Şimdi Ara

Pixelmapping ve HDMI ile 1366x768 Çözünürlük Hk. Genel Bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
75
Cevap
0
Favori
7.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Öncelikle bu konu HTPC/Laptop ve HDMI bağlantısı ile ilgilidir...Bunu belirteyim yanlış anlaşılma olmasın...

Bu aralar birçoğumuz 1366x768 yani HD ready LCD TV lerin şu an için yeterli olacağı görüşünde...Türkiye'deki yayınların HD olmaması ve SD yayınlardaki performansları için tercih ediliyorlar. Ancak birçoğumuzun (ki bende bunu 2 adet HD-Ready LCD TV aldıktan sonra öğrendim) atladığı yada bilmediği bir nokta var. Her ne kadar uzun uzadıya bir araştırma yapmamış olsamda kardeşime almış olduğum Toshiba 37c3500 LCD TV ile beraber bu sorunu yaşamaya başladım ve sizleri bilgilendirmek istedim.

LAPTOP/HTPC BİLGİSAYARLAR İLE HDMI ÜZERİNDEN HD-READY BİR LCD-TV YE ÇIKIŞ ALDIĞINIZ ZAMAN KESİNLİKLE BİLGİSAYARINIZDA 1366X720 GÖRÜNTÜ ALAMIYORSUNUZ VE ALAMAYACAKSINIZ... Alabileceğiniz görüntü ya 1280x720 ya da 1920x1080 olacak...Hiçbir HDMI çip CE normları dışında tutulan çözünürlükleri desteklemiyor. Yani LCD TV niz 1:1 Pixel Mapping destekliyor olsa da bunu sadece VGA kablo ile bagladığınızda verebiliyor HDMI den değil.

1) 720p = resolution of 1280 x720 pixels ~ 1 megapixel
    2) 1080i -= resolution of 1920 x 1080 pixels ~ 2 megapixels

Bu da demek oluyorki kaynağı yukardaki gibi olan HD kaynaklar dışında görüntü verdiğinizde HDMI yerine pc vga ya da dvi çıkış ile bağlantı yapmanız gerekiyor.

Bu konuyu neden actım:

HDMI çıkışlı bir Laptop alayım HD-READY bir LCD TV ye HDMI kablo ile bağlarım diyenler kesinlikle hüsranla karşılaşacaklar. Yani HD READY bir LCD TV ye VGA ya da DVI çıkış harici 1:1 PM alamayacaksınız HDMI den bağladığınız takdirde filmlerde hissedilmese de Masaüstüne çıktığınızda çamur gibi bir görüntü olacak....

Sonuç: İllaki HDMI bağlantı kullanarak bağlantı yapmak istiyorsanız FULL HD bir LCD TV almak zorundasınız. HD-READY LCD TV lere HDMI bağlantı=sorun demek...E mecburen VGA veya DVI dan çıkış yapmak zorundasınız...

AKLINIZDA BULUNSUN....

Kaynak:http://hd1080i.blogspot.com/2006/12/1080i-on-1366x768-resolution-problems.html

Konu açıldıktan sonra gelen cevaplar doğrultusunda HDMI den HD-Ready sinyal alabilen TV ler olduğu anlaşılmıştır. Ama halen birçok markada bu olay yukarıda anlattığım gibidir. Sony ve Pioneerin bazı modellerinde sorun olmadığı söylendi. Düzelten ve bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler. TV almadan önce bu özelliğin olup olmadığını gözardı etmeyin ve iyice araştırın.

Kullanıcıların tecrubeleri doğultusunda aşağıda bir liste oluşacak ümidindeyim. Bu şekilde yukarıda anlatılmış olaydan etkilenen/etkilenmeyen TV lerin elimizden geldiğince listesini güncel tutmaya çalışacağım.

