Şimdi Ara

DH KAFKASYA SEVDALILARI [295 KAFKASYALI] 15.YIL Forumun En Uzun Soluklu Konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
830
Cevap
14
Favori
61.776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

DH KAFKASYA SEVDALILARI [295 KAFKASYALI] 15.YIL Forumun En Uzun Soluklu Konusu


(En Son Oy Tarihi: 7.5.2023)
Giriş
Mesaj
  • Ankete Türkiyede en çok bulunan Kafkas halklarını yazdık,unuttuğumuz,eklenmesini istediğiniz olursa pm den bildirebilirsiniz! imza ve isim konusuna wunafelerden(1) sonra son şekli verilecektir.

    [right][image]https://store.donanimhaber.com/ad/ad/9e/adad9ea461f2be888058e394fa143fc7.gif[/image][/right][color=green][b][i][font="Trebuchet MS"][right]DH KAFKASYA SEVDALILARI [/right][/font][/i][/color][url=https://forum.donanimhaber.com/dh-kafkasya-sevdalilari-277-kafkasyali--27671855][font="Trebuchet MS"][i][right]Şerefsizce yaşamaktansa şerefimle ölürüm[/right][/i][/font][/url][/b]


    ***İmzayı nasıl kullanırım:Kodları kopyalayın,Profilim kısmındaki İmza alanına yapıştırıp alttaki uygula butonuna tıklayın.Hayırlı olsun.
    (1)Çerkeslerde, herhangi bir konuda karar vermek için sözü geçen büyüklerin yaptığı tarışma/görüşmelere verilen ad.
    KAFKAS HALKLARI
    Kafkasya'nın yerli (otokhtan) Halkları genel olarak konuştukları dil yönünden üç ana grup halinde incelenmektedir. Buna göre;



    I. Grup / Kuzeybatı Kafkasya halklarıdır ve üç ana gruba ayrılır.



    1.ADİGELER: Kuzey çerkesleri olarak ta adlandırılan bu gruplar dil bakımından birbirlerini anlayabilirler. Adigeler kendi aralarında iki ana grup halinde incelenir.

    a)Abzah, Hatukuay, Kemirguvey(Temirgoy - Çemguy), Adamey, Bjedug (Yegerkhoy-Kiray), Mahuş(:Makhoş), Şhapsıg, Natukhaç ve Janelerdir.

    b)Kabardey ve Besleneyler(:Besniy): En kalabalık Çerkes kabilesi olan Kabardeyler, Büyük ve Küçük Kabardeyler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Büyük Kabardeyler Nalçik ve çevresinde, Küçük Kabardeyler ise Mozdok (Mezdegü) çevresinde otururlar. Kabardeylerin bir kolu olarak kabul edilen Besleneyler ise batı komşularıdır.



    2.UBIHLAR (:Ubuh-Vubıh- Ubukh): Kafkasyada Abhaz ve Adigeler arasında yaşayan bu topluluklar dil bakımından ölü diller arasına girmiştir. Tamamı 1864'de göç etmiş olduğundan Kafkasya'da hiç Ubuh kalmamıştır. Diasporada yaşayan Ubıh kökenli aileler ise komşuları olan Abzahların dilini benimsemişlerdir.



    3.ABHAZLAR- ABAZALAR : Kuzeyde Çerkes topluluklarına komşu olan Abazalar (Abazin-Aşuva) ile Karadeniz kıyılarında oturan Abhazlar (Apsuvalar) aynı kökten çıkan iki grup halinde birbirlerinden Kafkas Dağları ile ayrılmışlardır. Karadeniz kıyı kesiminde oturan ana Abhaz kitlesi ile kuzeyde Kabardeylere yakın olarak oturan Abazaların şivelerinde farklılıklar ortaya çıkmış ise de zorluk çekmeden anlaşabilirler. Abhazlar tarih boyunca Gürcüler'le yakın ilişkiler içerisinde olmuşlar, hatta onların tesiriyle büyük çoğunlukla Hıristiyanlık benimsenmiştir.



