Şimdi Ara

Bilgisayara format atmadan önce..

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
2
Favori
11.365
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar öncelikle şunu belirtiyim üst konulara baktım, apple forumu altında 'format' diye arattım ama konuyla alakalı net birşey bulamadım bu yüzden yeni konu açıyorum.

    Başlıktan anlaşılacağı gibi bilgisayarıma format atmam gerekiyor. Durumum şu müziklerim resimlerim filmlerim hepsi harddiskimin D kısmında. iTunes ise C kısmında. Format atacağım kısım C.

    1. Playlistlerimin kaybolmasını istemiyorum bunun için ne yapmam gerek
    2. iTunes'ta bulunupta iPhone'umda bulunmayan birçok application var hepsinide zaman zaman kullanıyorum bunlarun kaybolmasını nasıl önlerim.
    3. Authorize/Deauthorize yapmam gerekiyor mu?

    Kısacası iTunes ve iPhone'umun bilgisayara format atmadan önceki haliyle , format attıktan sonraki hali arasında bir fark olsun istemiyorum bunu nasıl yapabilirim..

    ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkLea -- 17 Kasım 2010; 18:11:18 >



  • Kullandığınız işletim sistemini yazabilimisiniz
  • Windows 7 Ultimate 32bit kullanıyorum..
  • Böyle birsey oldukça zor c surucusundeki register dosyası ile alakalı bu o da çok karışık ( register dosyasına regedit ten gireceksin) yani küçük bı degisiklik bilgisayarın bir daha açılmamasına neden olabilir yani sana uzun uzun tekrar yüklemeni oneriyorum
  • Ben çözümünü buldum arkadaşlar.. Başka arayanlar içinde yardımcı olması dileğiyle yayınlıyorum. Bu cümleden sonra yazacağım herşey ALINTIDIR! Rehberi hazırlayan site ve kişiler başkalarıdır. Burda arayan için bulması kolay olsun diye kopyalayıp yapıştırıcam.

    -----------------------------------------------------------------------

    Halen Türkçe olmamasına rağmen iPhone’la ilgili bir çok işlem için zorunlu olması nedeniye iTunes, bir çok kullanıcı için zaman zaman kabus olabiliyor. Özellikle de iTunes’un yüklü olduğu bilgisayarın hard disk’i formatlandığında ya da bilgisayarın başına bir iş geldiğinde

    Cihazımızı sürekli senkronize (sync) ettiğimiz bilgisayarın hard diski bir şekilde giderse (format, kaybolma, çalıntı, vs.), yeni bir diske/ bilgisayara tekrar iTunes kurabilir ve iPhone’umuzla senkorinize edebiliriz. Fakat eski disk dahi olsa format atılarak yeniden kurulmuş bir iTunes, ya da arkadaşımızın bilgisayarında eskiden beri var olan iTunes, cihazımız için yeni kabul edilir. Bu yüzden bizim için yeni bu iTunes’a geçtiğimizde yapmamız gereken bazı şeyler vardır:

    1) Authorize Computer. Kısaca iTunes’un kurulu olduğu işletim sisteminin yetkilendirilmesi olarak kabul edilen bu işlemi yapmadan, iPhone’umuza daha evvelden App Store’dan veya iTunes Store’dan yüklediğimiz şeyleri transfer edemeyiz.


    Apple bu authorize işlemini en fazla 5 ayrı bilgisayar için yapmamıza izin veriyor. Mevcut diskimizi formatlayıp sıfırdan bir işletim sistemi kurduğumuzda ya da bilgisayarımızda donanımsal değişiklik yaptığımızda yine de bir hakkımız gidiyor. Bu yüzden imkanımız olduğu sürece bir daha kullanmayacağımız (donanımsal değişiklik yapacağımız, satacağımız ya da formatlayacağımız) bilgisayarlarda önce Deauthorize Computer seçeneğine tıklayıp limitimizi hep 5′in altında tutmamız gerekiyor.

