Şimdi Ara

Yeni nesil SiRFIII chip hızlı bağlanır lafı yanlış ! Lütfen OKUYUN !!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar gördüğüm lüzum üzerine ayrı bir konu açtım.Sağda solda yazılanlarla yanlış kanıya varıyor ve hatalı yönleniyorsunuz.

Yeni nesil SiRFIII chip ne demak yahu ? Yeni nesil yazınca hızlı bağlanırmış !!!! Böyle bir şey yok,SiRFIII chip set zaten 2-3 senedir var ve kullanılıyor.

Doğru bilgi şöyle olmalı....

Eğer bir cihaz uyduları çok hızlı yakalayan teknolojiyi barınıdıryorsa bunu belirtmek durumunda,bununda 2 çeşidi var.

1- Network bağlantısı gerektiren (mutlaka cihazı net'e bağlayıp empheris data denilen offline dosyayı indirmeli)
    2- Network bağlantısı gerektirmeyen bunu gps uydularından direk alan ve daha gelişmiş adına SirfInstanFixII denilen teknoloji.

O kadar....

1. maddeye giren bazı cihazlar var ülkemizde mesela tomtom'un bazı modelleri.Net'e bağlayıp daha sonra açtığınızda daha çabuk fix ediyor.Ama illaki net'a bağlayıp bu veriyi indirmeniz şartı ile.

2.maddeye örnekte Next Navigasyon cihazlarında, Mio Moov serisi cihazlarda ve bazı garmin modellerinde mevcut.

Kısacası bu hızlı bağlantı lafı eğer bu özellikler açıkça üründe belirtilmedikçe hikayeden öteye gitmez.Oradaki kelime oyunu yeni nesil lafı....o da eski SiRFII den bahsediyor aslında.Oysa hızlı bağlantı her SiRFIII olan cihazda maalesef yok.

Umarım bu bilgi herkese faydalı olur,alırken sağda solda yazılanlara inanmak yerine ürün özelliklerine açıkça bu ibarelerin olduğuna emin olarak alır.Belirtildiği sürece üretici bunu verdiğini beyan eder.

Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Revolution_TR -- 13 Kasım 2008; 17:20:13 >

Zapret Watchdog • Otomatik Kurtarma • WAN Durum Izleme & Analiz
    Telegram Yapilandirilmis Bildirim • GitHub Surum Algilama • Oto Guncelleme (0/1/2)
    IPv6 Sihirbaz • IPSET Kontrol • Hostlist/Autohostlist Filtreleme Katmani
    Guvenli Rollback • Oturum/Kilit Koruma • Self-Test Motoru • CLI • GitHub

• bu modeli alırsam yağmurlu havalarda hiç mi kullanılmaz paramı çöpe atmış mı olurum. genellikle gece kullanılacak hemde hergün
    bana bir model öneririr misiniz dediğiniz teknolojilere sahip

http://www.navitech.com.tr/nav-p110.asp

The Soul Of BMW.
    sting, Acer Aspire 5920 derneği üyesidir.
  • Yağmurlu havalarda da kullanırsınız....Sinyal e fazla bir etkisi olacağını sanmıyorum....tabi gps.navigation bunu test etmiştir....Ben kullandığım zamanlarda hiç sorun yaşamadım...

Saygılar.

Orjinalden alıntı: djdigy5

Yağmurlu havalarda da kullanırsınız....Sinyal e fazla bir etkisi olacağını sanmıyorum....tabi gps.navigation bunu test etmiştir....Ben kullandığım zamanlarda hiç sorun yaşamadım...

Saygılar.

