TTELEKOM'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA.SINIRSIZA KOTA KOYMADIK.İSTİSMARCILARA KOTA KOYDUK !!!
Türk Telekom dün yeni bir tarife ve tek fiyat uygulaması ile internet hızının, söz konusu yeni tarifesi için 8 Megabit olarak sunduğunu duyurdu.
Türk Telekom’un kullanıcılarına daha hızlı internet hizmeti sağlamak için başlattığı bu kampanyada 3 farklı kota uygulaması yer aldı.
4 GB kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi 29 TL’ye, 6 GB kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi için 39 TL’ye, sınırsız kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi de 49 TL’ye satışa sunuldu.
Yeni tarifedeki fiyatların Özel İletişim Vergisi indirimi uygulanmadan önceki fiyatlarla aynı olması TTNet kullanıcılarında kafa karışıklığının 2 nedeninden biriydi.
Türk Telekom dün açıkladığı ‘internet paketi’ kamuoyunda, sanki mevcut tarifelerin hepsinin bir anda 8 Megabit hıza yükseltildiği ve ücretlerinin de 29 TL, 39 TL, 49 TL yapıldığı gibi algılandı.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türk Telekom yetkilisi kamuoyunda mevcut tarifelerinin hızının kullanıcının izni olmadan 8 Megabite yükseltilmesinin ve fiyat değişikliğinin söz konusu olmadığını açıkladı. Önce bu yanlışı düzeltmek isteyen yetkili “bu tamamen farklı ve yeni bir internet paketidir” dedi.
Türk Telekom’un fiyatları indirememe nedeni?
Müşterinin beklentisinin fiyat ve kota olduğunu ifade ettiğimiz Türk Telekom yetkilisi konunun asıl nedeninin sunuştan ziyade perakende fiyatlarını direk olarak açıklayamamalarını gösteriyor.
Türk Telekom’un diğer internet servis sağlayıcılarına toptan satışı gerçekleştirdiği için vatandaşın beklentisi fiyatları direk olarak açıklayamadıklarını ve piyasada en büyük oyuncu kendileri olduğu için rakiplerini güçlendirmek için onlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını da ifade ediyor.
“Fiyatlar inecek mi?” sorusunu yanıtlayan yetkili “bu kullanıcıların elinde” diyor. İnternetin Türkiye genelinde kota kullanım ortalamasının 5,4 GB olduğunu söyleyen yetkili, kapasite denilen şeyin internetin ana maliyetini oluşturduğunu, internete ödenen paranın kapasite tarafından belirlendiğini dolayısıyla internetin hızının artırılıp parasının indirilmesi gibi bir beklentinin gerçekleşebilmesi için mevcut kapasitenin daha etkin kullanılabilmesi gerektiğini ifade etti.
İnternet kullanıcıları arasında belirli bir kesim olduğunu ve bu sınırsız kullanıcıların kendilerine tanınan hakkı istismar ettiğini belirten yetkili “eğer bugün insanlar interneti daha ucuza kullanamıyorlarsa bunun sorumluluğunun büyük bir kısmı kendilerine tanınan hakkı istismar eden kullanıcılardır” dedi.
Sınırsız kullanıcıların istismarları konusunda ne yapabileceklerini araştırdıklarını ifade eden Türk Telekom yetkilisi tüm dünyadaki uygulamaları incelediklerini ve çeşitli örneklerden yararlandıklarını ve dünyada sınırsız diye bir uygulamanın bulunmadığını belirtiyor.
Bizdeki istismarı çarpıcı örneklere açıklayan yetkili bazı kullanıcıların sınırsız paketi alıp bütün apartmana kullandırmasını örnek gösteriyor. Ellerindeki verilerde günde 10 ayda 300 film ve birçok benzeri görüntü ve veri indiren kullanıcı olduğunu ifade eden yetkili, “verilen hakkın istismar edilmesi maliyetin gereksiz yere yukarı çekilmesine ve daha geniş kitlelerin daha ucuza ve daha hızlı internet almasına engel oluyor” diyor.
Sınırsız Tarifede "Adil Kullanım Limiti" nedir?
Dünyada bu tür kullanımların ve istismarın önüne geçebilmek için “Fair Usage Limit” (Adil Kullanım Limiti) uygulaması olduğunu ifade eden yetkili bunun da yanlış anlaşıldığını ifade ediyor.