    Eğer bir şekilde 5 hakkımızı da kullanıp yine yeni bir iTunes’u yetkilendirmemiz gerekirse de Apple, yılda bir defa tüm yetkilendirmelerimizi sıfırlama imkanı veriyor. Bunun için de yeni kurduğumuz iTunes’a login olup bu linkteki yazının ilk maddesinde detaylı anlattığımız Account Info ekranından Deauthorize All seçeneğine tıklamamız gerekiyor.

    Bu konuda detaylı bilgi için:http://support.apple.com/kb/HT1420

    2) Transfer Purchases : iTunes’umuzu yetkilendirdikten sonra da iPhone’umuzu USB kablosu ile iTunes bağlıyoruz ve aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi sol menüde çıkan iPhone simgesinin üzerine sağ tıklayarak Transfer Purchases seçeneğine tıklıyoruz.


    Cihazımızı iTunes ile senkronize (sync) etmeden evvel yapmamız gereken bu işlem sayesinde iPhone’umuzdaki App Store veya iTunes Store’dan satın aldığımız tüm ücretli ve ücretsiz uygulamalar, müzikler, vs. bilgisayarımıza aktarılmış oluyor.


    Tabii burada hemen bir noktayı açıklamakta fayda görüyorum. iPhone’dan sadece Apple’ın Store’larından yüklenen uygulamalar ve müzikler cihazımıza aktarılmış oluyor. Örneğin farklı kanallardan bilgisayarımıza indirip, iTunes üzerinden iPhone yüklediğimiz müzikler bu yöntemle geri aktarılamıyor
    Bu konuda detaylı bilgi için:http://support.apple.com/kb/HT1848

    Bu arada hard disklerini sık sık formatlatan Windows kullanıcıları eğer disklerini 2 bölüm (partition) olarak ayırtır ve işletim sistemini “C:\” bölümüne, iTunes’un dosyalarının yer aldığı Belgelerim (Documents & Settings) klasörünü de “D:\” bölümüne kurdurturlarsa çok rahat ederlerler. Çünkü format işlemi genelde sadece işletim sisteminin bulunduğu “C:\” bölümüne yapıldığı için, yeni iTunes kurulduğunda cihazınıza ait çoğu bilgiyi ayrıca birşey yapmanıza gerek kalmadan hazır olarak karşınızda bulacaksınız. Tabii yine Authorize Computer işlemini yapmak gerekecek.

    iPhone kullanıcılarının en çok sıkıntıya düştükleri anlardan bir tanesi de iTunes’larının yüklü olduğu bilgisayarın yenilenmesi veya formatlanması. iTunes ile iPhone kendi aralarında senkronizasyon (eşzamanlama) yöntemi ile bilgi/dosya aktarımı yaptığından, yeni formatlanmış ya da yeni alınmış bir bilgisayara yüklediğimiz iTunes ile ilk senkronizasyon biraz sıkıntılı olabiliyor.

    Bu yüzden özellikle bilgisayara format atmadan evvel ve sonra yapılması gerekenleri adım adım paylaşmaya çalıştık. Yazının sonunda da ilk başta adım adım fakat kısa bilgilerle anlattığımız kavramları da detaylandırdık.

    Yedekleme (Backup)
    1) Bilgisayarımızı yenilediğimizde iTunes’ta geri dönüşü en zahmetli dosyalar LIBRARY altındaki müziklerin, filmlerin, uygulamaların, vs. bulunduğu dosyalardır.

    Bu dosyalar çok büyük boyutlu olduğu için otomatik backup (yedek) sistemine dahil değildir. Apple, iPhone’dan yeni kurulan bir iTunes’a geri aktarıma (Transfer Purchases) , sadece Uygulamalar ve Müzik dosyaları için izin vermektedir. App Store’dan indirilen uygulamalar ve iTunes Store’dan indirilen müzikler için izin vermektedir. Ülkemizde müzikler iTunes Store’dan değil de başka kaynaklardan indirilerek iPhone’a atıldığı için bu yöntem pek bir işe yaramamaktadır.