    II. Grup / Orta ve Kuzeydoğu Kafkasya halklarıdır ve iki ana gruba ayrılır.



    1.VAYNAHLAR: Kafkasya'nın stratejik önemi en büyük noktalarından birinde yaşayan dağlı Vaynah toplulukları genel olarak birbirlerinden lehçe farklılıkları ile ayrılan üç ana gruba ayrılır.

    a.ÇEÇENLER (Nohçi-Nohçoylar) Vaynahların ana kitlesini meydana getirirler.

    b.İNGUŞLAR (Galgaylar) İnguşlar ikinci büyük Vaynah grubudur ve Asa ile Sunja ırmakları arasında ve Terek Nehri'ne doğru kuzeye yayılırlar.

    c.KİSTLER (Batslar,Tuşhlar) Gürcüstanın Çeçen sınırında Tuşa ve Alazan ırmaklarının kaynaklarında ve Pankisi vadisinde oturan bu küçük grup daha çok Gürcü unsurları ile etkileşim halindedir.



    2. DAĞISTAN HALKLARI:

    Kafkasyanın en çeşitli topluluklarının yaşadığı bölge olan Dağıstan'da Kafkas Dil grubundan olan 4 ana grup yaşamaktadır. Kafkasya'nın yerlisi olan bu halklar (Avarlar, Lezgiler, Laklar ve Darginler) daha çok dağlık bölgelerde yaşarlar.

    a)AVARLAR (MAARULALAR): Lezgilerden sonra Dağıstan'ın en kalabalık kabilesı Avarlar'dır. Kendi aralarında ise en kalabalık grubu esas Avarlar meydana getirirler. Dil yönünden üç gruba ayrılırlar;

    ı.Avar (Maarulal),

    ıı..Andi (Bottlih, Godoberi, Karatin, Bagvalal, Çamalal, Tindi ve Açvaçiş gibi alt gruplara ayrılırlar)

    ııı.Dido (Hinuk, Çvarşin ve Kapuçinler gibi alt gruplara ayrılırlar)

    b)LEZGİLER. Dağıstan'ın güney-doğusunda yaşarlar Samur Nehri'nin orta ve yukarı mecralarında ve Şamahı yöresine kadar uzanan alanda yayılmışlardır. Doğu ve güney-doğuda Azeriler ile karışmışlardır bu nedenle Türkçe Lezgiler arasında geniş ölçüde yayılmıştır. Rutul, Kütin, Agul, Budukh, Dzekh, Tabasaran, Tsakhur, Udi ve Khinalug gibi alt kollara ayrılırlar. Kürinler ve Tabasaranlar en kalabalık gruplardırlar.

    c)LAKLAR (Gazi Kumuklar) Orta Dağıstanda yaşarlar.

    d)DARGİNLER. Lezgi diline yakın bir dil konuşan Darginler bu nedenle Lezgi kabileleri arasında da sayılırlar. Akuşa, Sutkur, Sırhal, Urkarak, Horakan, Kaytak (Haydak) ve Kubaçi gibi gruplara ayrılırlar.

    Dağıstan'daki dağlı kabilelerin aralarında bulunan doğal engeller (dağlar, tepeler, derin vadiler vs.) Batı Kafkasya'daki kadar olmasa da buradaki toplumlar arasında da çeşitli dil farklılıkları doğurmuştur.



    III. Grup / Güney-Batı Kafkasya halklarıdır ve dört ana gruba ayrılır.



    1.GÜRCÜLER

    Çoruh Vadisi'nden doğuda Alazan Irmağı ve Zakatali Mıntıkası'na kadar, kuzeyde Kafkas Dağları'nın güney eteklerinden güneyde Gümrü-Elizavetpol hattında kadar uzanan geniş bölgede yaşarlar. Kuzeyden Abhazlar, Svanlar, Ossetler, Çeçenler ve Lezgilerle komşudurlar. Güney-doğuda ise Azerilerle sınırları aşağı yukarı Nuha yakınlarından geçer. Güneylerinde Ermeniler bulunur.

