Eger tuketicilerin cogu gibi ihtiyac duydugunuz HDMI kablosu 2-3 metre uzunluk ile sinirli kalacaksa ucuz HDMI kablolarindan almamaniz icin bir sebep yok. Daha uzun kablolar icin bir miktar daha pahali, ve mumkunse uzerinde HDMI 1.3 spesifikasyonun "Kategori 2" sartlarini karsiladigini (340MHz bant genisligini destekledigini) acikca belirten markalari tercih edebilirsiniz' ancak yine de oncelikle daha ucuz kablolari da denemenizi oneririm.
İşin sosyolojik/psikolojik boyutu
Konunun tartışıldığı forumda bir arkadaş şöyle sormuş:
quote:
Peki neden büyük kablo firmalarının envai çeşirt hdmi kablo modelleri var ve fiyatları yüksek?
Sizce bu denli herşeyin şeffaf olduğu bi dünyada kimse çıkıpta kral çıplak demiyor o kablo firmalarına?
Bütün Hi-Fi dergilerinde , web sitelerinde fersah fersah kablo incelemeleri yapılıyor ve hep pahalı hdmi kabloları öneriliyor?
(lütfen kablo firmaları dergilere reklam veriyor diye bir teoriden bahsetmeyin)
Gelen cevap şu şekilde:
quote:
Kralin ciplak oldugu konusunda bilimsel ve teknik acidan en ufak bir suphe yok. Hi-fi dergilerini takip eden insanlar ise ayri bir kitle ve hi-fi donanimina para harcamaktan cekinmeyen, bu isi ciddi bir hobi olarak goren, pahali hi-fi donaniminin kendilerini ayricalikli ve seckin kildigina inanan bir grup. Bu grupta pahali HDMI kablolarina olusan bir talep var ve elbette sirketler de bu tuketici grubuna hitap etmek icin guya ustun performansli pahali HDMI kablolari cikarip pazarliyorlar. Hemen hemen her sektorde luks tuketim mallarina yer vardir, bu sektorde de var. Bu gruptaki tuketiciler pahali kablolara ustun performansli olduklari icin degil, yaygin olarak bilinen bir markaya ve kalite imajina sahip olduklari icin para veriyorlar.
Bir audio firmasinin da islev acisindan $5'lik HDMI kablolarindan hicbir farki olmayan kablolari "ustun kaliteli kablo" olarak $50'ye satmasinda bir gariplik yok. Asagida bir arkadas "belki uretim maliyetleri fazla oldugu icin pahalidir" demis, bir elektronik profesyoneli olarak bu kablolarin uretim maliyetlerinde de aradaki fiyat farkini gerektirecek bir farklilik olabilecegini dusunemiyorum. 4 metrelik bir kabloya $200 isteyen sirketler var. (Asagida verdigim linklerden birinde bu paraya ayni uzunlukta 14 ayar altin zincir alinabilecegi yaziyor. Dogru mu bilmiyorum ama fiyatin sacmaligini vurgulamasi acisindan guzel bir ornek). Aradaki fiyat farki sadece marka ve pazarlama stratejisinden kaynaklaniyor.
Ayrica "Kablo firmalari dergilere reklam veriyor diye bir teoriden bahsetmeyin" diyerek "teori" diye nitelendirdiginiz sey teori falan degil, basin-yayin dunyasinin gerceklerinin ta kendisi. Gidin sektorde calisan herhangi birisine sorun bakalim, bu "teori" miymis yoksa gercek mi? Size reklam verenleri kaybetmemek icin neler yaptiklarini bir anlatsinlar. Reklam geliri olmadan bir basin organi bir hictir; elbette hicbir hi-fi dergisi ya da Web sitesi cikip da kendisine reklam veren bir firmanin urununu test edip "$70 dolarlik falanca kabloyu $3'luk Cin mali bir kablo ile karsilastirdik, performans tamamen ayni" diyemez, boyle bir sey yapmasi ticari intihar ile esanlamlidir. Iyi isletilen bir yayin organi tek bir reklam sahibini dahi kaybetmek istemez.
