Şimdi Ara

3500W %95 verimli %100 Türk tasarımı PSU projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
3.073
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nedenini merak edenlere cevabım:$$$$$$$$$$$$$
    Projeye katılmak isteyip."Benim kazancım ne olacak diye" sorarsanız, kesin bir şey söylemek çok güç.
    Bu işi bir kısa soluklu ticari proje gibi görmeyin.
    3-5k yeşil kağıdın peşinde koşmayı seven türde arkadaşlara güle güle diyorum şimdiden.
    Bizim gönüllü olarak projeye katkıda bulunacak genç (genç ruhlu:)) arkadaşlara ihtiycaımız var.

    Aşağıdaki 1. 3. 5. Maddeki işlerden anlamıyorum. O nedenle -gerekirse- irtibata geçilecek firmaya gönüllü olacak arkadaşla beraber gidecez.
    Otomobil tarafımdan sağlanacaktır. Ankara İstanbul fark etmez.

    1.Yüksek verimli trafo imalatı hakkında araştırma yapabiliecek elektrik mühendisi
    2.Yurt dışında siparişe özel MOSFET güç transiztörü üretebilen firmalarla irtibata geçecek elektronik mühendisi
    3.10 adet 15*45 (tahmini) cm ebatlarında full bakır radyatör yaptıracak malzeme/makine/metalurji mühendisi
    4. 60 adet 14cm ultra sessiz ama güçlü üfleyen fan alınacaktır(3 radyatör 3 PSU için). Fan ve sessizleştirmede tecrübeli
    arkadaşlara ihtiyaç vardır. Müracaat için bana pm atın.
    5.Gerçek zamanlı güç parametrelerini sayısal oalrak işleme ve dosyaya dinamik olarak kaydettirme işini yapacak (web interfacecilere verileri hazırlayacak) elektronik,bilgisayar mühendisi arkadaşlara ihtiyaç vardır.

    #Gerçek zamanlı web interface, hosting işini yapacak arkadaşlar bulunmuştur.
    #Trafo verimliliği, doğrultma problemine odaklancak arkadaşlar bulunmuştur.
    Fakat projenin en sorunlu kısmı olduğu için yeterli olmayabilir.
    #Ultra-dayanıklı kutu tasarımı yapacak arkadaş bulunmuştur.

     3500W %95 verimli %100 Türk tasarımı PSU projesi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 13 Nisan 2010; 20:24:31 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: sahafiec

    PCB'nin bu kadar kalın olmasından ne gibi bir avantaj sağlamajı düşünüyorsun hocam?
    devreler için daha fazla katman mı yoksa daha fazla isolasyon mu kullanmak amaç?

    quote:

    5 senedir mühendislik okuyoruz ama PCB bile sorun oluyor işte.

    nerede ve tam olarak ne okuyorsun?

    3000W %95 verimli PC güç kayağı projesi düşünüyorum. Yollar kalın olmalı verimlilikten taviz yok. Gerekirse 1kg altın kullanılacak(10 adet prototip içinI. Power kablosunun 3pinlik bağlatı yeri bile platin olacak.
    Böcek yiyen tayvanlılarının enermax ını toprağa gömecez inş.
    Güç kaynağını ismini belirli bir süre sonra açıklayacağım. Bu konu 100 reply alırsa mesela:
    Heyecen olmadan olmaz.
    ITU elektronik Mühendisliği 4.sınıf.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 31 Mart 2010; 19:38:38 >




  • Benim bildiğim dünyanın en iletken maddesi güçüştür ancak çok çabuk korozyona UĞRAR EĞER HAVA GEÇİRMEZ BİR İZOLASYONLA KAPLANIRSA ALTINDAN ÇOK DHAA VERİMLİ DİYE BİLİYORUM
  • Hevesin kırılmasın ama enermaxı yıkmak için F/P üretim olayına girmeye çalışmalısın.
    Bu konuda projelerin varsa Tr distürbütörleri ile baglantıya geçebilirsin. Kolay bir iş değil bu ha amaç sadece en iyi kaynagı yapmaksa orasını bilemeyecegim.

    Kolay gelsin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Chris Brown

    Hevesin kırılmasın ama enermaxı yıkmak için F/P üretim olayına girmeye çalışmalısın.
    Bu konuda projelerin varsa Tr distürbütörleri ile baglantıya geçebilirsin. Kolay bir iş değil bu ha amaç sadece en iyi kaynagı yapmaksa orasını bilemeyecegim.