    Dil bakımından "Güney-Batı Kafkasya Dilleri Grubu"Gürcüce çeşitli gruplara ayrılır.

    a-Asıl Gürcüler: Tiflis çevresinden ibaret olan Kartli ile doğusunda bulunan Kakheti'de otururlar. Zakatali civarında oturan İnguiller'de bu gruba dahil edilirler.

    b-İmeretler: Riyon ile Yukarı Kura ırmakları arasında otururlar.

    c-Gurienliler: Kutais yakınında yaşarlar.

    d-Acaralar: Batum civarında yaşarlar.

    e-Pşavlar: Tiflis'in kuzey doğusunda otururlar,

    f-Kevsurlar Kazbek doğusunda dağlık bölgelerde Tuşlarla komşu olarak yaşarlar. Tuşlar gibi dillerinde Çeçen, Oset etkileri bulunan küçük bir halktır.



    2.MEGRELLER İngur ve Riyon Irmakları arasında oturan Bu halk asıl Gürcülerle birlikte bölgedeki en kalabalık toplumlardan birisidir.



    3.LAZLAR Çoruh Vadisi'nde oturan Lazlar tamamen Müslümanlığı kabul etmiş bir halktır.



    4.SWANLAR Elbruz Dağı'nın güney eteklerinde Gürcüstanın dağlık bölgelerinde yaşayan Swanlar, Gürcüce'ye bağlı ama farklılıkları olan bir dil kullanırlar vardır.



    DİĞER KAFKAS HALKLARI;

    Kafkasya'da yerli (otokhtan) Halkları dışında tasnif edilen ama en az yerli halklar kadar artık Kafkasyalı olan başka toplumlarda yaşamaktadırlar. Kültürel açıdan yerli halklarla aynı özeliklere sahip bu topluluklar genel olarak konuştukları dil yönünden ayrı bir grup olarak tasnif edilirler.



    A.İrani Dil Konuşan Kafkas Toplumları:



    1 .OSETLER (ASETİNLER)

    Aslen Alanlardan geldikleri kabul edilen bu toplum dil açısından Kafkas dillerinin etkileri altında önemli değişiklikler geçirmesine karşılık İran diline çok yakın bir dil kullanırlar.

    Kafkasya'da Daryal Geçidi'nin güney ağzında otururlar. Doğularında Çeçenler, kuzeylerinde İnguşlar ve Kabartaylar, batılarında Gürcüler bulunur. Güneyden de yine Gürcülerle komşudurlar. Onlara diğer Kafkas halkları Kuşha, kendileri ise Iron derler.

    Daryal Geçidi'nden başka Liakkva ve Ksa vadilerinde, güneyde Kura'ya doğru Uruk, Fiag-Don ve Ardon ile Yukarı Terek boylarında da yaşarlar. Yine bir ayrı grupları da Yukarı Kura'nın sağ kıyısı ile Trialet Dağı'nda ve Borjom'un doğusunda otururlar.

    Osetinler başlıca iki gruba ayrılırlar;

    1- İron,

    2- Digor.

    Osetlerin çoğunluğu Hıristiyan olduğu için ne Rusya'ya karşı olan mücadeleye, ne de göç hareketine etkili bir şekilde katılmamışlardır. Yalnız sayıca çok az sayıda Müslüman olanları aslen Oset olan General Musa Kundukhov öncülüğünde Çeçenlerle birlikte göçe katılmışlardır.



    2.TATLAR (PADARLAR) Safeviler tarafından Kafkasyada Bakü, Kuba, Şamahı, Derbent ve Zakatali mıntıkalarında yerleştirilmiş olan İranlılardır. Pehlevi Dili'ni konuşurlar.