Sizde Navia yokmuydu daha önce ? Ben navitech test etmedim,o nedenle yorum yapmıyayım.Yukarıdaki soru navitech için sorulmuş

Kolay gelsin
    Telegram Yapilandirilmis Bildirim • GitHub Surum Algilama • Oto Guncelleme (0/1/2)
  • Ha yok ben genel bir cevap verdim özellikle cihaz baz almadan genel olarak navigasyon cihazlarında böyle bir sorun olmayacağını düşündüm...Ne Navia da ne de şu an kullandığım Next'de böyle bir sorun olmadı...onu demek istemiştim...:) Ama tabi bu cihaz özel olarak nasıl bir performans ortaya koyar bilemiyorum...yanlış yönlendirmiş olmayayım arkadaşımızı...
  • Sabah çok erken ve akşam çok geç saatler bu tip cihazlar için zorlayıcıdır.Hele bahar aylarında sabahları İyonosfer tabakasındaki elektriklenmeden GPS sinyalleri etkilenirler,eğer cihazın alıcısı iyi ise en az etki görülür,kaliteli ise bir şey fark etmez.

O nedenle cihazların kullandıkları chip her ne kadar sirfIII olsada asıl önemli olan üreticinin o chip'e doğru kodu yazmış olmasıdır.

Kolay gelsin
  • quote:

Orjinalden alıntı: gps.navigation

Arkadaşlar gördüğüm lüzum üzerine ayrı bir konu açtım.Sağda solda yazılanlarla yanlış kanıya varıyor ve hatalı yönleniyorsunuz.

Yeni nesil SiRFIII chip ne demak yahu ? Yeni nesil yazınca hızlı bağlanırmış !!!! Böyle bir şey yok,SiRFIII chip set zaten 2-3 senedir var ve kullanılıyor.

Doğru bilgi şöyle olmalı....

Eğer bir cihaz uyduları çok hızlı yakalayan teknolojiyi barınıdıryorsa bunu belirtmek durumunda,bununda 2 çeşidi var.

1- Network bağlantısı gerektiren (mutlaka cihazı net'e bağlayıp empheris data denilen offline dosyayı indirmeli)
    2- Network bağlantısı gerektirmeyen bunu gps uydularından direk alan ve daha gelişmiş adına SirfInstanFixII denilen teknoloji.

O kadar....

1. maddeye giren bazı cihazlar var ülkemizde mesela tomtom'un bazı modelleri.Net'e bağlayıp daha sonra açtığınızda daha çabuk fix ediyor.Ama illaki net'a bağlayıp bu veriyi indirmeniz şartı ile.

2.maddeye örnekte Next Navigasyon cihazlarında, Mio Moov serisi cihazlarda ve bazı garmin modellerinde mevcut.

Kısacası bu hızlı bağlantı lafı eğer bu özellikler açıkça üründe belirtilmedikçe hikayeden öteye gitmez.Oradaki kelime oyunu yeni nesil lafı....o da eski SiRFII den bahsediyor aslında.Oysa hızlı bağlantı her SiRFIII olan cihazda maalesef yok.

Umarım bu bilgi herkese faydalı olur,alırken sağda solda yazılanlara inanmak yerine ürün özelliklerine açıkça bu ibarelerin olduğuna emin olarak alır.Belirtildiği sürece üretici bunu verdiğini beyan eder.

Kolay gelsin

Burada bazi yanlisliklar var duzeltmekte fayda oldugunu dusunuyorum.