Elbette siz istediginize inanmaya devam edin, ancak teknik olarak 2-3 metre uzunluga kadar HDMI kablolarinda pahali kablolarin performans acisindan kesinlikle hic bir avantaji yok. Aksini soyleyen de ya elektronikten anlamiyor, ya da kendisini kandiriyordur.
Modern dunyada elbette isteyenler icin sayisiz luks tuketim secenekleri de var. Pahali kablo alacaksaniz "daha ustun performansli" oldugu icin degil, pahali marka HDMI kablosu kullanmak kendinizi daha iyi hissetmenize sebep oldugu icin alin. Luks tuketimden hoslaniyorsaniz ve maddi gucunuz yeterliyse hic kimse bu seciminizi elestiremez. Ancak performans acisindan kablolar arasinda bir fark yok.
Saygılar
-
@andy1
Kusura bakmayın artık sizin forumda verdiğiniz bilgilerin hiç bir dayanağı olmadan tamamen kulaktan dolma olduğunu düşünüyorum.
Hem buradaki HDMI kablosu konusunda, hem başka konuda "120Hz sizi hastanelik eder" dediğiniz konuda.
Siz nasılsa aynı yolda devam edip bu bilgilerin doğruluğuna kendiniz de inanmışsınız. O yüzden hiç polemiğe girmeyeceğim.
Size hayırlı yorumlar.
@Siyau
Hocam bizim dilimizde tüy biter efsanlerin sonu gelmez. Neyse yine de güzel paylaşmışsın demek istediğimi adamda anlatmış. 3-4 metreden kısa zaten biçok insanın kablo boyu. Herkes 1-2 metrelik kablo kullanıyor. Boşu boşuna deli gibi paralar veriyorlar. Bunu anlatıyoruz ama yok anlamak isteyen anlıyor anlamak istemeyen anlamamakta ısrar ediyor. 3-4 metreden uzun alacak adamın durumu zaten özeldir. Zaten buna özel kablo alır araştırır.
Neyse kalın sağlıcakla.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 21 Nisan 2011; 10:33:05 >_____________________________
-
quote:
Orijinalden alıntı: aresmar
@andy1
Kusura bakmayın artık sizin forumda verdiğiniz bilgilerin hiç bir dayanağı olmadan tamamen kulaktan dolma olduğunu düşünüyorum.
Hem buradaki HDMI kablosu konusunda, hem başka konuda "120Hz sizi hastanelik eder" dediğiniz konuda.
Siz nasılsa aynı yolda devam edip bu bilgilerin doğruluğuna kendiniz de inanmışsınız. O yüzden hiç polemiğe girmeyeceğim.
Size hayırlı yorumlar.
@Siyau
Hocam bizim dilimizde tüy biter efsanlerin sonu gelmez. Neyse yine de güzel paylaşmışsın demek istediğimi adamda anlatmış. 3-4 metreden kısa zaten biçok insanın kablo boyu. Herkes 1-2 metrelik kablo kullanıyor. Boşu boşuna deli gibi paralar veriyorlar. Bunu anlatıyoruz ama yok anlamak isteyen anlıyor anlamak istemeyen anlamamakta ısrar ediyor. 3-4 metreden uzun alacak adamın durumu zaten özeldir. Zaten buna özel kablo alır araştırır.
Neyse kalın sağlıcakla.
İtiraz edeceksen,önce yazılarımı oku !
Yüksek hertz ve aşırı yüksek kontrast özellikle epilepsi hastalarında,korkunç sonuçlar doğurur nedenmi ?
Epilepsi hastaları ışığa duyarlıdır,aslında stereo körlük-ki Ülkemizde bu konuda malesef hiç bir uyarı yok,bildiğiniz körlük değildir,özellikle 3D tvsi olanlar ve evde çocukları varsa,Lütfen bir göz Doktoruna ne olur ne olmaz kontrol ettirsinler !