    Bu yüzden eğer iTunes’un yüklü olduğu bilgisayara bağlı bir CD/DVD Writer var ise, iTunes’un backup özelliği kullanılarak tüm LIBRARY dosyaları daha sonra geri dönülmek (restore) üzere yedeklenebilir. (backup)

    File -> Library -> Back Up to Disc menü adımları izlenerek yapılan bu yedekleme, her ne kadar en garanti yöntem olsa da, çok fazla sayıda ve büyüklükte uygulamamız olduğunda, çok uzun sürmekte ve çok fazla boş DVD/CD harcanmasına neden olabilmektedir.

    2) Yukarıda bahsettiğimiz Transfer Purchases yöntemi ile iPhone’umuzdan uygulamaları, kolayca yeni kurduğumuz iTunes’a dönebildiğimizi açıklamıştık. Eğer bizim için uygulamaların yanında sadece müziklerimiz önemli ise aşağıdaki yöntem kullanılarak da yedekleme yapılabilir.

    iTunes’ta her hangi bir müzik dosyasını “Add to Library” yöntemi ile LIBRARY altına attığımızda gerçekte o dosyayı iTunes’un belirlediği bir yere kopyalamış olmayız. iTunes, bu dosyaların sadece referanslarını tutar. Dolayısıyla iTunes’a eklediğimiz tüm parçalar bilgisayarımızın disklerinde dağılmış bir şekilde bulunur. Bu da tüm müzik dosyalarının kolayca yedeklenmesini zorlaştırır.


    Fakat “Edit -> Preferences” menü adımından ayarlar ekranını açıp “Advanced” tabındaki

    * Keep iTunes Music folder organized = iTunes müzik klasörünü organize bir şekilde tut
    * Copy file to iTunes Music folder when adding to library = LIBRARY’e yeni bir şarkı eklediğinde, bu dosyayı iTunes müzik klasörüne kopyala

    seçeneklerini işaretleyip “OK” tuşuna tıklarsak, iTunes’taki tüm parçaların birer kopyası şarkıcı adı ve albüme göre derli toplu iTunes müzik klasörüne atılır. Böylelike bu klasörü harici bir diske veya DVD’ye kaydederek yedek almak çok kolaylaşır. Aynı şekilde tekrar yeni iTunes’a dönmek de çok kolay olacaktır.

    3) Yazının sonunda detaylı açıkladığımız iTunes konfigürasyon ve ayar bilgilerinin topluca bulunduğu “Apple Computer” klasörünü de yedeklemek faydalı olabilir. Fakat bu klasör içerisinde esas önemli olan klasör Adres Defteri, Resimler, vs. gibi kritik bilgilerin yedeklendiği Backup klasörüdür:

    Windows XP: \Documents and Settings\(kullanıcı adı)\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup
    Mac : ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/

    Bu yüzden Backup klasörünü arada bir başka bir diske yedeklemekte fayda vardır.

    4) Tüm yedekleme işlemlerimizi tamamladıktan sonra bilgisayarımızı formatlamadan (ya da başkasına vermeden) evvel yapmamız gereken son şey “Deauthorize Computer” işlemini yapmaktır.

    Yukarıda bahsettiğimiz şekillerden birini veya birkaçını seçip yedek aldıktan sonra bilgisayarımıza format atıp sıfırdan iTunes kurabiliriz.

    Yenileme (Restore)

    1) Yeni iTunes kurup iPhone’umuzu USB kablosu ile bağlandıktan sonra ilk olarak, “Authorize Computer” işlemini, ardından da Transfer Purchasses yöntemi ile cihazımızdaki App Store ve iTunes Store’dan indirdiğimiz dosyaları iTunes’a transfer ediyoruz.

    2) İkinci olarak da eğer Adres Defterini (Contacts) bilgisayarımızdaki Outlook, Windows Address Book, vs.’den bir tanesi ile sync ediyorsak “Merge” yöntemi ile tekrar bilgisayara aktarıyoruz. Bunun için de öncelikle sync ekranında Info tabına tıklıyoruz ve adres defterimizi sync edeceğimiz uygulamayı (Outlook, Windows Address Book, vs.) seçiyoruz ve SYNC düğmesine tıklıyoruz.

