Şimdi Ara

Kılıçlar çekildi! Intel - Nvidia tartışmasında tansiyon yükseliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
7.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nvidia ve Intel arasında geçtiğimiz yıla damga vuran "SLI Krizi" Core i7 platformunun lanse edilmesiyle birlikte aşılmış, Nvidia çoklu GPU teknolojisinin kullanım haklarının Core i7 işlemciler için hazırlanan X58 anakartlarda kullanımına yeşil ışık yakmış akabinde pek çok anakart üreticisi de SLI destekli modellerini pazara sunmuştu. Dünyanın en büyük yarıiletken üreticileri arasında yer alan Intel ve Nvidia arasındaki gerginlik bitti derken, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen yonga seti odaklı yeni gelişmeler gündeme bomba gibi düşmüş ve iki firma yeni nesil işlemcilere yönelik yonga seti hazırlanması noktasında 2004 yılında imzaladıkları anlaşma metninde ihtilafa düşmüşlerdi.


    Intel dört yıl geçerliliğe sahip anlaşmanın yeni bir tasarım olan ve entegre bellek kontrolcüsü gibi radikal değişikliklerle gelen Nehalem mimarisini dolayısıyla Core i7 işlemcilerini kapsamadığını iddia ederek dava açmış, Nvidia da bu duruma sessiz kalmayarak teknoloji kullanımı için yapılan karşılıklı lisans anlaşmasının kendilerine bir takım haklar sağladığını belirtmişti. Gelişmeler ışığında Nvidia da yasal haklarını kullanma yoluna giderek temyiz mahkemesinde Intel'e karşı dava açtığını dün duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Nvidia, grafik teknolojileri alanındaki patentlerinin önemli bir kısmını Intel'in kullanımına açan ruhsatın iptal edilmesini istiyor. Üstelik gelişmeler bunlarla da sınırlı değil zira bir şok açıklama da Drew Henry'den geldi.


    alt="Kılıçlar çekildi! Intel - Nvidia tartışmasında tansiyon yükseliyor"


    Intel-Nvidia tartışmasında arka arkaya açılan davalarla tansiyon giderek yükseliyor.


    Nvidia'nın yonga seti operasyonlarının başındaki isim olan Drew Henry, Intel'in neden olduğu mevcut atmosferin, Nvidia tabanlı yonga setleriyle anakart hazırlayan iş ortakları arasında panik yarattığını zira gelecek nesil işlemciler için süregelen tartışmaların satışları etkilediğini dile getirirken, bir başka açıklaması uzun süre tartışılacak gibi görünüyor. Yonga seti konusundaki tutumuyla Intel'in tüketicileri alternatif seçeneklerden yoksun bıraktığını iddia eden Drew Henry, iki firma arasında yapılan karşılıklı lisans anlamasından Intel'in yararlanmaya devam ettiğini, Intel'in geliştirdiği IGP yani entegre grafik işlem birimlerinde de Nvidia'nın fikri mülkiyet haklarının olduğuna inandıklarını belirtti.


    Bilindiği üzere Intel bir süredir Larrabee kod adıyla kendi grafik işlemci teknolojisi üzerinde çalışmakta. Entegre grafik işlemci pazarındaki kullanım yaygınlığı ile pazar payı açısından AMD-ATi ve Nvidia'nın önünde yer alan Intel'in, Larrabee projesiyle harici ekran kartı pazarına girmeyi planladığı ve ilk modelini sene sonu veya 2010 başında duyurmayı planladığı biliniyor. Larrabee projesine de gönderme yapan Drew Henry, Nvidia'nın patent portföyü olmadan Intel'in Larrabee projesini geliştiremeyeceği gibi oldukça önemli bir iddiayı da ortaya atmış durumda. Zira bilindiği üzere Intel'in Larrabee projesi, mevcut GPU mimarilerinden daha farklı bir tasarım anlayışı ile çok çekirdekli bir tasarım ekseninde hazırlanıyor.


