Şimdi Ara

Intel'in Larrabee tabanlı ekran kartı yıl sonu veya 2010 başında geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
2.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Intel çalışmaları uzunca bir süredir devam eden Larrabee projesi için tarih telaffuz etti ve ilk harici ekran kartının 2009 sonu veya 2010 başında geleceğini Beijing'de düzenlenen Geliştiriciler Forumu'nda açıkladı. Entegre grafik işlemci çözümleriyle pazar payı açısından sektör lideri olan Intel'in harici ekran kartı pazarına ne zaman giriş yapacağı hem sektör hem de son kullanıcılar tarafından merakla bekleniyordu. Geçtiğimiz yıllarda Larrabee kod adını taşıyan yeni nesil grafik işlemci mimarisi için çok sayıda mühendisi kadrosuna katan ve ciddi bir araştırma-geliştirme bütçesiyle işe koyulan Intel, Larrabee tabanlı ilk çözümlerini Pat Gelsinger'ın açıklamasına göre yıl sonu veya gelecek yılın hemen başında pazara sürecek.


    Tasarım anlamında ATi ve Nvidia'dan farklı bir yol izleyen Intel, temel olarak CPU ve GPU'ların güçlü özelliklerini Larrabbe ile bir araya getirmeyi hedefliyor. Bir yanda grafik işlemcilerin yüksek hesaplama yeteneği, öte yandan merkezi işlem birimlerinin paralel işlem gücünün tek bir çatı altında harmanlanacağı Larrabee ayrıca çok çekirdekli tasarıma sahip olacak. ATi ve Nvidia'nın henüz çok çekirdekli grafik işlemci tasarımlarına ne zaman geçiş yapacakları biliniyor olmasa da Intel, Larrabee tabanlı grafik kartlarında çok (örneğin 16 çekirdek ve üstü gibi) çekirdekli tasarımı baz alacak üstelik x86 tabanlı bu çekirdekler sayesinde Larrabee için uygulama geliştiricilerin adaptasyon süreci de son derece kısa olacak.


    Resmi herhangi bir açıklama yapılmış olmasa da Intel'in Larrabee tabanlı ilk ekran kartları son kullanıcılardan ziyade görsel işlem pazarını temel alacak ve ATi'nin FirePro/FireStream ve Nvidia'nın Quadro/Tesla gibi grafik işlem çözümlerine rakip olacak. Bu arada Larrabee'dan bahsetmişken Lucid firmasının Hydra teknolojisini de unutmamakta fayda var. Bu teknoloji ile marka veya model bağımsız olarak destek veren anakartlarda çoklu ekran kartı kurulumlarının mümkün olabileceği iddia ediliyor. Yatırımcıları arasında Intel'in de bulunduğu Lucid firmasının bu teknolojisi sayesinde örneğin Larrabee tabanlı bir ekran kartıyla AMD-ATi veya Nvidia tabanlı çözümlerin bir şekilde paralel kullanılabileceği de iddia edilmiyor değil.









  • bakalım yeni bir soluk gelirde biraz daha rekabet olur..
  • rekabet açısından iyi olacak ama bu hızla giderlerse aldığımız işlemci 1 sene içinde eskiye çıkıcak ...
  • işlemciden kastım ekran kartı yanlış anlaşılmasın
  • kulaga hoş geliyor.hem teknolojik gelişme açısından hemde rekabet açısından
  • merakla Lucid ve Larrabee yi bekliyoruzz
  • intel haybeye yatırım yapmaz.
  • ıntel bundan once de haybeye ekran kartı pıyasasına gırıp patladı, sıkıntı yapmayın...

    Elinde x86 lisansı olmasa veya mevcut taban x86 olmasa cok daha ılerı urunlerle veya degısık teknolojılerle karsılasabılırdık...

