Donanım Haber Forum
Ana Sayfa | Kayıt ol | Profilim | Gelen Kutusu | Adres Defteri | Email'le üyeliklerim | Benim forumlarım | Fotoğraf Albümleri
Favorilerim | Üyeler | Arama | SSS | Şikayet listesi | Uyarı listesi | Nick işlemleri | Reklam ver
Acronis Disk Director Suite 10 --> Resimli Anlatım....

İlgili konuları bak: (bu forumda | tüm forumlarda)

Bu isimle girdiniz: Guest
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Basılabilir versiyon
Tüm forumlar >> [Yazılım] >> İşletim Sistemleri >> Microsoft İşletim Sistemleri >> Acronis Disk Director Suite 10 --> Resimli Anlatım.... Sayfa: [1] 2   sonraki >   >>
Giriş
Mesaj << Daha eski konu   Daha yeni konu >>
blue_life

25 Kasım 2008, 16:00:50  
Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz.

Acronis Disk Director Suite 10.0

http://www.acronis.eu/
http://www.acronis.eu/homecomputing/products/diskdirector/

Acronis Disk Director Windows ve kendi sistemi üzerinden başta partition işlemleri (bölümleme işlemleri) ile birlikte diskimizle ilgili bir çok işlemi yapabileceğiniz bir programdır. Bu sürümünü Vista üzerinde de sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz... Bildiğiniz gibi programın eski versiyonları ve bu tipteki eski programlar (Partition Magic gibi) sorun çıkartabiliyor..
Yazıma başlamadan önce az da olsa Windows üzerinden bu tip programlarla yapacağımız işlemlerin sistemimize bir riskinin olduğunu belirtmek istiyorum.. Gerçi sistem çoğunlukla bu tip programların bilinçsiz kullanılması sonucu zarar görmektedir. Işte bunun için bu yazıyı hazırlamaya karar verdim....

Bu arada bu programla kendinize programın açılması için bir sistem oluşturup bilgisayarınızı bu oluşturduğuz sistem ile boot edip(başlatıp) programı kullanabilirsiniz. Yani Windows üzerinden kullanmanıza da gerek yoktur. Bu oluşturduğumuz sistemi de CD/DVD veya herangi bir depolama biriminden kullanabilirsiniz. Flash Disk gibi.
Yazının ilerleyen bölümlerinde Acronis Disk Director ile CD/DVD oluşturmaya anlatmaya çalışacağım.....

Birde benim düşünceme göre Acronis Disk Director Suite programını windows üzerinden kullanacaksanız çıkabilecek sorunları en aza çekmek için, windowsu Güvenli Kipte başlatıp programı güvenli kipte kullanmamız daha doğru gibi.

Arkadaşlar bundan sonra yazıda kısaltma kullanacağım....
Acronis Disk Director = ADDS

Aşağıdaki anlatılacak konuları, konunun uzunluğu dolayılısıyla başlıklar halinde vermek istiyorum.
===== Içindekiler =====
Konu 1: ADDS 10.0 Kurulumu
Konu 2: ADDS ile Bootlu CD/DVD Oluşturmak Ve bu CD/DVD ile Sistemi Başlatmak
Konu 3: ADDS Programının Tanıtımı....
Konu 4: ADDS ile Bölümlenmemiş Alanda Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Konu 5: ADDS ile Var olan Bölümünden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Konu 5/A : Split ile Mevcut Bölümden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Konu 5/B : Resize + Create Partition ile Mevcut Bölümden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Konu 6: ADDS ile Var olan Iki Bölümü Birleştirmek

Istek olursa ve Vakit bulduğumda eklemeyi düşündüğüm konular
Konu 7: ADDS ile Sistemin Bulunduğu Cluster Boyutunu Arttırarak Sistemi Daha Hızlı Kullanmak
Konu 8: ADDS ile Seçili Diskin Üzerindeki Herangi bir Partitiona Low Level Format Atmak
Konu 9: ADDS ile Seçili Diske Low Level Format Atmak

Konu 1: ADDS 10.0 Kurulumu
======================================================================

Setup programını çalıştırdığınızda yukarıdaki bir ekranın karşınıza gelmiş olması lazım. Kullandığınız sürüme bağlı olarak ufak tefek farklılıklar olabilir.... Install Acronis Disk Director Suite basıyoruz.

Next tuşuyla bir sonraki menüye geçiyoruz....

I accept this agreement'i işaretleyip, Next tuşuyla bir sonraki menüye geçiyoruz...

Şifremizi kutuya girip Next tuşuyla bir sonraki ekrana geçiyoruz. Şifreyi girmek için kısayol olarak mevcut şifreyi kopyalayıp Çtrl + V tuşuyla yapıştırabilrisiniz.....

Typical tuşuna basarak bir sonraki menüye geçiyoruz...

Next tuşuyla devam ediyoruz.....

Şimdi Proceed tuşuna basarak kuruluma başlıyoruz

Program kuruluyor.....

Kurulum tamamlandı.Close tuşuna basarak kapatıyoruz...

Programı kullanmaya başlamak için Windowsu yeniden başlatmamız gerekli. Şimdi yeniden başlatmak için Yes tuşuna, daha sonra yeniden başlatmak için No tuşunu kullanabilirsiniz... Ben Yes tuşuna basıp Windowsu yeniden başlatıyorum.....
==============================Konu Sonu=============================

Konu 2: ADDS ile Bootlu CD/DVD Oluşturmak Ve bu CD/DVD ile Sistemi Başlatmak
Bence böyle güzel ve kullanışlı bir yazılım ile oluşturulmuş bir CD/DVD yi elimizin altında bulundurmalıyız.
Bu yüzden program ile yapcaklarımızı anlatmaya başlamadan ADDS ile CD imajı oluşturmayı göstermek isitiyorum.....
Programı kurduğunuzda Başlat --> Programlar --> Acronis --> Acronis Disk Director klasöründe bulunan Bootable Rescue Media Builderi çalıştırıyoruz.

Veya ADDS açıp;

üst Menüdeki Tools Münüsünde bulunan Bootable Rescue Media Buildere tıklıyoruz.......

Bootable Rescue Media Builderi açtığımızda yukarıdaki ekranın karşımıza gelmiş olması lazım.
Next tuşuna basarak sonraki menüye geçiyoruz....

Yukarıdaki resimde sarı ile işaretlediğim Acronis Disk Director seçenekleri işaretli olmalıdır.
Next tuşuna basarak sonraki menüye geçiyoruz....

Yukarıdaki menüde Iso Image seçeneğine faremizle tıklatıp seçerek Next tuşuyla bir sonraki menüye geçiyoruz.....

Yukarıdaki menü karşımıza geldiğinde ise Iso dosyamızı nereye kayıt edeceksek orayı seçip, iso dosyamız için bir isim giriyoruz. Resimde kırmızı ile işaretlediğim tuşa tıklarsanız iso dosyamıza otomatik olarak isim verilecektir....
Ben masaüstüme kayıt edilecek şekilde ayarlayıp Next tuşuyla bir sonraki ekrana geçiyorum....

Şimdi ise Proceed tuşuna basarak iso dosyamızı oluşturuyoruz.....

Kısa bir sürede Iso dosyam yani CD imaj dosyam oluştu ve bilgilendirme ekranı geldi.
OK tuşuna basarak kapatıyoruz.....

Masaüstümde gerçekten Iso dosyam oluşmuşmu diye kontrol ediyorum ve işte orda..
Yaklaşık 20mb civarlarında bir dosya.....

Şimdi ise bilgisayarımızda kurulu bir CD/DVD çekme programıyla iso dosyamızı boş bir CD/DVD ye çekiyoruz.
Yukarıdaki resimde Nero Expresste hangi seçeneği kullanarak Iso dosyanızı boş bir CD/DVD ye çekeceğiniz gösterilmiştir........

Gördüğünüz gibi kolaylıkla ADDS nin açılışta CD/DVD den başlamasını sağlayacak CD/DVD mizi hazırladık...

ADDS ile Oluşturulmuş Bootlu CD/DVD ile Sistemi Başlatmak
ADDS ile oluşturulmuş CD/DVD yi CD/DVD sürücümüze yerleştirip bilgisayarımızı yeninden başlatıyoruz.

Sistemi yeniden başlattığımda bilgisayarımız CD/DVD sürücümüzden başlayacak şekilde ayarlanmış ise yukarıdaki ADDS ekranı karşıma gelecektir... Burdan ADDS yi başlatabilirim......

Yukarıdaki ekran karşımıza gelmez ise yani sistemimiz CD/DVD sürücümüzden başlamaz ise anakartımızın biosundan ufak bir ayar yapmamız gerkebilir. Kısa bir şekilde bu ayardan bahsetmek istiyorum.

Fazla eski olmayan anakartların çoğunda; anakartımızın biosunda herangi bir ayar yapmadan sistemimizi CD/DVD Sürücümüzden başlatabiliriz...
Bunun için bilgisayarımız açılırken bazı anakatlarda ESC, bazılarında F8 veya F12 gibi bir tuşla Quick Boot Mesüne girebilir ve bu menüden sistemimizi CD/DVD Sürücümüzden başlatabiliriz.. Sizin anakartınızda bu tuş farklı olabilir.... Mesela benin anakartımda bu tuş ESC dir....
Ayrıca bilgisayar açılırken bu tuş genellikle ekranda yazar.......

Eğer anakartımızda yukarıda bahsettiğm özellik yoksa anakartımızın biosundan bu ayarı yapmak zorundasınız.
Bunun için bilgisayarımız açılırken genelde DELETE veya F2 tuşuyla biosa girmelisiniz.. Istisnai olarak bu tuş farklı bir tuşta olabilir. Bu tuş genellikle bilgisayarınız açılırken ekranda yazmaktadır...

Şimdi ben DELETE tuşuna basarak kendi anakartımın biosuna giriyorum.... Resmi inceleyiniz....

Biosa girdikten sonra Advanced BIOS Features seçeneğini seçerek bir alt menüye girmeliyiz. Bazen bu menünün adı da istisnai olarak farklı olabilir. Mesela BOOT olabilir.

Ben kendi anakartımda Advanced BIOS Features seçip Entera basıyorum....

Advanced BIOS Features girince yukarıdakine benzer bir ekranın karşınıza gelmiş olması lazım....
Bu menüde First Boot Device seçeneğini CDROM olarak ayarlamamız gerekmektedir....
First Boot Deviceyi ayarladıktan sonra yaptığımız ayarları kayıt edip çıkıyoruz. Kayıt etme ise genelde F10 tuşudur ama bazı anakartlarda farklı olabilir.

Şimdi bios ayarlarımızı yaptığımıza göre tekrar ADDS CD/DVD mizi CD/DVD sürücümüze takıp sistemimizi başlatıyoruz.

Sistemi yeniden başlattığımda herangi bir sorun yoksa yukarıdaki ADDS ekranı karşıma gelecektir... Burdan ADDS yi başlatabilirim......

Konu 3: ADDS Programının Tanıtımı....
Bu kısımda programı fazla detaya girmeden sizlere tanıtmak istiyorum....

ADDS yi açtığınızda yukarıdaki menünün karşımıza gelmiş olması lazım. Burda Automatic ve Manuel Mode olmak üzere karşımıza iki seçenek çıkmaktadır.
Biz Manuel Mode yi seçip Ok tuşuna basıyoruz...

Programı açtık. Benim şuan sistemimde 14 GB kapasitesine sahip bir diskim var. Ve bu diskimde tek bir bölüm var.
Kırmızı ile işaretlediğim bölgede diskim hem yazıyla gemde grafiksel olarak görünmektedir.
Sarı ile işaretlediğim bölgede ise diskimin üzerinde bulunan bölüm hem yazıyla hemde grafiksel olarak görünmektedir.
Yukarıdaki resmi inceleyiniz.....

Şimdi Diskime sağ tıklıyorum..

Clear: Seçili disk üzerindeki tüm partitionları silmemize veya diskimize low level format atmamıza olanak verir..
Advanced -> Copy MBR: Seçili disk üzerindeki MBR bilgisini kopyalayabiliriz. Bu konuda fazla bir bilginiz yoksa kurcalamayınız....
Advanced -> Edit: Seçili disk üzerindeki tüm bilgileri Hex tipinde görebileceğimiz bir seçenektir. Bu tuşla açılan menüde diskimizin seri numarasını değiştirebilir veya diskimizle ilgili bir çok işlem yapabiliriz. Ama bu konuyla ilgili fazla bilgisi olmayan arkadaşlar için burası çok tehlikelidir....
Properties: Seçili disk ile ilgili bilgileri görebiliriz...

