Şimdi Ara

PARDUSLE Ovunmekte haklımıyız bence tartışılır!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bişey sorcam pardus hangi dille yazılıyor sonuçta microsoftun yazıldığı dil olan dil ile yazılmıyormu bu dil yine microsoftun sahip olduğu aynı ülkenin kullandığı yazılım dili değilmi PArdus bizim demek doğrumu yani yoksa yine başkalarının bişeylerindemi faydalanıp geliştiriyoruz yoksa pardus tamamen bizim icat ettiğimiz bir dille dahada ileri gidereke bizim donanımlardamı yapıldı hadi donanımı geçtim lütfen Sapla samanın birbirine karıştırmayalım ve çok abartmayalım ve bunu yapma bana göre windowsu kurmaktan farksız ki yine adamların başka bir ürününü kullanıp bağımlılık yapıyoruz kendimize

• oncelikle konuyu actigin yer yanlis, cunku pardus aslen bir linux,

Microsoft İşletim Sistemleri forumundayiz.
    acitigin konu
    Linux & Unix tabanlı İşletim Sistemleri
    forumuna daha uygun.

adminler bu basligi diger tarafa tasirlar zaten, ben yazdigin yaziya yorumumu yazayim.

kismen haklisin, kismen diil.
    linux forumunda pardus fanatikleri var zaten, tabi pardusa elestirilerde var. ordan daha cok bilgi edinirsin.

once sunu belirteyim, senin dedigin gibi herseyi sifirdan yapmak bugun icin anlamsiz bir yontem olur. ihtiyac olursa yapilabilir ve yapiliyorda tabi ama amaca uygun olmaz. yapilirsada turkiyede uretilen anakart, chipler ile tr standartlari getirip oyle yapman gerekir. Bir nevi Apple in yaptigi gibi. cogu ozel uygulama, hollywooddaki animasyonlari yapan bilgisayarlar, nasanin uzay araclari vsvsvs icin ozel isletim sistemi ve programlar yaziliyor.

Ama rahat ve ucuz elde edilebilir pc lere isletim sistemi yazmak istiyorsan zaten bastan standarta uyman gerekir. o sebebten ayni dille yazilsa da farkli neticeler aldigini unutmamak gerekir.

standarta uyarak ise koyulduk dielim, ondan sonrada secim yapmak lazim, ya linux yada yeni bastan isletim sistemi yazilmali. Windows ve linux disinda benim bildigim, (macos x86 olayini saymazsak) beos ve qnx var.

Ben secimin linux tan yana yapilmasini kendimce dogru bulsamda, uygulamada suphelerim var.

pardusun icinde %100 yerli yazilim paketleri de mevcut, aslen senin dedigin gibi cogunlugu hali hazirda linux cekirdegi ve linux icin yazilmis bi ton program etrafinda yapilaniyor.

linux un ne oldugunu bilsen "yine adamların başka bir ürününü kullanıp bağımlılık yapıyoruz kendimize" lafini soyleyemezdin zaten.

pardus ortaya cikis olarak mantikli bi proje, elestirilerinin hicbirini haketmiyor. Asiri milliyetci davranmanin bi alemi yok, yeni bastan donanim, isletim sistemi uretmek ihtiyaci duyarsan onuda yaparsin devlet yada firma olarak. Ama kuresel dunyada konu elektronik olunca %100 yerli yapmak yillardir varolan politikalarin cekirdegi "fakir birak sonra kömür dagit seni büyük bilsin" felsefesi oldugu surece pek mumkun diil.

bence elestirerek baslamak yerine once bi arastir. soru sor, sonra elestir. pardus projesi ile ilgili sagduyulu elestirilerde bulunmak bisi, herseyi %100 yerli yapalim, olmayana da bagimlilik gozu ile bakalim demek baska bisi.

• hadi donanım kısmını geçtik diyelim demiştim ama diğer önemli bir konuya değinmiştim sanki pardus çok farklı bir dillemi yazılıyor pardusun yazıldığı dil microsoftun yazıldığı progrma diliyle aynı değilmidir bu programın sahibide kim sonuçta ozaman ben linux kulanıyom diye kimse övünmesin. Öelliklede pardus gibi çok farklı bişi yaptık die milleti kandırmayalım güçlü bir millet olucksan ilk başta kendini kandırmadan insalrını kandırmadan doğruları söyleyeceksin sanki uzaydan inmiş gibi abartamaamak lazım bu şekilde maliyetleri düşürürsün belki ama asla güçlü bir memleket olamazsın.Şaşıyorum ben windows değilde linux kullanıyorum çünki windowsa düşmanım diye aşırı dercede sevinenleri sanki linux bir mucize.
  • Bu Microsoft'un olan dil hangisi acaba merak ettim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: interyasin
    hadi donanım kısmını geçtik diyelim demiştim ama diğer önemli bir konuya değinmiştim sanki pardus çok farklı bir dillemi yazılıyor pardusun yazıldığı dil microsoftun yazıldığı progrma diliyle aynı değilmidir bu programın sahibide kim sonuçta ozaman ben linux kulanıyom diye kimse övünmesin. Öelliklede pardus gibi çok farklı bişi yaptık die milleti kandırmayalım güçlü bir millet olucksan ilk başta kendini kandırmadan insalrını kandırmadan doğruları söyleyeceksin sanki uzaydan inmiş gibi abartamaamak lazım bu şekilde maliyetleri düşürürsün belki ama asla güçlü bir memleket olamazsın.Şaşıyorum ben windows değilde linux kullanıyorum çünki windowsa düşmanım diye aşırı dercede sevinenleri sanki linux bir mucize.