TV Markası/Modeli                  HDMI 'den 1366x768 / 1:1 PM                 PC VGA' den 1366x768 / 1:1 PM 

Toshiba 37C3500 YOK / YOK VAR / VAR
    Pioneer PDP-5080XA VAR / VAR VAR / VAR
    SONY 40S3000 VAR /VAR YOK/YOK
    Toshiba 32C3000 YOK / YOK VAR / VAR
    Panasonic 42PV70 YOK / YOK VAR / VAR

Şu ana kadar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BLoWeR -- 7 Nisan 2008; 8:22:22 >

• 1280*720 zaten 720p standart olarak kabul edilmiştir. Bende HDMI bağlantıda bu çözünürlüğü kullanıyorum ve bir sorun yaşamıyorum.
  • Merhaba Blower,

Benim notebookumda HDMI çıkış yok. VGA ile bağlıyorum. Bu yüzden HDMI çıkışlarda 1366x768 sinyal gönderilemiyora yorum yapamayacağım. HDMI kullanan arkadaşlar kendi deneyimlerini yazarlar.

Ben referans verdiğin yazıdaki bir yere itiraz edeceğim:

Standard EDID codes dont exist for 1366 x 768 resolution ...
    causing lots of angst when people buy a 1366x768 panel and try to hook it up with VGA connector to a PC or a game machine, to find that 1280x768 is really the only clean resolution they get, and pushed to 1366, everything is rather blocky/blurry... doesnt look right.

Bu cümlede senin yazdığının aksine VGA bağlantıda da 1366x768 sinyal tercih edildiğinde görüntünün bozulduğu ifade edilmiş. Oysa benim deneyimim ATI X1600 ekran kartımdan sinyal tipinin 1360x768 60 Hz seçilmesi ile Pioneer 5080XA (1366x768 native çözünürlük) plazmamda en mükemmel görüntünün elde edildiği yönünde. Bu sinyal tipi ile 1:1 pixel mapping elde ediyorum. Diğer sinyal tiplerinin hepsi panel tarafından scale işleminden geçiriliyor. Yani aslında senin de dediğin gibi VGA bağlantıda ben sorun yaşamıyorum. Bu yazı ise tam aksini iddia etmiş. Yorumun nedir?

Selamlar.

• çok yerinde bir tespit BLOWER ,
    marka olarak sanırım en fazla PHILIPS kullananları ilgilendiren bir durum bu, çünkü Philips lerin büyük kısmında VGA girişi yok.

quote:

Orjinalden alıntı: BLoWeR

Sevgili arkadaşlar,

Öncelikle bu konu HTPC/Laptop ve HDMI bağlantısı ile ilgilidir...Bunu belirteyim yanlış anlaşılma olmasın...

Bu aralar birçoğumuz 1366x768 yani HD ready LCD TV lerin şu an için yeterli olacağı görüşünde...Türkiye'deki yayınların HD olmaması ve SD yayınlardaki performansları için tercih ediliyorlar. Ancak birçoğumuzun (ki bende bunu 2 adet HD-Ready LCD TV aldıktan sonra öğrendim) atladığı yada bilmediği bir nokta var. Her ne kadar uzun uzadıya bir araştırma yapmamış olsamda kardeşime almış olduğum Toshiba 37c3500 LCD TV ile beraber bu sorunu yaşamaya başladım ve sizleri bilgilendirmek istedim.

LAPTOP/HTPC BİLGİSAYARLAR İLE HDMI ÜZERİNDEN HD-READY BİR LCD-TV YE ÇIKIŞ ALDIĞINIZ ZAMAN KESİNLİKLE BİLGİSAYARINIZDA 1366X720 GÖRÜNTÜ ALAMIYORSUNUZ VE ALAMAYACAKSINIZ... Alabileceğiniz görüntü ya 1280x720 ya da 1920x1080 olacak...Hiçbir HDMI çip CE normları dışında tutulan çözünürlükleri desteklemiyor. Yani LCD TV niz 1:1 Pixel Mapping destekliyor olsa da bunu sadece VGA kablo ile bagladığınızda verebiliyor HDMI den değil.