Işığa duyarlı insanlarda,bu göz bozukluğuda olabilir,epilepsi hastası olmasıda gerekmiyor,belli renklerin kullanıldığı film,oyun v.s ve özelliklede yüksek kontrast sunan sahnelerle dolu görüntülerbir insanı hastanelik etmesi çok ama çok basittir !
Bırak hrtzi falan,yüksek kontrastta bilinçsizce ayarlanmış bir panel dahi buna yol açar !
Göz bozukluğun varsa deneyebilirsin,özellikle parlak beyazlar ve canlı renklerde bu hastalık yada sorun izleyende baş dönmesi,mide bulantısı,kusma,nefes alamadığını hissetme durumlarına yol açar !
Epilepsiyi tetikleyen unsurlardan biridir !
İtiraz edeceksende,Lütfen ama Lütfen en azından oku yada hiç birşey yapamıyorsan,göz bölümü olan bir kliniğe gir doktora sor,sonra gel buraya bana yalancısın kafadan atmışsın de,ben razıyım !
Yine sırf egonu tatmin için sataşacaksan,Mitsubushi.jp resmi sitesine oku,ama sen tutar o japonlarda yalan söylüyor dersen inan hiç şaşırmam !
Neden bu siteyi örnek verdim biliyormusun,Japonların 3D ekran piyasasında özellikle japonyada en güveilir firmalardan biridir SHARP'la beraber,ve adamlar kendi ürünleri için bu uyarıyı veriyor,üşenmemişler,doktorların mail adreslerine,kadarda vermişler !
Herşeye itiraz etmek huyunuz varsa,beni falan bırakın,bu önemli konudur,özellikle çocuklu Aileler için önemlidir,bu egonuzu tatmin için yaptığınız sataşmalara birileri inanır,bir çocuğun belkide hayatını karartır !
Bu tür sırf polemik egonuzu tatmin için yaptığınız sataşmalardan forumda konu açmanında manası kalmadı !
Gerçekten ayıp artık !
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi andy1 -- 20 Nisan 2011; 13:23:12 >_____________________________ İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.
-
Ayıp olan ne biliyor musun? HDMI kablolar hakkında efsaneler üzerinden yorum yapman.
Ayıp olan ne biliyor musun? Ekran yenileme hızının ne olduğunu bilmeden, 100-120 Hz yayınlar olsa insan sağlığına zararlı olurdu demen.
Ayıp olan ne biliyor musun? ANALOG ile DİJİTAL kavramlarını henüz anlamamış olmana rağmen tüm kavramlarını birbirine karıştırman.
Ayıp olan ne biliyor musun? Epilepsi hastalığının ne gibi durumlarda tetiklendiğini bilmeden alakasız konuların içine karıştırman.
Çorba ettin konuları çorba. Sana sayfalarca buradan yazdıklarının ne kadar desteksiz olduğunu, okuduklarını bile yanlış yorumladığını anlatırım. Ama buna ne enerjim yeter ne sabrım.
Ha bir de "Polemik Egosu"nun anlamını da bilemiyorum. Polemik nedir biliyorum, ego nedir biliyorum ama "Polemik Ego"su nedir cidden bilmiyorum.
Olay daha fazla kişiselleşmeden ve sen beni de çorba girdabına çekmeden ben hafiften kaçıyorum. Sana da iyi forumlar diyorum.
Tüm forumdaki arkadaşlardan da bir rahatsızlığa sebep olduysam özür diliyorum kusura bakmayın.
Sağ duyulu forumlar.
