Şimdi Ara

ŞEKERLENEN(KRİSTALLEŞEN) BAL GERÇEKTİR.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
9.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şekerlenen bal sahte bal değildir"
    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Recep Sıralı, 'şekerlenen bal sahte baldır' anlayışının yanlış olduğunu belirterek, "Balın şekerlenmesi gayet doğal bir olaydır" dedi.
    07 Kasım 2008 Cuma 15:14
    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Recep Sıralı, 'şekerlenen bal sahte baldır' anlayışının yanlış olduğunu belirterek, "Balın şekerlenmesi gayet doğal bir olaydır" dedi.

    Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı yaptığı açıklamada, geçmişten bugüne süregelen tarım politikalarının hem üreticileri hem de tüketicileri yanlış yönlendirdiğini ve bu nedenle, üreticiyi tüketicinin istediği şekilde üretim yapmaya zorladığını kaydetti.

    Bunun sonucunda arıcılıkta kaybeden tarafın tüketici olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Sıralı, "Konuya ilişkin verilebilecek önemli bir örnek, insanlarımızın balın kristalize olmasını ya da bir diğer ifadeyle şekerlenmesini asla kabullenememesidir. Oysa balın
    şekerlenmesi gayet doğal bir olay olup kimyasal içeriğini asla değiştirmemektedir. Sadece fiziki görünümünün değişmesine neden olmaktadır" dedi.

    Mutfakta veya herhangi bir alışveriş yerindeki rafta bulunan balın kristalize olması demek tüketici açısından suni veya hileli anlamına gelmediğini belirten Yrd. Doç. Sıralı,"Bu yüzden bazı bal ambalajlayan firmalar, perakende veya toptan bal satışı yapanlar ve arıcılar bunun önlemini almak için yüksek ısıda benmari yöntemiyle veya kendi yöntemlerine göre balı ısıtarak katletmektedirler.

    Bal bu yöntemle satış reyonlarındaki raflarda ve mutfaklarda tüketicinin istediği şekilde uzun süre şeffaflığını korumaktadır. Balların kristalize ve fermente olmasını önlemek amacıyla bilinçsiz bir şekilde işleme tabi tutularak ısıtılması, bu balların bilimsel anlamda besin değerlerini tamamen yitirmelerine ve bozuk bal olarak kabul edilmelerine neden olmaktadır" diye konuştu.

    Şekerlenmeyi önlemek için balın içine glikoz katılmasının da mutlaka yasaklanması gerektiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Recep Sıralı şöyle konuştu:
    "Şekerlenmiş balın ısıtılmasına ait bu bilinen gerçeklerin hemen ardından şunu da belirtmek gerekmektedir. Isıtma gibi her hangi bir işleme tabi tutulmamış ve şekerlenmiş durumdaki her hangi bir bal da hiçbir zaman kaliteli, hilesiz veya şeker ya da glikoz şurubu katkısız bal anlamına gelmez.

    Bal işleyen bazı firmalar renginin açık oluşu, ucuz ve bol bulunuşu nedeniyle genellikle ayçiçeği, püren, pamuk veya diğer daha ucuz bazı bal çeşitlerini harman yapmak amacıyla daha büyük hacimdeki glikoz şurubuyla karıştırarak piyasaya sürmektedirler. Glikoz şurubu içeriği fazla olan ve tamamen tüketiciyi aldatmaya yönelik olan bu grup ürünler de raflarda uzun süren şekerlenmeme özelliği ile tüketicilerin oldukça ilgisini çekmektedir."

    BAL DÜNYASI





    ____________________________

    BAL ALAN ARKADAŞLAR<>E-COOL><UÇANTÜRK41><AİREA*3 ><BARBAROS24*2<>WAWES>< H.ERDOG (2 Kg)><ZİZİM><SALİHX>< NİSEZA>< SCHAVELLE*2>< SERKANUGUR>< AEO>< ALTUNOK74*(5Kg.)2>< LORDMAYROS>< WESCAM><HAYALSİNBANA*(2Kg.)3><KADİRCAN*(2 Kg)>< NANOCHEMİST><PLUM>< HUNGOKMEN>< KRİDVAN><KASAİ(2 Kg.+4 Kg)>< RAİST(5 Kg.)><FENMAN><NDURSUN(2 Kg)><ENEGARİP(2 Kg)><JUTİ34><METHÜSENA><VALUME>< NETKİT><FAİRBOY*(2Kg.)>< KEMSAN21*(4Kg.)><FATİHM,16>BİRİ< ALİTOPAL>< TURİZMPİSKOLOĞU><DENEM><SNUFFXXX*(3 Kg)><ORKEMAY><KELFENDER2><SULUDAĞ*(2 Kg)><SLİM_120><KADİRYİLDİZ84><BORABD><İTFAYECİ><



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dilaver_isik -- 13 Kasım 2009; 10:16:54 >







  • bal kristalleşir(şekerlenir).bu ondaki özelliklerden kaynaklanır.
    geçenlerde bir arkadaşla konuşuyordum,bana dedi ki, bir yerden bal aldım biraz yedim bir baktım şekerlenmiş olduğu gibi çöpe attım.

    evet toplumumuzda maalesaf şekerlenen balı kötü olarak biliyorlar.


    Bal Dünyası
    ____________________________

    BAL ALAN ARKADAŞLAR<>E-COOL><UÇANTÜRK41><AİREA*3 ><BARBAROS24*2<>WAWES>< H.ERDOG (2 Kg)><ZİZİM><SALİHX>< NİSEZA>< SCHAVELLE*2>< SERKANUGUR>< AEO>< ALTUNOK74*(5Kg.)2>< LORDMAYROS>< WESCAM><HAYALSİNBANA*(2Kg.)3><KADİRCAN*(2 Kg)>< NANOCHEMİST><PLUM>< HUNGOKMEN>< KRİDVAN><KASAİ(2 Kg.+4 Kg)>< RAİST(5 Kg.)><FENMAN><NDURSUN(2 Kg)><ENEGARİP(2 Kg)><JUTİ34><METHÜSENA><VALUME>< NETKİT><FAİRBOY*(2Kg.)>< KEMSAN21*(4Kg.)><FATİHM,16>BİRİ< ALİTOPAL>< TURİZMPİSKOLOĞU><DENEM><SNUFFXXX*(4 Kg)><ORKEMAY><KELFENDER2><SULUDAĞ*(2 Kg)><SLİM_120><KADİRYİLDİZ84><BORABD><İTFAYECİ><BİOTECH><AKİRAFES><




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.