Son iki sene içerisindeki gelişime kısaca bir değinmek gerekirse; Nvidia çok başarılı 8 serisi ekran kartlarından sonra 9 serisi ekran kartlarında 8800GT ve GTS’de yer alan G92 gpu’larını kullandı. Yani ortaya yeni birşey koymadı. ATI ise Nvidia’nın 8 serisinden 6 ay geç çıkarabildiği, benchmarklarda başarılı fakat oyunlarda başarısız olan R600 piyasada fazla tutunamadı ve ATI yine bir atılım yaparak RV670 kod adıyla HD 3000 serisini meydana getirdi. Akıllı fiyat politikalarıyla kar etmeyi başaran firma şimdi üçüncü bir atılım daha yaparak RV770 gpu’sunu duyurmaya hazırlanıyor. Yenilik her zaman iyi olmaz, çünkü her reform riskleri de beraberinde getirir ama ATI bundan kormuyor ve en önemlisi başarısız olduğunda yılmıyor. Nvidia’nın 8800GTX gibi bir kartı bu kadar uzun süre popüler tutabileceğini kimse düşünmemişti. GPU o kadar başarılı ki, Nvidia ürünü hala makyajlayarak bizlere sunuyor ve ekran kartı piyasasındaki lider konumunu koruyabiliyor. ATI’nin ise hala iki sene önce çıkan 8800GTX’i ezip geçen bir kartı bulunmuyor. Şimdi RV770 kod adlı yeni gpu’larıyla ATI şansını bir kez daha deniyor ve bu sefer işi çözmüşler gibi gözüküyor. Yabancı bir Asya menşeili kaynak tarafından sızdırılan test sonuçlarını sizlerle paylaşmak isterim.
Vista altında yapılan testlerde ATI HD 4870 için beta aşamasında olan bir sürücü kullanılmış fakat bu sürücüyle AA açılamadığı söyleniyor. Nvidia 9800GX2 için ise Forceware 174.74 WHQL sürücüsü kullanılmış.
Test System
* Intel Core 2 Extreme QX9650 @ 3.00GHz * ASUS P5E3 Deluxe * 2×1GB OCZ DDR3 1333MHz 9-9-9-26 * Western Digital 250GB 16MB SATA2 7200RPM * 1GB GeForce 9800 GX2 - 600/1500/2000mhz * 512MB ATI HD 4870 - 800/3400mhz
Orijinal boyut için tıklatın
GDDR5 kullanan 512MB ATI HD 4870, 800mhz çekirdek ve 1700mhz bellek frekansına sahip. Tabi bellekler dual modda çalıştığından bu 3400mhz’lik bir efektif hıza karşılık geliyor. Bellek gecikmelerinin oldukça yüksek olduğu kesin. Bunu göz önüne alınca bu performansın kaynağına belleklermiş gibi bakmak pek doğru olmuyor. 1GB’lık GeForce 9800GX2 ise 600/1500/2000 hızlarında test edilmiş. Nvidia 9900 ile ne yapar bilinmez fakat çift gpu’lu 9800GX2 bile açık bir hezimete uğradığına göre ATI RV770 ile DX10 işini çözmüş gibi gözüküyor. Tabi kartın Anti-Aliasing performansını da görebilseydik daha net şeyler söyleyebilirdik, ileriki zamanlarda daha stabil sürücülerle AA’nın da açılarak genel performansın bir miktar daha yükseleceğini söyleyebiliriz. Gran Tourismo 5′in PC’ye de çıkabileceği söylentilerini tekrar hatırlatarak, 2008′in peşpeşe çıkacak müthiş oyunlarla beraber görsel bir şölen olacağını beklemek yerinde olur sanırım.
Arkadaşlar testlerin gerçek olmasını çok isterdim yalnız %99.9 ihtimalle fake olduğunu söylemeliyim.
Bilgiustam denen site R600 (2900XT) çıkmadan kısa bir süre önce de yine böyle testler verip HD2900XT yi 8800GTX in oldukça önünde göstermişti. Anladığım kadarıyla bu adamların tüm işi böyle sansasyonel haberler yapmak...
