Şimdi Ara

Sanat Nedir? Neye göre belirlenir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir arkadaşımız taşdeviryle ilgili sanata deyinmiş .Bende ordan ilham alarak forumlarda tartışılmaya en uygun konulardan birini ortaya atıyorum.Sanat nedir? Neye göre sanat olduğu söylenebilir?Sanatçı kimdir? Kimler sanatçı diye hitap edilebilir?

Günümüzde hala felsefe konusu olan Sanat konusuna Forumca bir soru soralım bakalım neler çıkıcak çok teşekkür ediyorum....

Ps:Daha önce açıldıysa kusura bakamyın yeni ve taze konumuz olur.Arama yapmadım sanmayın yaptım ama bulamadı yada ben bulamadım kusurumuz varsa affola...

• Güzel bir konu, açtığın için teşekkürler sendenbenden.

Sanatı tanımlamak kadar zor bir iş olamaz. Tarihte de pek çok tanımlar, tanımına sınırlandırmalar getirilmiş, ama tatmin edici bir sonuca ulaşılamamıştır.

Kimine göre bir duyguyu anlatan herşeydir, kimine göre bir düşünceyi, bir inancı, bir hayali... Kimisi gerçeği yansıtmalıdır der, kimisi bir amacı olmalıdır der. Kimisi insan için olmalıdır der, kimisi güzellik için der...

Bunların sonu yok. Pek çoğu mantıklı, ama tek başına anlamsız ve tanımlamada yetersiz.

Sanırım bir tanımlama yapacaksak, belki başlangıç olarak şunda mutabık kalabiliriz:
    Sanat veya sanat eseri, öncelikle insan eliyle yapılmış olmalıdır.

Doğada ne kadar büyüleyici güzellikte bir manzarayla karşılaşsak ta, bunun bir sanat eseri olduğunu değil, bir mucize olduğunu söyleriz o an.

Demek ki, insan emeği söz konusu olmalı sanatta.

• Yüzyıllardır neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiştir.Netleşmiş bir düşünce yoktur.

20.yüzyılın başlarında marcel duchamp bulunmuş nesne olan bir bisiklet tekerleği ve pisuar koyuyor diyorki "Bu bir sanattır." Böylelikle sanatın, gelenekselleşmiş resim olgusundan uzaklaştırmaya çalışmış, kavramsal boyutta açıklamaya çalışmıştır.bu bir sanattır,çünkü o şekilde tasarlanmıştır.
    Bu bağlamda bilinen bir örnek vardır. Mısır vazosunu müzeye koyarsanız sanat eseri olarak bakılır, içiine şarap koyarsanız testi olarak bakılır.
    Kimin sanatçı kimin sanatçı olamadığını belirleyecek bir kurum olmadığıı için kişinin niyetiyle bağlantılıdır.
  • Yaygın görüş şudur ki kişi yaptığını sanat olarak adlandırıyorsa o sanattır. Kişinin yaptığının sanat olduğunu yada olmadığını tayin eden bir otorite yoktur. Toplum önemli bir unsurdur ancak kişinin sanat dediği en azından teorikte sanattır.
  • bence he rgüzel şeye sanat denilmesi mümkün değil. Belki bunlara da zanaat denebilir ama sanat denince aklıma

müzik
    tiyatro
    bale
    resim
    edebiyat
    gibi şeyler geliyor

devlet yönetmekte bir sanattır denilebilir ama ben bunlara karşıyım doğrusu
  • Benimde söylemek istediklerim var bu konuyla ilgili;(e tabi kuyunun içine bir taş at kaç olmasın dimi:) )

Öncelikle herşey sanatmıdırdiye sormalıyız? Herşey derken kastettiğimiz bir kişinin yaptığı bir vazo yada bir çocuğun yaptığı bir hamurdan vazo sanatmıdır?
    Öncelikle sanatçı kimdir neye göre sanatçı olunur sorusunu sormamız gerekir ...
    Bir sanatçının yaptığı vazo ile bir çocuğun yaptığı vazo arasındaki farktan biraz daha hatlarımızı beliginleştirebiliriz .
    Öncelikle bir kişinin sanat yapabilmesi için belirli bir birikimi olması gerekmektedir.Bu birikimi diğer icralardan veya oluşumlardan farklı birşekilde yapıyor buda ilgi çekici ,farklı ve insanların içinde kıpırdanmaya yol açıyorsa sanattır diyebiliriz.

Burdanda herşeyin sanat olmadığı gerçeğine kavuşabiliriz.. Fakat sanat neye göre belirlenir ve kime ve neye göre sanat soruları gittikçe bizi içine alan bir örümcek ağı gibi karmaşıklaşmaktadır.Umarım bir çok soru sorarak biraz daha kurtuluruz bu sarmaldan....