Bu da demek oluyorki kaynağı yukardaki gibi olan HD kaynaklar dışında görüntü verdiğinizde HDMI yerine pc vga ya da dvi çıkış ile bağlantı yapmanız gerekiyor.

Bu konuyu neden actım:

HDMI çıkışlı bir Laptop alayım HD-READY bir LCD TV ye HDMI kablo ile bağlarım diyenler kesinlikle hüsranla karşılaşacaklar. Yani HD READY bir LCD TV ye VGA ya da DVI çıkış harici 1:1 PM alamayacaksınız HDMI den bağladığınız takdirde filmlerde hissedilmese de Masaüstüne çıktığınızda çamur gibi bir görüntü olacak....

Sonuç: İllaki HDMI bağlantı kullanarak bağlantı yapmak istiyorsanız FULL HD bir LCD TV almak zorundasınız. HD-READY LCD TV lere HDMI bağlantı=sorun demek...E mecburen VGA veya DVI dan çıkış yapmak zorundasınız...

AKLINIZDA BULUNSUN....

Kaynak:http://hd1080i.blogspot.com/2006/12/1080i-on-1366x768-resolution-problems.html

• quote:

Orjinalden alıntı: BLoWeR

Sevgili arkadaşlar,

Bu konuyu neden actım:

AKLINIZDA BULUNSUN....

dostum biraz kesin konuşmuşsun ama ,PIONEER 508 XD'de HDMI PC bağlantısında 1360*768 60 Hz destekliyor ,haberiniz olsun.sevgilerle

• Biraz araştırmadan sonra konuyla ilgili aşağıdaki açıklayıcı yazıyı buldum. Yukarıdaki tespit bütün 1366x768 çözünürlüklü HDTV'ler için geçerli değil. HDMI'dan da 1366x768 sinyal kabul eden ve 1:1 piksel mapping yapabilen ekranlar var. Örnek Pioneer 7 ve 8. jenerasyonlar.

Blower'ın verdiği bilgi büyük oranda doğru. Yapılması gereken, HDTV alacak arkadaşların televizyonlarının VGA ve HDMI üzerinden hangi sinyalleri kabul ettiğini iyi araştırmaları. Örneğin tv çözünürlüğü 1366x768 ise lakin HDMI veya VGA üzerinden kabul ettiği PC sinyalleri arasında bu sinyal tipi yoksa ekranınızda gerçek 1366x768 çözünürlüklü desktopı unutun. Scale edilmiş halini göreceksiniz.

Selamlar.

Ah, using the HDMI input... it's usually problematic with today's technology to get native rez over HDMI. The dirty little truth of the matter is, the HDMI inputs on most HDTVs (there are a few exceptions) only accept the so-called "CE resolutions" (CE = consumer electronics), aka 1920x1080, 1280x720, 720x480, etc. This is due to a limitation of the HDMI reciever chips the TV manufacturers are buying, and thus regardless of what native rez you have, you will only ever get joy from driving a CE resolution-- even if native rez works just fine over VGA or DVI (different, more flexible circuitry). There are some limitations to Intel's drivers (god knows that's why the whole "Programmable Resolutions..." thread exists in the first place), but in this case Nvidia or ATI drivers are going to give you the same result. In fact, if you hook up using the VGA port, you might get an entirely different EDID result, including 1366x768!

Your best bet is in using the resolutions provided (either 1080i or 720p), with DTDs:

01 1D 80 18 71 1C 16 20 58 2C 25 00 34 CC 31 00 00 9E ; 1080i
    01 1D 00 72 51 D0 1E 20 6E 28 55 00 34 CC 31 00 00 1E ; 720p

because that's what the scaling chips in your monitor are built to accept and turn into 1366x768.

It's possible your monitor is the exception, but my research (http://www.avsforum.com/avs-vb/printthread.php?t=607501&page=6&pp=30) implies that your monitor is problematic and may not even have a valid EDID over VGA. I recommend 720p

• SONY 40S3000 sahibiyim. Vga bağlantı ile 1280*768 den yukarıda tv'den görüntü alamazken, hdmi bağlantıda 1360*768 değerinde 1:1 yapıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

SONY 40S3000 sahibiyim. Vga bağlantı ile 1280*768 den yukarıda tv'den görüntü alamazken, hdmi bağlantıda 1360*768 değerinde 1:1 yapıyor.