    Kolay gelsin

    Bana yol gösteren hocanın genel kültürüne bir göz at istersen. . Enermax kullanıyorsan kalbin kırılmasın
    http://www2.itu.edu.tr/~pazarci/duyurular.html




  • Özcan Kalenderli hoca da bu projenin içinde mi?
  • 3000W psu için %95 verimi tutturmak zor değil ki, esas mühendislik 300W gibi değerlerde %95'i tutturabiliyormusun ona bakar.Bu da içindeki chiplerinden kondansatörüne aklına ne geliyorsa şu an için en kaliteli bileşenleri kullanmakla olur o da 300W'lık bi psu'da ne kadar geri döner o ayrı tabi,aslı astarından pahalı olur seri üretim olmaz.

    Neden 3000W için zor değil dedim, 3000W için %5 kayıp 150W eder,bu da hem psu bileşenlerinin harcadığı hem de ısınmayla kaybolan enerjinin 150W olması demektir ki bunu tutturmak zor olamaz dimi enermax, pc power , seasonic gibi firmaların mühendisleri 4. sınıf bi öğrencinin kısıtlı bilgi,tecrübe ve imkanından geride değillerdir heralde




  • Yeterli destek ve bilgiyle bu işi başarabileceğinize eminim. Duyurulması veya tanıtılması konusunda elimden gelen yardımı yaparım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: emrahrasa

    Özcan Kalenderli hoca da bu projenin içinde mi?

    Trafo kısmı için özcan hocaya soracaz. Histeriz eğrisi kayıpları çok baş ağrıtacak. Özcan hoca İTU deki en beyefendi saygıdeğer hocalardandır. Ders aldım kendisinden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SAVIAR

    Yeterli destek ve bilgiyle bu işi başarabileceğinize eminim. Duyurulması veya tanıtılması konusunda elimden gelen yardımı yaparım.

    Sponsor bulabilirsneiz çok iyi olur. Güç kaynağının spesificationlar 1.mesajda. Projede şuna 5-6 kişi var. Daha çok adama ihtiyaç var.
    Para için gelecekler hiç gelmesin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 31 Mart 2010; 21:40:50 >
  • Bakır altından daha iyi bir iletken iken altın kullanmak niye tek avantajı oksitlenmemesi olur, en iyi iletken gümüş ama korozyon sorunu var bakıra göre büyük bir direnç avantajı yok, güçün ne kadarının pcb yüzeyde kaybolacağının hesaplamasını yaptınız mı, pcb yüzeyde fazla bir kaybının olmaması lazım, mosfetlerde kaybolacak güçün hesaplamasını yaptınız mı, hevesinizi kırmak istemem ama böyle bir devre yapsanız bile ekonomik olması ve bilgisayar kasasının içine sığdırabilmeniz çok zor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: karmaşık

    Bakır altından daha iyi bir iletken iken altın kullanmak niye tek avantajı oksitlenmemesi olur, en iyi iletken gümüş ama korozyon sorunu var bakıra göre büyük bir direnç avantajı yok, güçün ne kadarının pcb yüzeyde kaybolacağının hesaplamasını yaptınız mı, pcb yüzeyde fazla bir kaybının olmaması lazım, mosfetlerde kaybolacak güçün hesaplamasını yaptınız mı, hevesinizi kırmak istemem ama böyle bir devre yapsanız bile ekonomik olması ve bilgisayar kasasının içine sığdırabilmeniz çok zor

    10 tanesi özel yapım olacak. Ve sadece uzay montaj ile kullanılabilicek. 30kg luk şey kadaya sığmaz zaten. Radyatör, pompa, sıvı ağırlığı da var.
  • Üstad siz elektronik kısmını halledin ben ise mekanik tasarımını yapayım size. Malum böyle bir cihazı hava akışı iyi vir kutuya yerleştirmek lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aeronics

    Üstad siz elektronik kısmını halledin ben ise mekanik tasarımını yapayım size. Malum böyle bir cihazı hava akışı iyi vir kutuya yerleştirmek lazım.

    Mekanikçi arkadaşa ihtiyaç vardı. Çok iyi oldu. Ayazağa maslak kampüsüne gelince beni çaldırın.
    Tel: 0533 763 91 27
  • Tabi gelince sizi aramasına arayayım da haftaiçi malum çalışıyoruz. Ancak haftasonları gelebilirim o taraflara. Belli bir kaç soru ile benim yapacağım işin anahatları zaten bitmiş olacaktır.
  • Bence en son düşünülecek şey PCB olur. İyi bir PSU nun PCB den kaynaklanan kaybı zaten neredeyse dikkate alınmayacak kadar düşüktür. Kablolamayı modüler yapmanız bile PCB den daha fazla kayıba neden olacaktır. Özellikle yeni nesil yüksek verimlilikteki güç kaynaklarının çalışma prensibi klasik güç kaynaklarına göre çok daha karmaşık. Yük durumuna switching frekansı değiştiriliyor, senkron doğrultma kullanılıyor ve kullanılan kritik parçaların hiçbirini iç piyasadan temin etmek mümkün değil. Bu işle uğraşmak için ortalama bir mühendisten çok çok daha iyi olmak lazım. Gerçi işin çoğunu PWM kontrol çipinin üreticisi yapmış oluyor. Çipin dokümanında alınabilecek verimlilik, referans şemalar, formüller vs. her şey var. En büyük zorluk transformatör dizaynı olacaktır. Başarılsa bile ticari bir sonucu olmaz ama yapabilmiş olmanın hazzı insana yeterde artar.

