Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (481. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.311
Cevap
110
Favori
2.471.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: önceki 479480481482483
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • YINEDE TSK EDRİM YORUM YAPMAK İÇİN URASMANIZ BILE INSANLARI MUTLU EDIYOR. İYİ GÜNLER

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Orijinalden alıntı: omurcan185

buda devrem...

Merhaba,bu devre seri regüle devresidir ve R.E. sistemine uygun değildir.
    Çünkü hem kayıplı çalışır hem güç yetersiz kalır ve hemde sert rüzgârda yük modu vb. durumlar olmadığı için gerek alternatör gerekse pervaneniz zarar görür.
    Elektronikten anlıyorsanız uygun kapasite bir Ş.Ü. devresi paylaşabilirim.

Ayrıca böyle seri regüle devrelerinde 3055'in base akımı yüksek olduğundan 1W'lık direnç yetersiz kalır.

Seri regüle devresi yapılacağında ben olsaydım;1=3055 yerine daha güçlü darlington modeli transistörler ve 2=bu transistörleri sürmek için düşük base akımlı transistör(ör;TIP122,TIP127 gibi)kullanırdım.

kardes ben suan elektirik elektronik lise 3.sınıf öğrencısıyım ben bıldıklerımle bunu tasarladım.Yani iyi yorum yazmıssınız.bunu yapsam ıse yaramaz mı yanı ve benım yapabılecegım pıc v.b seyler olmadan kullanabılecegım bı devre varmı arsa verebılırmısın sımdıden tesekkur ederım

• quote:

quote:

quote:

buda devrem...

Merhaba,bu devre seri regüle devresidir ve R.E. sistemine uygun değildir.
    Çünkü hem kayıplı çalışır hem güç yetersiz kalır ve hemde sert rüzgârda yük modu vb. durumlar olmadığı için gerek alternatör gerekse pervaneniz zarar görür.
    Elektronikten anlıyorsanız uygun kapasite bir Ş.Ü. devresi paylaşabilirim.

Ayrıca böyle seri regüle devrelerinde 3055'in base akımı yüksek olduğundan 1W'lık direnç yetersiz kalır.

Seri regüle devresi yapılacağında ben olsaydım;1=3055 yerine daha güçlü darlington modeli transistörler ve 2=bu transistörleri sürmek için düşük base akımlı transistör(ör;TIP122,TIP127 gibi)kullanırdım.

kardes ben suan elektirik elektronik lise 3.sınıf öğrencısıyım ben bıldıklerımle bunu tasarladım.Yani iyi yorum yazmıssınız.bunu yapsam ıse yaramaz mı yanı ve benım yapabılecegım pıc v.b seyler olmadan kullanabılecegım bı devre varmı arsa verebılırmısın sımdıden tesekkur ederım

BELİRTMEK İSTEDİM [solarda kullanacagım]

• Maşallah kardeş,benim oğlumda biyomedikal 3. sınıfa gidiyor.

Peki güneş paneli max. kaç wattlık?
    "Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi,bütün dünya aydınlanırdı." (Nikola Tesla)
  • quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

quote:

Orijinalden alıntı: sanal06

12 V oto altarnatörünü 24 V nasıll çıkartabiliriz en iyi modifiye ile en fazla kaç Watt olur bu aralar rüzgar türbinleri bayagı fiyatı düştü 500W olanı 650tl bile var

Oto alternatörlerinin statorları çok ince. En kalını 30 mm. civarında. 40 mm.lik mıknatıs kullandığımızda, mıknatısın 10 mm.si boşta kalıyor.
    Ayrıca oyukları çok dar olduğu için fazla tel sarılamıyor. Orta halli binek otomobillerin statorlarında 8 sipirlik tel sarılmıştır. İlk zamanlar oto alternatörlerini modifiye etmeye çok heveslensek de attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değmediğini gördük.

Bu alternatörler araç üzerinde rölantide iken 800 devirlerde, normal hızında ise 3000-4000 devirlerde dönerken yeterli akımı üretirler. Oysa türbinlerde en az devirde elektrik üretmek söz konusu olduğu için pek randımanlı olmadığını farkettik.