    Drew Henry yapılan karşılıklı lisans anlaşmasından doğan haklarının kullanılamamasından ötürü açtıkları dava çerçevesinde Intel'in sahip olduğu Nvidia IP'lerine yönelik kullanım haklarının iptalini istediklerini belirtti. Tabii Nvidia cephesinin dile getirdiği iddialara Intel'in nasıl yanıt vereceği de ayrı bir merak konusu zira iddialar oldukça önemli. Nvidia, mevcut lisans anlaşmasının sağladığı haklar çerçevesinde Intel'in mevcut IGP'lerinde (Entegre Grafik İşlemci) ve geliştirmekte olduğu Larrabee projesinde Nvidia'nın sahip olduğu patentlerden yararlandığını belirtiyor. Özellikle iddiaların doğrulanması halinde, Larrabee projesinin geleceğinin nasıl etkileneceği de merak konusu olmaya başladı bile.


    alt="Kılıçlar çekildi! Intel - Nvidia tartışmasında tansiyon yükseliyor"


    Drew Henry, Nvidia'nın patent portföyü olmadan Larrabee'nin geliştirilemeyeceğine inandıklarını belirtti.


    Tabii bu noktada akıllara başka sorular da gelmiyor değil. Zira SLI teknolojisine yönelik tartışmaların alevlendiği günlerde Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang, Larrabee projesinin PowerPoint sunumundan öteye gidemeyeceğinden bahsetmişti. Bugünse Nvidia patentleri olmadan Larrabee'nin olmayacağı iddiaları tartışmayı farklı bir noktaya taşıyabilir.Tabii açılan karşılıklı davalar sonucunda SLI teknolojisine kullanımına yönelik yeni bir gelişme yaşanır mı sorusunun cevabı için de beklenmesi gerekecek. Zira açılan davalar sonucunda Nvidia'nın, Intel'in yeni nesil işlemcileri için yonga setleri hazırlayamaması durumunda SLI teknolojisinin kullanım haklarını yeniden gündeme getirir mi sorusunu da akıllara getirecektir.


    Tüm bu gelişmelere ek olarak Drew Henry, firmasnın B planı üzerine de bir açıklama yaptı. Bay Henry, Nvidia'nın açılan davayı kaybetmesi halinde, VIA'nın Nano işlemcilerine destek veren Ion 2 platformu gibi farklı ürünleri piyasaya sürebileceğini dile getirdi. Davalık olan iki dev ismin ilişkilerinin zaman içerisinde hangi noktaya geleceğini bekleyip göreceğiz.








  • 2 kazıkçı firma. Yesinler birbirlerini. Zira hoşuma gidiyor bu durum.

    Bu arada, bu amansız kapışmayı amd-ati birleşmesinin çok önemli bir sonucu olarak değerlendiriyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coupant -- 28 Mart 2009; 12:00:13 >
  • Kılıçlar nerede

    Boks eldiveni var orada... olmadı Fx


  • cok merak ediyorum nvidia mı kaybedecek intel mi :)
  • Orta yol bulamazlarsa ikisi de kaybedecek. AMD-ATI kazanacak.
  • Dibe vurmadan çıkılmaz.

    Bence bu gelişmeler belkide kısa vadede her iki firma için yaralayıcı gibi gözükse de bu tarz iş adamlarının hırslarına kapılıp şirketlerini zor duruma sokmak yerine ileride daha iyi çıkarlar sağlayacakları bir iş ortaklığına da gidebilir.

    Veya nVidia nın tamami ile x86 pazarına da girmesine neden olabilir.

    Sonuçları çok karmaşık bir durum. ancak durum böyle gittiği sürece sürecin ne kadar zaman da neler getireceği belirsiz oldukça bu iş AMD-ATI ye yarayacaktır.

    Eğer tartışmalar sürer ve galip çıkan taraf Nvidia olur ise, buradan en çok zararı Intel değil AMD-ATI görebilir. Zira mali olarak yeteri kadar güçlü olan ve teknolojik üstünlüğü de elinde bulunduran Intel - AMD&ATI çekişmesine 3. oyuncu katıldığı zaman kısa vadede Intel in pazar payından daha fazla kazanacak olan Nvidia uzun vadede AMD nin pazar payının önemli kısmını ele geçirmiş olur diye tahmin ediyorum.

