Evet arkadaşlar aklıma böyle bir soru takıldı neakdar süredir zaman var? Evrenin oluştuğu andan berimi zaman var yoksa evren oluşmadan öncedemi zaman işliyordu.Evren oluşmadan öncede zaman işliyorsa evrenden önce başka bir madde olması gerekirmi zamanın işlemesi için?
Zaman, sürecin ölçüm aracıdır. Kendi koyduğumuz ölçüm aracını asıl olarak alıp sorgulayamayız.
Kendi yorumum;
Zaman, enerjideki değişimdir, harekettir. Herşeyin durağandan hareketlenmeye başladığı an zamanın başlangıcıdır.
Saygılar
bir varlık varsa canlı veya cansız bir zamanda vardır.zaman var olmanın başlangıcıdır.
Var olmanın başlangıcıdır ki, şu anki zaman BING BANG ile başlamıştır.
Zaman senin beyninde var.
quote:
Orijinalden alıntı: itachi84
bir varlık varsa canlı veya cansız bir zamanda vardır.zaman var olmanın başlangıcıdır.
aynen bende bunu düşünüyorum. peki bingbangden önce zaman yokmuydu bir patlama oldu ve kronometre o andamı başladı?
Zamanı gerçek değilde,doğru olarak kabul edersek zaman Büyük Patlama ile başlamıştır.(kendi doğrularımız)
quote:
Orijinalden alıntı: emure
quote:
aynen bende bunu düşünüyorum. peki bingbangden önce zaman yokmuydu bir patlama oldu ve kronometre o andamı başladı?
büyük patlamadan sonra varlıkların oluşmaya başladığını düşünürsek büyük patlamada patlayan neydi? hiçbir şey nasıl patlar? mesela varlıkların olmaması nasıl bişey ? zaman hep vardır diyicem hep var olmak nasıl? kimi maddenin başlangıcı yoktur yani madde ezelidir ve ebedidir der kimide Tanrı nın ezeli ve ebedi olduğuna inanır. yinede insanın kafası bir başlangıç arıyor. bu mesele sonsuz döngü gibi birşey.
quote:
Orijinalden alıntı: lehrer35
Zaman, sürecin ölçüm aracıdır. Kendi koyduğumuz ölçüm aracını asıl olarak alıp sorgulayamayız.
Ben bu söze şapka çıkarırım.
Zaman dediğimiz şey hareketin geri gelmemesinden ibaret. Dolayısıyla bunu ele alıp da "Daha evvelinde zaman var mıydı? sorusunun arkasındaki asıl soru, "bigbang den önce maddelerin hareketi diye birşey var mıydı? sorusudur.
Bu soruya göre ise cevap tamamen şahsi kanaatlerden ibarettir. Ben "Yoktu, çünkü kainat yoktu. Allah katında da zaman olmaz derim.
quote:
Orijinalden alıntı: mustafa_ogr
Allah katında da zaman olmaz derim.
işte bize söylenen bu. bir düşün nasıl olmaz? Allah yaratıyor,iletişim kuruyor,izliyor,dinliyor. olaya saniye cinsinden bakmamak lazım. mesela oku dedi burda 1 saniye geçti orda bu 1 saniye sürmez meselesi değil. bişeyler oluyor,bir düşünce var.
quote:
quote:
işte bize söylenen bu. bir düşün nasıl olmaz? Allah yaratıyor,iletişim kuruyor,izliyor,dinliyor. olaya saniye cinsinden bakmamak lazım. mesela oku dedi burda 1 saniye geçti orda bu 1 saniye sürmez meselesi değil. bişeyler oluyor,bir düşünce var.
Yani...? Allah katında da zaman var mı diyorsun?
quote:
quote:
quote:
zaman yoksa nasıl yok diyorum. zaman yokturdan anlatılmak istenen nedir? zaman yokturdan benim anladığım hiçbir hareketin,düşüncenin,isteğin olmaması gibi bir şey.
Zamanı Big-Bang'dan sonra başlatanlara bir çift lafım var! Benim "Nacar" marka anneannemin hediyesi saatim Big-Bang'den de önce çalışıyordu!
Belki de Allah yok(hasa!)
quote:
... Yani...? Allah katında da zaman var mı diyorsun?
quote:
Orijinalden alıntı: kemalton
hangi zaman
quote:
quote:
quote:
quote:
zaman yoksa nasıl yok diyorum. zaman yokturdan anlatılmak istenen nedir? zaman yokturdan benim anladığım hiçbir hareketin,düşüncenin,isteğin olmaması gibi bir şey.
Çünkü zaman, bizim varsaydığımız bir olgudan başka birşey değildir. Yani yaratıcının yarattığı insanların varsayımı. Yaratıcının, kendi yarattığı yaratıkların varsaydığı bir olguya tabi olması, yaratıcılık anlayışında hata olduğunu gösterir. Yani Yaratıcının zatındaki faaliyetlerini nasıl izah edebiliriz? Misal vereyim, Kainat İslam'a göre Peygamber a.s.m.'ın nurundan yaratılmıştır. Şimdi bunu zaman kaidelerine bağlayalım bakalım...
Dediğim gibi zaman sadece insanların varsayımından ibarettir ve bana göre bigbangden öncesi zamanla ilgili görüşler de kanaatlerde öte gidemez.