Sorunuza dönersek,
    12 v.luk oto alternatörünü 24 v. olarak kullanmak için ince kesitli tel kullanarak çok sipirli sarmak gerekir. Bu seferde çok akım alamayız. Ya da çok hızlı devirde döndermek gerekir.

Hangi marka türbinler 650 tl. olmuş ? Ayrıca bu 500 w. gücü 50 km/saat hızında esen rüzgardan aldığımızı biliyormusunuz ?

Fiyatı düşmüş olsa bile bize hitap etmez.

anladım hocam ince tel olunca dogal olarak amperden oluyoruz siz olsanız hangisini alırdınız çok tesekkür ederim...
    http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-ruzgar-turbini-500-w-meltem-ruzgar-turbini-750-tl-get-guvencesiyle-131615182/detay
    http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-ruzgar-turbini-amatek-50-volt-uzun-govde-130123925/detay

• Orijinalden alıntı: ŞEF34

Bizim de bildiklerimiz bu siteler. Başka site bulduğunuzda bizi de bilgilendirirseniz memnun oluruz.

Sayın SEF34
    Bir site daha olduğunu hatırlıyorum. Bu forumda verilmişti. Eski yazılara göz attığımda denk gelirsem tekrar yazarım.
    Aradığım bilgi "iki metal plakaya karşılıklı bakacak şekilde yerleşmiş iki mıknatıs ile metal plakalardan birinde mıknatıs olmaması" durumu arasında ne kadar fark olur?

quote:

sunada 40 w var fakat daha para bırıktırıyorum [ÖĞRENCİYİZ NE OLSA] daha yüksehini alacagım...

Kardeş,,,Hemen yapabileceğini tahmin ettiğim bir devre çizdim.
    Güneş paneli için uygundur ama R.E. için uygun değil tabi.
    1K pot ile voltaj ayarı yapılacak.(sulu akü=13,8V kuru akü=14-14,1V jel akü=14,5V gibi)
    Güç trans.ı şimdilik 1 adetde yeterli olur ama yapmışken 2 parelel yapılırsa ilerde panel çoğaltıldığında da aynı devre ile problemsiz devam edilir.

Bu devreyi basit görenler için MPPT sistem devre de tavsiye edebilirim.Kolay gelsin.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

dirençlerin watları akkında bilgi vememmşsınız. acaba hepsi film direncmi kac watlıklar e R1 ve R2 dirençleri 1ohm mu gerceketen.Saygılar...

• quote:

quote:

quote:

sunada 40 w var fakat daha para bırıktırıyorum [ÖĞRENCİYİZ NE OLSA] daha yüksehini alacagım...

1K pot ile voltaj ayarı yapılacak.(sulu akü=13,8V kuru akü=14-14,1V jel akü=14,5V gibi)
    Güç trans.ı şimdilik 1 adetde yeterli olur ama yapmışken 2 parelel yapılırsa ilerde panel çoğaltıldığında da aynı devre ile problemsiz devam edilir.

Bu devreyi basit görenler için MPPT sistem devre de tavsiye edebilirim.Kolay gelsin.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

dirençlerin watları akkında bilgi vememmşsınız. acaba hepsi film direncmi kac watlıklar e R1 ve R2 dirençleri 1ohm mu gerceketen.Saygılar...

pardon eklemeye unutmusum MTTP demıssınız ne olduhu hakkında bı bılgımyoktu ama bıraz arastırdım sızın mpptlerınıze nasıl ulasabılırım.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Rüzgar türbünü yapıyorum

pardon eklemeye unutmusum MTTP demıssınız ne olduhu hakkında bı bılgımyoktu ama bıraz arastırdım sızın mpptlerınıze nasıl ulasabılırım.

proteusta mj11032 yok acaba onun yerıne mj11016 kulansam nasıl olur.

• quote:

quote:

proteusta mj11032 yok acaba onun yerıne mj11016 kulansam nasıl olur.

MJ11032 TO-3 kılıftır.Areste baskı devre çıkarmak için TO-3 kılıf bir transistör seçilebilir.Montajda 11032 kullanırsın.