2. maddenizde "Network bağlantısı gerektirmeyen bunu gps uydularından direk alan ve daha gelişmiş adına " demissiniz.Ben bir GPS chipi dusunemiyorum ki uyduya baglanmadan ephemeris datasini alsin.Butun chipler bu dataya ihtiyac duayr zaten bu data olmadan yapilan hesaplamalar yanlis olur.Belki oncelikle bu ephemeris datasinin ne oldugunu aciklamakta fayda var.
    "An ephemeris (plural: ephemerides; from the Greek word ἐφήμερος ephemeros "daily") is a table of values that gives the positions of astronomical objects in the sky at a given time or times." wikipediadan aynen kopya.
    Tercumesi ise: Gokyuzundeki astronomik objelerin (gezegen,uydu,vs) belirli zamanlardaki konumunu soyleyen tablodur.
    yani bize uydularin konumlarini soyleyen bir data olmus oluyor.Ancak gps sisteminde sadece ephemeris kullanilmaz.Bir de "almanac" diye bir data vardir. Bu data da uydularin konumunu tutar ama bu data uydularin yorunge bilgisini icerir.Peki ephemeris de onu tutmuyor muydu?hayir.ephemerisin icerdigi bilgi hassas ayar denilebilecek bilgidir.Soyle ki uydu yorungeden ufak tefek sapmalar gosterebilir bu sapmalar hesaplarda hataya sebebiyet verecegi icin GPS sisteminin dunyadaki kontrol merkezinden bu sapmalar hesaplanir ve gps chipinin hesabini duzeltmesi icin uyduya gonderilir.Bu data 6 saatligine gecerli olan bir datadir.Her uydu kendi ephemeris datasini yayinlar ve bunu 30 saniye icerisinde gonderir.Arkasindan 30 sn lik bekleme periyoduna girer.Yani dakikada 1 kere gonderlilir ve data transferi 30sn surer.ozetleyecek olursak.
    almanac uzaydaki kabaca konumu ephemeris de bu konumun hata payini bize soyler.

Simdi asil konuya donelim.Anlasilacagi uzere derdimiz uydularin bulundugu konumu kesin olarak bilmek.Ve cihazi ilk actigimiz zaman uydularin yeri hakkinda biraz fikrimiz var.(mesela aksam eve gelirken cihaz calisti ve uydu bilgilerini biliyordu ancak sabahleyin ise giderken uydularin yeri bariz bir sekilde degismis olacak ve cihazin bildigi degerler yanlis olacak.) iste bu ilk acilisda cihazimiz uydularin tam olarak yerini ogrenmeli ki hesaplama yapabilsin.Bunun icin de almanac ve ephemeris datasini uydudan indirmesi lazim.iste bu datalarin uydudan indirilmesi icin gecen zaman sizin acilis sirasinda beklemenizi gerektiren zaman olmus oluyor.Chaz buldugu uydulardan guncel datalari indiriyor ve hesaplamaya basliyor.Bu islemin adina da "cold start" denilir.Eger bu sirada cihaziniz uydudan gelen datayi eksik yakalarsa ephemeris gecersiz oluyor ve diger dakikada bastan baslayip indirmesi gerekiyor.Bu sebepeten de bu surec uzayabiliyor.Hesaplama yapilmasi icin en az 3 uydu yeterli, bu sayinin uzerindeki uydular hesabin hassasiyetini ve dogrulugunu artirir.Yani ilk acilista cihazimiz en az 3 uydudan ephemerisi sorunsuz indirebilrise bekleyecegimiz sure 30 sn ile sinirli olabilir.

Peki bu SIRF Instant Fix II(SIFII) nedir?
    SIFII ephemerisi tahmin eden bir sistemdir.Yillardir calisan GPS sisteminin ephemerislerinin de belirli bir duzende olmasi normaldir, iste bu duzene uygun bir sekilde tahmin yurutur.Yani cihaz ilk acilista sanki ephemerisi de biliyormus gibi baslar ve ona gore hesap yapar,tabi bir yandan da guncel ephemerisi indirir.Ama siz bunu hissetmezsiniz.Bu tahmin islemini SIRF chipi yapar ve su anki teknolojilerine gore 3 gunluk tahmin yapabiliyormus.Yani cihazi en son calistirdiginiz andan itibaren 3 gunluk ephemerisi tahmin edebiliyormus.Eger 1 hafta kapali kalirsa SIFII yalan olur demek oluyor bu.SIRF in bir diger tahmini de merkezde yapiliyor ve o tahmin 7 gunluk bir sureci kapsiyor ancak bu tahmini bilgiye ulasmak icin network baglantisi gerekiyor.Tabi networkden baglanmisken guncel ephemerisi de indirirsiniz ama onunuzdeki haftayi da indirmis oluyorsunuz boylece.Burada akila su gelebilri madem tahmini de oluyor niye guncel ile ugrasiyoruz.Tahminide hata payi 7 metre iken guncelde 2,5m civarinda.Gerci navigasyonda cok da muhim degil bu fark.

