Şimdi Ara

AMD yeni mobil platformu Puma ile Intel'e meydan okuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
3.433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD'nin dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı Puma kod adlı yeni nesil mobil platformuna yönelik olarak ortaya çıkan ilk detayları daha önceki haberlerimizde sizler ile paylaşmıştık. Dün Taipei, Tayvan'da başlayan ve kapılarını 7 Haziran'a kadar açık tutacak olan Computex 2008 ile birlikte uzun süren sessizliğini bozan ve Puma platformunu resmen anons eden AMD, masaüstü platformuna göre hayli geride kaldığı mobil cephede Turion X2 Ultra serisi işlemciler, M780G çipseti ve HD 3200 entegre grafik işlemcisi gibi detaylardan oluşan yeni mobil platformu ile Intel'in Centrino hakimiyetine darbe indirmeyi hedefliyor. Firmanın Puma platformunu detayları ve Intel karşılaştırmalı resmi test sonuçlarıyla masaya yatırıyoruz.

    AMD yeni nesil mobil platformu Puma'yı anons etti.

    Centrino platformu ile dizüstü bilgisayar dünyasının hakimi durumunda olan Intel karşısında AMD'nin oldukça geride kaldığını söyleyebilmek mümkün. Firmanın yaşadığı bu durumun arkasında yatan farklı sebepler olsa bile en önemli neden olarak AMD'nin ortaya platform çözümleri koyamamış olması gösterilebilir. Yaklaşık iki sene önce yonga seti ve grafik çözümlei üreticisi ATi'yi ciddi bir meblağa karşısında bünyesine katan firma masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara yönelik olarak yeni nesil platform çalışmalarına da hız vermişti. Geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde masaüstü için hazırladığı Spider platformunu duyuran firma uzun süren sessizliğini bozarak yeni mobil platformu Puma'yı da resmen duyurdu.

    Turion X2 Ultra işlemci ailesi ve entegre grafik işlemcili M780G yonga seti Puma platformunun iskeletini oluşturuyor

    AMD, Puma platformunun özellikle grafik ve çoklu ortam yetenekleri üzerinde duruyor. Bilindiği üzere güç tüketimi, hem üreticiler hemde kullanıcılar için dizüstü bilgisayarlarda dikkat edilen en önemli parametre durumunda. Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan harici grafik çözümleri ciddi performans artışı sağlayabilmelerine rağmen güç tüketimi ve paralelinde pil ömrüne yaptıkları olumsuz etki ile dikkat çekiyorlardı. Bunun farkında olan AMD, Puma platformu ile dizüstü bilgisayarlara yönelik olarak hazırlanan en güçlü entegre grafik işlemciyi devreye soktuğunu ifade ediyor. Geliştirilmiş detaylarıyla dikkat çeken Turion X2 Ultra serisi işlemciler, RS780M çipseti ve HD 3200 IGP'si ile dikkat çeken platform ile AMD, geliştirilmiş 3D performansı ve eşsiz HD deneyimi sunmayı amaçlıyor.

    AMD'nin Puma platformuna yönelik olarak üzerinde durulması gereken ilk nokta kullanılan yeni işlemciler. Firma platform ile birlikte Turion X2 Ultra işlemcilerine sistemlerde yer vermeye başlıyor. Genel olarak K8 mimarisini esas alan yani "yeni nesil" diyebileceğimiz mikroişlemci mimarisi kullanmayan Turion X2 Ultra işlemcileri AMD'nin Phenom mimarisinde de kullandığı bazı yeni teknolojileri üzerinde barındırarak uzun süredir kullanılmakta mevcut Turion64 X2 işlemcilerinde de ayrılıyorlar. Zira Turion X2 Ultra ailesi yüksek veri yolu hızı sağlayan HyperTransport 3.0 teknolojisinin yanı sıra Independent Dynamic Core adı verilen teknolojilere de sahip. Eklenen yeni teknolojiler sayesinde işlemciler performans ve güç tüketimi noktasında önceki seriye göre daha iddialılar.

    Mobility HD 3800 serisi AMD grafik performansı mobil çözümler sunmayı hedefliyor

    Mobil optimizasyona sahip bellek kontrolcüsü, güç optimizasyonuna sahip HyperTransport desteği ayrıca her çekirdek için gerilim ve saat hızlarının bağımsız olarak ayarlanabilmesine olanak tanıyan Independent Dynamic Core (Dinamik olarak ayarlanabilen bağımsız çekirdek) teknolojisiyle donatılan Turion X2 Ultra serisi mobil işlemcilerin yanı sıra Puma platformu entegre grafik işlemcili yeni yonga setiyle de dikkat çekmeyi başarıyor. 7 serisi çipset ailesi dahilinde geliştirilen M780G yonga setine sahip olan platform masaüstünde kullanılan HD 3200 kod adlı entegre grafik işlemcisiyle de dikkat çekiyor. DirectX 10.1 desteğinin yanı sıra yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma da sağlayabilen HD 3200 gpu'su Hybrid Crossfire desteğiyle de mobil arenada ilgi uyandıracak gibi görünüyor.