Edit:
Bu arada öylesine dolaşırken rastladım: 1.3c destekli altın kaplamalı HDMI kablo 1,5 metre : 10TL
http://www.teknobiyotik.com/elektronik/media-center-aksesuar-kumanda/akasa-24-ayar-altin-kaplama-1080p-hdmi-1-3c-1-5m-kablo.html
Soran olmuştu sanırım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aresmar -- 21 Nisan 2011; 16:23:42 >_____________________________
-
Bu forumu ben bir ''üzüm'' olarak görüyorum ama bağcıdan dayak yemeden de doymayacağız anlaşılan
Lütfen birbirinizi kırmayın zira karşıt fikirlerde olsa böyle platformlarda paylaştıkça değer kazanır ve saygı itibar görür. Zaten almayı düşündüğüm lcd modelinin tükentiğini az önce öğrenmiş bulunmaktayım, bana önereceğiniz 1.4 kablo ile mi yoksa 1.3 kablo ilemi kendimi asayım henüz karar veremedim_____________________________ CPU: İ5 13600K 3.50GHZ@5.1GHZ (ID Cooling SE-214-XT ) VGA: Intel ARC A770 RAM: 4X16 Gskill Ripjaws S5 DDR5 6000mhz CL32 Mainboard: ASUS PRIME Z790-P WIFI 7200MHz(OC) DDR5 Audio Card: Creative Sound Blaster ZX CASE: Thermaltake Level 10 GT Battle Edition PSU: EVGA 1000 GQ SSD: Samsung 970 Evo Plus 500Gb (Cooler:ID-COOLING Zero M15 m.2 NVME) HDD: WD20EARX DRW:Asus DRW-24D5MT M-Disc Monitor: Asus 24'' MX239H Keyboard Set: Asus TUF Gaming K1 Set Headset: Sennheiser HD280 Pro 64Ω Sound System: Logitech X530 Printer: LaserJet M1132 MFP Modem: Asus DSL-N17U OS: Win10 Pro 64Bit Yarabbi Şükür daha ne olsun? -
quote:
Orijinalden alıntı: someone74
Bu forumu ben bir ''üzüm'' olarak görüyorum ama bağcıdan dayak yemeden de doymayacağız anlaşılan
Lütfen birbirinizi kırmayın zira karşıt fikirlerde olsa böyle platformlarda paylaştıkça değer kazanır ve saygı itibar görür. Zaten almayı düşündüğüm lcd modelinin tükentiğini az önce öğrenmiş bulunmaktayım, bana önereceğiniz 1.4 kablo ile mi yoksa 1.3 kablo ilemi kendimi asayım henüz karar veremedim
Allah iyiliğini versin koptum PC nin başında._____________________________
-
quote:
Orijinalden alıntı: aresmar
HDMI kabloda çok kalitesiz kablo almadığın sürece normal bir ev kullanıcısı neden gidip 1,5 metrelik kabloya 100TL versin? Bunun mantıklı hiç bi açıklaması yoktur. Aynı iş aynı kalitede yapılabiliyor ve atıyorum 25-30 TL ye alınabiliyorsa neden altın uçlu yok bilmemne kaplamalı diye bir yığın para versin insanlar? Benim karşı durduğum konu bu.
Ha çok uzun kablo alıcaksındır. Akım filan yetmez bilmemne olur ona göre ya daha iyi kalite almak zorundasındır ki mesafeyi kurtarsın vs. ki o durumda bile bunun bir standardı vardır belli uzunluğu geçemezsin. Network kablolarında USB kablolarında filan hep bu geçerlidir. Mesafe hep en etkin değişkendir.
Bu forumda çoğu insan 1,5 metrelik kablo kullanıyordur. Kimse kimsenin cebine zarar vermesin diye yazıyorum.
İsteyen yine gider altın kakmalı chiplisinden alır parasıyla değil mi. O zaten beni ilgilendirmez.
+1
yurt dışında 3-5 dolara satılan kabloya tr de uçuk rakamlar vermek absürt bi olay... karaköyde yerinden 5 mt hdmi kabloyu 10 tl civarı bi rakama aldım kesinlikle diğer 100 tl ve üseri kablolardan aşa kalır yanı olduğun düşünmüyorum ..
birde bu kabloyu ortadan kesip lehimleyerek hdmi ortamı bozmadan2 tv ye dağıtabilirmiyim ? yani bi çıkış uydu recever 2 plazmaya giriş olayı 2 tvden de yaptığım t ile görüntü alabilirmiyim deneyen varmı ?
