Şimdi Ara

Q9300 ve E8500 İncelemesi ve 4 GHz'e Ulaşabilirlikle İlgili Bir Öngörü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
5.630
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  Q9300 ve E8500 İncelemesi ve 4 GHz'e Ulaşabilirlikle İlgili Bir Öngörü

Bu iki işlemciyle ilgili yeterli sayıda test yayınlandı bilindiği üzere ancak işlemcilerin maximum stabil olduğu O/C performansları ile ilgili kesinleşmemiş bilgilerde gelmeye başlamıştı (1). Hatırlayanlar olacaktır. Bu yazıda bu işlemcilerin maximum stabil O/C'lu halleriyle ilgili performans puanlarını değerlendirerek, işlemcilerin O/C lu hallerinin performanslarınıda netleştireceğim (2) ve daha da önemlisi Core 2 Quad işlemcilerle (Core 2 Extreme değil) 4 GHz'e nasıl ulaşılabileceği hakkındaki öngörümü açıklayacağım.

İşlemcilerin performanslarına gelecek olursak, 3DMark 06 CPU skorlarıyla başlayalım.

Görüldüğü gibi maximum stabil hızı olan 3.5 GHz.'te çalışan Q9300 ile 3.6 GHz'te çalışan Q6600 işlemcisi neredeyse aynı puanı alıyorlar.

Encoding:

Burada Q9300 default haliyle Q6600'den yaklaşık %5 daha iyiyken, O/C esnasında maximum sınırlarında bu fark %1 e düşüyor. Bunda Q9300'ün kötü O/C kapasitesinin etkisi büyük. E8500'de her ne kadar 4 GHz. barajını aşsada 4 çekirdeklilerin performansını yakalayamıyor.

Rendering:

4 çekirdeklilerin üstünlüğü bu uygulamalarda tartışılmaz.

Oyun:

Oyunlarda çift çekirdeklilerin üstünlüğü yine kendini gösteriyor. O/C'lu Q6600'de, Q9300'ü geçiyor.

Ortalama Performans:

Genel ortalama olarak O/C'lu Q6600, Q9300 le yaklaşık aynı performansı veriyor. Dolayısıyla O/C düşünüyorsanız Q9300'ü beklemek anlamsızlaşıyor. Her ne kadar Q9300, 45 nm. teknolojisi ile üretilmiş olsa ve L2 önbellek miktarının daha az olmasınında katkısıyla O/C esnasında daha az ısınsada düşük çarpanı nedeniyle (Q9300'ün çarpanı 7.5) anakartların FSB bariyerine takılıyor. Test sisteminde kullanılan anakartın X38 chipsetli olduğunu hatırlamakta fayda var.

Q9000 Serisi İle 4 GHz'e Ulaşabilirlikle İlgili Öngörü:

Kaliteli bir anakartın ancak 460-470 FSB aralığına kadar çıkabilmesi nedeniyle Q9300, 470*7,5 = 3.5 GHz. değerine çıkabiliyor. Q6600 ise bu konuda daha şanslı, bunda çarpanının 9 olmasının da etkisi büyük. Böylece her ne kadar 65 nm. teknolojisi ile üretilsede Q9300'ün ulaşamadığı 3.6 GHz değerinde stabil çalışabiliyor.

Q9450'ye gelecek olursak, anakartların bariyeri olan maximum 470 FSB değeri bu işlemci içinde geçerli olacağından 470*8 = 3.76 GHz. yaklaşık olarak 3.8 GHz. değerini elde ediyoruz. İşlemcide her ne kadar 12 MB. gibi büyük bir L2 önbellek olsada üretim teknolojisi nedeniyle bunun sorun olmayacağını kestirmek zor değil ama bu işlemcide 4 GHz. değerine ulaşamıyor. Q9550'nin fiyatı 500 dolar üstünde olduğu için onu incelemeye gerek görmüyorum şimdilik ama fiyatının düşmesiyle onuda ele alabilirim.

Geriye tek alternatif olarak Q6700 işlemcisi kalıyor. Bilindiği üzere bu işlemcinin fiyatı 20 Nisan'da 266 dolara düşecek. İşlemcinin çarpanı 10 olduğundan FSB'nin 400 yapılması durumunda 4 GHz'i görmesi kuvvetle muhtemel. Bu değer anakartlar için handikap oluşturmayacağından 4 GHz değeri geçilmek isteniyorsa bu işlemci tercih edilmeli yoksa Q9300 ve Q9450 ile bu mümkün değil. O/C düşünmüyorsanız zaten herhangi bir sorun yok, Q9000 serisinden istediğiniz işlemciyi seçebilirsiniz.

Bir arkadaşımızın Eksen Bilgisayarı arayarak öğrendiği kadarıyla Q9000 serisi 28 Martta Türkiye'de olacakmış. Yaptığım analizde görüldüğü gibi eğer O/C düşünüyorsanız bu işlemcileri beklemeniz anlamsız. Bu işlemcilerin O/C kapasiteleri anakartların FSB bariyerine takılmalarından dolayı bekleneni veremiyor, bu nedenle bir Q6600 alıp keyfinize bakın bence. Bunu söylerken O/C yapacağınızı varsayıyorum.