    AMD'nin dizüsütü bilgisayarlar için geliştirdiği XGP teknolojisi yani harici grafik kartı kutusu (grafik işlemcinin yanı sıra tv alıcısı gibi ekstra özellikler de içeriyor)

    Puma platformu ile firma dizüstü bilgisayarlarda HD 3200 entegre grafik işlemcisinin yanı sıra HD 3400, 3600 ve 3800 serisi mobil grafik çözümlerini de kullanmayı hedefliyor. Zira firma özellikle HD 3800 serisi grafik çözülerini anons ederek HD 3200 ile entegre grafik performansı, HD 3800 serisinin mobil versiyonlarıyla da harici grafik kartı perfomansında Puma platformunu iddialı bir konuma yerleştirmeyi hedefliyor. Tabi HD 3000 serisinin 55nm üretim teknolojisi ile hazırlanıyor oluşu AMD'ye güç tüketimi ve ısı gibi öne çıkan iki önemli parametrede iddialı olma fırsatı da sunuyor. Bilindiği üzere AMD'nin dışında grafik çözümlerinde henüz 55nm üretim teknolojisine geçebilen bir firma bulunmuyor.

    AMD'nin Puma platformu için hazırladığı önemli yeniliklerden biri de XGP (External Graphics Platform) teknolojisi olacak. Bu teknoloji temel olarak Asus'un geçtiğimiz günlerde anons ettiği XG Station çözümünü hatırlatmıyor da değil. Firma XGP teknolojisi ile yüksek performanslı grafik kartını harici bir kutu dahilinde kullanıma sunarken son kullanıcılar ev kullanımında yani dizüstü bilgsayarlarını şebeke üzerinden çalıştırdıklarında XGP kutusunu da sisteme ilave ederek oyunlarda yüksek performans elde edilmesine fırsat tanınırken kullanıcılar mobilize olduklarında ise entegre grafik işlemci üzerinden dizüstü bilgisayarlarını kullanmaya devam edebilecekler.

    AMD, Puma ile hem mevcut mobil çözümlerine hemde Intel'in Santa Rosa refresh platformuna göre çok daha yüksek 3D performansı sunduğunu ifade ediyor

    55 watt'lık güç tüketim değeriyle merak uyandıran ayrıca 3DMark 2006'da yaklaşık 8,5k civarında skor alınmasına fırsat tanıyan Mobility Radeon HD 3870'in yanı sıra XGP ile firma HD 3850 veya daha yüksek grafik çözümlerini harici kutu olarak mobil kullanıcıların emrine verecek. PCIe 2.0 arayüzünü de destekleyebilen XGP ile grafik özelliğinin yanı sıra tv alıcısı ve ekstra bağlantı portları da kullanılabilir kılınacak. Günlük kullanım ile "hard-core" oyunculuk arasında köprü vazifesi görmesi beklenen XGP teknolojisinin nasıl başarı elde edebileceğiniz birlikte göreceğiz. Şimdi dilerseniz AMD'nin resmi test sonuçları eşliğinde Puma platformunun Intel'in Centrino yapılanması karşısında neler yapabildiklerine bakalım.

    Puma platformunun AMD'nin birönceki mobil çözümüne göre ortaya koyduğu performans farkı

    AMD tarafından yayınlanan resmi test sonuçlarının da işaret ettiği üzere firma Puma platformunun özellikle oyun ve yüksek tanımlı içerik gösteriminde Intel'in GMA X3100 ve uygulamasına göre Nvidia'nın GeForce 8400M GS grafik çözümlerinden daha başarılı olduğunu iddia ediyor. Tabi Hybrid Crossfire teknolojisinin de etkisi ile mobil grafik performansı uygulamasına göre 1.7 kata kadar arttırılabilmekte. Firma Hybrid Crossfire teknolojisi ile performans artışının yanında pil ömrüne de dikkat ediyor. Zira kullanıcılar kullanımına göre harici grafik işlemcisini kapatarak entegre grafik işlemci üzerinden çalışmaya devam ederek pil ömründen de tasarruf elde edebiliyorlar.