Muhtemelen televizyonunuz VGA üzerinden 1360x768 sinyal kabul etmiyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

quote:

SONY 40S3000 sahibiyim. Vga bağlantı ile 1280*768 den yukarıda tv'den görüntü alamazken, hdmi bağlantıda 1360*768 değerinde 1:1 yapıyor.

Sayın Hocam,

Farklı bir kaç notebookla deneme yaptıktan sonra vga bağlantıda 1280*768 den yukarı değerlerde tv'nin sinyal kabul etmediğini anlamıştım. Ama yukarıda Hdmi üzerinden 1280*720 üzerine çıkılmaz denince yaşadığım bu pratik deneyimi paylaşmak istemiştim. Çünkü notebook'u hdmi ile tv'ye bağladığımda 1360*768 değerinde, hatta hiç bir ayarla uğraşmadan ve net bir görüntü elde ettiğimi gördüm. (Kenarlarda üçer pixellik boşluk var ki bu ihmal edilebilir bir şey.)

Dolayısıyla, ya yukarıdaki bilgi tüm hd-ready tv'ler için geçerli değil veya benim bir yanlışım var.

Ortak bir doğruya ulaşabilirsek, insanlarında yanlış bir karar vermesine engel olabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiGHWAYMOUSE -- 2 Nisan 2008; 18:30:47 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

quote:

Sayın Hocam,

Farklı bir kaç notebookla deneme yaptıktan sonra vga bağlantıda 1280*768 den yukarı değerlerde tv'nin sinyal kabul etmediğini anlamıştım. Ama yukarıda Hdmi üzerinden 1280*768 üzerine çıkılmaz denince yaşadığım bu pratik deneyimi paylaşmak istemiştim. Çünkü notebook'u hdmi ile tv'ye bağladığımda 1360*768 değerinde, hatta hiç bir ayarla uğraşmadan ve net bir görüntü elde ettiğimi gördüm. (Kenarlarda üçer pixellik boşluk var ki bu ihmal edilebilir bir şey.)

Dolayısıyla, ya yukarıdaki bilgi tüm hd-ready tv'ler için geçerli değil veya benim bir yanlışım var.

Ortak bir doğruya ulaşabilirsek, insanlarında yanlış bir karar vermesine engel olabiliriz.

Sevgili HIGHWAYMOUSE,

Aynen dediğin gibi, tüm tvler için doğru değil zaten. Yukarıdaki mesajımda konu aydınlığa kavuşmuş olmalı. Konu HDMI ya da VGA de değil aslında. Her ikisinde de ya da birinde 1366x768 sinyal kabul etmeme durumu olabiliyor. Senin televizyonunda olduğu gibi. HDMI'dan alabiliyorsun ama VGA'den alamıyorsun.

Selamlar.

• Şimdiye kadar yazılanları yanlış anlamadıysam, laptop HDMI çıkışlarının genel geçerli bir sorunu yok ortada o zaman, olay yine (PC'nin laptop veya desktop olmasından bağımsız olarak) bilinen "pixelmapping yeteneği"ne bağlanıyor.

Daha birkaç gün önce HDMI çıkışlı Dell 1525 Inspiron laptop alındı eve. Bu akşam hem HDMI-HDMI hem de DVI-HDMI kablo alıp (Lcd Tv'min sadece DVI girişi var) denemeler yapmayı düşünüyorum. Gerçi sürekli DVI-DVI ile Lcd Tv'me bağlı HTPC kullanıyorum ve 1360x768 çözünürlük alıyorum zaten, genel bilgi amaçlı deneme yapacağım.

