Şimdi Ara

^^Bir Zamanlar Mobil Cihazlar^^

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
65
Cevap
0
Favori
7.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Aslında her şey Graham Bell’in başının altından çıkmıştı. Telefon denen şeyi icat etmesi ile çoğu şeyi öylesine değiştirdi ki. Uzaklar yakın olmuştu artık. Bir yerden haber almak için oralara kadar insan göndermek, duman yollamak, güvercin salmak ihtiyaçları birden ortadan kalkıvermişti. Bell’in ilk telefonunu manyotalı telefonlar, çevirmeli santral telefonlar ve niceleri izledi. Bir zamanlar kilolarca ağırlığındaydılar. Yanımızda taşımak mı? Bırakın Allah aşkına. :) Yerinden kaldırmak bile çok zordu. Bundan bi 20 yıl öncesine kadar insanlar evlerine telefon hattı çektirip telefon alma derdindeler idi. Çok kişiden duyulurmuş “sıraya yazıldım, telefoncular gelecek hat çekecek, telefonu şimdiden aldık” lafı. Ne heyecan verici ama. Evinize hat çekilecek ve artık eş dost akrabanızla bir numara çevirerek konuşabileceksiniz.

Sonraları birileri mobil telefon denen bir şey çıkardı. Önce telsiz telefonlarla başladı bu hengâme. Telsiz telefonların mesafesi artıyordu bi yandan. Telsizler insanlara yetersiz gelmeye başladığında artık sıra “Cep Telefonları”nındı. Gerçi ilk cep telefonları hiç öyle cebe sığar cinsten değildi ama. Ne yaparsın el mahkum. Bi Motorola DynaTAC 8000X olsun mesela. Cep yerine çanta telefonuydu aslında. Tasarımcısı Martin Cooper ilk başlarda böyle bir şey hayal etmemişti belki. Daha küçük bir şey düşünüyordu ama sığdıramadı ki teknolojiyi. Temel olarak bir telefonun yaptığı her şeyi yapıyordu. Arama yapabiliyor, arama alıyordu. 1983 yılında 3.995 dolara sahip olabileceğiniz bu telefonda bir ekran bile vardı. Evet evet. LCD ekran mı? Yoo hemen yanlış anlamayın. :) Sadece bir led ekran mevcuttu. Bundan 6 sene sonra tabiri caize DynaTAC’ın pabucunu dama atacak olan MicroTAC yine Motorola’dan çıkmıştı. Cep telefonu kavramı biraz olsun küçülmüş, ağırlığı yaklaşık 800 gramdan 350 grama kadar düşürülmüştü. Sim kartı kavramı o zamanlar da vardı tabi. Ama ilk telefonların olduğu gibi sim kartları da pek şimdiki gibi küçük değildi. Günümüz kredi kartı büyüklüğündeki kartlar kullanılıyordu.