Full HD yayın taaa çatıdaki LNB'den receivere herkesin bildiği dandik kablodan hiçbir bozulma olmadan gelebiliyorda receiverden 15 cm uzaktaki TV'ye gitmesi için neden HDMI altın kaplamalı bilmem neli kablo gerekiyor?
Dahası;
Tivibu ile postaneden evime bildiğiniz bakır telefon kablosuyla yayın gelebiliyorda kutudan TV'ye gidebilmek için niçin pahalı kablolara ihtiyaç duyuluyor?
HDMI, yeni sistemler, yeni kablolar satmak amaçlı uydurulmuş bir yeniliktir. İyi düşünün ucuz kablolarla, çanaktan kutuya gelen yayın neden kutudan TV'ye gidemesin?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufukyayla -- 21 Nisan 2011; 22:33:21 >_____________________________ Ufuk -
quote:
Bunlar kaçınılmaz gerçeklerdir,bu konuya yazan hiç kimse darılma ama 3-5.000 Lira panele veripte 5 Liralık kablo alacak kadar zengin değil !
3 bin tl plazma 800 tl hd recever 1000 tl ps 3 800 tl diğer odadaki lcd ye bayıldım.
alayına 5 -10 tl lik kablo yapıştırdım
bide ekran patlaması olayı mythbusters lık bir vakka hakkını vermek lazım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdar1457 -- 21 Nisan 2011; 22:43:27 >_____________________________ -
DVI, HDMI gibi dijital ses ve görüntü sinyali taşıyan, optik gibi dijital ses sinyali taşıyan kablolarda, malzeme ve kablo kalitesinin görüntü ve ses performansı üzerinde etkili olup olmadığı uzun süredir "konuşulan" bir konu. Burada özellikle "tartışılan" yerine "konuşulan" kelimesini kullandım.
Aslında ortada "Lcd ve Plazma Tv"ler arasında olduğu gibi bir tartışma yok ve cevap belli. Lcd ve Plazma Tv'lerin birbirlerine karşı üstün ve zayıf yönleri olduğu için, duruma göre bir kullanıcı için Lcd Tv'nin veya Plazma Tv'nin daha iyi bir tercih olduğu söyleyebilir; bu nedenle bu konu tartışmaya açıktır.
Dijital ses ve görüntü sinyali taşıyan kabloların, kablonun kalitesi dolayısıyla sinyali kötü kalitede taşımasının söz konusu olmadığı, örneğin HDMI versiyonu aynı olan sıradan bir kablo ile markalı olan ve normalin üstünde fiyatla satılan bir HDMI kablo arasında performans olarak fark olmadığı genel kabul gören bir bilgidir.
Ancak burada bir HDMI kablonun taşıyabileceği sinyal, versiyonu dolayısıyla sınırlı olabilir. Örneğin 3D 1080p60 görüntü ancak versiyonu 1.4a olan HDMI kablo ile taşınabiliyor (kaynak: wikipedia). Bu durumda versiyonu 1.3c olan bir HDMI kablonun bu sinyali desteklememesi, kablonun ucuz veya pahalı olması ile değil, teknik özellikleri ile ilgilidir.
Konu içinde HDMI kablonun kalitesinin performansı etkileyeceği söylenmiş. Bugüne kadar okudumlarım ve tecrübelerim bu görüşü desteklemediği için, bu görüşe destek olanların hangi kaynaklardan istifade ettiklerini, ne gibi tecrübeler sonucunda bu görüşün doğruluğunu onayladıklarını merak ediyorum ve kaynaklarını paylaşmalarını rica ediyorum. Öğrenmenin sınırı yok; eğer yukarıda yazdıklarım arasında doğru olmayan bilgiler varsa, ben de doğruları öğrenmek isterim.
Not : Bu arada lütfen mesajlarımızda karşıdakini kırıcı veya rencide edici üslup kullanmamaya özen gösterelim. Aksi takdirde konu bilgi alışverişi amacından sapıyor ve kişisel tartışmalar oluyor._____________________________
-
Sn.Signore,öncelikle konuya müdaheleniz için teşekkür ediyorum !