    B. Türk Dili Konuşan Kafkas Toplumları:



    1. KARAÇAY-BALKARLAR (MALKARLAR)

    Kaynakları hakkında çeşitli görüşler ileri sürülen Karaçayların genel olarak, Kafkasya'da belirli dönemlerde bulunmuş olan Hazar, Bulgar ve Kıpçak gibi Eski Türk topluluklarının bir devamı olduğu kabul edilmektedir. Ancak Alanlarla tıpkı Osetler gibi ortak kültürel özelliklere sahip olmaları bu konuda kesin bir hüküm verilmesine de engel olmaktadır. Kıpçak Türkçesinden geldiği bilinen bir dil kullanırlar. Karaçay ve Balkar (Malkar) olarak iki grup halinde anılmalarına rağmen gerçekte tek bir halktırlar.

    XIII.-XV.yüzyıllar arasında Kabartayların doğuya doğru yayılmalarına kadar Kuban, Terek ve Kuma nehirlerinin orta ve yukarı mecralarında ve onlara katılan akarsuların boylarında geniş bir sahada yaşadıkları bilinen Karaçaylar daha sonraları Kafkas Dağları'nın zirvelerine doğru çekilerek Elbruz Tepesi'nin etrafındaki sarp ve yüksek bölgelere yerleşmişlerdir. Çevrelerinin genel olarak Çerkes-Abaza kabileleri tarafından çevrili olmasından dolayı, kültürel açıdan komşu kabilelerle aynı özelliklere sahiptirler.


    2. KUMUKLAR

    Kuzeyde Terek Nehri'ne kadar, güneyde de Makhaçkale'nin güneyine kadar uzanan alçak arazide otururlar. Genel olarak Dağıstan'ın kuzey-doğu ve doğusundaki Hazar Denizi'ne kadar uzanan düzlüklerde yaşarlar. Kafkasya'ya ne zaman ve nasıl geldikleri kesin olarak bilinmemektedir. Onları Hazarlara, Kimaklara, Gazi-Kumuklara ve hatta Karaçay-Balkarlara bağlayanlar bulunmaktadır. Ayrıca Hazar Denizi kıyılarında oturdukları ve kıyıdaki "kum"dan kaynaklanan "Kumuk" ismini aldıklarını ileri sürenler dahi vardır. Makhaçkale, Kaspiiski, Hasavyurt, Babayurt, Buynakski ve hatta İzberbaş şehirleri Kumukların yaşadıkları alana dahildirler. Ovalık yerlerde yaşayan çeşitli Kafkas kabileleri genellikle Türk kabileleri ile sıkı ilişkiler içerisinde bulunmalarından dolayı Kumuk Türkçesini de bilirler. Bu nedenle Türkçenin bir lehçesi olan Kumukça Doğu Kafkasya'da ortak bir anlaşma vasıtası olarak kullanılmaktadır.



    3. NOGAYLAR

    Kazak ve Karakalpak Türkçesine yakın bir dil konuşan bu topluluklar XVIII. Yüzyıldan sonra Kafkasya bölgesine yerleştirilmişlerdir. Dağıstanda Hazar Denizi'ne doğru uzanan düzlükte ve daha kuzeyde step görünümü alan bozkırlarda Türk asıllı kabilelerle (Kumuklar, Azeriler, Türkmenler) karışık olarak yaşarlar.