Neyse efendim. Motorola baktı ki bu sektörde can var, baktı ki gelecek bu sektörde. Ağırlığını artık cep telefonlarına vermişti. O zamanlar 100 milyon dolar ciro bekleyen Motorola geçtiğimiz yıllarda birkaç milyar dolar ciro etti. Haksız sayılmazlarmış. Ar-ge bölümünü tamamen cep telefonlarına yönlendiren Motorola’nın karşısında pek bir rakip yoktu ilk sıralar. Sektördeki hareketliliği görenler bir bir buraya yönelmeye başladı. Ericsson, Nokia, Samsung derken çeşitlilik gün geçtikçe arttı. Zamanın teknoloji devi Sony bile artık cep telefonu üretmeye başlamıştı. Ya Nokia? Nokia çizme bot üretirken 34 milyar dolar cirolu şirket oldu. Nokia'ya ismini veren Nokianvirta nehri kıyısında 1865 yılında faaliyetine başladığında hiç hayal bile etmiyordu belki de bunları. Fredric Idestam tarafından kurulan şirket kağıt ürünleri ana gelir kolunu oluşturmak üzere ilk yıllarında bisiklet, oto lastiği, ayakkabı, çizme ve bot üretti. Daha sonra üretim sahasına kablo, televizyon be elektrikli ürünleri de ekledi. 1967'de tüm şirketleri Nokia adı altında topladı. 1967 itibariyle esas faaliyet alanını telefon ve kişisel bilgisayarlar olarak belirledi. Dünya'nın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia şu an dünya çağında kullanılan her üç cep telefonundan birinin üreticisi. 34 milyar dolar cirosu bulunan Finlandiya merkezli şirketin dünya çapında 68 bin çalışanı bulunuyor. Ki bu rakamlar eski rakamlar. Şimdi kim bilir ne hale gelmiştir. Ericsson ise tek başına sektöre girdiği zamanlar epey sükse yapmıştı. O zamana göre küçük telefonlar üretebilen firma çeşitli modelleriyle yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı. Çoğumuzun evinde ya eski bir Nokia ya da eski bir Ericsson vardır belki de halen. Sonra Ericsson, Sony ile güçlerini birleştirdi. Sony’nin tasarım kabiliyeti, Ericsson’un teknik altyapısı ile birleşince daha da güçlendi. Piyasanın en güçlülerinden biri haline geldiler.
    Samsung ise tüm bu firmalardan geç girmiş olsa da hiç de yavaş ilerlemedi doğrusu. Dikiş makinesinden iş makinesine kadar geniş bir üretim yelpazesi olan Güney Kore menşeili firma öyle hızlı yol aldı ki geç gelmesine rağmen şu anda en dişli rakiplerden.

Biraz da efsane telefonlardan bahsedelim, ne dersiniz? Nokia’dan mesela. İlk akla gelen eminim ki 5110’dur. Ne telefondu ama? Çıktığı süre zarfında öyle satılmıştı ki herkeste görebiliyordunuz. Sonra ilk antensiz modeli 3210’u yaptı. Antensiz telefon devrim niteliğindeydi. İnsanlar artık antenli telefonlara sıcak bakmaz oldular. Sonrasında mesela 8210, 3310, 7110 gibi efsane şeyler çıkarmaya devam etti firma. 8210’la küçüldü, 7110’la internete girer oldu. Comminicator serisi vardı mesela bir de. 9xxx serisi ile iş çevresinin göz bebeği haline gelmişti. 6310 ve 6310i modeli keza. 8910 da bir efsane telefon. Ya 5510’a ne demeli? Tam klavyesiyle, mp3 çalması ile nasıl da şaşırtmıştı insanları. Peki ya 3650 ve 7650? Dahili kamerası vardı 7650’nin ve fotoğraf çekiyordu yahu daha ne olsun. “Hacım bi fotoğrafımı çeksene” diyordu millet artık. Tabi ardından “aman şu tuşa basacaksın bak” diyorlardı. :) 6600’ı unutmak mümkün mü peki?
    Ericsson’dan da elbette çıktı efsane telefonlar. Bir GH198 olsun, bir A1018 olsun, bir T28 olsun. R380 vardı bilmem hatırlar mısınız? Tuş takımı açılıyordu ve internete bağlanabiliyordunuz büyük ekranı ile. P serisine girdi sonraları. P800, P900 derken P serisi bir anda popülerleşmişti. Piyasaya pek hakim olamasa da Siemens de efsane telefonlar sınıfına telefon modelleri ekleyebilmiştir. İlk akla gelenlerden biri SL45’ti mesela. Hele SX1’i yok mu? Öyle hayran kitlesi oluşturmuştu ki kendine seven aşırı seviyor bırakamıyor, sevmeyen bi türlü ısınamıyordu. Marjinal tuş takımı tasarımı ile kimilerinin gözbebeği olurken kimilerini tiksindiriyordu kendinden. “Peki ya Samsung?” dediğinizi duyar gibiyim. Efsane telefonlar içine pek cihaz sokamadı belki ama SGH-N400 gibi bir model ile benim aklımı başımdan almıştı zamanında. Halâ en sevdiğim modellerden biridir kendisi. Piyasada pek görünmeyen ama efsane telefonlar sınıfına model sokabilen bir firma da Panasonic’ti mesela. GD90 ve GD92 ile çok sevilmişti.
    Günümüzün ve yakın geçmişin efsaneleri neler peki? Tartışmasız IPhone mesela. Apple bu cihazla kesinlikle sarstı sektörü. Sonra aklıma gelen Nokia’nın 8800 ve türevleri gibi elit modelleri.
    Neyse bu efsane telefon meselesini kapatalım artık. Biraz da şimdilerden bahsedelim. :)
    Artık cep telefonu sektörü öyle bir hâl aldı ki hızına yetişmek ne mümkün. Bir model dün çıkmışken bugün demode olmaya başladı neredeyse. Firmalar model isimleri bulmakta zorlanır oldular. Standartlarını değiştirdiler. Harf kullananlar rakam kullanmaya, rakam kullananlar harf kullanmaya, eski modellerine bir ek isim takarak yeniden üretmeye başladılar. Ya teknolojileri? DynaTAC’tan bu yana çok şey değişti. Artık neredeyse en kötü telefon bile mp3 çalar nitelikte. Kameraları öylesine gelişti ki fotoğraf makineleriyle yarışır hale geldiler. Sesleri öylesine netti ki. “Telefon” özelliğine artık sürekli yeni özellikler ekleniyordu. Ekleniyordu ki satılabilsin. Müşteri kitlesi arttıkça firmaların ağızlarının suyu akıyordu, rekabet artıyordu. GPS, dokunmatik ekran, ivme ölçer, tam klavyeler, çift kamera ve 3G ile görüntülü konuşma, wi-fi, anında internete erişim, megapiksellerce fotoğraf çekebilme yeteneğine sahip kameralar falan derken artık tam bir curcunanın yaşandığı bir zamandayız. “Uzun soluklu bir telefonum olsun, alınca epey kullanayım” diyorsanız günlerce araştırma yapmanız gerekebilir. Çünkü araştırmadan alırsanız ertesi gün daha yetenekli bir cihaz görüp üzülürsünüz.
    Neyse efendim yazıyı fazla uzattık. Kaptırmışım kendimi. Epeydir yazmamanın verdiği şevkle de uzatmışım biraz, mazur görün, affedin. Aslında tüm şu yazdıklarımı özetleyecek bir soru cümlesi biliyorum. “Nereye gidiyor bu cep telefonu teknolojisi azizim?”
    Benden bu kadar şimdilik. Umarım akıcı ve güzel bir yazı olmuştur. Sıkılmadan okumuşsunuzdur umarım.