Şimdi diskimin üzerindeki bölüme sağ tıklıyorum....

Copy: Seçili bölümü içindeki bilgiler ile beraber; bölümlenmemiş bir alana kopyalar
Move: Seçili bölümü bölümlenmemiş bir alana taşır. Dikkatli olun....
Resize: Seçili bölümün boyutunu yeniden boyutlandırır, taşır vb.. Konun ilereleyen kısımlarında üzerinde duracağız...
Change Label: Seçili bölümün etiketini yani ismini değiştirir
Format: Seçili bölümü biçimlendirir.
Delete: Seçili bölümü siler. Ayrıca seçili bölüme low level format atmamıza olanak sağlar...
Split: Seçili bölümdeki boş alana bağlı olarak seçili bölümden yeni bir bölüm oluşturmamızı sağlar. Konun ilereleyen kısımlarında üzerinde duracağız...
Merge: Seçili bölüm ile yanındaki bölümü birleştirir. Konun ilereleyen kısımlarında üzerinde duracağız...
Check: Seçili bölümü hatalara karşı taratır...
Defrag: Adındanda anlaşılacağı gibi seçili bölümdeki verileri birleştirir.
Explore: Seçili bölümün içindeki dosyaları görmemizi sağlayan kendine özgü explorer penceresini açar. Ayrıca seçili dosyayı kopyalayabilme, silebilme, adını değiştirebilme gibi seçenekler sunar...
Advanced -> Change Letter: Seçili bölümün sürücü harfini Windows ortamında değiştirmemize olanak sağlar.
Advanced -> Convert: Seçili bölümün dosya sistemini (Primary, logical vs.) değiştirir.
Advanced -> Hide /Unhide: Seçili bölümü içindeki dosyalara zarar vermeden gizler/gösterir...
Advanced -> Change Cluster Size: Seçili bölümün Cluster boyutunu değiştirir. Cluster Size varsayılan olarak 4 KB dir. Lakin biraz daha performans için bu oran katlamalı bir şekilde arttırılabilir. Ben şuan sistemimin yüklü olduğu bölümde Cluster boyutunu 32 Kb olarak kullanmaktayım. Istek olursa nasıl yapıldığını konuya ekleyebilirim....
Advanced -> Change Type: Seçili bölümün tipini değiştirir...
Advanced -> Edit: Seçili bölüm üzerindeki tüm bilgileri Hex tipinde görebileceğimiz bir seçenektir. Bu tuş ile açılan menüde bölümün seri numarasını değiştrebilir veya bölüm ile ilgili bir çok işlem yapabiliriz. Ama bu konuyla ilgili fazla bilgisi olmayan arkadaşlar için bu kısım tehlikelidir...
Properties: Seçili bölüm ile ilgili bilgileri görebiliriz...

Şimdi diskimin üzerinde eğer bölümlenmemiş bir alan varsa bunu seçince çıkan seçenekleri göstermek istiyorum..

Create partition: Seçili bölümlenmemiş alanda yeni bir bölüm oluşturmamıza olanak sağlar...
Wipe: Seçili bölüme low level format atmamıza olanak sağlar... Gerçekten güzel bir özellik.
Advanced -> Recovery: Kaza eseri veya herangi bir nedenden ötürü silinen partitionu haliyle içindeki dosyaları kurtarmaya yarayan güzel bir özelliktir.....
Advanced -> Edit: Seçili bölümlenmemiş alandaki bilgilere Hex tipinde görüntüleyebileceğimiz , ayrıca bir çok işlem yapabileceğimiz güzel bir özellik. Konuyla alakalı fazla bilginiz yoksa kurcalamayınız...
Properties: Seçili bölümlenmemiş alanla ilgili bilgileri görüntüleyebiliriz....

Konu 4: ADDS ile Bölümlenmemiş Alanda Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Burada sizlere yeni bir bölüm oluşturmayı ve nelere dikkat edeceğimizi anlatmaya çalışacağım...

ADDS yi açtığımızda önümüze gelen ilk ekranda Manuel Mode yi seçip Ok tuşuna basıyoruz....

Yukarıdaki ekranda sarı ile işaretli üzerinde herangi bir bölümü bulunmayan diskimizi görüyoruz.

Şimdi yeni bir bölüm oluşturmak için bölümlenmemiş alana yani Unallocatede sağ tıklatıp Create Partitiona basıyoruz...

Burdaki menü hakkında ufak bilgiler vermek istiyorum.
1 ile işaretli olan Partiton label kısmından yeni oluşturacağımız bölüme bir isim verebiliriz.
2 ile işaretli olan File System seçeneğinden bölümümüzün dosya sistemini belirleyebiliriz. Yani Fat32/Ntfs vs gibi.
3 ile işaretli olan Create As seçeneğinden bölümümüzün tipini belirleyebiliriz. Yani Primarty/Logical gibi.. Bu arada sistemin önyükleme(boot) edileceği bölüm kesinlikle Primary olmalıdır....
4 ve 7 ile işaretli olan kısımlar yeni partitionumuzu göstermektedir.
5 , 6 ve 8 ile işaretli olan kısımlar ise yeni partiiton oluşturduktan sonra geride kalan bölümlenmemiş olanı göstermektedir.
Bu arada 6 ile işaretli olan alan yeni oluşturulacak bölümün önündeki bölümlenmemiş alanı göstermektedir.
Yani biz 6 ile işaretli olan kısıma 0 dan farklı bir rakam girersek yeni oluşturulacak bölümümüzün önünde boş olan bırakmış oluruz. Biz bu yen oluşturacağımız bölümde sistem kullanacaksak 6 ile işaretli bu kısım 0 olmak zorundadır.
8 ile işaretli olan alan ise yeni oluşturulacak bölümün sonundaki bölümlenmemiş alanı göstermektedir.

Şimdi bölümüm ismini Sistem Vista, yeni bölümümün dosya sistemini NTFS, yeni bölüm tipini, bu bölümde sistem kullanacağım için Primary ve bölümümün boyutunu 10 Gb olacak şekilde ayarlayarak OK tuşuna basıyorum.
Yukarıdaki resmi inceleyiniz lüften...

Gördüğünüz gibi rahatlıkla ilk bölümümüzü oluşturduk.

Biz bu bölümde sistem kullanacaktık. Yani sistemi bu bölümden önyükleme (boot) edecektik. Bunun için ufak bir ayar daha yapmamız gerekiyor... Oluşturduğumuz bölüme sağ tıklatıp Advanced -> Set Active tuşuna tıklıyoruz.

İşaretlediğm kısım Pri,Act yazması lazım. Yani Primary,Active..

Ufak ayarımızıda yaptığımıza göre bölümlenmemiş diğer kısımda yeni bir bölüm daha oluşturalım..
Şimdi yeniden bölümlenmemiş alana yani Unallocatede sağ tıklatıp Create Partitiona basıyoruz...

Bu menüden daha önce bahsetmiştim. Tekrar yazmaya gerek yok....

Şimdi oluşturacağım ikinci bölümüm ismini Depo, ikinci bölümümün dosya sistemini NTFS, ikinci bölüm tipini bu bölümü depolama olarak kullanacağım için Logical ve bölümümün boyutunu başka bölüm oluşturmak istemediğim için en son ayarda bırakıyorum.
Yani Unallocated alanları 0 olacak şekilde ayarlayıp OK tuşuna basıyorum.

Gördüğünüz gibi rahatlıkla ikinci logical bölümümüzü oluşturduk.
Program ile başka bir şey yapmayacağım için X (Kapat) tuşuna basıyorum...

Karşımıza ne yapmak istediğimize dair seçenekler bulunan bir menü geldi. Diskimizde şuan herangi bir işlem yapılmadı.
Eğer biz;
Yes tuşuna basarsak; yaptığımız işlemleri gerçekleştirmek için bir sonraki ekrana geçebiliriz.
No tuşuna basarsak; diskimizde herangi bir işlem yapmadan programı kapatabiliriz.
Cancel tuşuna basarsak; programın anamenüsüne geri dönebiliriz...

Ben Yes tuşuna basıyorum......

Programla yaptığımız değişiklikleri gerçekleştirmek için Proceed tuşuna basıyoruz.....

Şimdi programın işini bitirmesini bekliyoruz.....

Program bizim daha önceden belirlediğimiz değişiklikleri başarıyla tamamladı ve bir bilgilendirme ekranı karşımıza çıktı.
OK tuşuna basarak kapatıyoruz...

Gördüğünüz gibi kolaylıkla yeni bölüm oluşturduk........

Konu 5: ADDS ile Var olan Bölümünden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Yeni bir bilgisayar aldık ama aldığımız bilgisayardaki diskimizde tek bölüm var. Önemli veya kişisel dosyalarımızı saklayacağımız ikinci bir bölüme ihtiyaç duyuyoruz.
Şöyleki sistem çöktüğünde veya zarar gördüğünde format atıp yeniden sistem kuracaksak dosyalarımızda siliniyor veya zarar görüyor.. Ama ikinci bir bölümümüz olsaydı ve dosyalarımızı burda saklasaydık, sistem bölümüne format atınca dosyalarımız zarar görmezdi.

Veya birden fazla işletim sistemi kullanmak istiyoruz ama tek bölümümüz olduğu için bunu yapamıyoruz gibi bir çok nedenden ötürü ikinci bir bölüme ihtiyaç duyabiliriz.

İşte ben burda sistemin yüklü olduğu bölümden belli bir alan ayırıp yeni bir bölüm oluşturmayı anlatmaya çalışacağım. Tabi burdaki anlatımı diğer bölümler üzerinde de kullanabilirsiniz.

Bu arada Windows Vista kurulu bilgisayarınızda bu işlemi yapmak isterseniz Vistanın kendi programını kullanarak ta bu işlemi yapabilirsiniz. Ama Vista mevcut bölümden yeni bölüm oluşturma işlerinde kendi kullandığı alana bağlı olarak bir sınır koyuyor. Bu yüzden Vistanın kendi programını kullanarak istediğimiz boyutta yeni bölüm oluşturamayabiliyoruz.
Vistanın kendi programını kullanarak mevcut bölümden yeni bölüm oluşturmayla ilgili aşağıdaki linkte bulunan konunun Disk Yönetimi ile ilgili kısmını okuyabilirsiniz...
http://forum.donanimhaber.com/m_23366495/tm.htm

Anlatıma başlamadan önce ADDS ile bu yapmak istediğimizi Split veya Resize+New Partition olmak üzere iki şekilde yapılabileceğini belirtmek istiyorum..
Ama Split seçeneği daha kolay ve hata yapma riski az olduğu için acemilerin bu seçeneği kullanamasını tavsiye ederim.....
Ama bir seferde birden fazla yeni bölüm oluşturmak iseterseniz ise Resize+New Partition daha kullanışlıdır

Başlıyoruz......

Konu 5/A : Split ile Mevcut Bölümden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak

ADDS yi açtığımızda önümüze gelen ilk ekranda Manuel Mode yi seçip Ok tuşuna basıyoruz....

ADDS açıldığında disklerimizi yazıyla ve grafik biçim ile görebiliriz.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere 14 GB lik bir diskim var ve bu diskimin üzerinde tek bir bölüm var.
Bizim amacımız neydi. Bu tek bölümden istediğimiz bir alan ayırıp yeni bir bölüm oluşturmak.

Şimdi alan ayırmak istediğim bölüme (yani ben C: sürücüme) sağ tıklatıyorum. Sağ tıklatınca çıkan seçeneklerden Splite tıklıyorum....

Karşıma yukarıdaki gibi bir menü geldi. Bu menüde klasörlerin olduğu kısımadan herangi bir dosyayı veya klasörü; diğer ayrılacak yeni bölüme otomatik taşıtabilirsiniz. Ama biz bu sürücüde sistem kullandığımız için sistem dosyalarını veya klasörlerini seçmemeliyiz. Zaten gereksiz bir işlem ve ayırma işleminden sonra da istediğimiz dosya ile klasörü yeni bölüme taşıyabiliriz...

Ben sizlere göstermek için içine resimler attığım BlueLife klasörünü seçip Next tuşuna basıyorum....

