Şimdi Ara

Zyxel Modemlerde (MBM)BantGenişliği Yönetimi - Upload Kuralı Tanımlaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
6.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • herkese selam bundan 1-1.5 sene evel MBM ile indirme hızlarına nasıl kısıtlama/ayar çekileceğini gösteren bir konu açmıştım.Konuya ilgi gösteren herkese teşekkür ederim özelden bunun wireless ve upload ile ilgili olan kısmınıda anlatmam için aldığım mesajlar doğrultusunda bu konuyu açmaya karar verdim.
    Konuyu olabildiğince anlaşılır halde anlatmaya çalışacağım fakat bazı yerlerde network subnet mask gibi temel konular geçtiği için anlayamazsanız sormanız durumunda daha detaylı açıklayabilirim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    wireless için kural tanımlaması:
    http://forum.donanimhaber.com/m_29959316/tm.htm
    kablolu ağ için kural tanımlaması:
    http://forum.donanimhaber.com/m_16129666/mpage_1/key_bant%2Cgenisligi%2Cyonetimi//tm.htm#16129666
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yine kısaca tanımlamak gerekirse

1.YEREL ALAN dan YEREL ALANA(resimdeki Türkçe arabirimde çeviri hatası yapmışlar) (kablolu network download)
    2.Kablosuz ( kablosuz network download)
    3.Geniş Alan Ağ ( kablolu, kablosuz upload)

Ve konuya girmeden önce gerekli bir açıklama yapmak lazım.Modemde Kb yani aslında kilobit değeri kastediliyor.Zyxel Türkiye ekibindeki modemden bihaber arkadaşlar çevirisini yaparken bunu kilobayt olarak yazmışlar.Kilobit ile Kilobayt çok farklı değerlerdir.

ZYXEL 661HW MBM UPLOAD (GENİŞ ALAN AĞI) YÖNETİMİ

ilk olarak explorer veya internet explorer dan bir pencere açıyoruz adres bilgisine 192.168.1.1 yazdıktan sonra modemin şifresini giriyoruz.iGirişten sonra Soldaki menüden Gelişmişe(advanced) giriyoruz oradan MBM (bant genişliği yönetimi) ekranına giriyoruz.
    modemimizde MBM(Bant Genişliği Yönetimi) ilk sayfasından(özet) bununla ilgili kural tanımlamak istediğimiz bağlantı tiplerini seçiyoruz.

bu ekrandaki gerekli girişleri yaptıktan sonra uygulaya basıp kural kurulumu na geçiyoruz.

Kural Kurulumu nda Geniş alan ağı nı seçiyoruz ve ekle ye basarak yeni bir kural oluşturuyoruz.Oluşan yeni kuralın satırındaki çöp kutusunun yanındaki değiştir simgesine tıklayarak ayarlarına giriyoruz.

Aşağıdaki resimde ben kendime göre kural tanımını belirli bir ip aralığına tanımladım.Resimdende görüleceği üzere 192.168.1.1 ile 192.168.1.16 ip arasına geçerli olarak azami 88kilobit yani 88/8 =10-11 kilobayt tanımladım. (1 kilobayt=8 kilobit) bu ip aralığında kalan ip leri kullanacak makineler upload yaparlarken taş çatlasa 10-11 kb ile gönderim yapacakları anlamına geliyor.Bu kuralı sağlayan en önemli şey ise ip başlangıç değeri ve alt ağ maske değeridir.255.255.255.240 ifadesi 16 tane ip anlamına geliyor.2 tanesi host ve modeme ait olduğu için gerçekte 14 tane ip ye hükmediyorum demektir(0 ve 1 hariç 16 ya kadar olan ipler)
    255 ip nin tamamını kapsamak isteseydim 255.255.255.0
    128 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.128
    64 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.192
    32 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.224
    16 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.240
    8 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.248
    4 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.252
    2 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.254
    1 ip kapsamak isteseydim 255.255.255.255

olarak alt ağ maskesi girmem gerekiyordu.

Bunların dışındaki değerlere göre subnet belirlemek istersek ya parçalı subnet kullanmamız gerekiyor yada onu kapsayan bir üst subnet değerine katmamız gerekiyor.Konunun bu kısmı biraz daha detaylandığı için fazla girmeyeceğim.

kuralı girdikten alt ağ maskesini yazdıktan sonra değerin kendi kendine 255.255.255.0 a kaçmasını önlemek için kaynak adresi hariç diğer kutucuklardan birisine tıklayıp ardından uygulaya basıyoruz.

kuralımız tanımlandı şimdi bunuda uygulatmamız gerekiyor.ve kural hazır.

ve bant genişliği durumu tablosundan geniş alan ağından vermiş olduğumuz kuralların takibini yapabiliriz.

Aşağıdaki resimde tek bir ip için upload kısıtlaması yapmak isteseydim nasıl yapacağımı gösteren bir ayarlamayı görebilirsiniz.

Umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.Elimden geldiğince açıklamaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 22 Şubat 2009; 3:53:16 >

• heyt be insan 2 kelam bişey yazar şuraya sağol emeğine sağlık falan der. Kolay kolay bulamayacağınız açıklamalar bunlar.
  • Haklısın kardeşim...
    Bu bilgileri kolay kolay bulacağınızı hiç sanmıyorum ... Tabi direk bu siteye bakmayı akıl edemeyenler için :)
    Bnde bu olayı cok merak ediyordum çok saolsın
  • Harika bir bilgi, çok teşekkürler. Sitede bant dağıtımını nasıl yaparız diye ortak adsl almıyorduk uzun zamandır. Bu sayede alabiliriz artık.
  • Eline sağlık.Güzel çalışma
  • local area için olan yazını da okudum. çok güzel bilgiler. bi adam nette bunu bu modemle yapamazsın şu modemle yapamazsın yazmıi yok ben 4000euro'luk ile yapıyorum falan :) güzel kapak olmuştur herhalde
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokahnyapar

local area için olan yazını da okudum. çok güzel bilgiler. bi adam nette bunu bu modemle yapamazsın şu modemle yapamazsın yazmıi yok ben 4000euro'luk ile yapıyorum falan :) güzel kapak olmuştur herhalde

evet bilmiyordur görse bu yazıları içine çok fena sıkıntı oturur.

Hatta ürünü satan müşteri temsilcileri bile bilmiyor bu özellikleri.Zyxel resmen alın hayrını görün diye üretmiş bu modelleri.Yoksa dediğin gibi çok pahalı fiyatlardan router alcaksında o işten anlayan adamı çağıracaksın konfigüre ettireceksin.Pahalı ve zahmetli iş.

Tabi bu tip profesyonel donanımların pahalı olmasında haklı nedenlerde var.Aynı anda 100-150 kişiyi idare edebilecek ve hizmeti sekteye uğratmayacak şekilde üretiliyorlar.

ev ve ufak/orta ölçekli işyeri tarzı çözümler için Zyxel in bu modelini rahatlıkla tavsiye edebilirim.

2 tane zyxeli wds kullanarak kapsama alanınıda genişletebilirsin.Her birinin kendi üzerinden MBM yaparak bantgenişliği optimize edebilirsin.Biraz kafa yorduktan sonra çözümleride var hepsinin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba bu V2 ile V3 arasındaki farkı bilen var mı acaba? V3 yerine V2 aldığımızda ne kaybımız olur?
  • sayın WarSaw üstad.
    biz de zyxel p-660w-t1 v3(IPv6) modem kullanıyoruz. yalnız modemin arayüzünde bandwidth management diye birşey yok. onun yerine Qos diye birşey var. interneti üç kişi paylaşıyoruz. diğer eleman bazen öyle torrent kullanıyor ki internete girmek çok sıkıntı oluyor. google bile açılmıyor nerdeyse... o bilgisayara modem üzerinden sabit bir ip adresi belirleyip hızını maks. 3Mb. kullanacak şekilde ayarlayabilir miyiz? yüklediğim resimlerde nereye hangi ayar yapılabilir??

• quote:

Orijinalden alıntı: lucius-132

sayın WarSaw üstad.
    biz de zyxel p-660w-t1 v3(IPv6) modem kullanıyoruz. yalnız modemin arayüzünde bandwidth management diye birşey yok. onun yerine Qos diye birşey var. interneti üç kişi paylaşıyoruz. diğer eleman bazen öyle torrent kullanıyor ki internete girmek çok sıkıntı oluyor. google bile açılmıyor nerdeyse... o bilgisayara modem üzerinden sabit bir ip adresi belirleyip hızını maks. 3Mb. kullanacak şekilde ayarlayabilir miyiz? yüklediğim resimlerde nereye hangi ayar yapılabilir??

merhaba Zyxel in tüm modellerinde MBM özelliği bulunmuyor malesef. Elinizdeki modelde yalnızca Qos(Quality of Service) desteğine yer verilmiş. MBM yapabilmeniz için bildiğim kadarıyla sonu HW ile biten modellere bakmanızda ve almadan önce açıklama bilgilerini iyice okumanızda fayda var. Vatan bilgisayar %25 kampanyasında 72tl ye 660HW-T1 satılıyor. Onda MBM özelliği mevcut mesela

http://www.vatanbilgisayar.com/Modemler/zyxel-p660hw-t1-prestige-660hw-54mbps-kablosuz-4-port-adsl2+-modem/productdetails.aspx?I_ID=25848

2.sorunuza gelince eğer o arkadaşın pc si otomatik ip alacak şekilde ayarlandıysa modeme alacağı otomatik ip belirtilebiliyor ve hep aynı ip ile giriyor. Fakat manuel olarak kendisi ip sini değiştirirse modemin yapacağı birşey olmuyor. Hız sınırlaması yaparken(MBM) 4 kural tanımlarsınız örneğin 8mbite kadar internet çıkış hızınız var ilk 3 kuralı tek tek ipleri tanımlayarak hızlarını ve öncelik haklarını belirtirsiniz. Torrent indirene en az öncelik online oyun oynayanlara yüksek öncelik vermek gibi. İlk 3 kuralı dediğim şekilde ip bazında herkese ayrılmış iplere göre tanımlarsınız 4.kuralıda internet hızını 0kb yapar ve kalan tüm ipleri kapsayacak şekilde tanımlarsınız. Birisi uyanıklık yapıp ip değiştirmeye kalkarsa hiçbirşey indiremez veya arkadaşının ip si ile çakışır anlaşılır :)
    Aynı şekilde upload kb larınada ayar getirilir.

MBM destekli modem alırsanız gerekli ayarları yapmanızda yardımcı olurum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.