22" HP W2207h | Asus P5Q | Q6600@3.5Ghz | 2x2GB | 500GB | HD4850 | PC P&C 750W | X-fi Music | Aego-M 2.1 | Logitech G5 ▪ Ultra-Flat Ofis : 19" LG W1952S | Gigabyte 790X-UD4 | PII 920@3.5Ghz | 2x2GB | 500GB | GTX 275 | Force 600W Sennheiser IE8 + Sony S638F
@ matador Dediğin gibi aa açılmış test görmek lazım bu kartları alıp aa açmamak komik olur. Galiba 2900 xt de aa açılınca nvidiadan oldukça geri kalıyordu. Bakalım nvidianın cevabı ne olacak ati fanatikler dolar şimdi buraya da.
ati shader hızını çekirdekten ayırıyor normaldir bana göre sonuçlar hele bu ilk adım bu teknolojiye tamamen geçince 4 tane 9800gx2 peformansını 5870 ile verir valla
Buna direk inanıp atlayan arkadaşlara gülüyorum :) ...Eğer böyle birşey varsa çıkmasını beklemeli,bu site önceden 2900XT'de de yaptı bunu..Onun dışında da fake testleri vardır...Ama eğer doğruysa Ati'ye bravo ama sanmıyorum shader hızını çekirdek çıkarmak bu kadar fark yaratsın...
Dilerim ATI mayıs ayında gerçekten beklentileri karşılar hatta üzerinde sonuçlar verir. Bu sayede bizler 9800GTX tarzı ekran kartlarını rahatça daha ucuza alırız. En azından eski seri X2 ve GX2 kartlar ucuzlar. Gerçi galiba yine ATI alırım o zaman da ama güzel bir gelişme olur.
Yine de dikkat etmek gerek. Bu testler doğru çıksa bile nVidia GT200 gibi bir silahla geliyor. Ne yapacağı belli olmaz. Bu yaz hareketli geçecek gibi görünüyor. Eh artık bir Spider platformu benim de hakkım
Phenom X4 9550 neredesin sen?
arkadaşlar bu testlerin fake olup olmadığını ancak yapan bilir. zaten kimse %100 kesin demio niye hiddetleniyosunuz çoğu kişi demiş zaten ''eğer bu testler gerçekse'' diye yorumlar yapılmış bekleyip görmek gerek ama sahiden gerçek ise atinin dönüşünü kutlayabiliriz
Bu habere bakip fake ya da degildir demek mumkun degil. 3 Tane excel sheet var ortada o kadar. Ustelik sadece crysis de baz alinmamali...
Bence mumkun. 3dmark ve Crysis skorlari cok abarti. Dedigim gibi o skorlar 9800GTX karsilastirmasina ait olsaydi inanabilirdim ama 9800GX2 icin mumkun degil. GX2'den %30 hizli olmak demek, HD3870'den %150 daha hizli olmasi demek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi annihilator -- 28 Nisan 2008; 2:16:21 >
THE ULTIMATE ANNIHILATOR OF FANBOYS BÜTÜN FANBOY'LARA ÖLÜM!!!!!! INTEL Core i7 920 // ASUS P6T Deluxe V2 // OCZ 3G1600 6GB // HIS HD5870 // Cooler Master HAF 932 // Thermalright Ultra 120 Extreme // SAMSUNG T260 26"
Bu habere bakip fake ya da degildir demek mumkun degil. 3 Tane excel sheet var ortada o kadar. Ustelik sadece crysis de baz alinmamali...
4870 için spekule edilmiş teknik veriler var ortada. Bu işlerden birazcık anlayan adam, o bilgiler ışığında fikir yürüterek bu kartın bu testlerdeki sonuçları almasının mümkün olmadığını anlar.
22" HP W2207h | Asus P5Q | Q6600@3.5Ghz | 2x2GB | 500GB | HD4850 | PC P&C 750W | X-fi Music | Aego-M 2.1 | Logitech G5 ▪ Ultra-Flat Ofis : 19" LG W1952S | Gigabyte 790X-UD4 | PII 920@3.5Ghz | 2x2GB | 500GB | GTX 275 | Force 600W Sennheiser IE8 + Sony S638F
Evet o bilgiler isiginda ben buradaki degerlerin olmamasi gerektigini anliyamadim(bu tablolarda verilen testlerin ne sartlar altinda gerceklestirildiginden tutun, kullanilan driverlara kadar hicbirsey belli degil, testlerden yola cikip yorum yapmak bile anlamsiz bunu soyluyoruz). Bu islerden anlamiyorum senin dedigine gore.