    Yayınlanan tablolara göre Mobile HD 3650 ve entegre HD 3200 grafik işlemcisinden oluşan kurulumda PowerXpress teknolojisi sayesinde harici grafik işlemci ile birlikte 3D performansı 2.4 kat artarken, sadece entegre grafik işlemcisi çalışmaya devam ettiğinde pil örmünün 90 dakikaya kadar uzatılabildiği ifade ediliyor.Oyun ve video performansının yanı sıra AMD kablosuz iletişim teknolojilerinde de iddialı. Intel'in aksine kendi WiFi modüllerini hazırlamakta yerine endüstri lideri firmaların çözümlerini Puma platformunda kullanan firma Intel'in çözümlerine göre %62'ye varan oranda daha hızlı dosya transfer performansı sunduğunu da iddia ediyor.

    AMD yeni nesil mobil platformu Puma ile oldukça iddialı geliyor. Firmanın resmi açıklamalarına göre DirectX 10 ve Full HD desteğinin yan sıra Hybrid grafik teknolojisi ve harici/dahili grafik çözümleri arasında geçiş ve kablosuz ağ teknolojileri açısından Puma platformunun rakip Intel'in Santa Rosa Refresh ve Montevina kod adlı Centrino 2 platformlarından daha iddialı olduğunu öne sürüyor. Gelen bilgilere göre Acer, Asus, Clevo, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, HP, MSI, NEC ve Toshiba gibi firmalar AMD'nin Puma platformunu esas alan yeni dizüstü bilgisayarlarını kullanıma sunacaklar ki önemli bir kısmı Computex'de de yeni modellerini sergilemekte. AMD'nin ortaya attığı iddiaların ne derece olduğunu yapılacak testler ile birlikte göreceğiz.


    Sayfanın Linki : www.amd.com.tr








  • 3d marka 06 da olaya bak yaw 3 katı nerdeyse
    ama gercekten bu intel gma x3100 grafik kartına el atmalı bence
    eger bu testler %100 dogru ise amd ucuyo yaw



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jnrgndz_798 -- 4 Haziran 2008; 17:20:04 >
  • amd'den haberlein ardı arkası kesilmiyor ya halihazırda bu da sevindirici bir haber... artık ne diyelim hayırlısı.
  • AMD bu aralar cok ıyı işler yapıyorr eger testler dogruysa intelin egemenlıgınden kurtulacagız

    ve en onemlısı fıyatlar asagı cekılecek....
  • gayet güzel test sonuçlarına göre bakalım bu rekabet nasıl yansıyacak diz üstülere ee pc lerde elden yaktan düşsünde alalım 1 tane



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuruwa -- 4 Haziran 2008; 17:48:03 >
  • nihayet oyun oynatabilen tümleşik ekran kartlı dizüstüler çıkıyo, tabi oyun oynamakdan kastım 1024*768 çözünürlükde ortalama görüntü detaylarıyla. bundan öncekilerle 640*480'e mahkumdu dizüstüler. AMD bu sefer tutturacak gibi phenom x3 den sonraki en akıllıca adımda bu, dizüstülerde işlemci performansı mevcut işlemcilerle bile zaten yeterliydi ama grafik konusunda harici ekran kartı yoksa berbattı. işte alınası dizüstüler geliyo sonunda
  • Güzel sonuçlar
  • amd ati nin gücünü konuşturuyor benim amd li toshiba sistemim var gayet başarılı ;amd çitayı yukarıya çekiyor ; bu sayede platform oluşturarak yerini sağlamlaştırabilir
  • nahahahahhahahaha

    gelen geçen çipsetten vuruo intele..... nvidia artislik yapmıcaktı


    yeni turion tek başına core D yada core 2 ya rakip olamas ama toplam performansta ezmiş
  • Ben kendimi bildim bileli amd mobile platformunda hep daha ii çalışmıştır.o kadar notebook kullandım.windowsu hızlı yukleyn ve daha hızlı çalışıp sorn çıkarmayan makineler hep amd işlemcili olmuştur.
  • arkadaşlar bu kadar abartmayın amd çoştu gelir beeeee
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Confusion

    nahahahahhahahaha

    gelen geçen çipsetten vuruo intele..... nvidia artislik yapmıcaktı


    yeni turion tek başına core D yada core 2 ya rakip olamas ama toplam performansta ezmiş



    laptop'larda genel performansa bakılır sadece işlemciye degıll...
    genel performans ıyıse sorun yok...
  • zaten sorun da orda y hocam gma 3100 lü lap top işlemcisi 2.5 bile olsa at çöpe oyun performansı o e hem oyun hem de işlemci iyi olsun intel olsun deyince 3 bin ytl gidiyor ne yapalım note book da ucuz dan ve performans tan yana amd sistem daha hesaplı oldu
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cengiz_1983

    Ben kendimi bildim bileli amd mobile platformunda hep daha ii çalışmıştır.o kadar notebook kullandım.windowsu hızlı yukleyn ve daha hızlı çalışıp sorn çıkarmayan makineler hep amd işlemcili olmuştur.


    dediğin cok dogru zaten uzmanların cogu aynı seyı soyluyor. AMD sıstemlerı wındows'ta İNTEL sıstemınden daha ıstıkrarlı calısıyor...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: cengiz_1983

    Ben kendimi bildim bileli amd mobile platformunda hep daha ii çalışmıştır.o kadar notebook kullandım.windowsu hızlı yukleyn ve daha hızlı çalışıp sorn çıkarmayan makineler hep amd işlemcili olmuştur.