    yanlız ben nvidiayı taktır ettım, cuda ve bol transıstor ıle ılerıkı mımarılerde bu yazılım oyunlarının ustesınden cıkar, amd de takıben bısıler yapar dıye dusunuyorum,

    bekleyıp gorecegız, ıyı forumlar
  • İntel yıllar önce bunu denedi ancak başarılı olmak bir yana rezalet bir performans görsel(siz)lik sundu bizlere.Ama ben bu sefer biraz umutluyum bakalım işlemci ve elektronik devi neler yapacak....
  • Bu sefer hobi olarak değil sektöre söz sahibi olarak giriyor.
  • Sektor CPU-GPu sektorunde 3 buyuk oyuncu olacak.Amd-Ati zaten hem islemci hem grafik islemcisi uretiyor.İntel de bu projeyle ikisini birden uretmeye baslayacak.Nvidia x86 lisansını hallederse cpu pazarına girecek.İlerde hem cpu hem gpu olarak 2 ser secenek yerine 3 secenegimiz olacak.Artık islemcini nvidia ekran kartını intel yada Amd-Ati alabilecegiz.Amd-Ati bu durumu oncenden ongorup gerekli adımları coktan attı ve meyvelerini vermeye basladı.Artık herkes birbirinin sektorune adım attı.Hem gpu hem cpu da 3 sirket demek daha buyuk rekabet demek.Ayrıca Via zaten hem gpu-cpu uretiyordu.Eger onuda hesaba katarsak 4 er sirket oldu.

    Edit:Insallah Nvidia x86 lisansını alabilir.Siz o zaman gorun cpu pazarında fiyat rekabetini



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ebehram -- 10 Nisan 2009; 18:12:09 >
  • Açıkçası Intel in işi zor gözüküyor. Çünkü rakip diye geçinen ve bazen birbirine saldıran ATI ve Nvidia son dönemde kartlarını kol kola çıkartır oldu. Resmen birbirlerini ezmek için değil kollamak için varlarmış gibi.

    Artık fiyatları neredeyse aynı performansları neredeyse ayını. Düşünün 5 ay ATI lider di performans anlamında Nvidia ya 4870x2 ile, GTX285 & 295 ten sonra yaklaşık 4 aydan biraz uzun zamandır da Nvidia önde. Biraz saat hızı paralel işlem birimi veya gpu da ufak bir revizyon ile bal gibi birbirlerini rahatlıkla geçebilirlerdi defalarca.

    İşte perde arkasında bu belkide istemeyerek yapılan iş birliğinin temeli de Nvidia nın bilgisayar sektörünü CPU dan GPU ya çekmek istemesi de yapıyor olabilir. AMD & ATI için zaten hava hoş, sektör bir yere kaysa da aynı yerde dursa da zaten satacak ancak, % 30 una sahip bile olmakta zorlandığı bir piyasa da rekabet etmek yerine belki yarı yarıya sahip olduğu bir piyasada 3. bir oyuncu istemeyecektir.

    Düşmanımın düşmanı dostumdur...

    Bu 4 veya daha fazla rakibin olduğu piyasa için geçerli olabilecek bir söz belki ama 3 lü rekabet te herkes kendi önüne bakar devam edermi bence etmez rahat durmazlar çünkü kim kimin tarafında yer alıp kime karşı olacağı belli olmayacak gibi gözüküyor.

    Ama kutuplaşmanın Nvidia ve Intel tarafından yapılacağı ve savaşı da AMD & ATI nin kime destek verirse kazanacağını göreceğiz.

    Intel AMD ye rağmen bu savaştan galip çıkmaz ama Nvidia çok zorlansa da AMD & ATI ye rağmen bu işin üstesinden gelebilir sanırım. Son zamanlardaki gürültü patırtının tek nedeni Intel in ekran kartı piyasasına girebilmek için zaman kazanmak istemesi gibime de geliyor. Çünkü GPU ların daha fazla güç ürettiğini artık bağdat taki sağır sultan da duydu. Şimdi Intel in stratejisini Larrabee ler belirgin hale getirecek. Iyi performans alır piyasada söz sahibi olurlarsa GPU için merkezin yavaştan da olsa kaymasına izin verebilirler... Eğer iyi olduklarını kendileri de tesciller se bilgisayarın merkezinin CPU olarak kalması için nvidia nın önünü kesmeye devam edecekler en azından çalışacaklardır.

    Son kullanıcı için daha fazla performans daha ucuza nasıl sağlanacaksa o kazansın...