Ama madem laf atiyorsun bu islerden anlayan bir adam olarak anlat bakalim, bu kart ne vermeli performans olarak ve NEDEN?
(cevabi tahmin edebiliyorum ya, ac specleri, efendim texture fillrate 2 kat artmis, shader isleme gucu su kadar artmis vs. vs. oranlara bakiyorum da bu kadar fark olmamali diye yap yorumu)...
quote:
Orjinalden alıntı: Soultrap
quote:
Orjinalden alıntı: Toucan
4870 için spekule edilmiş teknik veriler var ortada. Bu işlerden birazcık anlayan adam, o bilgiler ışığında fikir yürüterek bu kartın bu testlerdeki sonuçları almasının mümkün olmadığını anlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Toucan -- 28 Nisan 2008; 6:05:42 >
Soyledigim seyi tersten anlamak icin cok caba gosteriyorsunuz. Dedigim uc tane ne idugu belirsiz tablo var, ne driverler ne sistemin kalani belli. Bu kadar bulanik bir goruntunun fake olup olmadigini tartismak anlamsiz.
HD 3870 ile kiyaslamaya gelince, 3870 in darbogaz yedigi durumlarda bu sekilde bir fark atmasi da imkansiz degil(pek ihtimal vermesem de).
quote:
Orjinalden alıntı: annihilator
quote:
Orjinalden alıntı: Toucan
Bence mumkun. 3dmark ve Crysis skorlari cok abarti. Dedigim gibi o skorlar 9800GTX karsilastirmasina ait olsaydi inanabilirdim ama 9800GX2 icin mumkun degil. GX2'den %30 hizli olmak demek, HD3870'den %150 daha hizli olmasi demek.
Daha önce, CT 8.3 ile sağlıksız şartlar(format atmadan, GeForce'den Radeon'a geçmek) altında Oblivion'da karşılaştığım çok düşük AF(özellikle TFU'yla ilgilidir, AF) başarımıyla, şu anki sağlıklı şartlar(format sonrası) altında Crysis'te de karşı karşıyayım, 3870 GDDR4 ile.
Crysis 1.21'de(orijinal), AF'nin nispeten fazla (daha fazlaları da var, azları da) başarım kaybettirdiği bir sahnede denedim. GeForce 174.82 beta, Radeon 8.49 beta. Sürücülerin ayarları, ilk geldikleri gibi:
1280x1024, XP yüksek(+ sunshafts), AA kapalı(uygulama denetlemeli), AF kapalı (uygulama denetlemeli) iken:
Düz 8800 GTS G80: 30 kare
Düz 9600 GT G94: 30 - 31 kare
Düz 8800 GTS G92: 43 kare
Düz 3870: 36 kare
1280x1024, XP yüksek(+ sunshafts), AA kapalı(uygulama denetlemeli), AF 16x(GeForce AF optimizesi kendiliğinden açılıyor, ayrıca):
Düz 8800 GTS G80: 25 kare (AF kapalıyken 30 idi)
Düz 9600 GT G94: 25 kare (AF kapalıyken 30 - 31 idi)
Düz 8800 GTS G92: 36 kare (AF kapalıyken 43 idi)
Düz 3870: 23 kare (AF kapalıyken 36 idi)
Nedir bu? AF yokken 9600 GT'yi dikkate değer farkla tokatlayan 3870, AF varken ondan geri kalıyor.
Ben mi yanlış yapıyorum bir şeyleri? Ama 8.3 (hotfix de olabilir, hatırlamıyorum) ile eski gözlemim de böyleydi, Oblivion'da.
GeForce - Radeon AF kalitesini şartlar elverdiğince karşılaştırdım, GeForce aleyhine bir şey de göremedim (varsa bile [ki görmeyi beceremedim], bu kare/sn'nin kesinlikle açıklaması olamaz. Gözüme çarpmayan fark, böyle bir etkide bulunamaz).
AF optimizesi desek, onun açılmasının kare/sn küçücük bir getirisi olabilse de (gerçekten küçük), kaliteye götürüsünü gözlemleyemedim (gözlemlesem de fark etmez. Kare/sn farkı çok az). Açmamak saçma olur, zaten kendiliğinden açılıyor.
Hayır, AF'nin daha fazla başarım kaybı yarattığı yerlerde 3870 daha da geri kalırsa, bir de?