Bu konudaki tecrübelerimi paylaşma çalıştım,elbetteki bundan sonra kaynak belireterek yazmak en azından şahsıma karşı tartışmaların önünü keser !
HDMI kablonun yani kaliteli bir kablonun görüntüye farkınıda yaşayan biri olarak zaten bu konuyu açma gereği duydum !
Bunu kendi gözlerimle yaşadığım bir örnekle anlatmak isterim,bunuda tesedüf eseri Alman/Stugard/Porche firmasında çalışan yeğenim sayesinde öğrendim,açıklamak isterim !
Hdmi kablo yapısı belli yani,diğer kablolardan farkı çok daha kayıpsız sinyal verebilmesi,İstanbul yada nemli şehirlerde yaşayanlar deneyrekte bunu anlayabilirler !
Enaz 1 sene kullandığınız kabloyu lütfen kesin,plastik korumasını soyun,durumu net göreceksiniz zaten,mavi bir oksitlenme olduğunu görürsünüz,yani krozyonun etken olduğu,belli hava hatta ev sıcaklığının sebeb olduğu sebeler ben doğal olay diyorum !
Bu pahalı dediğimiz kabloların farkı burda ortaya çıkıyor,yani oksitlenme ve neme karşı kablolar üzerinde montajdan önce gaz ile bir tabaka oluşturuluyor,daha sonra kılıf ve ondan sonrada yine koruyucu bir kaplama daha uyguluyorlar,bunun sebebide malum her kablo belli bir akım taşır,bu akımın oluşturduğu sebeb,dış etkenlerde birleşince nem yada oksitlenme,gerçektende zarar verici ve hasar verici arızalara sebeb oluyor !
Bu arada sıkça bahsedilen Altın kaplama olayının önemi varmı evet var,tek nedeni krozyana karşı metal uçları korumadır,bu kaplamalar özel imalathanelerde asit ve voltaj testleri uygulanarak yapılıyor !
Ülkemizde yapılan altın yada gümüş kaplamalarıda iyi bilirim,kilo ile her yerde sizde yaptırtabilirsiniz ama standart kaplamadan ötesine geçmez,krozyona karşı en ufak korumaları olmaz,zaten oyuncaklarda dahi bu sistem uygulanır,standart havuzlarda belli bir akıma bırakılarak,yapılan basit bir kaplamadır !
Kullandığım kablo 2 adet,1 tanesi Gtmax'ın Full krozyon korumalı hdmi ürünü diğeride monsterin yine aynı şekilde farklı bir kablosu,normal hdmi kablo ile aralarında fark varmı evet fark var,bunu tecrübe ile yaşayan bir insanım !
Bu anlatıkların hikayedir diyenleri ise,bahsettiğim şekilde nemli ortamlara maruz kalan,cihazların kablolarında tesirlerini görebilirsiniz !
Ucuz kablo düşmanı değilim zaten konudada ucuz kabloarı karalama yada sataşma amaçlı bu konuyu açmadım !
Burda alınan ucuz 1 kabloda krozyon koruması yada her hangi bir garantisi varsa,zaten bunlar sertrifikalı ürünlerdir,bahsedilende zaten bu ürünler değil !
Bahsedilen nerde üretildiği,hangi markaya ait olduğu dahi bilinmeyen,kablolardır !
Görüntüye etkisi varmı evet var bunu 3 farklı cihazımlada yaşayan biriyim,sertrifikalı kabloyu kullanan herkeste benim gibi diyecektir,yani görüntüye sese evet etkisi var !
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi andy1 -- 22 Nisan 2011; 22:58:14 >_____________________________ İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.
-
quote:
Bu pahalı dediğimiz kabloların farkı burda ortaya çıkıyor,yani oksitlenme ve neme karşı kablolar üzerinde montajdan önce gaz ile bir tabaka oluşturuluyor,daha sonra kılıf ve ondan sonrada yine koruyucu bir kaplama daha uyguluyorlar,bunun sebebide malum her kablo belli bir akım taşır,bu akımın oluşturduğu sebeb,dış etkenlerde birleşince nem yada oksitlenme,gerçektende zarar verici ve hasar verici arızalara sebeb oluyor !