İşte en önemli olan menüye karşımıza geldi.
Kaydırma çubuğu ile yeni partitionunuzun boyutunu belirleyebilirsiniz.
Existing Parttion: Ayırma işleminden sonra eski sürücümüzde kalacak olan boş olanı belirtmektedir.
Siz eğer burdaki anlatımda olduğu gibi bu bölümde sistem kullanıyorsanız, boş alanın biraz fazla olmasına dikkat ediniz. Mesela ben olsam ordaki alanın 5 GB den küçük olmamasına dikkat ederdim...
New Partition: Yeni oluşturulacak bölümün boyutunu ifade etmektedir.

Total Free Space Available:Bölümümüzdeki kullanılabilir boş alanı göstermektedir. Yani bölümümüzde ne kadar boş alana sahipsek buna paralel olarak yeni oluşturacağımız bölümün kapasitesinide yükseltebiliriz.

Ben kaydırma çubuğunu kullanarak yeni oluşturacağım bölümün boyutunu yaklaşık 4 GB olarak belirleyip Ok tuşuna basıyorum..

Tekrar ADDS ana ekranına döndük. Burda sistemin yüklü olduğu bölümden ayırdığım yeni bölümü görebiliyorum...
Herangi bir sorun görmediğim ve program ile başka bir şey yapmayacağım için sağ üst köşedeki X (Kapat) tuşuna basıyorum...

Karşımıza ne yapmak istediğimize dair seçenekler bulunan bir menü geldi. Diskimizde şuan herangi bir işlem yapılmadı.
Eğer biz;
Yes tuşuna basarsak; yaptığımız işlemleri gerçekleştirmek için bir sonraki ekrana geçebiliriz.
No tuşuna basarsak; diskimizde herangi bir işlem yapmadan programı kapatabiliriz.

Şimdi tekrar bir bilgilendirme ve onay ekranı geldi.
Bilgilendirme kutusunda Reboot Required yazıyor. Bu yaptığınız işlemlerin gerçekleşmesi için sistemin yeniden başlaması gerekiyor demektir....

Devam etmek için Proceed tuşuna basıyorum...

Yaptığım işlemlerin gerçekleşmesi için sistemin yeniden başlaması gerekiyordu. İşte yukarıdaki uyarıda bu yüzden karşıma geldi.
Kısacası ADDS sistemi şimdi yeniden başlatımı yoksa sen sonramı başlatacaksın diyor...

Tabi bu iş ertelemeye gelmeyeceği için Reboot tuşuna basıp devam ediyorum.......

Sistem yeniden başladı ve ilk açılışta yukarıdaki gibi yazılar yazan siyah bir ekran karşıma geldi. Bilgisayarımızla oynamadan yani hiç bir şeye dokunmadan işlemlerin bitmesini bekliyoruz.
Bu arada elektrik giderse veya bir aksilik olursa malesef sisteminiz açılmayabilir. Bu konuda acemi iseniz sistemi tekrar kullanılır hale getirmek sizin için biraz zor olabilir.....

ADDS benim belirlediğim işlemleri yaptı ve sistemi tekrar yeninden başlattı.
Şimdi Vista açılıyor....

Windows Vista açıldı ve açıldıktan sonra gerçekten yeni bir bölüm oluşmuş mu diye Bilgisayarıma girdim ve yeni kullanılabilir bölümüm işte orda....

Hatırlarsanız daha önceden programda BlueLife Klasörünü taşı demiştim. Bakim taşımış mı diye yeni sürücüme girip kontrol ediyorum. Evet sorunsuz bir şekilde klasörüm ve resimlerim yeni sürücüme taşınmış.

Konu 5/B : Resize + Create Partition ile Mevcut Bölümden Yeni Bir Bölüm Oluşturmak
Split ile yeni bölümünüzü oluşturduysanız burda yazanları yapmanıza gerek yoktur... Burdaki yöntem mevcut bölümden birden fazla bölüm oluşturmamızada olanak vermektedir.

ADDS açıldığında disklerimizi yazıyla ve grafik biçim ile görebiliriz.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere 14 GB lik bir diskim var ve bu diskimin üzerinde tek bir bölüm var.
Bizim amacımız neydi. Bu tek bölümden istediğimz bir alan ayırıp yeni bir bölüm oluşturmak.

Şimdi alan ayırmak istediğim sürücüme (yani ben C: sürücüme) sağ tıklatıyorum. Sağ tıklatınca çıkan seçeneklerden Resize ye tıklıyorum....

Karşıma böyle bir menü geldi. Bu ekranda da bölümümün kapasitesini hem yazıyla hemde grafiksel olarak görebilmekteyim.

Diskimin şuanki alanını küçültüp yeni bir bölüm oluşturamak için Partition Size kutucuğuna tıklatıyorum.
Orda şuanda 14 GB yazıyor. Ben bu bölümümden 4 GB ayırmak isiyorum. Önce ekrandaki kullanılabilir boş alanı kontrol ediyorum.
Sürücüdeki boş alan Free Space on Partition ile görünmektedir.
Ayırmak istediğim alan boş alanımızdan büyük olamaz.

Bizim ayırmak istediğimiz alan boş alandan küçük olduğuna göre;
14 - 4 = 10 ise Partition Size kutusuna 10 GB yazıp Enter tuşuna basıyorum.

Partition Size kutusuna 10 GB yazıp Enter tuşuna bastıktan sonra yukarıdaki ekran karşıma geldi.

Burdaki menü hakkında ufak bilgiler vermek istiyorum.
1 ve 4 ile işaretli olan kısımda ayırma işleminden sonraki sürücümüzün kapasitesi görünmektedir.
2 ile işaretli olan kısımda bölümlenmemiş alanı grafiksel olarak görebiliriz.
3 ile işaretli olan kısımdan mevcut bölümümüzün önündeki bölümlenmemiş alanı görebiliriz.
Çok Önemli Not: Biz sistemimizin yüklü olduğu bölümden belli bir alan ayırdığımız için 3 ile işaretli Unallocated space before olan kısım kesinlikle 0 olmak zorundadır. Eğer 0 dan farklı olursa ayırma işleminden sora sistem büyük ihtimal açılmayacaktır.
5 ile işaretli olan kısımdan mevcut bölümümüzün sonundaki bölümlenmemiş alanı görebiliriz.

Ayrıca 6 ile işaretli olan kısımda bu ayırma işleminden sonraki bölümüzdeki boş alan görünmektedir.
Siz eğer burdaki anlatımda olduğu gibi bu bölümde sistem kullanıyorsanız, boş alanın biraz fazla olmasına dikkat ediniz. Mesela ben olsam ordaki alanın 5 GB den küçük olmamasına dikkat ederdim...

Bu menüdeki ayarları ihtiyacınıza göre yaptıktan sonra Ok tuşuna basarak çıkıyoruz...

ADDS nin ana ekranına döndük. Yukarıda gördünüz üzere Vistanın yüklü olduğu bölümden bir alan ayırdım. Bu alan şuanda bölümlenmemiş olduğu için bu haliyle benim bir işime yaramayacaktır.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Unallocated üzerinde sağ tıklatıyorum. Sonra gelen sağ tuş menüsünde Create Partition seçeneğine tıklatıyorum.

Burda Partition Label (Bölüm Ismi) kısmına herangi bir isim,
File System olarakta Ntfs,
Partition tipi olarakta Logical partitionu seçiyorum.
Eğer bu bölümden başka bölüm oluşturmak istiyorsanız oluşturacağnız bölüm için boş olan bırakıp yeni bir bölüm daha oluşturabilirsiniz.
Ben bu alanda başka bir bölüm oluşturmayacağım için başka bir yerle oynamadan Ok tuşuna basıyorum....

Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere Unallocated alanda kolay bir şekilde yeni bir bölüm oluşturdum.
Herangi bir sorun yoksa sağ üst köşedeki X (Kapat) tuşuna basıyorum.

Eğer biz;

Bilgilendirme kutusunda Reboot Required yazıyor. Bu yaptığınız işlemlerin gerçekleşmesi için sistemin yeniden başlaması gerekiyor demektir....

Yaptığım işlemlerin gerçekleşmesi için sistemin yeniden başlaması gerekiyordu. İşte yukarıdaki uyarıda bu yüzden karşıma geldi.
Kısacası ADDS sistemi şimdi yeniden başlatımı yoksa sen sonramı başlatacaksın diyor...

Tabi bu iş ertelemeye gelmeyeceği için Reboot tuşuna basıp devam ediyorum.......

Sistem yeniden başladı ve ilk açılışta yukarıdaki gibi yazılar yazan siyah bir ekran karşıma geldi. Bilgisayarımızla oynamadan yani hiç bir şeye dokunmadan işlemlerin bitmesini bekliyoruz.
Bu arada elektrik giderse veya bir aksilik olursa malesef sisteminiz açılmayabilir. Bu konuda acemi iseniz sistemi tekrar kullanılır hale getirmek için çok uğraşmanız gerekebilir.....

Şimdi Vista açılıyor....

Windows Vista açıldı ve açıldıktan sonra gerçekten yeni bir bölüm oluşmuş mu diye Bilgisayarıma girdim ve yeni kullanılabilir bölümüm işte orda....

Gödüğünüz üzere iki yöntemle mevcut bölümden belli bir alan ayırıp, ayrılan alandan yeni bölüm oluşturmayı anlatmaya çalıştım.
Not:Bu konuda acemi kullanıcıların hata yapma ihtimali daha az olan Spliti tercih etmesinde fayda vardır.....

Konu 6: ADDS ile Var olan Iki Bölümü Birleştirmek
Şimdi sizlere sistemimde var olan iki bölümü birleştirmeyi göstermek istiyorum...

Gödüğünüz gibi dikimin üzerinde iki bölüm var. İlk bölümde sistem yüklü olduğu için ikici bölümü sitemin bulunduğu bölüme ekleyeceğiz.
Yani resimde gördüğünüz sürücü harif E: olan bölümü, resimde gördüğünüz C: bölümüne ekleyeceğiz...
Tersini yaparsak sistem açılmaz.

Ikinci bölümü yani sürücü harfi E: olan bölümü sistemin yüklü olduğu C: yani birinci bölüme eklemek için üzerine sağ tıklatıp veya seçip Merge tuşuna basıyoruz.
Bu arada seçtiğimiz bölümü yanındaki bir bölüme katabiliriz. Yanında olmayan bir bölüme ekleyemeyiz.

Şimdi karşımıza gelen ekranda hangi bölüme katmak istiyorsak onu seçiyoruz veya üzerine fare ile tıklayıp Next tuşuna basıyoruz...
Benim başka bölümüm olmadığı için Ilk bölümümü seçip Next tuşuna basıyorum.....

Şimdi ikinci bölümümdeki dosyaların taşınacağı(kopyalanacağı) bir dizin seçmeliyiz. Var olan dizini seçemiyoruz.
Bu yüzden yeni bir klasör oluşturmalıyız. Işaretlediğim klasör simgesine tıklatıp bölümüm içerisinde yeni bir klasör oluşturuyoruz...

Gördüğünüz gibi taşımak istediğimiz bölümdeki dosyalar için yeni bir klasör oluşturduk.
Şimdi OK tuşuna basarak çıkıyoruz.

Kolay bir şekilde iki bölümü birleştirdim. Ama yaptığım değişiklikler daha gerçekleşmedi.
Programın sağ köşesindeki X Kapat tuşuna basıyoruz.

Eğer biz;

Bu yazı çoğunlukla sistem sürücüsüyle alakalı bir işlem olursa çıkmaktadır.

Sistem yeniden başladı ve ilk açılışta yukarıdaki gibi yazılar yazan bir ekran karşıma geldi. Bilgisayarımızla oynamadan yani hiç bir şeye dokunmadan işlemlerin bitmesini bekliyoruz.

ADDS benim belirlediğim işlemleri yaptı ve sistemi yeniden başlatıyor..
Şimdi Vista açılıyor....

Windows Vista açıldı ve açıldıktan sonra gerçekten seçtiğim bölüm sistem sürücüme eklenedi mi diye kontrol ediyorum ve evet birleşmiş..... Birleşip birleşmediğini en basit olarak sürücünün boyutundan öğrenebiliriz....

Gödüğünüz üzere basit bir şekilde iki bölümü birleştirdik. Biz en riskli olan yani sistemin yüklü olduğu bölümle diğer bir bölümü birleştirmeyi anlattık ve sorunsuzca bunu başardırk. :)

Konu 7: Bir Bölümden Yanındaki Diğer Bölüme Belli Bir Alan Aktarmak
Bu konuda ise sizlere bir bölümden yanındaki diğer bölüme belli bir alan aktarmayı göstermek istiyorum.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere Disk2 üzerinde iki adet bölümüm var. Ben Sistem Vista isimli ilk bölümden belli bir alan ayırıp Depo isimli diğer bölüme bu ayırdığım alanı katacağım

Disk2 üzerinde bulunan illk bölümden belli bir alan ayırmak için Resize tuşuna basıyorum.