  • Ortalık karışıyor. Umarım bu karışıklık insanların akıllarında değil de, soru işaretlerinde olur " Ulan bu kadar hızlı donanımları nasıl bu kadar ucuza alır olduk" diye...
  • Ortalığın karıştığı felan yok larrabeeyle,larrabee,quadro ve fire gl in karşısına çıkıyor,bize değil yani,kartın fiyatı 2500 liradan aşağı olmaz,oyun için değil,ha belki sonra son kullanıcı modelleride gelecektir...
    Ortalığı asıl karıştıracak olan Lucid,tek anakarta hem ATI hem Nvidia kart takılırsa o zaman seyreyle cümbüşü,birde Lucidin yongasıyla beraber Crossfire ve SLI in yüzde yüz performans artışı sağlayacağından bahsediliyor MS olmadan üstelik,merakla Lucidi bekliyorum inşallah yalan oldurup rafa kaldırmazlar Nvidia ve AMD..

    @X-files

    GPU merkezli PC lere ister istemez geçilecek ama şu tabloda çok uzun vade açıkçası,yazılım firmaları olaya çok yabancı,CISC ten dönüp başka bir mimariye yazılım geliştirmeleri için bütün alt yapının yenilenmesi gerekiyor,iş yine Microsoft ve İntel de bitiyor,Microsoft derseki arkadaşım ben bir windows yapıyorum GPU ile çalışıyor o zaman intelin işi biter,ama Microsoftta intele hiç bir zaman sırt çevirmez,koskoca MC intoshun içine core 2 duo yu soktular bu ikili,yoksa x86 ya gebe kalınacaksa CUDA ile DX11 ile olacak iş değil bu,intel için fark etmeyecek 150 liraya sattığı giriş seviyesi işlemcileri 400 liraya satar yine kazanır daha çok kazanır,CPU nun değil x86 nın tamamen oyundan düşürülmesi lazım,inteli korkutanda bu x86 ya Mimari değiştirecek yada gözlerini kapayacak,çırpınışlarıda bu yönde dikkat ederseniz GPU ya x86 adapte ediliyor aslında çok çekirdekli core mimarisi yaptıları yenilik bu(4 tane quad core mimarisin frekanlarını düşürlüp tek anakartla onboard ekran kartı kullanıp cpu ya grafik işlemini yaptırmak istiyor intel,cpudan bozma gpu)..Bu gelişmeler beraberinde son kullanıcı avantajlı gibi görünsede çok kötü bir şey olacak,çünkü toplama PC kavramıda bitecek,Sonynin resmi Linux versiyonlarının PS3 e kurulması çok sönük kalıp pek dile getirilmesede PC kavramının değişmeye başladığının ilk somut kanıtı bence...IBM yıllar önce bunu görüp elini eteğini x86 dan çekmişti,bakalım intelin x86 sı yaşayacak mı?




  • intel sektöre yön veren bir firmadır unutmayın ne derse o oluyor gpu-cpu ortak birleşimi sisteme geçilirse
    nvıdıa ile atinin başına büyük bir tehdir gelir hatta bunlar batabilirler bir süre sonra artık ps3 xbox gibi güçlü cpu gpu birleişimi sistemlere geçilcek sanırım nvıdı ile atiye ancak böyle rakip olur intel stratejisi çok doğru...
  • Benim için bu projenin tek gerçekçiliği AMD'nin güçlü destekliyicilerinden Dreamworks Nehalem ile birlikte Larrabee'ye seçmiş olması. Dreamworks gibi animasyon devinin de hata yapcağını pek sanmıyorum. Intel'in önceki ekran kartı macerası ile kıyaslanması da güzel olmuş, tabi...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: demircibu

    intel sektöre yön veren bir firmadır unutmayın ne derse o oluyor gpu-cpu ortak birleşimi sisteme geçilirse
    nvıdıa ile atinin başına büyük bir tehdir gelir hatta bunlar batabilirler bir süre sonra artık ps3 xbox gibi güçlü cpu gpu birleişimi sistemlere geçilcek sanırım nvıdı ile atiye ancak böyle rakip olur intel stratejisi çok doğru...


    AMD olduğu sürece Ati batmaz.....
  • rekabet olacağı kesin ancak ,fiyatlara yansımasımalara bakacaz
  • Marka sayısındaki artış rekabet doğurur,umarım bu rekabette biz son kullanıcılar için fiyat babında olumlu etki yapar.
    Ha tabi kendi aralarında fikir birliğinde bulunup,hepsi bizi düdüklemeye çalışmazlarsa.
  • Rekabet artar bence çok iyi bi durum
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.