Şimdi Ara

## Video: Nvidia'nın APX 2500 Mobil İşlemcisi ve Medya Oynatıcısı ##

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  ## Video: Nvidia'nın APX 2500 Mobil İşlemcisi ve Medya Oynatıcısı ##




    Geçtiğimiz günlerde Nvidia'nın akıllı telefonlar ve taşınabilir medya oynatıcılar için hazırladığı ARM tabanlı olan ama Nvidia tarafından özellikle grafik performansı için çeşitli teknolojiler ile donatılan APX 2500 kod adlı firmanın ilk ultra-mobil işlemcisini ve yine Nvidia'nın bu işlemcinin yapabildiklerini sergilemek adına sadece gösteri amaçlı olarak hazırladığı medya oynatıcısının detaylarından bahsetmiştik. Her ne kadar Nvidia hazırlanan medya oynatıcısının seri üretime geçmeyeceğini söylüyor olsa bile özellikle yurt dışında firmanın medya oynatıcısına karşı ilgi ve merakın ciddi derecede arttığı ve kullanıcıların Nvidia'dan taraf beklenti içine girdiğini de söyleyebilmek mümkün. Bu arada Nvidia APX 2500'ün neler yapabildiğini hatırlamakta da yarar var;

    "Grafik endüstrisinin iki devinden biri olan Nvidia'nın özellikle ATi'nin AMD tarafından satın alınmasından sonra Intel tarafından satın alınıp alınmayacağı yada GPGPU kavramı ile merkezi işlem birimlerine yakın bir tasarım anlayışını devreye sokan firmanın kendi işlemcisini hazırlayıp hazırlamayacağı sıklıkla tartışılmış hatta son olarak Nvidia'nın x86 lisansı için VIA'yı satın alabileceği iddiaları da ortaya atılmıştı. Tüm bu tartışmalar bir yana Nvidia beklenen sürprizini yaptı ve hazırladığı ilk işlemcisini duyurdu.

    Nvidia'nın APX 2500 kod adlı ilk işlemcisi mobil pazar için özellikle akıllı telefonlar, GPS alıcıları ve taşınabilir medya oynatıcıları için geliştirilmiş durumda. 750MHz'de çalışan ARM11 çekirdeğini esas alan Nvidia'nın APX 2500 kod adlı yeni mobil işlemcisi firmaya göre sahip olduğu teknik özellikleri sayesinde endüstri de bazı ilkleri gerçekleştirebilir. Nvidia'nın ifadesine göre APX 2500, 720p formatındaki HD videolara yönelik olarak kodlama ve çözümleme gerçekleştirebilen ilk mobil işlemci konumunda. Üstelik APX 2500'ün özellikleri bunlarla da sınırlı değil.

     ## Video: Nvidia'nın APX 2500 Mobil İşlemcisi ve Medya Oynatıcısı ##


    720p HD video desteği verebilen ilk mobil işlemci olmasının yanı ısra APX 2500, 12 megapiksel çözünürlüğündeki imajları görüntü ve video sabitlemesi yaparak destekleyebiliyor. ARM tabanlı olan ama Nvidia tarafından ilave grafik özellikleri ile donatılan ve daha yetenekli hale getirilen işlemci sadece Windows Mobile işletim sistemini destekliyor. Nvidia'dan yapılan açıklamalara göre firma, Windows Mobil işletim sisteminin başta Linux olmak üzere diğer önemli rakiplerine göre çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaşacağını ve gelişeceğine inanıyor.

    Ultra düşük güç tüketimine sahip Nvidia üretimi grafik işlemciler ile birlikte ultra-taşınabilir el cihazlarına farklı bir kimlik kazandırabileceği ve yüksek 3D deneyimi (OpenGL ES 2.0 ve Direct3D ile) sunabileceği ifade edilen yeni işlemcinin güç tüketimi konusunda da son derece iddialı olduğu bildiriliyor. Düşük güç tüketimi odaklı hazırlanan ARM mimarisini temel alan Nvidia APX 2500'ün Apple iPhone'un sunduğu pil ömrü süresinde 10 saat aralıksız video ve 100 saat aralıksız müzik dosyalarını oynatabileceği firma tarafından iddia ediliyor. Hatırlanacağı üzere Apple iPhone'a Samsung'un S3C mimarisi güç veriyor.

    Nvidia yeni işlemcisinin yapabildiklerini gösterebilmek adına 800x480 çözünürlüğünde 4" ekran, HSDPA, Wi-Fi ve Bluetooth gibi ağ teknolojileri, GPS, Mobil TV, 256MB RAM ve 5-megapiksel kamera ile donatılan özel bir portatif cihaz da sergiledi ama bu cihaz APX 2500 işlemcisinin neler yapabildiğini gösterebilmek adına hazırladı yani rafları süslemesini beklemenin en azından gelen bilgiler ışığında hayalcilik olacağını ifade etmekte yarar var diye düşünüyoruz. Nvidia yeni işlemcisi ile APX 2500 ile birlikte bazı güçlü üretici ve onların pazarda kullanılanılan çözümlerine de rakip olmaya hazırlanıyor.

     ## Video: Nvidia'nın APX 2500 Mobil İşlemcisi ve Medya Oynatıcısı ##


    Nvidia'nın portatif/ultra-kompak cihazlar için geliştirdiği APX 2500 işlemcisi ile birlikte Qualcomm, Broadcom, Freescale, Samsung, TI ve Marvell gibi firmalara rakip olacağını söyleyebilmek te mümkün. Bahsi geçen tüm firmalar 700MHz-1GHz arası değişen hızlarda çalışan yeni nesil mobil işlemcileri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyorlar. Texas Instruments'ın yeni nesil OMAP 3 serisi işlemci ailesi ile paralel bir fiyat etiketi üzerinden kullanıma sunulacağı söylenen APX 2500 işlemcisinin yılın sonuna doğru bazı GPS cihazları ve taşınabilir medya oynatıcılarında gelecek yıl ise bazı akıllı telefonlarda kullanılması hedefleniyor. "

    İlgili link;
    http://forum.donanimhaber.com/m_21077109/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 13 Şubat 2008; 17:02:07 >







  • nvidia yakında masaüstü içinde işlemci çıkarır
  • quote:

    Orjinalden alıntı: pislik345

    nvidia yakında masaüstü içinde işlemci çıkarır


    Çıkarsa Fanatiği olurum..
    Ama 1-2Seneye çok zor
  • Nvidia nın Intel ve Amd ye rakip olacak cpu ları çıkarmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
  • şöyle bir cep telefonu çıksa yaw n95 hikaye walla
  • nvidia olaya baya abarttı
  • aboowww videoyu izledim de insanlik neree gidiyor böle diye düşündüm valla sizlerin yorumu ne oldu?
  • Nvidia ürün çeşitlerini artıyor, işlemci üretimine el atar mı bakalım...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.