Şimdi Ara

<<Sürü psikolojisi>>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
3.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Doğası gereği insan sosyal bir hayvandır.
    Yüzyıllardır geçirdiği doğal süreç onu bilişsel ve duyuşsal olarak daha ilkel türlerden ayıklasa bile halen belli psikolojik yönelimlerden kurtulmayı başaramamıştır.
    Bunlardan biride "sürü psikolojisi"dir

Bir masumiyetin sembolidir.Saflıgın dışa vurumudur.
    belleğe gerek duymadan içgüdüsel hareket etmektir sürü psikolojisi.

örneğin .
    -yeşil ışığa bakmadan öndeki kişinin karşıya geçmesiyle hareketlenen kitle
    -insanların beraber birşeyler yapma istekleri.
    "Hadi gidelim"sözcüğünün altında yatan sır.
    -maçta yapılan tezahurat

<<Sürü psikolojisi>>

verilen örneklerin tamamını sürü psikolojisini halen günlük hayatımızdaki konumunu göstermektedir..

Sizce Sürü psikolojisi bir çeşit hastalıkmıdır? Günümüzdeki önemi nedir?
    Sürü psikolojisi hakkında daha ilginç örnekler varmıdır???
    Sürü psikolojisi insanlar için gereklimidir?

Bilimsel bir altyapıda bunları tartışalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero01 -- 10 Temmuz 2005, 5:39:27 >

• http://forum.donanimhaber.com/m_3358233/mpage_1/key_s%25FCr%25FC//tm.htm#3361259

http://forum.donanimhaber.com/m_3375421/tm.htm

güzel bir konu

burada tartisilinca daha güzel olacak,benim simdi uyumam lazim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elec -- 10 Temmuz 2005, 5:28:40 >
  • Sürü psikolojisi belli noktalarda insan hayatını kolaylaştırıyor olabilir. Ama bireyselleşen günümüz toplum yapısında çoğu yerde insana ve toplum gelişimine zarar verdiğini ve aşılması gerektiğini düşünüyorum.
  • sürü psikoljisi dahil,geçmiş zamanlarımızdan miras kalan özelliklerimiz,ilkel alt beynin kontrolü altındadır
    (sex,doyma...vs).
    ve biz bu güdülere bilincimizle müdahale etmekte çok zorluk çekeriz.
    bireyin yaşam sanşını arttırmak için gelişmiştir ve öyle olduğu sürece de varlığını sürdürür.
    ----
    kimse asosyal ,bencil bireylerle bir arada bulunmak-çift olmak istemez.
    sosyal toplulukların yaşam şansı yüksektir.bu nedenle doğal seçilim sosyal yapıya ,sürü bilincine yönelik çalışır.
    yani bizler,sürü olarak yaşamak üzere seçilmiş bireyleriz.
    bu mekanizma bence hala çalışıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 10 Temmuz 2005, 13:24:59 >
  • Insan artık sürü yaratığı değildir. Biyologların ve Antropologların en büyük hatası "Biyolojiye indirgemecilik" yaparken, insanoğlunun geçirdiği "kültürel evrimi" yok saymaları idi bugün bu "kültürel evrim" gerçeğini hepsi kabul ediyor. Gerçekten de bizim artık "Biyoloji" ile açıklayamayacağımız bir çok davraniş biçimimiz var. Mesela kadın erkek ilişkilerinde bile karşımızdakini "hayvani" içgüdüler ile seçmiyoruz.

Konuya dönersek, toplum yapısı bireyselleşiyor demiştim,

İş başvurusuna gidiyoruz, kendimizi ön plana çıkarıyoruz. Ben şu üniversiteyi bitirdim, şu tecrübelerim var, şunları yaparım felan, yani ben farklıyım.

Karşı cinsi etkilemeye çalışıyorken bile, "ben farklıyım, ben şöyleyim, ben böyleyim..." v.b.

Kullandığımız avatarlar bile farklı, herkes kendini ifade edebilmek için avatar, imza, v.b. seçiyor...

İş dünyasında Takım çalışması v.b. ruhu felan deniyor ama Takım denilen bugün var yarın yok. burada bile kişi , geleceğini va referanslarını garantiye almak için. kendini bir şekilde ön plana çıkarmak zorunda.

Kısacası benim görüşüm, eski yüzyıllardaki yaşantıyıyla kıyaslanırsa, günümüzde kişi daha fazla bireysel olmak zorunda hissediyor. Böyle olması doğru mudur, o da ayrıyeten tartışılır.