Burdaki menu hakkında ufak bilgiler vermek istiyorum.
1 ve 3 ile işaretli olan kısım bölümümüzü ve boyutunu göstermektedir.
2 ile işaretli olan kısımdan bölümümüzün önünde bir alan oluşturabiliriz. Lakin bu bölümde sistem kullanıyorsak ve konuyla ilgili fazla bilgimiz yoksa orası 0 olmalıdır. Yoksa sisteminiz zarar görür.
Lakin bu bölüm ikinci veya daha sonraki bir bölüm olsaydı ve siz bu bölümden önündeki bölüme belli bir alan katmak isteseydiniz bu seçeneği dikkat ederek kullanabilirdiniz.
4 ile işaretli olan kısımdan ise mevcut bölümümüzün sonunda bir alan oluşturabiliriz. Genellikle bu seçenek daha fazla kullanılmaktadır.

Bu arada boş alanımız ne kadar fazlaysa buna bağlı olarak ayırabileceğimiz alan miktarıda artacaktır.

Ben şimdi ilk bölümümden 10 GB lik bir alan ayırmak istiyorum.
Şuanki bölümün kapasitesi 21.99 GB ise bunu yuvarlayalım kafanız karışmasın.
Yani 22 GB ise 22 GB - 10 GB = 12 GB

Bu basit matematik işlemini yaptığınıza göre Partition Size kutusuna 12 GB yazıp Enter tuşuna basıyorum.

Boyutlandırma işini kırmızı ok ile işaretlediğim kısımları fare ile tuturakta yapabilirsiniz. Tabi mevcut bölümün üzerine fare ile basıp taşıyabilirsinizde.

Not:Eğer bu sürücüde sistem kullanıyorsanız biraz boş alan bırakmanızda fayda vardır. Mesela ben olsam en az 5 GB gibi bir boş alan bırakırdım....

Ihtiyacımıza göre gerekli işlemi Unallocated Space Before ye dikkat ederek sorunsuz yaptıysak OK tuşuna basarak çıkıyoruz...

Gördüğünüz gibi kolaylıkla ilk bölümümden belli bir alanı ayırdım. Şimdi bu ayırdığım alanı diğer bölümüme katacağım.

Bölümlenmemiş alanı yanındaki bölüme eklemek için yani Depo isimli bölümüme eklemek için Depo(F:) isimli bölümüme sağ tıklatıp Resize tuşuna basıyorum.

Şimdi burdaki menü hakkında yine ufak bilgiler vermek istiyorum. Gerçi daha öncede bahsettim ama bu tip işlemlerin riski olması yüzünden tekrar tekrar belirtiyorum. :)
1 ve 3 ile işaretli olan mevcut bölümüzden önceki bölümlenmemiş alanı göstermektedir.
2 ile ve 4 ile işaretli olan kısım ise mevcut bölümümüzün kapasitesini göstermektedir.
5 ile işaretli olan kısım ise mevcut bölümümüzden sonraki bölümlenmemiş alanı göstermektedir. Mevcut bölümüzden sonraki alanda herangi bir bölümlenmemiş alan olmadığı için orası şuan 0 olarak gözükmektedir.

Şimdi partitiona size kutucuğundaki yukarı aşağı tuşlarıyla bölümüzün boyutunu arttırıyoruz. İşartelmeyi unutmuşum arkadaşlar kusura bakmayın.
Resimde görüldüğü gibi Unallocated kutularının ikisinide 0 olacak şekilde ayarlıyorum. Resmi inceleyiniz.

Herangi bir sorun yoksa OK tuşuna basarak çıkıyoruz.

İşte ikinci bölümümüzün kapasitesini ilk bölümden aldığımız belli bir alan ile büyülttük..
Ama yaptığım değişiklikler daha gerçekleşmedi. Bunun için programın sağ köşesindeki X Kapat tuşuna basıyoruz.

Eğer biz;

Bu yazı çoğunlukla sistem sürücüsüyle alakalı bir işlem olursa veya sistemin işlem yaptığımız sürücüyü kullandığında karşımıza çıkmaktadır.

Sistem yeniden başladı ve ilk açılışta yukarıdaki gibi yazılar yazan bir ekran karşıma geldi. Bilgisayarımızla oynamadan yani hiç bir şeye dokunmadan işlemlerin bitmesini bekliyoruz.
Bu arada sistem birden fazla yeniden başlayabilir. Panik yapmanıza gerek yok....

Şimdi Vista açılıyor....

Sistemim açıldı ve gerçekten ikinci bölümümün kapasitesi artmışmı diye Bilgisayarıma girip sürücüme tıklayarak kapasitesini kontrol ediyorum. Gördüğünüz gibi kapasitesi benim belirlediğim oranda artmış...

Soru - Sorun ve Isteklerinizi konu altında yazarsanız, bilgili arkadaşlar ile birlikte yardımcı olmaya çalışırız.....

Yazımı da kontrol ettim ama yinede uzun bir yazı olduğu için yanlışlarım olabilir....
Emek için bir teşekkür yeter...... Hadi sağlıcakla kalın..........

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blue_life -- 1 Aralık 2008; 18:42:42 >

Anlatımlarımdaki resimlerimi yüklediğim, resim barındırma sitesindeki hesabımın, erişim limitini geçmesi nedeniyle, konularımdaki resimler görüntülenememektedir. Resimleri görüntülermek için resmin linkini direkt adres satırına yazmanız gerekiyor.

Resimli Anlatımlarım - Faydalı Konular
mesutismail

25 Kasım 2008, 16:17:33  

çok güzel çalışma olmuş teşekkürler

Lancelot_Real

25 Kasım 2008, 18:22:42  

quote:

Gelemem ben gidemem ben
paragon partition manager 8.5 den vazgecemem ben

add hakkinda son yasadigim tecrubeden de sonra sistemime hic kurasim yok, lakin anlatim her zamanki gibi süper olmuş. Ayrica bilinmez sorunlarin fantastik cozumleri icin sistemime kurmasamda add yi her daim el altinda bulunduruyorum, herkese de basucunda bulundurmasini tavsiye ederim.

konuya eklenebilecek tek sey bir uyari, add nin sisteme kurdugu snapman.sys sürücüsü, bagzi diger disk programlarinin varolan disklerin mbr lerine erisimi engellemesi. Bu da ornegin usb yi bootable yapacaksak karsımıza cikabiliyor.

ellerina saglik blue_life, bunuda arsivime ekledim

şarkının orjinali:

İNDİM HAVUZ BAŞINA
İndim havuz başına /Bir kız çıktı karşıma
Sevda nedir bilmezdim/O da geldi başıma

Gelemem ben gidemem ben
Her güzele gönül veremem ben
Aç kolların sar boynuma
Üşüdüm üşüdüm saramam ben

Havuz başında kurna/Çapkın karşımda durma
Kirpiklerin ok olmuş/Yeter sineme vurma
Nakarat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancelot_Real -- 25 Kasım 2008; 18:25:27 >

Forum Linklerim - Donanim Bilgilerim - Tavsiyelerim/Yazdigim cevaplarda kim oldugun degil ne yazdigin onemli.
TiSKE

Sisteme Gözat

25 Kasım 2008, 20:52:33  

Çok güzel bir program faydalı bir anlatım olmuş
Normalde tek Diski parçalamak sorun olmuyor da
Yeniden boyutlandırmak veya birleştirmede kulanıcılar sorun yaşayabiliyor
Asıl o önemli ve de yaşanabilecek sorunlarda madddeler halinde sıralayabilmek lazım

My System : LG E500 GA290T NoteBooK - T5250 1,5 GHZ 2 MB 667 Mhz - 3 GB DDR2 667 Mhz
120 GB - GM965 128 MB - 1,3 Kamera - SamSunG DVD P247 - GrundiG 2x30 W - Siemens 6520 ADSL
SuNnY 9030 CI - Sony DSC_P93 - Sandisk 8GB - AveA K790 - 512 MB - Log LX-7 / 2007 1,4 GETZ

ŞAMPİYON FENERBAHÇE [ I've been in this Forum since Jan 2002 ]
Lancelot_Real

25 Kasım 2008, 22:23:19  

blue_life yazinda bunu yazmissin
quote:

Önemli Not: Biz sistemimizin yüklü olduğu bölümden belli bir alan ayırdığımız için 3 ile işaretli Unallocated space before olan kısım kesinlikle 0 olmak zorundadır. Eğer 0 dan farklı olursa ayırma işleminden sora sistem büyük ihtimal açılmayacaktır.
...

bunun altina yada konun başka bir yerine

Cok Onemli Not: 3 ile işaretli Unallocated space before olan kısım tüm yeniden boyutlandirma (resize) işlemlerinde 0 kalmasini siddetle tavsiye ederim. Aksi halde büyük ve dolu disklerde bilgisayariniz yeniden basladiginda add nin islemlerini bitirmesini bir gün beliyebilirsiniz.

hoş partition magic dede, tüm diger partition programlarindada ayni kural gecerli , çökerten de cogunlukla öle cökertiyor zaten.

Bir de bu güzel yazina, C: D: olan bilgisayarda E: yaratmayi, ve C: D: E: olan bilgisayarda D: ve E: yi birlestiriip tek başına D: yapmayi da yazdin mi yemede yaninda yat. :)

benim ghost cdsinin anlatimlar bolumunda paragon partition magic ile yapilan bircok islem mevcuttu, belki ilgini ceker.

Forum Linklerim - Donanim Bilgilerim - Tavsiyelerim/Yazdigim cevaplarda kim oldugun degil ne yazdigin onemli.
diamondmonster

26 Kasım 2008, 12:38:43  

Anlatımın için teşekkürler.
Acronis ile hdd'nin kalıbını alıyorum format olayını unuttum artık

INTEL Q9300 / MSI P45 NEO-F / MUSHKIN HP 2x1 GB DUAL DDR2 800 / POWERCOLOR ATI HD4870 / SEAGATE 250 GB SATA2 16 MB NCQ / AG NEOVO KA19 / ZEN 550 W PSU
blue_life

26 Kasım 2008, 24:37:15  

Yorumlar için teşekkürler ederim arkadaşlar.
Lancerot dostum güzel yorumlar yapmışsın...
Uyarılarınızı dikkate alıp, herkese hitap etsin diye yazıyı editleyeceğim. Tabi zaman buldukça.
Bu arada bende windows üzerinden mecbur kalmadıkça böyle programların kullanılmasına karşıyım.
Ister Acronis Disk Director , ister partitlon magic veya Paragon Disk Director olsun. Hepsininde Windows üzerinden kullanılmasında bir risk vardır. Ama hepsinide denemiş birisi olarak Acronis Disk Director bu konuda daha başarılı ve daha hızlı gibime geliyor...

Anlatımlarımdaki resimlerimi yüklediğim, resim barındırma sitesindeki hesabımın, erişim limitini geçmesi nedeniyle, konularımdaki resimler görüntülenememektedir. Resimleri görüntülermek için resmin linkini direkt adres satırına yazmanız gerekiyor.

AL[e]N

26 Kasım 2008, 18:41:10  

blue_life cok tskler

GaLaTaSaRaY 1905 tarih yazar
Şereftir Seni Sevmek Senle Ağlayıp Gülmek

xweser

26 Kasım 2008, 20:35:57  

quote:

Orjinalden alıntı: blue_life

Bu arada bende windows üzerinden mecbur kalmadıkça böyle programların kullanılmasına karşıyım.
Ister Acronis Disk Director , ister partitlon magic veya Paragon Disk Director olsun. Hepsininde Windows üzerinden kullanılmasında bir risk vardır.

tamamen katılıyorum..bunu yapmak yerine c yi birincil diğerlerini de mantıksal olarak seçip windowsun kendi aracı ile bölümleme yapmak daha uygun olur.
blue_life

1 Aralık 2008, 18:50:29  

quote:

Orjinalden alıntı: xweser
tamamen katılıyorum..bunu yapmak yerine c yi birincil diğerlerini de mantıksal olarak seçip windowsun kendi aracı ile bölümleme yapmak daha uygun olur.