20 Nisan'ı bekleyecek vaktiniz varsa da 4 GHz'i hava soğutmayla ve Extreme olmayan bir işlemciyle gören nadide forum takipçilerinden olabilirsiniz. En azından benim tahminim bu. Bakalım zaman ne gösterecek.

Güç Tüketimi:

Phenomların güç tüketimi gerçekten çok kötü default halde tam yükteyken 4 GHz üstü çalışan E8500 le neredeyse aynı gücü çekiyor.

Kaynaklar: 1.http://forum.donanimhaber.com/m_19994510/tm.htm
    2.http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core2quad-q9300.html

Not: Yazıda geçen parantez içindeki sayılar, kaynaklar bölümüne yapılan aynı numaralı atıflardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 10 Şubat 2008; 0:07:05 >

• E8400 , E8500 ve E8600 f/p en iyi ürünlerinden.Q6600 ise pahali kaliyor biraz , diğerlerine oranla
  • iyi inceleme olmuş q9300 ün o.c potansiyeli baya düşükmüş beklentilerin çok altında
  • Yenı cıkacak Quadlarda artık eskısı gıbı 3.5 ghz ustu bıraz zor olucak..Cunku yenı cıkan ıslemcıler de carpanı dusuk olucak ve cache artırımı hızasırtma potansıyelllerını cıddı anlamda etkıleyecek. . Intel boylece carpanı kırık extreme ıslemcılerı(Quad ıcın) koruma altına almıs gıbı oluyor. . .
  • quote:

Orjinalden alıntı: signomis
    Intel boylece carpanı kırık extreme ıslemcılerı(Quad ıcın) koruma altına almıs gıbı oluyor. . .

O çarpanı kırık işlemcilerde default voltajla en fazla bir yada iki kademe gidiyor.
    tabi volatjı artırıncada güç tüketimi çok yüksek değerlere çıkıyorki soğutmasıda ayrı bir dert.

performansa olan etkisi %20 yada %30 olsa ne farkediyorki.
    Belki Rar'ları bi kaç dakika daha hızlı sıkıştırır yada fimleri daha hızlı convert edebilir ama akşama kadar bilgisayarda
    bu işlerimi yapıyoruzki. oyunlarda 3 - 5 beş kare fazla verebilir ama 30'dan sonrasını zaten çokda önemli değil.

yani bu OC işleri bana biraz vakit ve enerji kaybı gibi geliyor.
    sırf OC olacak diye gidipte 1400 dolara işlemcimi alınır. insan o paraya acır.

varsın rar'ı 10 saniye geç sıkıştırsın. varsın oyunu 40 kare yerine 35 kare hızla oynatsın. gece gündüz oturup rar dosyasımı
    sıkıştırıyoruz yada oyunmu oynuyoruz.

bi kaç yüz Mhz için bir sürü fanın sesini dinlemekten vede yazın sıcağında elektrik sobası yakar gibi bilgisayar çalıştırmaktansa
    yaptığım işlemin bi kaç dakika geç gerçekleşmesini tercih ederim.

• Q9650 diyorum başka bişey demiyorum stok hızı zaten 3 oldugundan 4 görür diye umut ediyorum
  • q6600 3.6ghz ile beni epey götürür gibi geliyor
    güzel çalışma teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • q6600 kral dedik dinletemedik bir türlü

teşekkürler @coolnquite
  • quote:

Orjinalden alıntı: hzrcn

Q9650 diyorum başka bişey demiyorum stok hızı zaten 3 oldugundan 4 görür diye umut ediyorum

Testlere bakıp tahminde bulunmak gerekirse

1400 dolarlık fiyatına bir kenara bırakırsak oyun perfansının çift çekirdiklere göre çok fazla bir artısı olmadığı ortada.
  • Q9450 bence iyi duruyo 3.8 ghz max o.c ediliyor bu değer zaten yeterli bence ben 3.6 ghz ye bile razıydım tabi bide fanı değiştirmek zorundayız o ayrı mevzu küçücük fan koymuşlar fazladan 50 ytl daha cepden çıkarmayı göze alanlar q9450 alabilir
  • quote:

Orjinalden alıntı: CoolnQuiet

4 GHz değeri geçilmek isteniyorsa Q9300 ve Q9450 ile bu mümkün değil. O/C düşünmüyorsanız zaten herhangi bir sorun yok, Q9000 serisinden istediğiniz işlemciyi seçebilirsiniz.

Intel pazarda şu anda lider. OC olan işlemcisini 1400 dolara satmak varken enayimide gidip Q9300'ü 300 - 400 dolar arasında satsın.
    Bazı arkadaşlar 300 - 400 doları duyunca sevinmişlerdi ama karamanın koyunu sonra çıkar oyunu.
    Gerçi AMD Quad işlemcilerle kıyaslarsak fiyatı ve performansı phenomlardan daha iyi.
    TR'deki satış fiyatıda iyi olursa phenom yerine tercih edilebilir.

