merhaba arkadaslar.kucuk voltaj ve akımlarda step motor surmek cokta zor olmuyor fakat yaptıgım bır devrede 1rf630 kullandım. (step motor 48v 8 a). driver olarak kullandıım tlp251 yandı benım baglantı hatamdan yada kartın zemını kısa devre etmıs olabılır ama surem kısıtlı oldugu ıcın cok gerıldım sızden yardımlarınızı beklıyorum. 1rfz630 surecek bır drıver tavsıyesı ya da pıc cıksından ıtıbaren kucuk bı devre verebılırsenız sevınırım.sanırım bu gece uyuyamayacagım. tesekkurler
Merhaba,
Mosfet anahtarlamalı olarak sürülecekse dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır.
1- Mosfetin Vgs(th) voltajı
Vgs(th) : Mosfet in tamamen iletime geçebilmesi (Doyum bölgesi) için gerekli minimum Gate voltajıdır.Seçmiş olduğunuz mosfetin üretici verilerini incelerseniz "Electrical Specifications" tablosunda Vgs(th) değerinin maximum 4V olduğunu görürsünüz.
Sonuç olarak düşük frekanslı anahtarlamalarda IRF630 kodlu mosfeti lojik seviye ile (0-5 V) araya bir sürücü koymadan sürebilirsiniz.
R1 direnci lojik uçtan çekilen anlık akımları sınırlamak için kullanılmıştır (25mA)
2- Mosfetin Ciss kapasitesi
Mosfetin Gate-Source uçları arasında, mosfetin yapısından kaynaklanan bir kapasite mevcuttur.IRF630 için 600pf. Düşük frekanslı anahtarlama gereken sistemlerde bu kapasite ihmal edilebilir.Fakat yüksek frekanslı anahtarlama yapılacaksa bu kapasite değeri sorun olmaya başlar.Mosfet sürücüleri 1-2 Amper gibi yüksek akımları karşılayabilmek zorundadır.Oysa ki Mosfetlerin Gate uçlarının akıma gereksinim duymadığı bize öğretildi..
Anahtarlamalı çalışan sistemlerde bu kapasitenin hızla doldurulup hızla boşaltılması gerekmektedir.Bu da ancak anlık yüksek akımları karşılayabilen sürücülerle sağlanır.
Lojik uçtan R1 ile mosfeti sürmek yüksek frekanslı sistemlerde uygun değildir.Çünkü R1 üzerinden Ciss kapasitesini hızla doldurup boşaltamazsınız.Bu durum mosfetin lineer bölgede çalışmasına ve yüksek enerji kaybı , ısınma gibi sorunlara yol açar.
Vgs(th) geriliminin max 4V olduğunu düşünürsek aşağıdaki sürücüyü kullanabiliriz.
Q2 ve Q3 transistörleri ile elde ettiğimiz akım kazancı (max 500ma )Ciss kapasitesinin çok daha hızlı doldurulup boşaltılmasını sağlar.