Internet'de Sata II ile ilgili bilgi toplarken bir test programına rastladım çok hızlı bir şekilde sabit diskte okuma ve yazma testleri yaparak bir performans grafiği çıkartıyor ve diskin bu esnada ulaşabildiği en üst değeri tabloda gösteriyor. Programı aşağıdaki linkten download edebilirsiniz.
eğer olurda bu programla sonuç paylaşımı yapmak isterseniz lütfen SS ile birlikte kullandığınız çipset ve diskler hakkında bilgi veriniz.
Program ile 2 kez test yapılması ve 2. sonucun yayınlanmasında fayda var bazen aşağıdaki resimde olduğu gibi ön bellekten okuma yaparak tepe değeri yanlış gösterebiliyor. Aşağıdaki resimde 190MB/sn tepe değeri gösteriyorki SATA nın teorik olarak max hızı 150MB/sn :)
Fakat ortamala okuma performansı sabit kalıyor orada değişen pek bir şey yok...
WOW, sonuçları karşılaştırırsak disk performansı Raid 0 da oldukça fazla, tepe değer ve ortalama okuma performansı çok yüksek fakat en çok dikkat çeken husus Raid 0'ın işlemci performansından %15 çalması oluyor. Sadece Sata modunda çalışan diskte bu oran %2 oldukça büyük bir fark.
Nfroce4 ultraların Raid çözümünü yazılımsal yaptıklarının ve işlemciye oldukça fazla ihtiyaç duyduklarının bir kanıtı...
Hocam 2.yi yayinladım O soldaki grafik önemli değil. Sağda average read speed var. Ona bakacağız sanırım Ama sata tek disk olursa 150MB/s oluyor ki buda okuma hızı değil bant genişliği Raid olunca birazcık daha artıyor bant genişliği.
O aşağıdaki değer max tepe değer yani diskin max olarak ne kadar veri transfer edebildiğini gösterir. Raid de band genişliği artmaz (Yanlış bilgi) sadece okuma yazma performansı artar. Ama dediğinde doğru üstdeki değer ile sağdaki değerler çok daha önemliler...
Düzeltme Raid ile band genişliği artıyor yukarıda yanlış bir bilgi vermişim. Band genişliğinin artması tamamen kullanılan Raid yongasının performansı ile doğru orantılı. Eğer raid yonhası PCI'a bağlı ise bu 150MB/sn yi aşamaması anlamına geliyor fakat PCIe portuna bağlı ise önü oldukça açık
bu arada Okuma performansı NCQ ların gerçekten fazla ve Raid modunda işlemciden de kaynaklanabilir sende daha az işlemci kullanımı var %5 de kalmış... güzel değerler...
Katılım için teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Speed-Step -- 8 Ağustos 2005, 16:54:38 >
Önemli değil Bence Intelin RAID kontrolörü çok iyi. nForce o kadar iyi değil sanırım. Hocam sıralama yapmayı düşünüyor musun? 4 lü raid takacam da o zaman Bide soldaki Burst speed. O normal okuma değeri değil. Optimize edilmiş bilemne vs.. Tam olarak bilmiyorum aslında ondan yorum yapmak istemiyorum
Ehehe la yap kim tam biliyorki ben bi araştırim bakim neymiş o sallama bişi yazmayak du bi. Sıralama yapalım tabi ama ortalama okuma değerine göre yapalım bence bi fikri olan varsa sölesin
@Speed-Step: Sustained vs. Burst Transfer Rates Sustained transfers refer to a continued transfer that does not occur from the drive cache. Burst rates refer to data transferred directly to/from the high speed cache. A true indicator of performance is sustained rate; however, most drives are advertised with their faster burst rate. Yani kısaca Burst Rate Cacheden okuduğu hızmış Kaynak: http://support.intel.com/support/graphics/sb/CS-010481.htm
benim SAMSUNG SATA RAID 0 200GBx2:400GB 2. kere TEST yaptığımda çıkan sonucu aldım SS olarak. test sırasında internet+EMULE+NORTON 2005 fln açıktı. etkisi olmuştur kötü yönde belki gerçi sonuç SATA2 RAID ile aynı gibi geldi
Arkadaşlar bendeki bu rezaletin sebebi nedir acaba? Test çok stabil bi şekilde çalışıyor ve 17.5 üzerini geçmiyor. Bütün programlarda kapalı bu arada. Anakart:MSI Neo2 Platinum İşlemci AMD 3000+ Winchester @ 2400mHz Ram: Kingston 512 MB DDR400 Hardisk: SEAGATE 160GB SATA NCQ
(Bende 3 sürücü var şu an c:25/60Gb d:42/49 Gb e:36/40gb [ilk rakam ne kadarının dolu olduğunu gösteriyor bu arada] bunların dolu olmasıyla bi alakası var mıdır??)
Edit: Ayrıca bütün sürücüler defagment edilmiş durumda.
Edit: sorunu çözdüm meğer controller bi şekilde harddiski yavaş çalışmaya zorluyomuş. Şimdi 48 küsur alıyorum bu arada windows baya bi hızlı açılmaya başladı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Love_Spring -- 9 Ağustos 2005, 2:49:58 >
Şu ana kadar yapılan testlerden çıkacak sonuç, NCQ'nun sabit disk okuma performansında oldukça yüksek performans artışı ve kararlılık sağladığı. Raid sistemlerde de Intel CPU kullanımındeki düşük oranla önde duruyor...
bu test pek kararlı değil gibi ya, ilk yaptım abartı bişi çıktı 2. de 139 dedi, 3. de 156 4. de 169 raid iidir fazla söze gerek yok :)
‘.... bütün dersleri Avrupa’dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki, hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.’ M.K.Atatürk
{PeGaSuS} Disk :WD Raptor 10.000rpm Ortalama Okuma hızı = 64.1MB/sn Rastgele erişim süresi = 7.8ms CPU Kullanımı = %2 ------------------------------------------------------------------- ANAKART :Dfi LANPARTY SLİ DR RAİD YONGASI :NVİDİA NF4 PSU :Antec 550W CPU :3700+@2850MHZ RAM :2*512 Adata 285/2.5 3 3 5
Speed seni yormım dedım al burdan kopyala yapıştır yap Bir ara raidin ssleride koyarım...