Bir kaç tane de görüntü ekleyeyim renklensin konu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 11 Ekim 2009; 19:03:42 >

• Güzel yazı eline sağlık abi
    from Facebook
  • Güzel bir köşe yazısı olmuş, ellerine sağlık:)

Dipnot olarak GD90 ve GD92 Philips değil Panasonic olacak, onca marka ve modelin içinde karışıklık olması gayet doğal tabiki...
  • quote:

Orijinalden alıntı: oktay555

Güzel bir köşe yazısı olmuş, ellerine sağlık:)

Dipnot olarak GD90 ve GD92 Philips değil Panasonic olacak, onca marka ve modelin içinde karışıklık olması gayet doğal tabiki...

Hakikaten yahu. Philips nerden çıkmış ki.
    Düzelttim
  • Çok güzel bir yazı olmuş PHI, sensiz bir Mobil dünya düşünülemez... Ellerine sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: Shady

Çok güzel bir yazı olmuş PHI, sensiz bir Mobil dünya düşünülemez... Ellerine sağlık

Yok yahu. Abartmayalım. Epeydir yazmıyordum. Karaladım bi şeyler :)
  • Ellerine sağlık.Teknolojinin gelişmesine tanık olunca kendimi yaşlanıyor gibi hissediyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok güzel bir yazı olmuş PHI. Aşama aşama yazmışsınız. Beni de maziye götürdü bu yazı. Ben de kendi mobil cihazlar serüvenimi yazayım.

5110 ilk telefonumdu. Kontörlü hatlar ilk çıktığında mesaj yollama özellikleri yoktu. O yüzden mesaj özelliği gelene kadar telefon almamıştım. Zaten kontör olsa ne olacak, bir mesaj 2 kontör, aramanın 6 saniyesi 1 kontör. 100 kontör ile sadece 10 dakika konuşuluyordu.