Diğer taraftan seninde söylediğin gibi bu işlemciler için çok fazla beklenti içine girmemek lazım.
    TR'deki fiyatını hala bilmiyoruz belki 400 dolar'ında üzerinden giriş yapabilir. fiyatına bakıp ona göre yorum yapmak daha doğru olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Snd -- 10 Şubat 2008; 0:15:06 >

• Q6600 gercekten alınasi bir işlemci oldugunu gostermiş.Bence en iyi f/p Q 6600.4 cekirdek olmasi 8xxx serisine gore ileriye yonelik bir avantaj.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufuks -- 10 Şubat 2008; 0:16:17 >
  • iyi güzel ama overclock edilince infrared soba gibi elektrik harcıyor 300 küsür q6600 o zaman nisan daalınabilir bir işlemci olacak 266 dolardan tabi benim gibi ekran kartın 8800 gts ise bi de psu gerek yeni bir tane yani astarı yüzünden pahalı ama test güzel teşekkürler
  • QX 9... serisinın ne zaman gelecegı ıle ılgılı bır haber var mı onlar iyi bir hava sogutmayla 4.5 i gecer gıbıme gelıyor
  • su q9300 ler gelsede artik q6600 lar 2. el fiyatina inse
  • @ calculus

Extreme serisi Quad işlemciler QX9650 ile Kasım ayından beri piyasada zaten. Hatta forumda kullanıcılarıda var.

@ CeOfFuture

Bu gidişle Q6600'ünü pek kimse satmak istemeyeceğe benziyor. En azından grafikler bunu anlatıyor. Senin ikinci el Q6600 işi biraz daha yattı galiba.
  • dört çekirdek isteyenler için q6600, iki çekirdek isteyenler için e8500 en iyi tercihler gibi gözüküyor. bu arada sanki 500 fsb yapan anakartlar gördüm gibi geliyor ama emin değilim.
  • Ne idügü belirsiz nasıl test ettigi muamma olan bazı arkadaşlar çıkıyor 5.0ghz gördüm yok 6.0ghz'in yanından teget geçtim gibi espri malzemesi dısında gercekci olmayan yorumlar yapıyorlar

forumda aklı selim birilerini ve yorumlarını görmek güzel

• (500 fsb yi geçen kartlar var elbette bkz imza) e8 serisinin e6 serisi kadar oc (%mhz olarak) kapasitesi yok. Yeni q9 serisi de şu anki verilerle yüksek oc ye izin vermeyecek gibi gözüküyor. Elbette rekorlar gelecektir ama şu şartlarda oyun için e8xxx serisi diğer işler içinde q6600 f/p lideri.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Snd

quote:

Orjinalden alıntı: signomis
    Intel boylece carpanı kırık extreme ıslemcılerı(Quad ıcın) koruma altına almıs gıbı oluyor. . .

O çarpanı kırık işlemcilerde default voltajla en fazla bir yada iki kademe gidiyor.
    tabi volatjı artırıncada güç tüketimi çok yüksek değerlere çıkıyorki soğutmasıda ayrı bir dert.

performansa olan etkisi %20 yada %30 olsa ne farkediyorki.
    Belki Rar'ları bi kaç dakika daha hızlı sıkıştırır yada fimleri daha hızlı convert edebilir ama akşama kadar bilgisayarda
    bu işlerimi yapıyoruzki. oyunlarda 3 - 5 beş kare fazla verebilir ama 30'dan sonrasını zaten çokda önemli değil.

yani bu OC işleri bana biraz vakit ve enerji kaybı gibi geliyor.
    sırf OC olacak diye gidipte 1400 dolara işlemcimi alınır. insan o paraya acır.

varsın rar'ı 10 saniye geç sıkıştırsın. varsın oyunu 40 kare yerine 35 kare hızla oynatsın. gece gündüz oturup rar dosyasımı
    sıkıştırıyoruz yada oyunmu oynuyoruz.

bi kaç yüz Mhz için bir sürü fanın sesini dinlemekten vede yazın sıcağında elektrik sobası yakar gibi bilgisayar çalıştırmaktansa
    yaptığım işlemin bi kaç dakika geç gerçekleşmesini tercih ederim.

Aynı seyden bahsedıyoruz zaten..Eskıden 300 $'lık hızasırtılmıs Quad ıslemcı 1000$ ustundekı ıslemcıye enazından yetısebılıyordu..Ama artık bu gecmıste kaldı..Carpanları dusuk tutması bunun en acık ornegı..Ben 4 ghz'de bench aldıgım ıslemcıyı neden sımdı bu Q9000 serısı ıle degıstırım.. Q9550 8.5 carpanla gelıcek onun fıyatıda 500 $ ustu...Eldekı ıslemcımlerle devam..

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.