    Edit:

    Şimdi baktımda o tabloda yazanlar fantazi mi? Yoksa gerçekten imkanlar o kadar geniş mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HexfeT -- 1 Nisan 2010; 2:04:02 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: HexfeT

    Bence en son düşünülecek şey PCB olur. İyi bir PSU nun PCB den kaynaklanan kaybı zaten neredeyse dikkate alınmayacak kadar düşüktür. Kablolamayı modüler yapmanız bile PCB den daha fazla kayıba neden olacaktır. Özellikle yeni nesil yüksek verimlilikteki güç kaynaklarının çalışma prensibi klasik güç kaynaklarına göre çok daha karmaşık. Yük durumuna switching frekansı değiştiriliyor, senkron doğrultma kullanılıyor ve kullanılan kritik parçaların hiçbirini iç piyasadan temin etmek mümkün değil. Bu işle uğraşmak için ortalama bir mühendisten çok çok daha iyi olmak lazım. Gerçi işin çoğunu PWM kontrol çipinin üreticisi yapmış oluyor. Çipin dokümanında alınabilecek verimlilik, referans şemalar, formüller vs. her şey var. En büyük zorluk transformatör dizaynı olacaktır. Başarılsa bile ticari bir sonucu olmaz ama yapabilmiş olmanın hazzı insana yeterde artar.

    Edit:

    Şimdi baktımda o tabloda yazanlar fantazi mi? Yoksa gerçekten imkanlar o kadar geniş mi?

    Dediklerinin hepsini Melih Pazarcı Hoca'mız bize detaylıca anlatttı. Trafao kısmı çok zorlayacak. Tam bir "kara büyü" dedi.
    Eğer sponsor bulamazsam büyükbabam (Godfather) dan birkaç bönüm arazi satmasını isteyeek kadar gerçekçi proje emin ol.
    HexFet dostum senide aramızda görmek isteriz vaktin var isee eğer. Para kısmını ex geçiyoruz. Gönül işi bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi showstopper41 -- 1 Nisan 2010; 5:06:23 >




  • direk 3000 w ile başlamayın 1000w ile başlayın yada 850 w ile falan sonra test edersiniz... geliştirirsiniz + ve - lerinize göre
  • quote:

    Bu konu 100 reply alırsa mesela:


    Geyik Bölümümü burası?
  • 350watt giris projesi yapacak diye dusunuyordum... sonra dikkatli bakinca 3,5Kva oldugunu anladim.... arkadas trafo falan yapiyor heralde... bide yanina 10 tane aku takip, sistem icinde kesintisiz guc kaynagina yonelebilir... ama boyle bir cihaz bilgisayarin kapladigi alani buyutecektir.. ozel kasa tasarimina ihtiyac olursa hazirlayabilirim..

    ama bu bile ATX form faktorunden cikmakta oldugunuz anlamina gelecegi icin, cok buyuk bir anlam ifade etmez... su anda 1000watt'lik PSU'larin icindeki hersey tikis tikis.. yani nerdeyse hava gecirecek yer yok.. 3500watt, olup maksimum 2 adet fanla calisacak bisey olmasi zorken, kullanacaginiz kondansatorlerin, trafolarin ve diger elektronik parcalarin sogutulmasi icin tahminimce ya platin, yada elmas kullanacaginizi dusunerek, butun bunlarin olusturacagi manyetik alanin, bir bilgisayarin calistirilmasi halinde ekran kartina ve islemciye ne gibi zara verecegini idrak etmenizi ve sasilemeyi cok iyi tasarlamanizi oneririm...

    Ek bilgi;
    Unutmayin ki, ulkemizde binalarin hala bir cogunda sasileme kutupa baglaniyor... Bazi ulkeler ozel kutup ve toprak hattini sebekeye dahil ediyorlar... yani binanin toprak hatti yok. elektrik sebekesi +, -, ve toprak seklinde geliyor..




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.