Daha sonra 3310'a geçtim. Satın alma tarihini bile hatırlıyorum. 29 Aralık 2001. Kontörlü hattımı da bu telefondan 15 gün önce almıştım. 3310 en sevdiğim telefondu ki hâlâ kullanıyorum ikinci hattımda.

2005 yılında da 6630 aldım. 1 sene takip etmiştim o cihazı. İlk çıktığında vurulmuştum. 1200 TL fiyatı vardı. Ben de para biriktirmeye başlamıştım. Hazırlık sınıfındaydım hatta o telefon çıktığında. Dönem ödevimde o telefonu tanıtmıştım. Ben para biriktirirken o telefon da ucuzladı. En sonunda 550 TL'ye sahip olmuştum. 64 MB hafıza kartı vermişti yanında ki benim için çok yetersizdi. 1 ay anca kullanmıştım. 512 MB kartta gözüm vardı. Tam 80 TL vererek onu da satın almıştım. Acayip pahalı günümüze göre ama o zamanlar piyasa böyleydi. Bu yazımı da belki yıllar sonra okurum. O yüzden şimdiki fiyatını da yazayım. 2 GB'lık hafıza kartı 15 TL'ye alınabiliyor.

Şu an 6630 ve 3310'umu kullanıyorum. 6630'u senelerce kullanmaya devam edeceğim. Bozulsa bile başkasını alıp devam ederim, o derece seviyorum. 5110'da çekmecemde durur. Hâlâ çalışıyor.

• Benim ilk telefonum panasonicti.O zamanlar telefon sektörünün tahtında panasonıc vardı.sene 98.ondan sonra motorola, ericsson da dahil olmak üzere birçok marka model kullandım ama hiç bir model beni şununki kadar etkilemedi.

2002 de alınmıştı.tüm aile fertleri olarak cihazı kullandık ve halen kullanılmaya devam ediliyor.(şu an halamda)
    bekleme süresi 260 saatti.şu anki telefonumdan bile iyiydi.Telefonu verdiğim için çok pişmanım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0173FC748 -- 10 Ekim 2009; 13:05:37 >
  • ellerine sağlık usta güzel konu olmuş.
  • süper yazı eline koluna klavyene sağlık
  • İlk cep telefonu amerika rusya barış yıldönümünde gorbaçova günün anlam ve önemini yansıtmak için özel olarak üretilmişti.
    Samsung markası Gsm işine en son başlayanlardan.
    Sırası ile şöyle diyebilirim.
    Motorola Alcatel Ericson Philips Vestel
    Vestel mi diyeceksiniz evet vestel ilk 5di. Bosh modellerinin aynısıydı sanırım boshuda vestel yapmıştı.
    Alcatelin plli cep telefonları devrimdi sanki
    Philipsin dargdragon modelleri, savyy modelleri vardı savyler hala sağlam bulunabiliyor 908den başlayan exenium teknolojisi sayesinde hala ayakta. Arge bölümünü ve farbikayı çine taşımış olsada hala var.
    Aselsan ilk türkçe melodili ve ses kayıt yapabilen telefonu üretti
    Sagem firması ilk radyolu, ilk saatli, ilk gsm terminalli, ilk poslu, ilk dect gsm birleşimi, ilk parmakizli, ilk hifili, ilk ccd camlı, ilk tvli telefonları üretti. Bugünki teknolojilerin heöem hemen büyük bölümünden sagem çıkar.Tellefonun 2.mucidi diyebilirim. İn-Fusion teknolojisi java ve symbiana ışık tuttu. Yine ilk microfost yazılımlı telefonda sagem wa3030 wa3050 wa3050g modelleriydi.
    Motorola icadı dualban, gprs ve wapları geliştiren sagem alışılagelmiş 3+1 4+1 gsm verisistemlerini class 12 ye kadar geliştirip bugunun edge veya 3g sine temel atıyordu.
    Telefon derken Tasarım olarakda Sonradan piyasaya giren LG yi unutmamak lazım. Lg telefonu bir mode haline getiren firmaydı. Ancak Türkiyeye ispanya cebelitarık çanakkale tarafından girdi. :D E biraz dolambaçlı oldu sağ eliyle sol kulağını gösterdi.
    O gelinceye kadar moda telefonda pantech vardı. Pantecg g300 modeli büyük sükse yapmıştı. Santçı abılalar gösterişli, mankeniyalar.:D
    Ama en güzeli tabi bence Rakstı. R78 R88 mdoelleri nekadarda kibar ne kadar ucuzdu. Alternatifi nokia 8210 modeli 200-300 dolarken o 80 dolardı. Nokia antensizdi ama.
    Sonra birkaç model tanıtıldı sigorta poliçelerinin yanında verildi.
    Smasungun hala övündüğü hırsız alarmı mobil izlemenin altyapısını icatını RAKSın yaptığını biliyormusunuz.
    Ya cep telefonlarını kodsuz arama sisteminin.
    Pbx sistemide yapmıştı.
    R3520 içinden simkart sökülse bile belirli bir süre sim kart varmış gibi takibi yapılabiliyordu.
    R7530 modeli Gprs class 10 du ve o zamanın en güzel grps veren telefonuydu diyebilirim.Aynı zamanda telesekreterliydi ve sony nin icadı olan ses kaydını melodi yapabilme özelliği vardı. Sonra gelenler çin menşeiydi.:( Ama genede çok heyecanlanmıştık. Tutarsa satılırsa sıkıntıdan kurtulunursa manisadaki harabe fabrika yeniden canlanabilirdi. Veya büyük markalardan birsi raks adını kullanarak üretim yapabilirdi.
    Ah aselsan ah. Dünkü kurtlar vadisi hayat hikayesi :) 1919 ve 1920 1920 taş gibi telefondu at yere banamısın demezdi ve inceydi. 1920 modelinin 12 firmaya satıldığını biliyormusunuz. O modeli kendi mdoelleri olarak piyasaya sürdüklerini. Ne oldu mühendislerden 4 tanesi arka arkaya intihar etti ... sizce ettiler mi