Burada mesele, "sürüye körükörüne uymak" ya da "ben sürü olmayacağım" diye inadına herkesin yaptığından farklı birşey yapmak. Bence ikisi de anlamsız. kişi kendine en uygun seçeneği kendi seçmeli. zaten bazı davranışlar en doğru olduğu için zaman içinde kendi kendine oturmuştur.
    Örneğin herkes kaldırımdan yürüyorken biz "sürüye uymayacağım" diye yolun ortasından gitmeyiz. Ama o sürü bize zarar verebilecek bir yere gidiyorsa. durup,"ben nereye gidiyorum" diye düşünmeliyiz.

Uzun lafın kısası, insan artık mantığını kullanarak sürü psikolojisine ihtiyacı olmayabilir.
    BU arada bireyselleşmenin getireceği en büyük hastalık ise bencillik hastalığı olacaktır.

• koyun sürüsü uçurumdan yuvarlanınca
    bu konu popüler olacak
    sürü psikolojisi
  • üst beyin kültürel evrim geçirmiş olabilir.
    fakat alt beyin,böyle hızlı değişemez.
    bir insan ömrü sürede hayata bakış aşısı ,tutumlar değişebilir,
    fakat ilkel güdülerin değimesi için binlerce,milyonlarca yıl gerekebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: galaksi

koyun sürüsü uçurumdan yuvarlanınca
    bu konu popüler olacak
    sürü psikolojisi

`harbiden ha.. nasi yuvarlanmis koca suru ucurumdan... salak hayvanlar
  • aslında bütün suç en öndeki koyunda. o atlamasa hiçbiri atlamayacak.

ama diğer türlü düşünecek olursak: koyunlar en öne geçirdikleri koyuna dikkat etmeliydi.
    madem en öndeki ne yaparsa yapıyosun seni uçuruma sürüklemeyecek bi koyunu en öne koymalısın! (bu yönüyle bakınca insanlara ne kadar da çok benziyor.)
  • bugun aklıma geldi..
    gülüşmekte sürü psikolojisine bir örnek

bu arada

Hayvanlar neden gülmez ??? hadi bakalım soru...
  • quote:

Orjinalden alıntı: zero01

bugun aklıma geldi..

bu arada

Şempanze nasıl gülüyor bir bilsen, yerlere yatıyor yuvarlanıyor gülmekten.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

Orjinalden alıntı: zero01

bugun aklıma geldi..

bu arada

Şempanze nasıl gülüyor bir bilsen, yerlere yatıyor yuvarlanıyor gülmekten.

koatika , senin bu konuyu yakalayabileceğini düşünüyorum

örneğin bir kedi köpek acaba gülermi ????
  • @zero01,o fiziksel bir olaydir arkadasim,

ayrica niyekine?bazen küpekler esnediginde,bana gülüyorlarmis gibi gelir

gerisini bilmiyorum.
  • kedi ve köpeğin bizim kastettiğimiz anlamda "gülme" ifadesini ve mimiklerini verebilecek yüz kasları yok ve de bizim gülme dediğimiz sesleri çıkaramıyorlar ama onların da mutlu olduğu anlar oluyor. örneğin bizim köpeğin mutlu olduğu zaman güldüğünü sırıttığını hissedebiliyorum ama zavallı hayvan yüz kaslarını kullanamadığı için bizim gibi gülemiyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

kedi ve köpeğin bizim kastettiğimiz anlamda "gülme" ifadesini ve mimiklerini verebilecek yüz kasları yok ve de bizim gülme dediğimiz sesleri çıkaramıyorlar ama onların da mutlu olduğu anlar oluyor. örneğin bizim köpeğin mutlu olduğu zaman güldüğünü sırıttığını hissedebiliyorum ama zavallı hayvan yüz kaslarını kullanamadığı için bizim gibi gülemiyor.

Evet genellikle hayvanlar bizim zannettiğimiz şekilde gülmezler.
    Zaten gülmek kavramı mutluluk kavramının biraz daha türe özgü durumudur.
    Yani Gülmek kavramı , türden türe farklılık gösterebilir.

örneğin beni köpeğim mutlu oldugunda
    kuyrugunu sallar , ağzından dilini çıkartır,zıplar .
    İşte bu ban göre köpeğimin gülme hareketidir.

diğer hayvanlar içinde benzer durumlar örneklendirebilir.

Tavukların yem bulduklarından çıkardıkları garip sesler.
    Kedinin ,sevildiğinde tüylerinde ve tavırlarındaki değişim.

vs....vs...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.