    Bu işin sonu kadı da bitebilir. Uluslararası Rekabet Kurumu ( örneğimizdeki kadı ) firmaları karşısına çekip bir güzel hizaya da sokabilir.

    Bu işlerin bu şekilde alevlenmesinin nedeni de Nvidia nın kendisini aşarak sadece bir GPU üreticisi olarak kalmak yerine Teknoloji ve Platform geliştirmeye yetecek kadar bilgiye ulaşmasıdır. Bilgisinin yanında gücü var mı yok mu göreceğiz...




  • Ben bu çekişmenin ana sebebi olarak inteli görüyorum. Zira AMD-ATI birleşmesinden sonra AMD fusion teknolojisi hakkında ar-ge çalışmalarına başladı. Bunu yapabilmesinde en önemli faktör ise ati ile birleşmesidir.

    İntel de gelecekte zor günler yaşamamak için grafik pazarının karışması pahasına atılımlarda bulunuyor.
  • "Zira AMD-ATI birleşmesinden sonra...." AMD, ati yi satın aldı. bu bir satın alma, birleşme değil. bu çokça düşülen bir hata.
  • Birleşme satın alma. Bu önemli değil. Artık AMD Ati'nin grafik deneyiminden yararlanabilecek. Önemli olan bu.
  • Umarım Nvidia, kılıcını Intel'e batırır
  • iki soyguncunun kavgası işte.olan arada bize olmasında
  • suan pcmde intel ve nvdia kardes kardes calısıyor :D
  • hadi hayırlısı bakalım. Belki de bu iş bize yarar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: enrique

    "Zira AMD-ATI birleşmesinden sonra...." AMD, ati yi satın aldı. bu bir satın alma, birleşme değil. bu çokça düşülen bir hata.



    Sonuçta birleşti...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiesTorN -- 28 Mart 2009; 14:59:52 >
  • Kılıçlar nerede Boks eldiveni var orada... olmadı Fx



    ne gereksiz bir yorun sanki dediğin cok onemli bişey adam burda haber yayınlıyor sen kılıcmı eldivenmiyi tartışıyorsun
  • hala en büyük oyuncu intel.Tüm x86 platformunun anahtarı onda , boşuna kimse hayallere kapılmasın.Ha başka bir platform geliştirilir bir de yazılım geliştirilir, o ayrı en az 10 yıl sürer buda :D

    neyse biz hinduları bekleyelim-mi? hayır beklemeyelim , biz yapalım tamam mı?

    bize ;Allah RAHMET eylesin ,Muhsin YAZICIOĞLU gibi adam gibi adamlar lazım !
  • Bazen x86 platformu yıkılsa da, yerine dünyanın çeşitli ülkelerinden yeni platformlar rekabete başlasalar mı diye düşünüyorum, intel tüm ülkeleri parmağının ucuna almış yoluyor, kabullenmek zor gerçekten...
  • Nvidia neredeyse herşey bana endeksli demiş.Unutmasın hala x86 lisansına sahip değil.Via yı satın alarak x86 lisansına da sahip olması çok riskli zira nvidia bu kadar iddia yı ortaya attıktan sonra intel basitçe "via yı satın aldınız, artık via diye bağımsız firma yok x86 lisansı artık geçersizdir" derse zararlı çıkan nvidia olur.X86 lisansı istiyorsa paşa paşa intel ile anlaşacak.
  • bu intelde akp gibi, herkesle kavga ediyor
  • Nvidia telaşta, nerden saldırcanı şaşırmış, yeni bir anlaşma yapmak zorundalar gibi. Anlaşmanın ayrıntılarını bilemiyoruz ama sanırım 4 yıllık bir lisans söz konusu pek şansı yok. Ayrıca bayaa da gecikmiş.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.