    Aynen katılıyorum bendeki turion64 x2 1.9ghz işlemcili toshiba dizüstüm 2.2 santarosa'dan daha performanslı çalışıyor bide amd güç tüketimi konusunda kötü diyorlar anlamak mümkün değil 2.5 3 saat gidiyor 4000 mAh'lık pil ile arkadaştaki 2.2 santarosa 4800'lük pi ile 3.5 saat gidiyor şimdi soruyorum amd kötümü gerçekten pil ömrü olarak.

    Bide bu yeni puma 2mb l2 ve ht3 ile daha iyi performans ve daha güç tüketimi + güçlü chipset ile intelin 1 adım değil 2 adım önünde.İntel centrino reklamalarını iyi yapıyor diye centrion satabiliyor yoksa centrino'nun liderliği hikaye.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: theyapici

    zaten sorun da orda y hocam gma 3100 lü lap top işlemcisi 2.5 bile olsa at çöpe oyun performansı o e hem oyun hem de işlemci iyi olsun intel olsun deyince 3 bin ytl gidiyor ne yapalım note book da ucuz dan ve performans tan yana amd sistem daha hesaplı oldu


    HD2600'lü 2.2ghz turionx2'li laptoplar 2000 ytl crysis'i bile medium oynanabilir intele gelirsek 5000 dolar vereceksinki performans alasın bilde 2.5 ghz intel işlemciler 50 watt çektiğini düşünürsek intelin meşhur pil ömrü hikaye oluyor.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dahaka90


    quote:

    Orjinalden alıntı: theyapici

    zaten sorun da orda y hocam gma 3100 lü lap top işlemcisi 2.5 bile olsa at çöpe oyun performansı o e hem oyun hem de işlemci iyi olsun intel olsun deyince 3 bin ytl gidiyor ne yapalım note book da ucuz dan ve performans tan yana amd sistem daha hesaplı oldu


    HD2600'lü 2.2ghz turionx2'li laptoplar 2000 ytl crysis'i bile medium oynanabilir intele gelirsek 5000 dolar vereceksinki performans alasın bilde 2.5 ghz intel işlemciler 50 watt çektiğini düşünürsek intelin meşhur pil ömrü hikaye oluyor.

    8600M GT ve 2.4 bir intel ama daha iyi oynatır, tabi biraz daha pahalı




  • AMD Beklenen adımları atıyor. Bazıları ATI 'yi alması kötü oldu diyordu ama ben tam tersini düşünüyorum.

    AMD bana göre intelin önünde. Notbooklarda işlemci performansından çok genel performans önemlidir. Core2 duo tek başına amd '!den iyi olabilir ama x3100 gibi bir grafik çipi ile intel sınıfta kalmaya mahkum.

    Yıllardır AMD kullanıyorum. Ve kesinlikle intelden daha iyi. Sessiz, ucuz performanslı.
  • Heyecan verici gelişmeler. 780G M yi uygun fiyattan verdiği takdirde ATi, giriş seviyesinde, Intel laptopları muhakkak tokat manyağı yapar. Çünkü o laptoplarda GMA 950 ve yakını seviyedekiler var, en azından 8400GS M falan koysalar, fiyatı fırlatıyor. 900$ altı HD 3200 lü laptoplar görebilmeyi umuyorum Türkiye piyasasında. Tahminim ABD de bunların 700-800$ civarı satılacağı. Tabi kırpık modellerle fiyat daha da düşebilir gibi geliyor bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 4 Haziran 2008; 19:12:11 >
  • AMD reklam konusunda tam bir felaket, athlon xp ve athlon 64 serisi intelden iyi olmalarına rağmen ki athlon64 serisinin core mimarili işlemcilerle yakın prf. verdiğini hesaba katarsak netburst mimarili intellerden nekadar iyi olduğu daha iyi anlaşılır, buna rağmen pazar payını çok artıramadı. şimdi iyi bir reklamla bu yeni platform iyi rakamlar yakalar. zaten hemen hemen tüm üreticiler pumaya destek vermiş toshiba bile destek vermişya ülkemizde puma devri başlar artık
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.