Evet bende sana katılıyorum ama bir çok arkadaşımız yeni bilgisyar aldığında diske foramat atıp yeniden bölümlendirme gibi bir şansı olmuyor. Bu yüzden bu tip programlar ile ihtiyaçlarını gidermek istiyorlar.

Şunuda belirmek istiyorum. Ben Acronis ile bir çok sorun çözdüğümü ve Acronis ile herangi bir sorun yaşamadığımı belirtmek istiyorum.......

Ayrıca konu güncellenmiştir......

Lancelot_Real

1 Aralık 2008, 20:22:05  

quote:

Ayrıca konu güncellenmiştir......

Ellerine sağlık.

gandalf_3466

2 Aralık 2008, 13:15:54  

Cabana ve emegine saglik kardes
okadar yazmissin
tesekkurler

Elektronik Otomasyonun Mekanı
[/font
ugur_flash

5 Ocak 2009, 2:30:36  

merhaba benim bu programa ihtiyacım vardı arkadasım eline sağlık güzel acıklamıssın anlatmıssın yalnız verdigin linkten indirdigim programda kurulum esnasında benden serial istemiyor programı kullanmaya basladıgındada yaptıgım ayarları kaydetmesi için X ile cıkıs yapıyorum lisanssız sürümdür lisans alınız gibi yazılar karsıma cıktı sendeki SETUP'ın bi linkini versen birde onda denesek bu konuda en kısa sürede yardımcı olursan sevinirim. tesekkürler

castorpollux

11 Ocak 2009, 21:00:30  

bu ne beeeee :D
kullanma klavuzu bile bu kadar teferruatlı ve yardımcı olamazdı!
Acronis 9 kullanıyordum şuan 10 indiriyorum...risk misk yok defalarca kez kullanmıştım, bilmeden-denemeden kimse riskli demesin...
Benim başka bir sıkıntım var, program henüz inmekte olduğu için kurcalama imkanım olmadı, ikinci bir hdd taktım 1tb'lık sata disk, bağlantı yapıldı, xp donanımı gördü sorunsuz bir şekilde, fakat sürücüyü xp'ye tanıtamadım...bunu bu programla yapabilir miyim acaba?
deneyip göreceğiz, bakalım ne olacak...

denemeden sonra :D
kaç dakika oldu?
1tb'lık disk xp'ye tanıtıldı ve 4 parçaya bölündü ve toplam 5dk olmadı! bu programı gerçekten de seviyorum!
quote:

ikinci hdd'yi tanıtmak için araştırma yaptım ve çıkan öneri;
bilgisayariniza ikinci bir harrdisk taktiginizda eger taktiginiz harddisk formatlanmis degilse bilgisayar tanir ama bilgisayarimda yeni bir sürücü olarak göremezsin.durumu söyle cözebilirsin.orjinal harddiskini devreden cikar elektrigini kes yada baglanti kablosunu sökdaha sonra formatlayacagin harddiski tak
windows cdin vardir eminimki onu bilgisayarina tak ve bilgisayari yeniden baslat yani cd den sanki windowsu yeniden yükler gibi yap.ama sadece format bölümüne kadar. zaten bilgisayarina tek takili olan harddisk oldugundan c: sürücüsü olarak görünücektir c yi formatla sonra bilgisayari dügmesine basili tutup kapatt.ondan sonra orjinal harddiskini tak ve diger formatladiginida windows acildiginda 100%100 göreceksin

yani çok çok çok uzun ve zahmetli bir olayı bir iki tıklama ile çözmeyi becerdim! çünkü bu program bir harika!
ikinci hard diski bilgisayarına bağlayıp (sata) kullanmak için, en pratik çözümüde sunuyor bu program!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi castorpollux -- 11 Ocak 2009; 21:35:39 >

http://forum.donanimhaber.com/m_35022533/tm.htm
crackher

8 Şubat 2009, 18:58:20  

herşeyi yaptık çok güzel açıklama ama z e basıp çıkarken lisans alın seçeneği çıkıyor :) ne yapmamız gerek

Devlet vergi aldıkça , forum yorum aldıkça büyüR..
alaybeyi

9 Şubat 2009, 21:42:12  

Ben daha önce ghost kullanıyordum.
yeni aldığım laptop ta acronis kurulu.
bilgisayar açılırken acronis ile geri yükleme için f11 e bas diye uyarı geliyor. f11 acronis programını ve image dosyasını yüklemeyi sağlıyor.
fabrika ayarlarına yükleniyor.
güzel....
benim bilen arkadaşlardan öğrendiğim. bu programı yükleyenler windows üzerinden mi yapmışlardır.
böyle yaptılar sa windows dizinlerine dosya göremiyorum. sanırım ikinci bir disk oluşturulmuş.
bu programı nasıl kurarız ve bilgisayar (diğer bilgisayarım) açılırken nasıl geri yükleme yaptırabilirm. (cd den değil)

blue_life

10 Şubat 2009, 22:49:15  

quote:

Orjinalden alıntı: alaybeyi

Ben daha önce ghost kullanıyordum.
yeni aldığım laptop ta acronis kurulu.
bilgisayar açılırken acronis ile geri yükleme için f11 e bas diye uyarı geliyor. f11 acronis programını ve image dosyasını yüklemeyi sağlıyor.
fabrika ayarlarına yükleniyor.
güzel....
benim bilen arkadaşlardan öğrendiğim. bu programı yükleyenler windows üzerinden mi yapmışlardır.
böyle yaptılar sa windows dizinlerine dosya göremiyorum. sanırım ikinci bir disk oluşturulmuş.
bu programı nasıl kurarız ve bilgisayar (diğer bilgisayarım) açılırken nasıl geri yükleme yaptırabilirm. (cd den değil)

Öncelikle bu aralar internete az takıldığım için cevabım gecikti kusura bakma.
Senin bahsettiğin program benim konuda anlattığım Acronis Disk Director deyildir. Ama yine Acronis firmasının hazırlamış olduğu Acronis True Image yazılımıdır. Bu yazılım ile söylediğin yapılıyor. Program ile gizli bir partition oluşturup bekap dosyası bu gizli partitiona oluşturulabiliyor. Vede programla diskin başına ufak bir mbr bilgisi ve buna bağlı oan başlangıç dosyalarını da ayarlayarak açılış ve geri yükleme işlemi için her şey hazır oluyor.

Ben aslında yıllardır Ghost kullanan birisiyim. Vede Ghosttan vazgeçeceğimi sanmıyorum. Bu arada Ghostu çalıştırmak için illa CD ye felan gerek yoktur. Ghostu da istersen acronis gibi sistem başlangıcına çeşitli yöntemler ile ekleyebilisin.

Bu arada Acronis True Image ile fazla bir deneyimim yok ama yinede senin için ufak bir yok göstermek istiyorum.

Yukarıdaki Resim Acronis True Image CDsi ile boot edilmiş halidir. Ve program Full olmak zorundadır.
Ordan 1 ile işaretli olan kısımdan, sistem başlangıcında o hani varya F11 tuşu diye görülen özellik. İşte 1 ile onu ekleyebilirsin.

2 ile işaretlediğim kısımdan ise gizli bölüm oluşturabilirsin. Ama bence gereksiz. Bekabını bilgisayarındaki mevcut partition üzerinede alıp kullanabilirsin......

Neyse kolay gelsin..........

alaybeyi

10 Şubat 2009, 23:52:25  

blue_life kardeş verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.

sağol

HydroAcidX

11 Şubat 2009, 1:21:21  

Eline sağlık, teşekkürler.

killnOd

Sisteme Gözat

11 Şubat 2009, 18:49:15  

"Advanced -> Change Cluster Size: Seçili bölümün Cluster boyutunu değiştirir. Cluster Size varsayılan olarak 4 KB dir. Lakin biraz daha performans için bu oran katlamalı bir şekilde arttırılabilir. Ben şuan sistemimin yüklü olduğu bölümde Cluster boyutunu 32 Kb olarak kullanmaktayım. Istek olursa nasıl yapıldığını konuya ekleyebilirim...."

Bu islem sonunda performans okuma yazma bazindami artiyor yoksa erisim suresinimi azaltiyor.Hem okuma yazma performansini arttirip hemde erisim suresini nasil dusurebiliriz?

Michael Jackson
1958 - ‡
blue_life

11 Şubat 2009, 22:50:11  

quote:

Orjinalden alıntı: killnOd

"Advanced -> Change Cluster Size: Seçili bölümün Cluster boyutunu değiştirir. Cluster Size varsayılan olarak 4 KB dir. Lakin biraz daha performans için bu oran katlamalı bir şekilde arttırılabilir. Ben şuan sistemimin yüklü olduğu bölümde Cluster boyutunu 32 Kb olarak kullanmaktayım. Istek olursa nasıl yapıldığını konuya ekleyebilirim...."

Bu islem sonunda performans okuma yazma bazindami artiyor yoksa erisim suresinimi azaltiyor.Hem okuma yazma performansini arttirip hemde erisim suresini nasil dusurebiliriz?

Öncelikle arkadaşlar google arama yapılarak Clusterin ne olduğu ve faydaları ile zararları kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Ben şuan XP 32 bit kullanıyorum. Sistemin yüklü olduğu bölüm Ntfs ve cluster boyutu daha öncede söyledim gibi 32 kb. Diğer bölümler standar 4 kb.

Performans konusunda aşırı bir fark yok ama ufakta olsa bir performans artışı olduğun söyleyebilirim.
Aslında tam kesin konuşmak için bencmark yapmak lazım ama bu aralar buna vakit ayıramam malesef.

Ama söylediğim gibi aşırı bir performans artışı yok. Sen okuma yazma ve erişim süresini performasını artırmak istiyorsan seninde bildiğin gibi en başta hızlı kaliteli diskler, raid vb gibi yolları deneyeceksin. Tabi üzerine cluster boyutunuda artırırsan biraz daha hızlı olacaktır........

edizfbc

12 Şubat 2009, 10:59:43  

super anlatım hersey guzel....
peki benim sorum biraz daha komplike olacak...3 hdd 5 bolum olan ve bunlara 1 xp ve 1 vista kurulu olan bir bilgisayarda... ben 1 bolumu komple formatlayıp vista yukleyip tum ihtayacım olan programları yukledikten sonra bu vistanın yedegini almak istiyorum sonra yarın vista coktu dielim ben aynı bolume format atıp o kaydettigim vistayı kaydettigim sekilde yuklemek istesem bu ACRONIS bana yardımcı olacak mı??? olacaksa nerden yapabilirim....

Asus x48 Rampage Formula , Intel Q9550 2,83@3.8 , Sunbeam Core Contact Freezer Pro , Crucial Ballistix 800@1150 , Zotac 280 GTX , 1Tb Seagate HDD , 1Tb Samsung F1 HDD , 500GB Seagate HDD , Thermaltake Eureka , Soundblaster Audigy 2 ZS , Hp 2207w 22" Monitor , Logitech G15 klavye , Logitech G5 Mouse , Creative 7.1 T7700 Ses sis.
ettu

16 Şubat 2009, 21:36:22  

quote:

Orjinalden alıntı: edizfbc

peki benim sorum biraz daha komplike olacak...3 hdd 5 bolum olan ve bunlara 1 xp ve 1 vista kurulu olan bir bilgisayarda... ben 1 bolumu komple formatlayıp vista yukleyip tum ihtayacım olan programları yukledikten sonra bu vistanın yedegini almak istiyorum sonra yarın vista coktu dielim ben aynı bolume format atıp o kaydettigim vistayı kaydettigim sekilde yuklemek istesem bu ACRONIS bana yardımcı olacak mı??? olacaksa nerden yapabilirim....

Evet Acronis burada imdadınıza yetişiyor. Vistanızı yükleyin, tüm programalarınızı da kurup Acronisle yedeğinizi bir başka bölüme alın. Sonra da vistanız çökse ya da vistanın kurulu olduğu bölümü formatlasanız bile Recovery yaparak vistayı en son bıraktığınız haliyle geri getirebilirsiniz.

Voip teknolojisiyle tanışın, bilgisayar olmadan sabit hatları bedavaya, cepleri de yarı yarıya ucuza arayın.
AC Kırıklar

18 Şubat 2009, 11:14:08  

Arkadaşlar biraz acemiyim bu konuda.Sistemim xp sp2. Partiton Magic 8 hata veriyor.İşlem yaptırmıyor. Acer 6930G laptumum 255 gb olan D: sürücüsünden 20 gb alıp ubuntu kurucam.Ancak format atamam. Bu yazılımı huzur içinde kullanabilir miyim?