• SANAT İNSANIN DUYGULARINI DIŞA VURMASIDIR..EDEBİYAT DERSİNDE ÖĞRENDİM. (GENELDE DERSİ DİNLEMEM.AKLIMDA KALMIŞ. NERDEN GİRDİYSE)

YHA ARKADAŞLAR BİRDE ŞUNU ÇOK MERAK EDİYORUM.ÇOĞU İNSAN YENİ SANATÇILARA SANATÇI DEMİYOR.ONLARINKİ SANATMI DİYOR.
    İLK AKLIMA GELEN ŞEY İSE TEOMAN.TEOMANIN ŞARKILARINI BİLİRSİNİZ. ADAM SÜPER YAZMIŞ.BU SANAT DEĞİLDE NE PEKİ ARKADAŞLAR.. İNSANLAR İÇİNDEN GELEN DUYGUYLA, İÇİNDEKİ KEDERLERİYLE ŞARKILARINI YAZIYORLAR.BUNLARA Bİ DE RİTMİ AYARLIYORLAR. VE BU SANAT DEĞİL DE NE???
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dediğim gibi sanatçı olabilmek için belli bir birikime olgunluğa bilgiye ihtiyaç var.Sanatçı topluma önder olmalı geyiklerine her zaman karşı çıkmış bir insan olarak sanatçının ahlakı yapısını hiç bir zaman sanatıyla bir tutmamak gerektiğini düşünmekteyim..

Teoman'a gelince Teoman çok güzel şarkılar yapıyor çok güzel besteler yapıyor ama bu sanatmı ?Bana göre değil bence sanatçının sanatçı olabilmesi için o işle ilgili gerek tecrübe olarak gerekse hayatın süzgecinden geçmesi gerekir .Teoman çok güzel şarkı yapıyor diye sanatçı olurmu bence olmaz...

Esasında Teoman yanlış bir örnek onun yerine Seda Sayan-Hülya Avşar-Burak Kut gibi şarkıcılardan birini sorsaydın evet onlar SANAT YAPMIYOR diyebilirdim ama Teoman biraz daha karışık:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sendenbenden -- 16 Şubat 2008; 20:32:08 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: sendenbenden

Dediğim gibi sanatçı olabilmek için belli bir birikime olgunluğa bilgiye ihtiyaç var.Sanatçı topluma önder olmalı geyiklerine her zaman karşı çıkmış bir insan olarak sanatçının ahlakı yapısını hiç bir zaman sanatıyla bir tutmamak gerektiğini düşünmekteyim..

Teoman'a gelince Teoman çok güzel şarkılar yapıyor çok güzel besteler yapıyor ama bu sanatmı ?Bana göre değil bence sanatçının sanatçı olabilmesi için o işle ilgili gerek tecrübe olarak gerekse hayatın süzgecinden geçmesi gerekir .Teoman çok güzel şarkı yapıyor diye sanatçı olurmu bence olmaz...

Esasında Teoman yanlış bir örnek onun yerine Seda Sayan-Hülya Avşar-Burak Kut gibi şarkıcılardan birini sorsaydın evet onlar SANAT YAPMIYOR diyebilirdim ama Teoman biraz daha karışık:)

onların sanat yapmadığına bne katılıyorum..hayatın süzgeci, birikim felan derken???