    ÜYELER


    1.diabrek(Kurucu Üye)
    2.judith
    3.SeKSandDoRT
    4.copela
    5.splendour.rrr
    6.nman
    7.TuRKuMCaLiSKaNim
    8.Snaqe
    9.Gianfranco
    10.Lav
    11.ugr7
    12.hashus1099
    13.T.R.U.G.
    14.Hypocrites
    15.__dI4u__
    16.FearFroMe
    17.JanJan_09
    18.Caglar.1903
    19.Attila-HUN
    20.BauglirXul
    21.weros
    22.ptklu
    23.TheMoJo
    24.adige_4ever(Kurucu Üye)
    25.Commander41©
    26.Self Control
    27.HassDeutsch
    28.nartfemre
    29.altwo
    30.R_s_K
    31.süpürman
    32.Euphorus
    33.savkar
    34.webmaster-mt
    35.AlwaysAndForever
    36.YateQo
    37.hakan4095
    38.own3dripy
    39.k1oNaXH
    40.uaGENC
    41.X Files
    42.entrika888
    43.GUERRA
    44.atiyba
    45.zoptrik
    46.Eren Polat
    47.ColdShadow
    48.Shaqtr81
    49. _Right_
    50.kartallar_yalnız_uçar
    51.mykt
    52.Bay Wesley
    53.alimert1232
    54.cndstrn
    55.technozafer
    56.Selection
    57.nurox
    58.adigephsase
    59.SteGaNoS
    60.etusch
    61.karasimsek06
    62._Akıncı
    63.BozkurtH
    64.zalimtürk
    65.BaRoN55
    66.bende345
    67.macar93
    68.kavkaz
    69.UniLéE
    70.perity
    71.barisaydemir
    72.axi-laz
    73.Pijjozzy
    74.mic check
    75.ofabiya
    76.stornado
    77.K.Kahriman
    78.Gelbanagel
    79.gennosuke
    80._panzerschreck_
    81.Worldpress
    82.minik_jagura
    83.Hayalci
    84.Moja
    85.Dark_dartanyan
    86.uzm@n
    87.FlameThrower
    88.nogaiakinji
    89.cherkes_bey
    90.Harimole
    91.azazel_666
    92.Herdie
    93.Depresionist
    94.canozgur
    95.adigesave
    96.franticc
    97.adige_musty
    98.yasaryasaryasar
    99.VGroove
    100.R�#7812;oL£Я (Onur Üyesi)
    101.kutup ayısı
    102.S4HİN
    103.AngelSoul
    104.talihyasin
    105.MoĞoLLar
    106.miccoli
    107.siyahgribeyaz.
    108.ahmetyücel
    109.cfc
    110.ByMeanMachine
    111.inanmayan denesin
    112.yarasa_38
    113.enginu
    114.nasozby
    115.ahmetyücel
    116.airea
    117.forza21
    118.qpcole
    119.I_nterpoL
    120.Master KENOBI
    121.sgnr
    122.kobra06
    123.Enspektör
    124.bjkozan
    125.ghett0C0wb0y
    126.stewieandcartman
    127.batuhan529
    128.Tlepsh
    129.BreeVanDeKamp
    130.Mutsuz Son
    131.macrolight
    132.Emmmreee
    133.castorpollux
    134.Re-Atum
    135.slmn227
    136. y@s@r
    137.furtem
    138.circassboy
    139.AdigeJudge
    140.selcuk_kars
    141.Trumpeter Swan
    142.liguashe
    143.serden
    144.cankatbaskan
    145.xhellfirex
    146.Erén
    147.Acrux
    148.unsal23
    149.çerkes_kızı
    150.Quartamin
    151.savarana
    152.hakanertas
    153.emrerok_rc
    154.by_rda
    155.camo
    156.TaTLı*KeLeßeK
    157.metaltrrocker
    158.kyran
    159.ARIKAN
    160.AngelSoul
    161.D-HAN
    162.1mpossible
    162.Travis Touchdown
    163.Noxco
    164.he manin abisi çetin
    165.Volkanbaba
    166.A.E.C
    167.Error 404
    168.jokerwill
    169.Imnobody
    170.prince1
    171.Birce
    172.kinqberq
    173.can_38
    174.Mutlu Dal
    175.KRML_KNN
    176.branduko
    177.TheMidnight
    178.King Lark
    179.Dila'
    180.RæmireZ
    181.ALEXİST
    182.E.C
    183.AdiqeCaLe
    184.fusem
    185.NintendoWiiXbox
    186.Cherkez26
    187.hovarat
    188.eAddL
    189.AloneBoss
    190.özgür41
    191.FrontLiner
    192.smlynr
    193.abhaz23
    194.aboxzux
    195.Byfe
    196.Tim_Robbins
    197.çerkes89
    198.LaHire
    199.ferit78
    200.adige13 [ Onur Üyesi ]
    201.Miklo*
    202.andruil
    203.Explore The Universe
    204.SüperEspri
    205.ArcherCavalry
    205.Loveliest
    206.Minotor
    207.Ökaryot
    208.Leo Messi 10
    209.sgtujwdgk
    210.Orochimaru37
    211.yasar11732
    212.korkuadam
    213.kokov
    214.kıpçak+kk
    215.uumrl
    216.Mr.Pringles
    217.CorBaysal
    218.RonaRkk
    219.bende345
    220.mek_adige
    221.DaNGDuM
    222.E=mc²
    223.N.M.Türk05
    224.emresngr
    225.dulcet
    226.TherafluForte
    227.neemis
    228.shapsugh
    229.slymane
    230.TnesQuare
    231.Mekanik61
    232.kaberdeybaha
    233.ermisss
    234.ShaG
    235.FAFD38700
    236.Han-X
    237.CALIFORNIAN
    238.Alper08
    239.Jeolog.
    240.Boldy.Marry
    241.omrtnckl
    242.Fuat!
    243.kansav81
    244.webmastr_99
    245.Napoleonfd
    246.saslaner
    247.tuguj
    248.WeasLey_
    249.EkmekArasiDondurma
    250.NagatoPain
    251.TMoE
    252.unal19
    253.altanbilisim
    254.Shyvana
    255.arddsc38
    256.ediga1864
    257.DeathDoctor
    258.bilgi_ter
    259.alcatrazkackini
    260.Ainur
    261.can.avar
    262.Smach
    263.paynır
    264.cnr_kfks
    264.Şanssız Herif
    265.kingofdark
    266.azazel_666
    267.I AM MONGOL
    268.AlcoholicPriest
    269.Kesheyma
    270.tamelma
    271.ispirto
    272.RockStar.
    273.alpduez
    274.Turkuaz Prusa
    275.ziel34
    276.Reo*
    277.FusuyDroid
    278.Kargagöz
    279.AndreaNilmar
    280.Bileninsan
    281.KFCTAVUGU
    282.Lil Bloodred Ridin Hood
    283.sargon06
    284.VeniVidiVecihi
    285.zhcircassian
    286.TheCgn
    287.Dark Brotherhood
    289.Seyrek Disli Kötü Adam
    290.Sekai
    291.evdekielvis
    292.abide85
    293.kabardinka
    294.kralcamoka
    295.podkayfom