Bu devrede güç transistörleri(MJ11032)sonrasında aküye girmeden önce bir düz diyot kullanılırsa tadından yenmez.Bu diyot hangisi olabilir diyorsan;
    PC Power supply içindeki TO-220 ya da TO-247 kılıf SBL2045,MBR3045 gibi diyotları kullanabilirsin.Ya da yüksek amperajlı tek metal diyotda olabilir.

Dikkat edersen gücü yüksek malzemeleri tavsiye ediyorum.Sebebi malûm,kolay kolay bozulmasın,normal akımlarda ısınmasın ya da az ısınsın.
    Tabi MJ110'leri kabadayı aliminyum soğutucuya montaj yapılacağını bilirsin.Ben yinede söylemiş olayım.Hayırlı günler.

oncelikle merhaba.diyot olarak bunu kullanmak ıstıyorum 6A diyot:http://www.allesithalat.net/img/urun/6_AMPER_DiYOT.jpg

ve resimdeki MJ11032 lerin önündeki 1R direncler film direncmi yada kac wattlık olmalılar:https://store.donanimhaber.com/de/64/3d/de643dbeec8f9bc5563a6ba666484926.bmp

Rüzgar türbünü yapıyorum

• acaba nasıl olmus Link:https://store.donanimhaber.com/56/4b/d0/564bd0d9bb3c803c5138f28b44b52275.bmp
     Rüzgar türbünü yapıyorum
    "Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi,bütün dünya aydınlanırdı." (Nikola Tesla)
  • evdeki elektirik seması bu şekilde

3 sigortayı iptal edip alternatörü bağlamak istiyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

bu şekilde(-) ucu ortak kullanma şansım olabilirmi
     Rüzgar türbünü yapıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: ortkzazaman

evdeki elektirik seması bu şekilde

3 sigortayı iptal edip alternatörü bağlamak istiyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

bu şekilde(-) ucu ortak kullanma şansım olabilirmi
     Rüzgar türbünü yapıyorum

sayın ŞEF34 hocamızın dediği gibi şebekeyi bu şekilde ayıramassınız elektrik kesintisi oldu sen binayı jenaratörden beslerde şebeken nötürde fazıda ayırmazsan geri besleme yaparsın oda çok sakat olur hat üzerinde çalışan trafoda bakım yapan kişileri hayatını tehlikeye sokabilirsin

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

quote:

Arkadaşlar,paylaştığım resimdeki yeşil kare içine aldığım malzemeyi bilen varsa anlatırsa memnun olurum.
    Daha açıkçası;
    Bu ebay'de satışta olan 440A. kapasiteli bir Ş.Ü. resmi ve bütün yükü sorduğum cihaz çekiyor.Nedir,nerede bulunur,bilenler olabilir herhalde.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

Mehmetali Hayırlı Sahurlar...
    O parça Araçlarda kullanılan marş taşağı denilen ve Marş motoruna giden yüksek akımlı akü gerilimini üzerinden geçiren roledir. çok yüksek akımları karşılıyabilen ve otomobiller için 12 voltluk Otobüs ve kamyonlar için 24 voltluk olanlarını oto elektrik veya oto yedek malzemesi satan yerlerden kolayca bulabilirsin...

Hayırlı akşamlar Kenan Abi, Mehmet Ali Abi, Mehmet Abi;

Resimdeki otomatik bizim araçlarda gördüğümüz marş otomatiğinden biraz farklı. Resimde gösterilen otomatikte marş dişlisinin volana oturması için marş dişlisini ileri süren pim bulunmuyor. Bu nedenle selenoidin bobin gücü bizim arabalarda gördüğümüz selenoidin bobin gücünden daha düşüktür. Sizin için o fotoğraftaki tip marş otomatiğinin resimlerini telefonla çektim.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Otomobillerdeki biraz daha farklıdır marş otomatiği kuvvetli akım rölesi işlevinin dışında marş dişlisini volana oturtma görevide vardır. Araçlardaki marş otomatiği(son resimdeki yuvarlak içine aldığım kısıma dikkat ediniz) ise şöyledir;

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Son iki resmi internette buldum. (Link:http://volkswagenyedekparcalari.net/mars-otomatikleri/703-02b911287-mar-otomatigi.html)

Saygılar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 25 Temmuz 2013; 1:08:03 >

• kanatları kestim fakat nekadar dikkatli çizgiden gitsemde birbirinden farklı olmuş az oranda :)

bende 6 kanadı birden yaklaşık olarak aynı seviyeye getirip 2 adet işgence ile sıktım. Daha sonra ilk düzolan kısmını jetle düzeltip sıfırladım. Daha sonra hiç bozmadan çevirip çarpraz kestiğimiz yeride jetle sıfırladım ve deliklerini deldim.

işgenceyi açtığımda 6 kanatta birbirine mükemmel derecede yakın gözüküyor tartıda da eşit çıktı gayet güzel.