Bad sector tamir yazılımı ve hdd fabrika ayarlarına döndürmek için bana ulaşabilirsiniz...
Acer 6930G XP(Intel) sürücülerini bulamadıysanız yine bana ulaşabilirsiniz...
Gece gece aklıma bu kadarı geldi. Hatırladıkça yazarım :D
blue_life

18 Şubat 2009, 11:33:54  

quote:

Orjinalden alıntı: edizfbc

Öncelikle arkadaşlar burdaki tanıtılan program bekap (Geri Yükleme) programı deyildir. Partition işlemleri için windows üzerinde ve kendi sistemi üzerinde ayrıca eski versiyonlarınıda dos üzerinde kullanabileceğimiz güzel bir programdır.

Lütfen konuyla ilgili sorular soralım.

quote:

Orjinalden alıntı: AC Kırıklar

Arkadaşlar biraz acemiyim bu konuda.Sistemim xp sp2. Partiton Magic 8 hata veriyor.İşlem yaptırmıyor. Acer 6930G laptumum 255 gb olan D: sürücüsünden 20 gb alıp ubuntu kurucam.Ancak format atamam. Bu yazılımı huzur içinde kullanabilir miyim?

Normalde partition Magic eski bir program olmasına rağmen XP ye destek vermektedir. Nasıl bir hata veriyor acaba. Bu arada tabiki Acronis daha güncel olduğu için Partition Magicten daha iyidir.

Mümkünse Partition Magicin verdiği hatayı ve de disk yönetiminden diskinin durumun gösteren metaryalleri sağlarsan fena olmaz.

Disk yönetimini açmak için Başlat -> Çalıştıra -> diskmgmt.msc yazman yeterlidir. Disk yöntiminden bir resim fena olmaz .....

AC Kırıklar

18 Şubat 2009, 11:47:45  

Orijinal boyut için tıklatın

Partition Magic de disk bulunamadı gibi bir hata veriyordu. Sanırım hata kodu 117 idi

Bad sector tamir yazılımı ve hdd fabrika ayarlarına döndürmek için bana ulaşabilirsiniz...
blue_life

18 Şubat 2009, 24:18:56  

quote:

Orjinalden alıntı: AC Kırıklar

Orijinal boyut için tıklatın

Partition Magic de disk bulunamadı gibi bir hata veriyordu. Sanırım hata kodu 117 idi

Şimdi diskinde 4 Primary bölüm bulunmakta. Bir diskte yanlış hatırlamıyorsam En fazla 4 ana bölüm oluşturabiliriz. Tabi bu bölümlerden birini Extended yapıp içerisine istediğimiz kadar Logical bölüm oluşturabiliriz.

Yani sen şuanki durumda benim düşünceme göre yeni bir bölüm oluşturamazsın. Ama şöyle yapabilirsin tabi.
1. Seçenek: PQSERVICE bölümün silip D: bölümünün arka kısmından da belli bir alan ayırarak burda yeni bir bölüm oluşturup Ubuntuyu buraya yükleyebilirsin. PQSERVICE de haralde geri yükleme yani recovery için gerekli.

2.Seçenek: D: bölümünü parition programlarıyla dönüştürüp Logical yapabilirsen burdan belli bir alan ayırıp yeni bir logical bölüm oluşturabilirsin. Tabi Ubuntu Logical bölümde sorunsuz çalışıyorsa. Tam bir bilgim yok. Windows logical bölümde çalışmıyor.

3. Seçenek yanlış hatırlamıyorsam Ubuntu mevcut bölüm üzerindende çalışyordu. Yani Ubuntunun dosyalarını bölümlerimizden birine koyup bir kaç ayardan sonra çalıştırabiliyorduk. Slax gibi. Bu konudada fazla bir bilgim yok. Biraz araştır. En risksiz olan seçenek bu.

Neyse benim kaçmam lazım kolay gelsin.......

Düzeltme:
Ben Windows Logical bölümde çalışmıyor demişim. Burda anlatmaya çalıştığımı bazı arkadaşlar yanlış anlayabilir diye düzeltme yapıyorum.
Aslında kastettiğim windows logical bölümden boot olmaz. Yani windowsun başlaması için primary bölüm gerekmektedir. Boot dosyaları bu Primary aktif bölümde olur ve ilgili ayarlar ile windowsun kaynağı logical bölüm olarak gösterilirse (windows primary aktif bölümü bulunan bir diskteki logical bölüme kurulursa) windows çalışabilir....
Lakin ben henüz bunun ile ilgili detaylı bir deneme yapmadım......

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blue_life -- 30 Nisan 2009; 10:16:43 >

AC Kırıklar

18 Şubat 2009, 24:46:04  

Cevaplarınız için teşekkürler. 16 gb lık flash disk alıp ona kurucam artık ubuntuyu. Yardımlarınız için Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kırıklar -- 18 Şubat 2009; 14:18:53 >

@cr@zy

29 Nisan 2009, 20:45:40  

anlatım çok güzel teşekkürler

benim pcde linux kurulu hangi çeşidi bilmiyorum açamadım çok da önemli değil zaten

benim problemim şu dosya şeklimin ntfs değil bundan dolayı windows kuramıyorum
buproblemi acronisle çözebilir miyim???

Cr@zY İn LiFe
blue_life

30 Nisan 2009, 10:09:36  

quote:

Orjinalden alıntı: @cr@zy

anlatım çok güzel teşekkürler

benim pcde linux kurulu hangi çeşidi bilmiyorum açamadım çok da önemli değil zaten

benim problemim şu dosya şeklimin ntfs değil bundan dolayı windows kuramıyorum
buproblemi acronisle çözebilir miyim???

Windows Kur CD/DVD si ile önyükleme yaptığınızda diskinizi görebiliyormusunuz?
Görebiliyorsanız ilgili bölümleri windows Kur CD/DVD si ile silip yeni bölüm oluşturabilirsiniz...
Bu şekilde yeni oluşturduğunuz bölüme windows kurulumunu yapabilirsiniz diye tahmin ediyorum.

Eğer Windows Kur CD/DVD sinden önyükleme yaptığınızda diskinizi görebiliyorsanız ama ilgili bölümleri silemiyorsanız....
Burdaki Acronis programının bulunduğu cd veya dvd ile sistemi boot edip ilgili bölümleri silebilir yeni bölümler oluşturabilirsiniz.
Burda unutmamanız gereken bir bölümü Primary ve aktif olarak ayarlamanız.
Internette dolaşan her yerde bulabileceğiniz Hiren BootCD içerisinde Acronisin stabil çalışan eski versiyonları bulunmaktadır.
Ben genelde onu kullanıyorum...
Ek not: Ama Hiren arkadaş CD sinde taktik değiştirdi ve boot olayında Isolinux kullanmaya başladı.
Ondaki Acronis Disk Directoru denediğimde bir kaç ufak sorun ile karşılaştım. Belki denediğim pc ile alakalıydı. Tam emin deyilim.

Eğer diskiniz Windows Kur CD/DVD sinden başlattığınızda görünmüyorsa belki diskiniz sata ise sata problemi yaşıyor olabilirsiniz.
Yada diskiniz ile fiziksel bir sorun yaşıyor olabilirsiniz..... Diskinizin anakartınızın biosunda göründüğünden ve kapasitesinin düzgün göründüğünden emin olunuz.

Kısacası fazla bilgi vermediğinizi için ilk başta aklıma bunlar geldim. Umarım kısa sürede çözersin.......

Immortal King

Sisteme Gözat

18 Haziran 2009, 11:31:34  

Teşekkürler çok iyi bir çalışma olmuş.Benim 250 gb lık hdd var.Disk yönetiminden biçimlendirdim ama dinamik dediği için Adds de üstüne sağ tıkladığımda o seçenekler çıkmıyor.Zaten yüklerken dinamik disk bulundu flaan diye uyarı vermişti.Acaba nasıl halledebilirim bu sorunu?

H.A.W.X. Ağ Adı:Hawx_DH Şifre:123
Garena Nick:Rime01
Immortal King

Sisteme Gözat

18 Haziran 2009, 11:43:39  

Sorunu çözdüm. Windows un yardım kutucuğu ilk kez işime yaradı sanırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Immortal King -- 18 Haziran 2009; 11:44:05 >

Immortal King

Sisteme Gözat

18 Haziran 2009, 13:53:22  

Ayırırken hata verdi ne yapmayalıyım? 29 gb birinde 203 gb birinde kaldı ben eşit olmalarını istiyorum tekrar birleştirip yapsam olurmu?

blue_life

18 Haziran 2009, 22:51:55  

Disk yönetiminden bir dinamik diski temel diske, temel diski dinamik diske dönüştürebilirsin. Ayrıca o anda sistemin üzerinde çalışmadığı bir diski disk yönetiminden bölümlendirebilirsin.
Acronis Disk Directoru kullanmana gerek yok.

Şuanki sorununa gelirsek bölümleri silip baştan bölümlendirebilirsin..... Kolay gelsin........

Immortal King

Sisteme Gözat

18 Haziran 2009, 23:28:00  

quote:

Disk yönetiminden bir dinamik diski temel diske, temel diski dinamik diske dönüştürebilirsin. Ayrıca o anda sistemin üzerinde çalışmadığı bir diski disk yönetiminden bölümlendirebilirsin.
Acronis Disk Directoru kullanmana gerek yok.

Şuanki sorununa gelirsek bölümleri silip baştan bölümlendirebilirsin..... Kolay gelsin........

Ben silmedim direk adds ile birleştirip geri ayırdım.Hata vermedi bu sefer.Sorun çıkmazsa iyidir

blue_life

19 Haziran 2009, 10:36:15  

Umarım çıkmaz...

spaydi

21 Haziran 2009, 14:03:14  

Arkadaşlar benim bu program ile ilgili büyük bir sorunum var.Windows 7 kullanıyorum ve bu program ile disk bölümlendirme yapmak istedim.Yapmaya çalıştığımda kısa bi mavi ekran görüntüsü ardından bilgisayar reset attı.Açılırken boot screen den sonra tekrar reset atiyor ve tekrar başlıyor bu böyle devam ediyor.Windows 7 cd sini takıp onarmaya çalıştığımda da sorun çözlmüyor.Çünkü Hard diski kurulumda görmüyor.Ama Ubuntu dan live cd ile bilgisayarımı açıp c,d ve e sürücüsüne sorunsuz bir şekilde erişebiliyorum.Ubuntu nun kendi disk yöneticisine girdiğimde ise orda da bölümlendirilmemiş tek bi disk olarak gözküyor.Bu kurmak istediğimde de aynı.Bu yüzden Hiç bir işletim sistemi kuramıyorum.Nasıl bir iştir bu ben anlamadım?? Son çare yeni hard disk alıp verileri yedekleyip diski biçimlendirmek ama bunu yapmadan yapabiliceğim başka bir çözüm varsa paylaşmanıza sevinirim.

blue_life

21 Haziran 2009, 17:55:34  

Windows üzerinde bu tip programları kullanmak her zaman risklidir. (Yani sistemin kullandığı bölüm ile ilgili işlemler yapmak)
Kullandığın ADDS sürümünden dolayı da bir sorun oluşmuş olabilir. Yani belki kullandığın ADDS sürümü win7 ile uyumlu olmaya bilir.
Win7 yi denemedim ama büyük ihtimal disk yönetiminden yapmak istediğin işlemi kısmen gerçekleştirebilirdin. Keşke öyle yapsaydın.

Çözüm için ise seninde söylediğin gibi dosyalarını kurtarıp ilgili diski baştan bölümleyebilir ve sistem kurabilirsin. En temiz çözüm
Kısa vadeli çözüm için ise öneride bulunabilirim. Ama tam olarak program ile ne yaptığını bilmediğim için yanlış yönlendirmek te istemiyorum.

Tahminlerimi yazıyorum. Windowsun yüklü olduğu bölümden yeni bir bölüm oluşturmak istedin ve her gerekli işlemi yapıp reset attıktan sonra arıza meydana geldi.
Böyleyse diskin parttion bilgisinin tutulduğu mbr tablosunu bozmuş olabilirsin. Yada ilgili partitionun mbr bilgisini...
Bir tane uygun acronis disk director cd si edinip sistemini bunun ile başlat.
Sonra ilk gelen ekranda manual mode yi seç. Ardından grafiksel ekranda diskin bölümlenmemiş olarak görünüyorsa ilgili diski seçip sol taraftaki Recover Partition Seçeneğine tıklat. Ekrana gelen yönergeleri izle.
Parittion recovery konusunda farklı programları denemek istersen imzamdan ulaşabileceğin veri kurtarma konusuna gözat........