Lütfen bizlere, HDMI kablosu korozyona uğradığı için TV'si zarar gören bir kullanıcı gösterebilir misiniz?
"Bundan sonra kaynak göstererek yazacağım" diyorsunuz ama hala "kaynak benim" anlayışındasınız. 4-5 metreden kısa ucuz ve pahalı HDMI kablolar arasında görüntü ve ses kalitesi farkı olduğunu destekleyen bilimsel bir veri, bir kontrollü deney sonucu vs. yok. İşin teknik detaylarını da yukarıdaki mesajımda, oldukça sağlam bir referans vererek açıklamıştım. Ancak siz hala "kişisel gözlemlerime dayanarak" diye başlayan cümlelerle tezinizi savunmaya çalışıyorsunuz. Bu işin sizcesi, bizcesi yok; sizin görüş ve tecrübeleriniz tamamen subjektif ve büyük olasılıkla yaşadığınız plasebo etkisinden kaynaklanıyor.
Not: Korozyon dediğimiz olay, çıplak metalin havadaki oksijenle kimyasal reaksiyona girmesi sonucunda olur. HDMI kablolarda sadece bağlantı noktaları çıplak olduğu için, bu noktaları korumak adına altın kaplama işlemi uygulanır. Kabloların diğer kısımları zaten muhafaza altındadır ve kablonun ekonomik ömrü boyunca (yürürlükteki yasaya göre ekonomik ömür 7 yıl olarak belirlenmiştir) korozyona uğraması beklenmez.
Odyofillere yönelik ürünler satan bazı firmalar işi paranoyaklık seviyesine getirerek, kablolarında OFC (Oxygen Free Copper; Oksijenden arındırılmış Bakır) kullanmaktalar. Bu sayede kablonun elektirik iletkenliğinin iyileştirildiğini iddia etmekteler. (bknz:http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen-free_copper).
andy1; sizden bu korozyon olayıyla ilgili bir örnek olay ve ucuz-pahalı HDMI kabloların görüntü ve ses kalitesine etkisini gösteren objektif bir test sonucu bekliyoruz.
Saygılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi siyau -- 24 Nisan 2011; 1:45:12 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: siyau
quote:
Lütfen bizlere, HDMI kablosu korozyona uğradığı için TV'si zarar gören bir kullanıcı gösterebilir misiniz?
"Bundan sonra kaynak göstererek yazacağım" diyorsunuz ama hala "kaynak benim" anlayışındasınız. 4-5 metreden kısa ucuz ve pahalı HDMI kablolar arasında görüntü ve ses kalitesi farkı olduğunu destekleyen bilimsel bir veri, bir kontrollü deney sonucu vs. yok. İşin teknik detaylarını da yukarıdaki mesajımda, oldukça sağlam bir referans vererek açıklamıştım. Ancak siz hala "kişisel gözlemlerime dayanarak" diye başlayan cümlelerle tezinizi savunmaya çalışıyorsunuz. Bu işin sizcesi, bizcesi yok; sizin görüş ve tecrübeleriniz tamamen subjektif ve büyük olasılıkla yaşadığınız plasebo etkisinden kaynaklanıyor.
Not: Korozyon dediğimiz olay, çıplak metalin havadaki oksijenle kimyasal reaksiyona girmesi sonucunda olur. HDMI kablolarda sadece bağlantı noktaları çıplak olduğu için, bu noktaları korumak adına altın kaplama işlemi uygulanır. Kabloların diğer kısımları zaten muhafaza altındadır ve kablonun ekonomik ömrü boyunca (yürürlükteki yasaya göre ekonomik ömür 7 yıl olarak belirlenmiştir) korozyona uğraması beklenmez.