    Bu sefer karşımıza da aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi iki adet seçenek çıkıyor. Biz de bilgisayarımızdaki kişiler ile iPhone’daki kişileri birleştiren seçenek olan ‘Merge Info‘yu seçiyoruz. Ardından da cihazımızdaki kişiler bilgisayarımıza aktarılmış oluyor.


    Biz bu yazıyı hazırlarken yeni bir bilgisayara iTunes’un son versiyonunu kurduk ve 3.0 versiyonundaki iPhone’umuzun adres defterini Merge Info yöntemi ile sorunsuzca, içinde hiç kayıt olmayan Windows Address Book’a aktardık.

    Not: Çeşitli forumlarda, boş bir adres defterine aktarım yapıldığında iPhone’un rehberinin de uçtuğuna dair bazı yazılar gördüm, hatta bu yüzden bilgisayardaki rehber’e öylesine en az bir tane kayıt eklenmesini tavsiye ediyorlar. Açıkçası bizim böyle bir ihtiyacımız olmadı ve kendim böyle bir durumla hiç karşılaşmadım. Eğer siz yukarıda bizim tecrübe ettiğimiz bir durum veya ekran haricinde birşey ile karşılaşırsanız lütfen paylaşmaktan çekinmeyin.

    Sanırım iTunes yedeklemesi ve formatlandıktan sonra yapılabilecekler ile ilgili paylaşacaklarımız şimdilik bu kadar yeterli olur. Zaten aşağıda ekstra bilgiler paylaştık. Sorularınız veya endişeleriniz olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.

    iTunes Yedekleme Mekanizması
    iTunes, otomatik olarak yedeklediği Backup dosyası da dahil olmak üzere tüm konfigürasyon dosyalarını aşağıdaki klasörlerde saklıyor:

    Windows XP : \Documents and Settings\(kullanıcı adı)\Application Data\Apple Computer
    Windows Vista : \Users\(kullanıcı adı)\AppData\Roaming\Apple Computer

    C:\Documents and Settings\ahmet\Application Data\Apple Computer

    Örneğin Windows XP’mizi açarken kullandığımızın kullanıcının ismi ahmet ise ve “Document and Settings” klasörü C:\ sürücüsünde yüklü ise bu durumda iTunes’a ait temel dosyaların yer aldığı Apple Computer klasörünün adresi yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi oluyor.
    iTunes’un her senkronizasyonda otomatik olarak aldığı backup dosyasının da, Apple Computer altındaki MobileSync\Backup adresinde yer almasından dolayı bu klasör çok kritik oluyor.

    Bu yüzden her iPhone sahibinin Apple Computer klasörünü veya Backup klasörünü arada sırada harici bir diske kopyalamasında fayda görüyoruz. Bu sayede iPhone’umuz formatlandığında, çalındığında veya bozulduğunda elimizde yedek bilgilerimiz bulunuyor.

    Tabii Windows XP kullanıcılarının, yukarıdaki Application Data ve altındaki klasörleri görebilmesi ve başka bir ortama kopyalayabilmeleri için “Araçlar” menüsünden önce “Klasör Seçenekleri” ekranını açması,

    ardından da “Görünüm” tabından Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyip “Tamam” düğmesine tıklaması gerekiyor.

    Bundan sonra da tüm gizli dosyalar görünür oluyor. Kopyalama işimiz bittikten sonra da istersek, “Gizli dosya ve klasörleri gösterme” seçeneğini işaretleyerek klasörleri tekrar görünmez yapabiliyoruz.