    Arkadaşlar lütfen imzamızı kullanalım,gruba yeni üye katılımı sizin imzalarınızla olmaktadır.

    KAFKASYA SEVDALILARI



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi diabrek -- 4 Kasım 2023; 1:49:58 >







  • kendimde çerkez, soyadım da kafkas

    yaz hacı.
  • hoşgeldin, eklendi
  • karslıyım, yerli deriz kendi aramızda, sanırım kafkas oluyoruz, eğer öyleyse beni de yaz...
  • Yaz..Artvin-Gürcistan neresini istersen
  • yaz benide
  • Yaz...

    Hatukay'ım Uzunyayla Kaynarlıyım.
  • Bende çerkesim

    Babam çerkes yani.

    Ne mutlu Türküm Diyene
  • eklenmiştir
    arkadaşlar imzayı acele yaptım öneri ve çalışmalarınızı da eklerseniz sevinirim.
  • Yaz hacım beni de baba tarafı çerkes,imza da güzel olmuş bence
  • Beni de ekle hocam!..
    Azeriyim ve de Kars'lıyım!..
  • Yaz bakalım.Baba tarafı Dağıstan göçmeni.
  • bende inat seranik göçmenleri fun clup açacağım
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Gamlı Baykuş

    bende inat seranik göçmenleri fun clup açacağım

  • quote:

    Orjinalden alıntı: Gamlı Baykuş

    bende inat seranik göçmenleri fun clup açacağım


    Neyin inadı bu?
  • batumluymuşuz
  • Arkadaşlar buraya mesaj yazanları ekliyorum,eklenmesini istemeyen mesajında belirtsin lütfen
  • Beni de yazarsan sevinirim
  • Annem de babam da çerkez Balıkesir/Susurluk/Demirkapı Köyü

    İmzayı bir ara düzenlerim.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.