Adil Kullanım Limiti’nin ortalama 15 GB civarında olduğunu söyleyen yetkili basına yansıyan haberlerde Adil Kullanım Limiti kavramının yanlış anlaşıldığını sanki 15 GB geçenler için fazla ücret uygulaması olacakmış gibi bir hava estirilmeye çalışıldığını ifade ediyor.
Türkiye'de ortalama kota kullanımının 5,4 GB olarak tespit ettiğini hatırlatan yetkili yeni pakette 49 TL'ye 8 Megabit hızlı tarifemizde bu ortalamanın yaklaşık 3 katı kota verdiklerini ifade ediyor.
Adil Kullanım Limiti’nin aşanlar için uyguladıkları sistemi ise şöyle özetliyor: "Adil Kullanım Limiti’ni geçenleri birebir tespit ediyoruz bunlarla iletişime geçip konuşuyoruz. Limit aşımlarında bir istismar var yoksa gerekli bir kullanım mı var öğreneceğiz”
15 GB Adil Kullanım Limiti’nin aşılması durumunda kullanıcının faturasına bunun yansıyıp yansımadığını sorduğumuz yetkili “Adil Kullanım Limiti'nin aşılmasında farkın fiyatlandırılması gibi bir şey söz konusu değildir. Yalnız diğer kullanıcıların haksızlığa uğramasını engellemek için yalnızca hızını kesiyoruz. Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Mesela kullanıcının her ayın 15’inde fatura kesim tarihi diyelim. Kullanıcı 1 aylık sürenin 23. gününde 15 GB Adil Kullanım Limiti’ni aştı. Söz konusu kullanıcıya uygulanan işlem yalnızca hızının düşürülmesidir. Bu hız sınırlaması yalnıza kullanıcının limit aşımı sonrası ilk faturasının kesildiği tarihe kadardır. Mesela aylık kullanımının 23. gününde aşılan limitle hızı düşürülen abone yalnızca 7 gün düşük hızla kullanıyor hemen bir sonraki fatura döneminin başlamasıyla eski yüksek hızına geri döndürülüyor. ” şeklinde cevap verdi.
8 Megabit hızla 90 liralık tarifeyi 49 lira sunduklarını ve bundan herkesin faydalanması için kolaylık getirdiklerini ifade eden yetkili bu konuda koparılan ‘sınırsızdı sınırlı çıktı’ gibi itirazları yapanların hem Türk Telekom'a hem de diğer kullanıcılara haksızlık ettiğini düşünüyor.
Şu anda 8 megabit hızlı limitsiz tarifeyi 99’dan satarken, müşterilere 49’a sunmalarının önemli bir hizmet olduğuna dikkat çeken yetkili 1 Megabit hızla kıyaslandığında 8 Megabit hızlı interneti 29-39-49 TL’ye sunmalarının fırsat olduğunu ifade ediyor.
Eğer tam olarak sınırsız bir kullanım talep ediliyorsa diğer tarifelerin aynen durduğunu dile getiren yetkili Cep telefonlarında da benzer uygulamanın olduğuna dikkat çekti aslında tüm operatörlerde limitsiz diye sunulan tariflerin de 3 bin dakika gibi limitleri olduğunu ifade ediyor.
Hem diğer kullanıcılarının hakkına tecavüz edilmesi hem de Türk Telekom’un yatırım maliyetlerini artıran istismarcı kullanıcıların daha kaliteli ve ucuz hizmeti engellediğini ifade eden yetkili konusun uzmanlarından doğru bilgiler almadan abonelerin asılsız açıklamalara itibar etmemesi gerektiğini ifade etti.
İsteyen 99Tl ye 8Mbit sınırsız kullanabilirmiş ...
Olaya bak ya, bide indirim yaptık diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar.Sadece yeni tarife paketi açıklamışlar gerçekte.
Çok adi bunlar ya.
Lanet olsun bu telekoma adı üstünde sınırsız tarife ne yani ben şimdi 1 seneden fazladır kotalılara göre daha fazla para ödedim ödülümüz bu mu olacaktı arkadaşlar bana telekom harici daha iyi bir kurum önerebilirmisiniz.