• Kimler geldi kimler geçti hayatımdan, en güzeli senin kadar sevilmedi lalalalala lalalala
    Ya hayalkırıklığına uğrayanlar.
    TR ye gelmiş bazıl modelleri sayayım sizlere
    Maxon(3205 kendi kendini deşarj ederdi. 19.000.000 satılmıştı)
    Sewon
    Telit
    Telital
    DBtel
    Bosh
    Netpa
    Panasonic(buarada yukarda panasonic dg55 ve vs3ü unuttuk)
    Voxtel
    Aktel
    Alcatel
    Siemens
    Sony
    Sagem
    Qualcom
    Wachphone
    Ericsson
    Pantech
    Setcom
    Rolsen
    Nextel
  • çok güzel ve akıcı bir yazı olmuş hepsini bir soluktu okudum elinize sağlık teknoloji gerçekten çok hızlı ilerliyor
  • Mazide diyoruz eskilere gittik diyoruz da birçoğu en fazla 10 yıllık geçmişi olan cihazlar.

O kadar hızlı ilerliyorki teknoloji bir 10 yıl sonrasını düşünün artık.

Eline sağlık PHI.
  • hep içime dert olmuştur ericsson un o klavyesi açılıp altından dokunmatik ekran çıkan modelleri. yanılmıyorsam r380 di bugün temizini bulsam çakma 8800 arteyi verip düşünmeden alırım düşünsenize bundan 10 sene sonrada n97 lere bakıp ula ammada saçma aletmiş biz bunlarımı kullandık dicez muhtemelen
  • ilk telefonum 8110i di ama en sevdiğim cihazım n-gage idi askerde yakalatınca satmak zorunda kaldım nasıl üzülmüştüm o dönem multimedya deviydi mükemmel sesi oyunları tek problemi oyun oynamaktan pil yetişiremiyordum en kötü tarafıda ben telefonu sattım 15 20 gün sonra bizim bölükte telefon serbest bırakıldı
  • çok güzel bir yazı olmuş
    RAKS ile ilgili bu kadar bilgiyi nereden biliyorsunuz. bi tanıdığınız falan mı çalışıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: PHI
    “Nereye gidiyor bu cep telefonu teknolojisi azizim?”

Gerçektende nereye gidiyor bu teknoloji??Yakalayamıyoruz artık çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler
  • Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.