önümüzdeki haftada montajı yapıp resimlerini eklerim inşallah. Toplam çap 3.6 metre oldu yine bu koca kanat dönermi diye düşünceler içerisine girdim :)

bu büyük kanatlar için burunuda 2 adet plastik kap alıp büyük kap ile küçük kap arasında kalan boşluğa polyester ve elyaf koyarak konik bir form oluşturdum. Daha sonra modelini oluşturdum ve cncde işledim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 26 Temmuz 2013; 0:57:49 >

• quote:

Bir kanadın ağırlığı ne kadar oldu ?
    Merak etmeyin, öyle güzel dönecekler ki siz de şaşıracaksınız. Hele 6 kanat olduğu için en küçük rüzgarda dönmeye başlar.

Yalnız, delik delme işini en sona bıraksaydınız. Kanatları bağlayacağınız flanşın deliklerini önce delip, kanat deliklerini ona göre delseydiniz.

İlk bir kanadın tüm deliklerini delip, civatalayın. Diğer kanatların merkeze yakın olan bir deliğini delip civatalayın. Civataları sıkı ama kanatlar elle hareket edebilecek şekilde sıkın. Kanat uçlarından metreyle her ara boşluğu ölçün. Tüm boşluklar eşit olduğu zaman diğer delikleri de delerek civatalayın.

Resimleri ve videoyu bekliyoruz.

1,30 - 1,32 kg bir kanadın ağırlığı

yaklaşık ölçüleri taban 24cm üst 60cm. silindir de 65cm den kıvırttım.

kanatlarin herbirinde 4 civata deliği var sadece 1 tane delik attım 6 kanadada tek bir delik. oda şarj bittiği için biraktım. iyiki bitmiş :) dediğiniz gibi yapıp delerim diğerlerini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 26 Temmuz 2013; 1:07:03 >

• quote:

Bir kanadın ağırlığı ne kadar oldu ?
    Merak etmeyin, öyle güzel dönecekler ki siz de şaşıracaksınız. Hele 6 kanat olduğu için en küçük rüzgarda dönmeye başlar.

Yalnız, delik delme işini en sona bıraksaydınız. Kanatları bağlayacağınız flanşın deliklerini önce delip, kanat deliklerini ona göre delseydiniz.

İlk bir kanadın tüm deliklerini delip, civatalayın. Diğer kanatların merkeze yakın olan bir deliğini delip civatalayın. Civataları sıkı ama kanatlar elle hareket edebilecek şekilde sıkın. Kanat uçlarından metreyle her ara boşluğu ölçün. Tüm boşluklar eşit olduğu zaman diğer delikleri de delerek civatalayın.

Resimleri ve videoyu bekliyoruz.

üç kanatlı rüzgar türbini yüksek devir altı ve daha fazla kanat düşük devir ama torku yüksek oluyor

• merhaba arkadaşlar
    nezamandır kafama takılan bir soru vardı .
    kocaman rüzgar türbinlerinde neden sadece 3 tane kanat var ? kanat sayısı çok olursa türbine ne gibi bir etkisi olur acaba ? . benim düşünceme göre yüksüz boşta dönen bir pervanenin kanat sayıları hızı etkilemez ama pervanenin daha güçlü dönmesini sağlar. boşta dönen bir pervanenin hızı kanatların uzunluklarıyla alakalı, kanatların uç kısmı ile rüzgarın hızı eşit.

özetle:
    kanat sayısı güce etki eder
    kanat uzunluğu hıza etki eder

yanlışmı düşünüyorum acaba ?.

peki kanat sayısını neye göre seçmemiz gerekiyor?

herkese iyi çalışmalar.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.