@BLoWeR
    İsterseniz birinci mesaja sonradan verilen bilgileri ilave edin, sadece ilk mesajı okuyup konudan ayrılanların aklında farklı bilgiler kalabilir.

quote:

Çünkü notebook'u hdmi ile tv'ye bağladığımda 1360*768 değerinde, hatta hiç bir ayarla uğraşmadan ve net bir görüntü elde ettiğimi gördüm. (Kenarlarda üçer pixellik boşluk var ki bu ihmal edilebilir bir şey.)

Bence üçer piksellik boşluğa sevinmeniz gerekir, çünkü tam anlamıyla pixelmapping yapıyor demektir. Eğer 1360x7658 çözünürlükte o üç pikseli de doldursa, pixelmapping alamıyor olacaktınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: signore

Bence üçer piksellik boşluğa sevinmeniz gerekir, çünkü tam anlamıyla pixelmapping yapıyor demektir. Eğer 1360x7658 çözünürlükte o üç pikseli de doldursa, pixelmapping alamıyor olacaktınız.

Önceki notebook'umda 1024*768 değerinden yukarı çıkamıyordum (vga ile). Bu tv'den değil de notebook'un ekran kartının 4:3 oranı dışında başka bir çözünürlüğe izin vermemesinden kaynaklanıyordu.

Eşime aldığım ikinci notebookta bu sorunları aşabilmek için hem hdmi çıkışına sahip olmasına hem de geniş ekran olmasına dikkat ettim.

Onunla yaptığım denemelerde vga'dan 1280*768 maximum, hdmi'dan ise 1360*768 değerlerinde tv ile bağlantı kurmayı başardım.

Tv'nin ayar seçeneklerinde görüntüyü tüm ekrana yaymak seçeneği olduğundan vga bağlantıda ki özellikle 1024*768 değerinde kenarda oluşan siyah bantı ortadan kaldırabilsem dahi, bunun aslında 1:1 olmadığının farkındayım.

Dolayısıyla hdmi bağlantı da oluşan üç pixellik boşluk benim için önem arz etmiyor.(Daha kötüsünü gördüğüm için..)

Genel izlenimim de, hdmi bağlantı ile sağlanan görüntü vga'ya oranla daha güzel. Renkler ve kontrast daha canlı...

• Kabul ediyorum, herkesden çok değerli ve bilgi verici, tecrübe sonucu yorumlar geliyor. Ancak tüm yazılan cevapları okuduğumda spesifik birkaç TV dışında genel olarak benim yazdıklarım doğru gibi. HD -READY LCD TV alıp HTPC ya da notebook ile kullanmak isteyen arkadaşlar lütfen alacakları TV leri iyi incelesinler. Sonuç hüsran olmasın.

quote:

Biraz araştırmadan sonra konuyla ilgili aşağıdaki açıklayıcı yazıyı buldum. Yukarıdaki tespit bütün 1366x768 çözünürlüklü HDTV'ler için geçerli değil. HDMI'dan da 1366x768 sinyal kabul eden ve 1:1 piksel mapping yapabilen ekranlar var. Örnek Pioneer 7 ve 8. jenerasyonlar.

Blower'ın verdiği bilgi büyük oranda doğru. Yapılması gereken, HDTV alacak arkadaşların televizyonlarının VGA ve HDMI üzerinden hangi sinyalleri kabul ettiğini iyi araştırmaları. Örneğin tv çözünürlüğü 1366x768 ise lakin HDMI veya VGA üzerinden kabul ettiği PC sinyalleri arasında bu sinyal tipi yoksa ekranınızda gerçek 1366x768 çözünürlüklü desktopı unutun. Scale edilmiş halini göreceksiniz

İşte arkadaş konuyu süper toparlamış...Teşekkürler...

• 8800 gt ekran kartımın dvi çıkısından kendı ceviricisi ile hdmi-hdmi kablo ile panasonic 37lzd70 full hd lcd'ye goruntu aldıgımda ekranneden tam oturmuyor acaba? nvidia ayarlarda 1920x1080 gozukuyor.
    hatta LCD pc den sinyal gelince input:1080p olarak da gozukuyor.
    ama bence masaustu goruntu pek net degıl
    en onemlisi ekranı nasıl tam oturmasını saglayabilirim?