Bu kisimi netlestirdikten sonra eklemek istedigim bazi seyler var.eger gercekten chipe bakip pna aliyorsaniz bilmeniz gereken bazi seyler var.SIRF bu konuda gercekten basarili bir firma ve surekli kendini gelistiriyor.Ancak is sadece sirf chipinde bitmiyor bu chipin yaninda calismasi gereken baska parcalar da var.Mesela anten: bence chipden ve SIFII den daha onemli birsey.Kullandiginiz cihazlarin icinde dahaili seramik antenler (patch) olur.bu abtenlerin cekis gucu nisbeten zayiftir.Ayrica antenin yonunun gokyuzune bakiyor olmasi gerekir.Siz cihazin icinde ne oldugunu goremediginiz icin bunlari ayarlayamayabilirsiniz.Bununla birlikte pna (personal navigation assistant) kullaniyorsaniz cihazi genelde arabada kullanirsiniz.Yani sabit bir yerde durur.eger cihazinizin harici anten girisi var ise arabaniza harici bir anten monte etmeniz ve cihazinizi bu antene baglamaniz cok onemli olacaktir.bu sekilde cok kuvvetli gelen sinyal sayeseinde daha dogru ve kesintisiz bilgi edinebilirsiniz.Yani ilk acilista 30-40 sn civarinda cihaz calisabilir.Bu sure bence tatmin edici bir suredir.
    Antenin haricinde LNA,RF filitresi ve RTC gibi GPS chipinin yaninda calisan elektronik kisim vardir bunlarda onem arz eder ama bu kisima bizim mudahelemiz soz konusu olmuyor.ama en azindan is sadece SIRF chipinde bitmiyor.bunu bilmek onemli.Cinde tayvada GPS shipi ureten firmalarin urunleri bazen SIRF den daha guzel degerlere sahip olabiliyor.Illa sirf diye takilip kalmamak lazim ama SIRF bu isin bmw si diyebilirim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

2. maddenizde "Network bağlantısı gerektirmeyen bunu gps uydularından direk alan ve daha gelişmiş adına " demissiniz.Ben bir GPS chipi dusunemiyorum ki uyduya baglanmadan ephemeris datasini alsin.Butun chipler bu dataya ihtiyac duayr zaten bu data olmadan yapilan hesaplamalar yanlis olur.Belki oncelikle bu ephemeris datasinin ne oldugunu aciklamakta fayda var.

Yazımı lütfen iyi okuyun (ayrıca geçmiş yazılarımıda) bunu düşünmenize gerek yok,çünki yazımda uyduya bağlanmadan alan diye bir kısım yok.Sanırım tam okumadınız.

Kolay gelsin
  • gps.navigation ve serdaronart açıklamalarınız için ikinize de teşekkürler. Özellikle "SIRF Instant Fix II" teknolojisi benim için şimdi daha anlaşılır oldu. Ephemeris terimini ilk defa duydum ve anlamını öğrenmiş oldum. Bende kendi kendime neden bu uydu bilgileri sürekli update gerektiriyor, yörüngeleri zaten belli değil mi diye soruyordum, sapmalar olabileceği aklıma gelmemişti.

Orjinalden alıntı: gps.navigation

quote:

Yazımı lütfen iyi okuyun (ayrıca geçmiş yazılarımıda) bunu düşünmenize gerek yok,çünki yazımda uyduya bağlanmadan alan diye bir kısım yok.Sanırım tam okumadınız.