Odyofillere yönelik ürünler satan bazı firmalar işi paranoyaklık seviyesine getirerek, kablolarında OFC (Oxygen Free Copper; Oksijenden arındırılmış Bakır) kullanmaktalar. Bu sayede kablonun elektirik iletkenliğinin iyileştirildiğini iddia etmekteler. (bknz:http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen-free_copper).
andy1; sizden bu korozyon olayıyla ilgili bir örnek olay ve ucuz-pahalı HDMI kabloların görüntü ve ses kalitesine etkisini gösteren objektif bir test sonucu bekliyoruz.
Saygılar
Saygı rica ediyorum,konuyu kişiliğe kadar vardıran saldırgan,manasız yorumlarınız,her konuyu mafvediyor !
Şu anlamadığınız manasını bilmediğiniz Tıbbi terimlerinide bırakın ,Tıp konusu açsam,eminim onada Uzmanlık konunuz yada cevap verirsiniz !
Senle HDMI konusunda konuşma niyetim yok,sadece önerim olacak,Japonyada,Amerikada,bu konuyla ilgili ciddi makeleler mevcut Japon devi Matsushita,Ferrari,Bmw ve daha bir çok dünyaca ünlü sektör bilgilerinden yararlanabilirsin,hani diyorsun ya krozyon bakır vs.,en azından öğrenmiş olursun !
Uzman olduğumu yazmadım iddiamda olmadı,ama bir insana itiraz edeceksemde en azından okurum,bu adam ne diyor diye merak ederim,sizin yaptığınız gibi,o yoktur bu yoktur demem !
Link veriyorum,konu biraz eskidir en azından şema mevcut,yani o 5 liralık kablo nasıl yapılıyor diye belki düşünebilirsin ?
Link 2 saydadır,detaylı okumanı tavsiye ederim,bağlantılı paragraflarda mevcut,inceleyebilirsin !
http://www.audioholics.com/education/cables/long-hdmi-cable-bench-tests
Burda gerçekten sataşmalardan sıkıldım,konu açmanında,yazmanında bir manası kalmadı,elbetteki tartışmalar olsun ama tartışmadan çok ciddi ciddi bu tür paylaşımları kişilik savaşına çevirenleri görmekte hem şaşırtıcı hemde üzücü !
Bu konudan sonra,cevabım ise !
Bana ne isteyen istediğini alsın,sanki aldığınız ürünü ben kullanıcam,yada para benim cebimden çıkacak,yada benim ürünüm zarar görecek,bundan sonra bu tür konular açmanın kimseye faydası olacağını sanmıyorum,özet budur !
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi andy1 -- 23 Nisan 2011; 3:22:15 >_____________________________ İmzanız kural dışıdır! || Uymanız gereken imza kurallarını okumak için tıklayınız.
-
Merhaba,
Şu ana kadar bu başlık altında yazdığım hiçbir mesajda kimseye saygısızlık etmedim; saldırgan bir tutum içinde olmadım. Sadece ve sadece sizi, iddialarınızı makul ve mantıklı bir şekilde ispatlamaya davet ettim. Lütfen yapmadığım bir şeyi yapmışım gibi göstermeye çalışmayın.
Ben sorumu tekrar sorayım: Sizden, iddialarınıza temel olan korozyon olayıyla ilgili bir örnek olay (TV'nin zarar görmesi) ve ucuz-pahalı HDMI kabloların görüntü ve ses kalitesine etkisini gösteren objektif bir test sonucu bekliyoruz.
Bağlatısını verdiğiniz makalenin sonuç bölümünden alıntı:
quote:
At lengths less than 4 meters you can just about use silly string (OK, not really) and get HDMI to pass at any current resolution. At less than 3 meters you'll even extend that to 12-bit color and possibly the next crazy idea HDMI Licensing decides to throw at consumers. Don't spend a lot on these cables and if you want to save money you won't let anyone at a big box store talk you into buying from them.
Meali: 4 metreden kısa kablolarda, her çözünürlükte HDMI sinyali iletilebiliyor. Yani bizim, bu konunun başından beri savunduğumuz şeyi teyit ediyorlar.
Saygılar
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X