    ----------------------------------------------------------------

    Yukarıda söylediğim gibi Rehber tamamen ALINTIDIR ben sadece aracıyım burda da paylaşıyorum, o yüzden tüm teşekkürler emek harcayıp rehberi hazırlayana
  • @DarkLea sana da tesekkurler boyle bir bilgiyi bulup paylastigin icin, cok faydali oldu gercekten.
  • Cok guzel bir paylasim, bir cok kisinin hayatini kurtaracak :)))
  • yararlı bilgller
  • Yazi cok faydali, tesekkurler.
  • önemli değil ne demek


    Ayrıca bu prosesi baştan sona yaptım.. Bilgisayarıma format attım ve playlistlerim dahil her türlü application'ım ringtones'larım fotoraflarım olduğu gibi duruyo hiç bi kayıp yada değişiklik yaşamadım. Eğer herhangi bir kısımda sıkıntı çeken olursa yardım edebilirim.
  • Yahu bu konuyu sabit konu yaptıralım,yoksa arada kaynar.Bu yöntemle herşey yedeklenebiliyor Tek sıkıntı,resim varmış gibi anlatılan bazı yerlerde resimler yok.

    Elinize sağlık



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gps.navigation -- 7 Aralık 2010; 19:33:05 >
  • Elinize saglık. Tümünü kopyalayip yedekledim yazdıklarınızın. Her an lazım olabilir. Teşekkürler. ;)
  • Benim bilgisayarda itunes ile pek işim olmuyor. Şimdi ben sürekli format atıp tekrar kurduğumda, telefondaki resimleri pc'ye aktarmak istediğimde sorun olmaz sanırım değilmi? Ne karışık birşeymiş yahu, öyle bir anlatmışki arkadaş, sanki 5 hakkınızda biterse telefon çöp olur yazmadığı kalmamış Ben uygulamaları direkt telefondan yüklüyorum, zaten öyle pek çok uygulama yok. Bu anlatım uygulamaları yedeklemekten ibaret değilmi? Yani ben arada bir format atıp kursam sorun olmaz?
  • Eline saglik
  • Mükemmel bir paylaşım demek az kalır bunu yanında

    Çok teşekkürler. Üst konu olursa herkes bu bilgilerden faydalanabilir ve konu arada kaynamaz.
  • Teşkkürler çok yararlı oldu
  • Teşekkürler arkadaşlar..

    quote:

    Orijinalden alıntı: _Azza_

    Benim bilgisayarda itunes ile pek işim olmuyor. Şimdi ben sürekli format atıp tekrar kurduğumda, telefondaki resimleri pc'ye aktarmak istediğimde sorun olmaz sanırım değilmi? Ne karışık birşeymiş yahu, öyle bir anlatmışki arkadaş, sanki 5 hakkınızda biterse telefon çöp olur yazmadığı kalmamış Ben uygulamaları direkt telefondan yüklüyorum, zaten öyle pek çok uygulama yok. Bu anlatım uygulamaları yedeklemekten ibaret değilmi? Yani ben arada bir format atıp kursam sorun olmaz?


    Anladığım kadarıyla cevap veriyim. Authorize/Deauthorize işleminde 5 hak diye bir şey yok. Sadece aynı anda 5 ayrı bilgisayara iPhone'u Authorize edebilirsiniz demek istiyor orda.
    Bende uygulamalarımı telefondan yüklüyorum fakat aradan zaman geçtikçe kullanmadığım uygulamalar telefonda kalabalık yapmasın diye siliyorum. Kullanmadığım ama ileride kullanma ihtimalim olduğu uygulamaları iTunes'da bırakıyorum. Yukarıda anlatılanda iTunes'da bulunan uygulamaların format sonrası, format öncesinde olduğu gibi eksiksiz bulunmasını amaçlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkLea -- 13 Aralık 2010; 0:10:25 >
  • güzel paylaşım....
  • teşekkürler yararlı oldu.
  • Başlığı okumadım ancak benim çözümüm budur:
    C:\Users\XXXXX\Music\iTunes klasörünü yedekle.
    Format at.
    Itunes i yükle.
    Aynı dizine iTunes klasörünü yapıştır.Sorarsa kopyala ve değiştiri seç.

    iTunesi açtığında formattan önceki gibi bulacaksın.
    Win 7 için anlattım. Diğer sistemler için sadece dizin değişecektir.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.