Gerçekten rezillik nedir bu kota olayı anlamış değilim.
Sen 8gb hız ver ama 4 gb kota koy. Bi nevi Ferrarin var ama sokak aralarında sürmek gibi bişey
şimdi anlayamadıgım bısey var ben 1mbit limitsiz kullancıyım..bizde herhangi bi değişiklik olucakmı arkadaşlar.
telekomu aradım henüz kampanya başlamamış ayrıca sadece basına verilmiş bir bilgi 8 mbps sınırsız 49 lira olucakmış ön başvuru yapılıyo yakında başlayacakmış,tam tarih belli değil
Bizde dün aradık daha başlamamış. Bize sonra döneceklermiş.
Vardır bi b.kluk diyor bekliyorum...
quote:
Orjinalden alıntı: sipru81
telekomu aradım henüz kampanya başlamamış ayrıca sadece basına verilmiş bir bilgi 8 mbps sınırsız 49 lira olucakmış ön başvuru yapılıyo yakında başlayacakmış,tam tarih belli değil
İyide kotalı olacak diyor 15gb ben 1 mb sınırsız kullanıyorum bana dokunmasınlar atalarımızın dedikleri gibi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın
İstismarcı da olduk iyi mi! Bi de hakaret ediyorlar, dava etmek lazım... Ey Telekom o zaman sende 8mbit 15gb limitsiz(!) interneti 15 liraya ver...
alsın 8 mps sini bi tarafina sinirsiz
2009 Nisan 10.129.417.081 (9,434 GB) 110.415.108.667 (102,832 GB) 2009 Mayıs 5.498.010.367 (5,12 GB) 35.847.798.084 (33,386 GB)
1mps akar akar akar
Şu anki mevcut tarifeler değişmeyecek.Onlar kalıcı.Ama gerçek kotasız 8Mbit internet kullanmak isteyen 99TL öder diyo yetkili beyfendi.
8mbit ile 15 Gb sınırını bi günde aşarsınızgeri kalan 29gün düşük mü kullanıcaz
Allah aşkına kaç kişi 15gb dan sonra faturaya ek ücret binecek şeklinde anladı ki meseleyi? kendi kendilerine yanlış anlaşılma var deyip savunma yapıyorlar. ortalama kullanım 5.4gb mış. bunu sadece sınırsız abonelerin kullanımına bakarak kotalıları hesaba katmadan söylese ya. 99 liralık tarifeyi 49 liraya veriyoruz daha ne istiyolar diyo ya 15gb indirdikten sonra onu 512 ye düşürürsen bunun adı kotadır arkadaş. ben o hızla download yapamayacaksam ne gerek var? 15gb üstü kullanım adaletsizceyse tüm Türkiye nin kullanımını sınırlayın. yakın zamanda indirim beklemeyin bu tarifeden sonra. bana göre indirim yapmamak için zaten 8mbit sınırsız bağlantıyı 49 liraya veriyoruz demek için yaptılar. kayda değer bir kitleninde bu 8mbit sözde sınırsız tarifeye geçmediğini görünce hızada gerek yokmuş bakın herkes kendi tarifesinde kaldı diyecekler. ne hız arttırımı ne fiyat indirimi yani anlayacağınız.
quote:
Orjinalden alıntı: zerzavatçı
şimdi anlayamadıgım bısey var ben 1mbit limitsiz kullancıyım..bizde herhangi bi değişiklik olucakmı arkadaşlar.
Her ay 500GB kota yapıp matah bir haltmış gibi gösterip bizim internetimizi istismar edenler için az bile heleki 1 hat alıp apartmana internet döşiyen insanların TC.Kimlik numaralarını karalisteye alıp bir daha internet hizmeti vermemek lazım
1 mbit sınırsızla DEVAM...
quote:
Orjinalden alıntı: soultrex
quote:
Orjinalden alıntı: sipru81
İyide kotalı olacak diyor 15gb ben 1 mb sınırsız kullanıyorum bana dokunmasınlar atalarımızın dedikleri gibi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın
telefondaki adam öyle bir şeyden bahsetmedi ben onun yalancısıyım
TT'nin standart kullanıcı tokatlamalarından biri yine.. Allaha şükür kablo nete geçtim de kurtuldum bu aptalların verdiği hizmetten