1:1 pixel mapping için testi için monitorTest_scale kullandım ama 1:1 yapıyor gozukuyor.goruntu neden net degil acaba?
  • sorun pc ekran kartı ya da htpcdde değil panel tvlerdedir arkadaşlar her marka ve model tvnin hdmi üzerinden sinyal kabul edebilme becerisi farklıdır akseausun dediği gibi 8'inci nesil pioneerlar hem vga hem de hdmi üzerinden 1360X768 sinyal kabul edebildiği gibi hem hdmi hem de vga üzerinden 1:1 pixelmapping yapabilmekte ve muhteşem ötesi görüntülere imza atabilmektedir (50"ler için konuşuyorum)
  • quote:

Orjinalden alıntı: tyll

8800 gt ekran kartımın dvi çıkısından kendı ceviricisi ile hdmi-hdmi kablo ile panasonic 37lzd70 full hd lcd'ye goruntu aldıgımda ekranneden tam oturmuyor acaba? nvidia ayarlarda 1920x1080 gozukuyor.
    hatta LCD pc den sinyal gelince input:1080p olarak da gozukuyor.
    ama bence masaustu goruntu pek net degıl
    en onemlisi ekranı nasıl tam oturmasını saglayabilirim?

1:1 pixel mapping için testi için monitorTest_scale kullandım ama 1:1 yapıyor gozukuyor.goruntu neden net degil acaba?

Herz ayarlarını check etmenizi öneririm. 59 ya da 60 hz vermeyi deneyin.
  • Toshiba 32C3000 var bende de. Vga'dan desteklediği bütün çözünürlüklerde 1:1 pixelmaping yapıyor, ama HDMI üzerinden hiç bir şekilde yapmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tanerss -- 3 Nisan 2008; 14:30:24 >
  • Aslında pc bağlantısıyla kullanan bütün arkadaşlar tvlerinin doğal çözünürlükleri ile birlikte VGA ve HDMI bağlantıda bu doğal çözünürlüğe uygun sinyali kabul edip etmediğini belirtirlerse bu topik daha da faydalı bir topik haline gelir.

Birçoğumuzun hdtv alma nedenlerimizden önemli bir tanesi bu. Bu bilgiler tv satın alacak arkadaşların sonra hüsrana uğramasını belki bir nebze engeller.

Selamlar.
  • ben başlayayım mı akseaus müsadenle kardeş

pioneer 436xde 6ncı jenerasyon plazma 1024X768 doğal çözünürlük

hem vga hem hdmi bu çözünürlüğü kabul ediyor ancak sadece vga üzerinden 1:1 pixelmapping yapabiliyor

buna rağmen 1280X768 olarak kullanıyorum 1:1 pixelmapping yok ancak hd-ripler fazla kesilip biçilmeden ekrana geliyor çok fazla da 1:1 pixelmappinge göre kötü değil görüntü

gerçi kime fikir verecek ancak ikinci elde alacak olana mı da diyebilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadays -- 3 Nisan 2008; 16:38:10 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: sadays

ben başlayayım mı akseaus müsadenle kardeş

pioneer 436xde 6ncı jenerasyon plazma 1024X768 doğal çözünürlük

hem vga hem analog bu çözünürlüğü kabul ediyor ancak sadece vga üzerinden 1:1 pixelmapping yapabiliyor

buna rağmen 1280X768 olarak kullanıyorum 1:1 pixelmapping yok ancak hd-ripler fazla kesilip biçilmeden ekrana geliyor çok fazla da 1:1 pixelmappinge göre kötü değil görüntü

gerçi kime fikir verecek ancak ikinci elde alacak olana mı da diyebilirsiniz

Ben Pioneer 7 ve 8. jenerasyonları belirtmiştim yukarıda o yüzden tekrar etmiyorum.

Bu arada hem vga hem analog derken hem vga hem HDMI demek istedin sanırım?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.