Kolay gelsin

Efendim ben yazinizi gayet dikkatlice okudum ve anladigimi dusunuyorum.Ancak siz benim yazdigimi anlamamissiniz sanirim.Zira ben dedim ki sadece SIFII destegi sayesinde SIRF chipi degil butun reciever chipleri uydudan gelecek ephemeris datasina ihtiyac duyar.Halbuki sizin yazinizda alinti yaptigim yerde sanki sadece SRIF chipi SIFII oldugu zaman uydudan aliyormus gibi anlasiliyor.Yazinin devaminda da acikladigim gibi SIFII olayi uydudan data indirmemeye dayali bir teknoloji zaten.
    Gecmis yazilarinizi okumaktan bahsetmissiniz, ben sizin bilgilerinizi sinamaya calismiyorum.Bu konuda bulunan yazilari okuyorum ve burada duzeltilmesi gerektigi icin burada duzeltiyorum.Zaten buradaki yaziyi okuyan kisi, burda ne anlatiliyorsa onu ogrenecektir.
    Olayin siz ben yada bir baskasi ile alakasi yok.Ben bilgimi paylasiyorum.Benim yanlisim varsa da siz duzeltirsiniz.Burda bir sorun yok,insanlik hali herkes yanlis yapabilir.Zaten ben size niye yanlis yaziyorsunuz vb, seyler demedim ki yazinizdaki yanlis gordugum kismi duzeltmek istedim.Bu olayin tartisma cikarmasi bana tuhaf geliyor.

• quote:

SIFII olayi uydudan data indirmemeye dayali bir teknoloji zaten

Tartışma yok merak etmeyin,bu konuda bilgi sahibi birisini görmek çok sevindirici.

Ancak ben tekrar yazmak istiyorum.....

SIFII bu datayı oluşturmak için veriyi nereden alıyor ??? Buradadahttp://sirf.com/products/SiRFInstantFixIIProductInsert.pdf belirtildiği gibi bu datayı mutlak surette GPS uydularından alıyor.Sonuçta böyle bir teknoloji var,ve bunu sadece SiRFIII temelli chip'ler yapıyor.Sizin bahsettiğiniz empheris datası o nedenle okuyan tarafından yanlış anlaşılabilir.Teknik olarak yazdığınız yukarıdaki paragrafta doğru ama anlatımda öyle algılanmıyor.SIFII sistemi NVM adı altında bir veriyi dosya halinde oluşturuyor (bu isim üretici firmaya göre değişebilir) ,ve sonraki bağlanmada bu veriye bakar ve tahmin eder,bu kısım doğru ancak.Bu arada siz kapatana kadar bu veriyi zaman zaman günceller ve 3 güne kadar tahmin eder,hatta süre uzadıkça sapmada artar.Ancak kaliteli cihazlarda bu zaten açılınca belli olur,kısa sürede bulup konum düzeltmesinide yapar.Zaten bu teknoloji çok yeni olmasa bu kadar yazılmaz çizilmezdi.

Diğer türlüsüde bunu illaki net üzerinden tahminleri hazır dosyaları alarak yapmakta.Mesela TomTom ürünleri.

Kısacası SIFII olanlarda bu güncel data cihazın kendisi tarafından oluşturulurken diğerlerindeki Ephemeris APGS bunu yapamıyor,bunun için mutlak surette internet bağlantısını yapması gerekiyor.Benim takıldığım nokta buydu...

Sonuçta bu her cihazda oluyor olsa zaten böyle bir konu olmazdı.Neden 1 cihaz bu teknolojisi yoksa 1-2dk bekliyorda olan beklemiyor ? İşte sorun burada,yani alan kişi yukarıdaki yazıda zaten bu özellik her cihazda var gibi algılıyor.Oysa bu özelliği toplasanız bir düzine cihazda yok dünyada.

Ayrıca SIFIII testleride bazı cihazlarda yapılıyor şu anda,isim vermiyeyim ancak Türkiye'dede bir firma bu testleri yapmakta cihazları için,bu hem daha stabil bağlantı süresi,hem daha uzun süre tahmin aynı zamanda isteyen içinde network ten güncelleme desteğide veriyor.

Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Revolution_TR -- 19 Kasım 2008; 12:17:04 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.