AF açmamak diye bir şey yok artık. Hele üst seviyede...
AF'siz görüntü, çamurdan başka bir şey değil.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğer -- 28 Nisan 2008; 7:34:57 >
Nordichardware'deki o 3D06 testini (fotoşop çalışmasını) kim koymuş çok merak ediyorum. Adamın 3D06 testinin puanlamasından haberi bile yok. Herif CPU+SM2.0+SM3.0 puanları toplayıp 3D06 puanı diye yazmış. Ya milleti salak sanıyor ya da kendisi zır salak...
Olacak iş değil, imkansız. İnanmayın arkadaşlar, fake bunlar
quote:
Ya kardeşim nVidia da GDDR5 çıkarsın ATI HD 4870 modeli hava gazı olur artık. Böle karşılaştırmalar bana göre iğrenç eş değer bir karşılaştırma yapın.
Testlerin fake olmaması halinde; Ati nin böyle bir kart çıkarması Nvidianın Gt200 ü bir an önce piasaya sürmesine neden olmzmı? Sözde 9800Gtx Gt200 mimarisinde olacaktı Atinin G92 ile başetmeye zorlandığı dönemde Nvidia çok sevdiği kullanıcılarına jest misali Gt200 ü sürecekmiydi? Rekabet daima kullanıcıya yarar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AttilaTheHun -- 28 Nisan 2008; 10:12:00 >
Bad sector tamir yazılımı ve hdd fabrika ayarlarına döndürmek için bana ulaşabilirsiniz... Acer 6930G XP(Intel) sürücülerini bulamadıysanız yine bana ulaşabilirsiniz... Gece gece aklıma bu kadarı geldi. Hatırladıkça yazarım :D
Asıl soru 4870,nvidia 9900 gts/x den ne kadar güçlü olacak ama maalesef yazı beklemek gerekecek bunun için Güvenilir testler gelmeden hiç bir söylentiye inanmam.
Bakıyorum da cogu arkdaş objektif yaklaşmaktan cok bir markanın fanatizmliğini yapıyor.Yok ati hayatında nvidayı hiç geçmiş mi ati boyle yapamaz nvidianın işi zor gibi.Halbuki 4870 gibi bir kart cıkarsa yarın karşısına nvida da bir kart cıkarır.3870ler 8800gtler ayaga duser.Biz de alıp Cf sli bile yaparız.Umarım kartın gercek performansı budur.
Asus P5Q Pro P45 / Core 2 Quad Q6600 G0 with Big Typhoon Vp / 2X2 gb Patriot 800 mhz 4-4-4-12 / Sapphire 4870 / Seagate 500 gb 7200.10+ Seagate 500GB 7200.11 32MB / LG&Philips DVD RW / Enermax İnfiniti 650 Watt Dxx Psu / Enermax Uber Chakra / Samsung 997 mB
Milletin işi gücü yok ugrastıkları seye bak ulan madem boyle bır ıse kalkıyon ne dıye Crysısı sectın call of jaurez fln koyda daha ınandırıcı olsun.FAKE!
Bakıyorum da cogu arkdaş objektif yaklaşmaktan cok bir markanın fanatizmliğini yapıyor.Yok ati hayatında nvidayı hiç geçmiş mi ati boyle yapamaz nvidianın işi zor gibi.Halbuki 4870 gibi bir kart cıkarsa yarın karşısına nvida da bir kart cıkarır.3870ler 8800gtler ayaga duser.Biz de alıp Cf sli bile yaparız.Umarım kartın gercek performansı budur.
bence nvidia bekliyorda olabilir ama eğer g92 ise bu gelecek olan hapı yutar nvidia..ati çok çalışıyor bence nvidia nalı toplıycak bu yıl bu kesin gibi..bekleyelim bu sene kışın ortalık toz duman..
Testler gerçekse umarım öyle olur inşallah bende atiye geri dönüş yaparım. Bastırrrr ati. boru değil bu Single 4870 dağıtmış. Gx2 yi
Edit Aldığım bilgilere göre Test sonuçları sanırım Fake HD4870 in GX2 yi ezmesi pek muhtemel hatta hiç muhtemel bir durum değil deniliyor. Atiyi telefonla aradım bizzat.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 865pe -- 28 Nisan 2008; 14:07:05 >