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blue_life -- 21 Haziran 2009; 17:56:14 >

spaydi

21 Haziran 2009, 20:42:10  

quote:

Windows üzerinde bu tip programları kullanmak her zaman risklidir. (Yani sistemin kullandığı bölüm ile ilgili işlemler yapmak)
Kullandığın ADDS sürümünden dolayı da bir sorun oluşmuş olabilir. Yani belki kullandığın ADDS sürümü win7 ile uyumlu olmaya bilir.
Win7 yi denemedim ama büyük ihtimal disk yönetiminden yapmak istediğin işlemi kısmen gerçekleştirebilirdin. Keşke öyle yapsaydın.

Çözüm için ise seninde söylediğin gibi dosyalarını kurtarıp ilgili diski baştan bölümleyebilir ve sistem kurabilirsin. En temiz çözüm
Kısa vadeli çözüm için ise öneride bulunabilirim. Ama tam olarak program ile ne yaptığını bilmediğim için yanlış yönlendirmek te istemiyorum.

Tahminlerimi yazıyorum. Windowsun yüklü olduğu bölümden yeni bir bölüm oluşturmak istedin ve her gerekli işlemi yapıp reset attıktan sonra arıza meydana geldi.
Böyleyse diskin parttion bilgisinin tutulduğu mbr tablosunu bozmuş olabilirsin. Yada ilgili partitionun mbr bilgisini...
Bir tane uygun acronis disk director cd si edinip sistemini bunun ile başlat.
Sonra ilk gelen ekranda manual mode yi seç. Ardından grafiksel ekranda diskin bölümlenmemiş olarak görünüyorsa ilgili diski seçip sol taraftaki Recover Partition Seçeneğine tıklat. Ekrana gelen yönergeleri izle.
Parittion recovery konusunda farklı programları denemek istersen imzamdan ulaşabileceğin veri kurtarma konusuna gözat........

Öncelikle ADDS nin en son sürümünü kullandım.Yapmak istediğim şey ise D sürücü ile F yi birleştirmekti.Belki kendi disk yöneticisinden de yapılabilinirdi ama aklıma hiç gelmedi desem yeridir.Her neyse bunu yapmaya çalıştığımda ise birden mavi bir ekran geldi ve reset attı.Gerisi zaten anlatığım gibi..

blue_life

22 Haziran 2009, 10:41:11  

Windowsun boot ve sistem için kullanmadığı genelde C: diye tabir ettiğimiz bölümün haricinde, bu tip programların sorun çıkarma olasılığı çok azdır. (Tabi bağzen boot sürücümüz C:\ haricinde farklı bir bölüm de olabilr.)
Belki sende de böyle bir durum vardı. Ve bu yüzden böyle sorunlar oluştu. Tabi ilgili diskin mbr yapsında ilgili bir sorundan dolayı da böyle bir durum olmuş olabiilr.

Şuanda senin yerinde olsam en önce bir acronis disk director boot cd si temin der ve sistemi bunun ile başlatıp, diskimin programda nasıl göründünü gözlemlerdim
Sorunlara ADDS neden olduğuna göre çözüm içinde büyük ihtimal ADDS işe yaracaktır.

Belki bölümleme düzgün yapıldı ama önyükleme bölümü aktif olmadı, yada ilgili bölüm silindi.
Yani edineceğin ADDS cdsi ile diskini gözlemleyip aynı cd ile sorunları çözmen mümkün.

Bu arada tekrar üzerine basarak diyorum Windows üzerinden bu tip programları kullanmak riskilidr ama bu programlar ile oluşturacağınız boot cd ile sistemi açıp bu tip işlermleri programın kendi sistemi üzerinden yapmak çok daha az risklidir. Tabi ne yaptğını bilen için. :)

Umarım kısa sürede çözersin...... Kolay gelsin.

spaydi

26 Haziran 2009, 21:27:10  

Acaba şu bootable iso dosyasını upload edebilecek var mı?Gerçekten ihtiyacım var acil olarak .yapan olursa çok sevinirim

Edit:buldum yine de teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spaydi -- 27 Haziran 2009; 17:35:36 >

storm_999_

Sisteme Gözat

7 Temmuz 2009, 18:30:59  

Yanlış mı anladı bilmem ama saki sağ kulağını sol ayağınla tutmuşsun

-<[Q9000 işlemcili GTX 260m Ekran Kartlı Canavar Bilgisayar "Monster"ime Bakın]>-
http://forum.donanimhaber.com/m_32153894/mpage_1/key_/tm.htm
blue_life

8 Temmuz 2009, 10:55:47  

quote:

Orjinalden alıntı: storm_999_

Yanlış mı anladı bilmem ama saki sağ kulağını sol ayağınla tutmuşsun

Ne denemk istediğini inan anlamadım.
Biraz daha açıklayabilirmisin.......

cay571

7 Ağustos 2009, 18:08:15  

ARKADAŞLAR BEN ŞÖYLE BİR SORUNLA KARŞILAŞTIM.DİSK AYIRMA YAPARKEN BİLGİSAYARI ÖYLECE BIRAKIP GİTTİM.40DK SONRA GELDİĞİMDE BİLGİSAYAR UYKU MODUNA GEÇMİŞTİ,BİLGİSAYARI UYKU MODUNDAN ÇIKARDIĞIMDA İSE EKRANDA HİÇ BİRŞEY GÖZÜKMÜYOR FAKAT BİLGİSAYAR İŞLEM YAPMAYA DEVAM DİYORDU.BR KAÇ SAAT BEKLEDIKTEN SONRA BILGİSAYAR İŞLEMİ TAMAMLADI VE İSTEDİĞİM GİBİ DİSKİ AYIRDI.EKRANDA BIRSEY GOZUKMEYINCE COK KORKMUSTUM ACABA HARDISK BOZULDUMU HATA MI VERDI DIYE AMA EKRANDA BIRSEY GOZUKMESEDE ISLEM DEVAM ETMIŞ, BİLGİLERİNİZE EKRAN AÇILMIYOR, EKRANDA BIRSEY GOZUKMUYOR DİYE BILGISAYARI RESETLEMEYE KALKMAYIN BEKLYIN BENCE..
ANLATIMI YAPAN ARKADAŞADA ÇOK TEŞEKÜR EDERİM GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL ANLATMIŞ, HARDİSK BÖLMEK İÇİN FORMAT ATMA GEREKLİLİĞİNİ ORTADAN KALDIRMIŞ.
ANLATAN ARKADAŞA BİR SORUM OLACAKTI:
''Advanced -> Change Cluster Size: Seçili bölümün Cluster boyutunu değiştirir. Cluster Size varsayılan olarak 4 KB dir. Lakin biraz daha performans için bu oran katlamalı bir şekilde arttırılabilir. Ben şuan sistemimin yüklü olduğu bölümde Cluster boyutunu 32 Kb olarak kullanmaktayım. Istek olursa nasıl yapıldığını konuya ekleyebilirim.... '' DEMİŞ ACABA BURAYI BİRAZDAHA AÇABİLRMİ?
CLUSTER NEDİR NE İŞE YARAR? BUNU 32KB YAPMANIN ZARARI FAYDASI VARMIDIR? PERFORMANS ARTIRIRMI DÜŞÜRÜRMÜ? BEN ŞU ANDA 32KB YAPTIM NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR SİSTEMDE?

ad
blue_life

8 Ağustos 2009, 9:46:14  

Daha öncede söylediğim gibi windows üzerinden bu tip programları kullanmak çok daha riskli. Program ile bir açılış CD si oluşturup bunu kullanmak daha güvenli diyebilirim.
Sen reset atsataydın sistemin açılmayabilirdi.

Cluster konusu hakkında detaylı bilgiyi google arama yaparak bulabilirsin.
Yinede ben kısaca bir açıklama yapım.

Dosyalar harddiskimizdeki herangi bir bölüme yazılırken cluster boyutunda parçalanarak diskimize yazılmaktadır.
Dosya okunurken ise bu parçalar sıra ile okunur.

Yani şöyle düşün. 500 kb boyutunda bir dosyan var. Ve senin cluster boyutun 4kb ise; (500/4 = 125)
500 kblik bu dosyan 4 kb lik cluster boyutunda 125 parçaya ayrılıyor. Bu dosya okunurken bu 125 parçada tek tek okunmak zorunda.

Cluster boyutun 32 kb olursa; (500/32 = 15.6)
500 kb lik bu dosyan 32 kblik cluster boyutunda 16 parçaya ayırlıyor. Bu dosya okunurken bu 16 parçada okunmak zorunda.

Neticeye gelirsek sence 125 parçayı tek tek okumak mı daha hızlı, yoksa 16 parçayı okumak mı daha hızlık olacaktır.
Bu arada bu parçalar harddikin herangi bir yerinde dağınıkta olabilir. O zaman okuma daha fazla zaman almaktadır. İşte disk birleştirme programları kısaca bu kümleri (clusterleri) yan yana getirmek için kullanılıyor.

Umarım anlatabilmişimdir. Cluster boyutunun yüksek olmasının en kötü yani dosyalarımızın harddiskimizde daha fazla yer işgal etmesidir.
1 kb lik bir dosya 32 kb lik cluster boyutunda 32 kb yer işgal eder.
1 kb lik bir dosya 4 kb lik cluster boyutunda 4 kb yer işgal eder.

Sonuca bakarsak az da olsa bir performans farkı oluyor. Lakin çok fazla umut bağlamayın.

Rainbow6

9 Ağustos 2009, 24:51:29  

anlatim cok guzel olmus elinize saglik yanniz ben bu programi kullanip c surucusune d ... d surucusune ise c ismini vermistim bilgisiyar islem yapmaya basladi acildi kapandi falan hic dokunmadim islem boyunca sona program islem tamamlandi dedi ve reset atti sona yonetici ekrani geldi ama burda sadece windows yaziyodu yani tiklamam gereken herhangi bir yonetici falan yoktu tabi windowsa giriste yapamiyordum sonucta bilgisayari formatlamak zorunda kaldim buda beni programdan soguttu sp3 le bi problemi mi var acaba bu programin ... norton ghostlada resimli anlatimlara bakarak imaj almistim neyse windows coktu bende bu imajla geri yuklemeye calistim yine resimli anlatimlarla :) ama oda duzgun yuklenmedi bende normal format attim ama program boota yada mbr herneyse bisimi yapti nedir yedeklerimin oldugu surucuyu bi turlu gormuyodu bende dedim gitti onca hatira falan neyseki hirenboot cd deki ufak bi program hatayi duzeltti ghosttan da bu sekilde sogudum ... simdiki sistemde acronis true image ile imaj aldim bakalim sistem cokunce gorucez bundan da sogudukmu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rainbow6 -- 9 Ağustos 2009; 12:53:16 >

blue_life

9 Ağustos 2009, 15:26:46  

Söylediklerine bakarsak, alınma ama sorunların kaynağı Acronis Disk Director'ü bilinçsiz kullanmandır.
Windows'un önyükleme yapması için ilgili harddiskte mbr bilgisisi düzgün aktif bir bölüm olmalı. Ve bu aktif bölümde ilgili boot dosyaları bulunmalı. Boot dosyalarında sorun yoksa windowsun başlaması için boot dosyalarının gösterdiği ana kaynak dosyalar yerinde olması ve dosyalarda herangi bir sorun olmaması gerekiyor.

Kısacası yaşadığın bu sorunda ne acronis disk directorun nede Ghost'un bir suçu var.
Tekrardan hatırlatım. Windowstan üzerinden bu tip partition programlarını kullanmak her zaman risklidir.
Ayrıca sistem sürücüsüyle alakalı işlemler riski daha da arttırır.
Mümkünse bu programların kendi sistemleri üzerinden bilgisayarı başlatıp kullanmak risk oranını düşürür.