• Müzik, resim, sinema genel olarak sanat olsada, bu türlerin her yapıtı sanat olarak nitelendirilmez. Örneğin benim ilgi alanım hatta okulu bırakmasaydım (müzikoloji-piyano) mesleğim olacak olan müziği alalım. Müzik biliminde yani müzikolojide müzik, etnik müzikler, sanat müziği ve pop müzik olarak ayrılır. Pop müziğin içine, pop, rock, metal, rap vs. gibi müzikler girer ve sanat olarak nitelendirilmez. Örneğin Türk sanat müziğide etnik müziktir ve sanat müziği sayılmaz (avrupa sanat müziğinin 9.yydaki seviyesindedir ancak ) Sanat müziği jazz ve en çokta klasik batı müziği için kullanılır. Klasik batı müziğinin 17.yy da ulaştığı nokta bile şuan ki herhangi bir müzikten çok daha ileridir. Pop müzik sanat değildir çünkü yeni bişey sunmaz, varolan, hatta yüzyıllar öncesinden kullanılmış akor sıralarını kullanır ve basittir. Ayrıca yukarda yazılana katılmıyorum, kişi yaptığının sanat olduğunu sölediğinde sanatçı olmaz. Örneğin İbrahim Tatlıses kendine sanatçıda dese bile hiçbir zaman gerçekten sanatçı olamayacaktır. En basitinden fikirleri, topluma sundukları, konuşmaları buna engel teşkil eder. İcraatlarıda zaten "bir taş attım pencereye tıh" dedi isimli şeyi sölemekten başka bişey değildir. Sesi allah vergisi güzel ve oktavlı olan herhangi bir inşaat işçisinede söletsen söler. Ama opera ölemidir? Hem sesi bir enstruman gibi kullanmak hemde rol yapmayı gerektirir. Ayrıca bu dediklerimi genel olarak konuşuyorum, yoksa Türkiyede sanat anlayışı derseniz, yok böle bişey derim. Allahın bili bili bililerinesinden başka bir iğrençliği olmamış biri bile kalkıp Fazıl Say hakkında yorum yapabiliyor, yorum yapmayı bırakın cahilliğini ortaya koyar şekilde eleştirebiliyor. Fazıl Say sanatçılığının gerektirdiğini yapmıştır. Topluma mesaj vermiştir ve yararlı bir mesaj vermiştir. Toplum sanatçıları örnek alır. İbrahim Tatlıses sevgilisini vurdurtmuş, aynı anneden olan çocuklara kardeş mi onlar demiş, yanında çalıştırdığı adamı dövmüştür. İbrahim Tatlıses isterse opera sanatçısı olsa bile işte bu sölediklerinden ve yaptıklarından dolayı yine sanatçı olamaz. O kadar para kazandığı halde bu parayı kendini geliştirmek için kullanmamıştır. Konunun son kısmınıda yetenek olarak ele almak istiyorum. Daha önce konuşuldu yetenek varmıdır yokmudur gibi ve nedir diye. Eskiden herzaman sonradan kazanıldığını doğuştan bişey olmadığını savunurdum ama çok yakınım ressam olan rahmetli babaannem bu fikrimi değiştirdi. Sürekli resim yapıp satan yani aktif durumda bir ressam komşumuz babaanneme yüz çizdirtmişti ve adam her ressamın yüzleri, ifadeleri yapamadığını, ayrı bi yetenek olduğunu sölemişti. Babaannem yaşlılıktan dolayı artık resim yapmıyoda olsa gördüğü birini anında fotograf gibi çizebiliyordu. Komşumuzda çok iyi bir ressamdı ama biri çalışarak diğeri doğuştan yetenekliydi. Son olarak, genel olarak sanat müziği sayılmasa bazı müzik türlerinin, bazı temsilcilerinin yapıtları gerçekten sanat sayılabilecek yapıdadır. Pop müziğin içinde çok sayıda örneği vardır.

• @ciddyetsiz gorkem. Birikim derken yaşadığı ve kendini bildiğinden bri yaptığı işi yada icrasını etkileyecek hertürlü bilgi tecrübe vs. diyebiliriz.Hayatın süzgecide elde ettiği bu tecrübeleri nasıl kullanıcağını bilmek bu bilgileri anlayabilmek diyebiliriz...
  • Sanat etkinlikleri sanatın çıktılarıdır.
    Sanat ise ruhun şekillendirilmesidir. (Bence)
  • acaba sanatçı olabilmek için aynı zamanda toplumu eğitme yetisinin de olması mı gerekir?
  • Kapsıyabilir ama zorunluluğu olamaz topluma eğitme gibi..
  • Bu konuda bir şeyler okumuştum. Hatırladığım bazı bilgilere dayanarak şunları söyleyebilirim.

Sanat çok kaba şekilde "hoşa giden ve hayranlık uyandıran biçimler yaratma işi" olarak tanımlanabilir. Kişinin iç dünyasının dışa vurumu yani bir bakıma içsel bir boşalmadır.
    Sanattaki en büyük zorluk sanat ile güellik arasındaki paralelliğin sağlanmasıdır. Yani güzel olanın standardı nedir ? Bu soruların cevabı hala verilemiyor. Sanatın doğuşu ise doğada insan üzerinde hayranlık uyandıran şeylerin taklit edilmesine bağlandığını duymuştum.
  • sanatçı adam rahatsız adamdır.. normal düzgün birinden santçı olmaz olamaz örneğin Van Gogh, kendi portresini çizerken kulağını çizemediği için kesen ve o şekilde resmini yapan bir ressam...

Sanat içimizde ki rahatsızlıkları kendi tarzımızda rahatlatarak sizlere gösterebilmektir.

(bu benim görüşüm)
  • Sanat insanın zihnidir, beyninin içindekilerdir aslında. İnsan ruhunun kontrolsüzce davranması da olabilir. Bir nevi dışa vurum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.