Rainbow6

11 Ağustos 2009, 24:40:35  

hem lafi cakiyon hemde alinma diyon senin solediklerini anlamadim yani c ye d - d ye de c diyemiyomuyuz .. acronis icin dedigin dogru ben kendi kafamdan yaptim ama programda herseyi cocuk oyuncagi gibi gosteriyo uygulamayi yapinca goruyosun bilgisayar kafayi cizmis ben basimdan geceni anlattim bu benim sahsi sogumamdir yani programi sahsi olarak suclu buldum ... ama burdaki anlatim cok iyi yazicidan cikti aldim okuyom simdi 80 sayfa sona uygulamaya gecicem fikrim degisir belki yannniiizz ghost icin ayni seyi soleyemicem zaten ghost cd den boot edip yapiyosun yonergeleri aynen yaptim farkli 2 makinada denedim olmadi hd den hd ye image alinca sorun yok ama imageyi alip baska bi yerde sakladigini dusun zamani gelince yuklemek istiyosun ayni hd ye, yukluyo ama windows acilmiyo ... bu arada diyelim yeni hd aldiniz eskisindeki isletim sistemini falan yenisine atmak istiyosunuz acronis true imageyi tavsiye ederim hicbi sorun yasamadim laptop ide - sata hdler desktop ide -sata hd lerde denedim sorunsuz birebir kopyaliyo ama image alip daha sona yukleme olayini deneyemedim sistem coksunde deniycem

blue_life

12 Ağustos 2009, 10:44:48  

@Rainbow6
Acronis ile yaptığın işlemi, farklı partition programlarıyla yapsan büyük ihtimal yine sorunu yaşarsın. Ufak bir örnek ile açıklamaya çalışım.

C ve D adında iki şehrimiz ve bizim bulunduğumuz alandan bu iki şehre giden bir yol var diyelim. Biz C şehrine gitmek istiyoruz.
Ama tabi yolu tam bilmiyoruz. Elimizde bir harita olsun.
Haritaya göre yolumuz diyelim 10 km. Bizim bulunduğumuz alandan 6 km gidince yol ikiye ayrılıyor. Ayrılan yolun birisi C şehrine, diğeri D şehrine gidiyor.
Ama gel gelelim elimizdeki haritamız yanlış. Haritaya göre C şehrine giden yol aslında D şehrine gidiyor. :). Biz haritaya güvendiğimize göre istemediğimiz halde D şehrine gideceğiz.

Kısacası Acronis ile C: ve D: yi yer değiştirirsen sistem başlangıcında windows önyükleme yapar. Yolun yarısını geçer. Ama registry gibi ayarların tutulduğu yerlerdeki sistem dosyalarını gösteren bilgiler, yollar yanlış olunca windwos açılmaz.
Zaten seninde bildiğin gibi disk yönetiminden sistem sürücüsü haric diğer sürücülerin harflerini değiştirebiliyoruz. Aslında bence bu Acronis gibi programlardaki bir açık. Sistem sürücüsünü değiştirmeye izin vermemeli.

Ghostta gelirsek inan yaklaşık 5 - 6 sene civarına kullandığım bir program ve şuana kadar program ile ilgili önemli bir sorun yaşamadım.
Tabi bir ara yanlış hatırlamıyorsam Advanced SystemCare diye bir program ile ilgili bir sorun yaşamıştım.
Ben sistem sürücümün bekabını diğer sürücülerimden birine alıp sistemimde sorun olunca geri yüklüyorum.

Senin yaşadğın sorun anladığım kadarıyla mbr sorunu. Ghost varsayılan olarak seçili bölümü yedeklerken mbr bilgsini almaz.
Tabi diskin komple bekabını alırken mbr bilgilerinide büyük ihtimal yedekler.

Heralde senin diskindede mbr ile ilgili bir sorun vardı ve nedenden ghost ile ilgili sorun yaşadın. Mbr bilgisini düzeltirsen sistem açılacaktır.
Mbr bilgiside öyle durduk yere de sistem arızalanınca bozulmaz.
Bunun düzeltmek için Xp Kur CD sini kullanabilrisin...
http://forum.donanimhaber.com/m_24822970/tm.htm

Acronis True Image programı gayet başarılı ve güzel bir program tabiki.
ATI de yanlış hatırlamıyorsam bekap alırken mbr bilgisinide yedekleyebiliyoruz. Geri yüklemede de mbr bilgisini yazdırabiliyoruz.
Lakin şuan tam aklımda deyil.

Yani kısacası sana göre hangisi daha kolay ve sorunsuz ise onu kullan. İki programda gerçekten çok başarılı.
Kolay gelsin fazla uzattım. :(

Immortal King

Sisteme Gözat

13 Ağustos 2009, 15:58:04  

Benim 1 tb lık bir harici diskim var.Ben bu hddyi 30 gb fat32 900 gb ntfs yapmak istiyorum acaba nasıl yapabilirim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Immortal King -- 13 Ağustos 2009; 16:03:36 >

blue_life

14 Ağustos 2009, 10:38:20  

@Immortal King
Eper bu 1 Tb lik disk boş ise veya olan dosyaları başka bir konuma alma şansın var ise herangi bir program kullanmadan disk yönetiminden istediğini yapabilirsin.

Disk yönetimini açmak için Bilgisayarıma Fareyle sağ tıklat ve yöneti seç. Depolama seçeniğinin altındaki Disk Yönetimine tıklat.
Mevuct bölümü sil ve istediğin gibi yeniden bölümlendir.....

Tabi konuda ADDS Programıyla da yapabilirsin ama hiç gerek yok....
Eğer sürücüde dosyaların var ve bunları başka bir yere kopyalama imkanın yoksa Acronis Disk Director gibi bir program kullanmak zorundasın.....

Immortal King

Sisteme Gözat

14 Ağustos 2009, 13:25:47  

Teşekkürler.Adds ile yaptım.

Rainbow6

16 Ağustos 2009, 14:06:18  

tamam anladim guzel cevap vermisin ozaman ben sana programla ilgili 2. problemi mi sorayim simdi ben boot cd hazirladim burdaki resimli anlatimla yola cikarak herseyi harfiyen yaptim soylendigi gibi programi koseden kapiyorum islemi onaylamami istiyor onayliyorum sona islem yapiliyor gibilerinden bi ekran geliyor operation progress ekrani burada current operation progres , total progres diye 2 cubuk var bunun dolmasini beklemek lazim ama burada hicbi islem yapmiyor uzun sure bekledim oyle duruyo cancel yapiyorum eminmisin diyo evet diyorum onuda yapmiyo kasanin dugmesine 10 sn basmak suretiyle programdan cikabiliyorum windowsa girip baktigimda hicbi degisiklik olmadigini goruyorum ...yaptigim islemde bos olan bi bolumu formatlamak o kadar ... 2 tane ayri iso denedim yine ayni farkli islemler denedim program son ana kadar geliyo orda kaliyo neden olabilir acaba ( wd sata green 640 gb, gigabyte p45-ud3r, LG sata dvd-rw, 4 gb ram ... sata0 da HD, sata1 de LG takili )

blue_life

16 Ağustos 2009, 15:39:43  

Belki bilmeden ilgili bölüme low level format atmayı denemiş olabilirsin. Programda bu seçenek mecut. Eğer öyleyse tabiki bu işlem çok uzun sürüyor.
Ben genelde low level format atacağım zaman gece programı açar,gerekli ayarlamalları yapar, kafamı yastığa koyarım. :)

Başka bir sorunda olabilir. Net bir cevabım yok. :(

Rainbow6

16 Ağustos 2009, 23:51:51  

yok yaw low level degil normal yapiyorum hevesim kursagimda kaldi bende calismiyo program ... bu program eski oldugu halde satiliyo yeni satin alanlar internet sitesinden modifiye edilmis iso yu indirip kullanabiliyomus sendekide bu versiyon mu acaba bu versiyon sata diskleri daha iyi tanimlayabiliyomus galba

blue_life

17 Ağustos 2009, 9:52:13  

@Rainbow6
ADDS ile menüdeki delete veya wipe seçeneği kullanılarak low level format atılıyor. Gerçekten bu konuda da başarılı bir program.
Ben ADDS'nin genelde dos versiyonunu kullanırım. Yani 9.0. Tabi yeni versiyonlarıda elimde mevcut ama ilgili versiyon benim işimi görüyor.
Gerçekten hdd ile alakalı bir problem ile karşılaştığımda, deneyeceğim programların başında geliyor.

Bende sata2 disk kullanıyorum, ama benim anakartım hiç bir konuda sata2 sorunu çıkarmıyor. (Epox). Tabi şuan arızalı bir halde kulllanıyorum. (Telefon hattıma yıldırım düşmüştü :) Tümleşik eternet vs yandı.
Neyse seninde tahmin ettiğin gibi belki sata sorunu yaşıyor olabilirsin. Bunun için yeni bir versiyon kullanmalı ve ISO oluştururken ADDS Full olanı seçmelisin.
Bu şekilde program gerekli sürücüleride isoya ekliyor ve program cd den başlarken önce bu sürücüleri yükleyip açılıyor.
Tabi programı kullanmadan önce biosundan da achiyi kapatıp, öyle deneyebilirsin....
Tam kesin yanıtlar veremiyorum,. Çünkü programı bir çok bilgisayarda kullanmış olmama rağmen, böyle bir sorun yaşamadım......

kingred

26 Ağustos 2009, 20:02:02  

öncelikle bu faydalı yazı için teşekkür ederm. anlatıldığı gibi hdd mi 4 bölüme ayrdm. Fakat beni rahatsz eden bi durum var. Bilgisayarımı açtığımda C sürücüne tıkladığımda aynı pencere içinden sürücüye giriorum ancak D veya başka bi sürücüye tıkladığımda onu ayrı bir pencere olarak açıor. Ayarlardan falan yapmaya uğraştım ama bi sonuç alamadım. windowsu tekrar yükledim aynı şey devam edio. çok önemli olmasada rahatsz edici bi durum. bu neden oluo bi fikri olan varmı? yardımlarınız için teşekkürler.

intel p43.00ghz asus p4s800d-x kingston 512MBddr asus GeForce FX5200 yaw gerisini sormayın işte :(
blue_life

27 Ağustos 2009, 13:27:36  

msertcan

28 Ağustos 2009, 17:57:36  

ben yanlışlıkla 3 e bölünmüş olan hdd mi sildim 3 bölüm şu anda ayrılmamış alan olarak birleşti. arkasından biçimlendirme yapmadan kapattım pc'yi. şu anda ayrılmamış alandaki verileri başka bi pc'ye bağlayıp geçici bi süre (find and mount partition programı ile) görebiliyorum koyalayabiliyorum. ancak (100gb kadar arşivim var, bunları kaybetmemek istemiyorum) yedek alacak yeterli boş alan bulamadım

Acronis Disk Drector'ün çalışan cd sini elde ettim. programın recover partition seçeneği ile silinen bölümleri veri kaybı olmadan kurtarabilir miyim? bu işlem ne kadar güvenilir bilmiyorum :S önümde 2 seçenek var; ya recover partition yapacağım ya da yeterli boş alanı olan bi arkadaşımın bana yardım etmesini bekleyeceğim(bildiğim kadarıyla yardım edebilecek kimse yok)

Acronis Disk Drector'ü daha önce hiç kullanmadım, duymadım bu yüzden cesaret edemiyorum kullanmaya
recover partition seçeneğini kullananlardan programın güvenilirliği ve veri kabı olup olmadığı konusunda yorum bekliyorum.

edit:
sonunda karar verdim ve kullandım programı hiç bi problem, hata çıkmadan silmiş olduğum partitionları kayıp olmaksızın geri getirdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi msertcan -- 28 Ağustos 2009; 21:42:14 >

blue_life

29 Ağustos 2009, 11:10:14  

@msertcan
Sorununu çözmene sevindim. Adds gerçekten çok sevdiğim bir program.
http://forum.donanimhaber.com/m_23280095/mpage_1/key_//tm.htm#23280156

Sayfa:   [1] 2   sonraki >   >>
Tüm forumlar >> [Yazılım] >> İşletim Sistemleri >> Microsoft İşletim Sistemleri >> Acronis Disk Director Suite 10 --> Resimli Anlatım.... Sayfa: [1] 2   sonraki >   >>
Buraya git:

Donanım Haber Video İnceleme
SolarWALL; Gün Işığı ile evinizi ısıtın!
Gün ışığı ile evinizi, iş yerinizi ücretsiz ısıtın. Güneş Enerjisi Teknolojileri fuarında SolarWall standındayız.
Street Fighter IV
Sokak dövüşlerinde son perde.

Yeni mesajlar Yeni mesajlar yok
Popüler konu, yeni mesajlar ile Popüler konu, yeni mesajsız
Kilitli yeni mesajlar ile Yeni mesajsız kilitli
 Yeni mesaj at
 Mesaja cevap at
 Yeni anket aç
 Oy kullan
 Kendi mesajımı sil
 Kendi konumu sil
 Mesaja değerlendir