ben pardus fanatigi diilim zaten. (yazimdan bellidir umarim)
    linux fanatigi da diilim.
    ama şu önemli bişi:
    devlet eliyle güvenlik ve diger seyler konusundan onaylanmis, turkcelestirilmis (redhat linux zaten turkce), güncelligi sürekli ve daimi yapilan bir linux dagitiminin olmasi çok iyi bişi.
    bunu yaptiktan sonraki adim bu dagitimin universitelerde, meb okullarindan yaygin kullanimini , devlet kurumlarindaki server sistemlerde kullanilmasini saglamak, ve bu kuruluslarda gerek server gerek client icin gerekli yazilimlari ya hazir alip gelistirerek yada yeni bastan yazarak gelistirmek uzun soluklu ve memleketi yazilim konusunda disa bagimliliktan kurtaran bir politika olurdu. tabi uzun vadeli bir devlet politikasi varligi nice konularda ne kadar gecerli bu ulkede o ayri bi konu.

onun yerine ihalelerle microsoft a satilip alinan yazilim ve projeler her duydugumda verilerle çarçur edilen paralarin bi kisminin bu yolla ceblere girmesini bilmek beni üzüyor.

ülkesini seven birisi olarak linux un bu şekilde kullanimina tarafim.
    lakin linux konusunda ogrenmen gereken seyler oldugu kanaatindeyim interyasin.

emin diilim lakin pc standarti yanlis bilmiyorsam c programlama dilinin bir versiyonu idi.
    yani pc üreten (anakart, ek kart vs) bir firma, c ile yazilan her yazilimin calismasini garanti eder, yoksa pc uretmis olmaz zaten. (hatam varsa düzeltilirse sevinirim)

• yani şimdi biz japon fabrikasında fotoğraf makinesi ürettik veya milli futbolcu mehmet aurelio :) haydi sevinek.
  • quote:

yani şimdi biz japon fabrikasında fotoğraf makinesi ürettik veya milli futbolcu mehmet aurelio :) haydi sevinek.

bu konu politik, daha once dedigim gibi bahsettigin linux elestiriside aslen politik bir tartışma oldugundan kolaylikla başka örnekler verilebilir, ister konu pardus olsun, ister fotograf makinesi, ister futbol.

politik bir tartismaya girmeye niyetim yok, burasi microsoft forumu. bence politika ile ilgili tartisabilecegin bir forum bulsan daha iyi netice alirsin. isletim sistemi forumunda ideolojiler, politika, güncel dünya vsvsvsvsvs tartisilmasi pek hoş olmaz. yazdiklarindan linux un ne oldugu ile ilgili bilgi edinme kaygin olmadigini hissettigimden daha fazla bisi yazmamada gerek yok.

mutluluklar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hmm.hem yeniden proglamlama dili yazıcaz? ne gerek varsa şu an zaten milyonları aşmış sayıda var bunlardan. sonra onunla OS yazıp kullanıcaz.ozaman mı kaliteli olacakmış? microsoftum dili de olmayacak.neyise artıkın oda
  • pardus ve diğer linux lar ve bir çok işletim sistemi C dili ile yazılmış bu dil Mİcrozortun dili falan değil .onunla yakından uzaktan alakası bile yok .ona bakılırsa mac os da C ile yazılmış ama hiç bir mizrozortçu çıkıp ta mac os bizim demiyor .Pardusa gelince :pardus butun linuxlar gibi ortak bir çekirdeğe sahip .Bizimkilerde buna yeni özellikler katıp türkçeleştirip bize sunuyorlar.İyi edison lambayı buldu diye gidelim edisonun lambasını alalım.eblere floresen de takmayalım .Prjeksiyon aletlerini de kullanmayalım nede olsa lambayı edison bulmuş ya.
  • Bilgisayar ile ilgili tüm gelişmeleri, tüm yenilikleri microsoft'un yaptığını zanneden gençlik.
    Unix işletim sistemleri varken bill gates 'in kısa pantolon ile gezip, şeker emdiğini bilmediğiniz için böyle şeyler söylüyorsunuz.
  • quote:

hadi donanım kısmını geçtik diyelim demiştim ama diğer önemli bir konuya değinmiştim sanki pardus çok farklı bir dillemi yazılıyor pardusun yazıldığı dil microsoftun yazıldığı progrma diliyle aynı değilmidir bu programın sahibide kim sonuçta ozaman ben linux kulanıyom diye kimse övünmesin. Öelliklede pardus gibi çok farklı bişi yaptık die milleti kandırmayalım güçlü bir millet olucksan ilk başta kendini kandırmadan insalrını kandırmadan doğruları söyleyeceksin sanki uzaydan inmiş gibi abartamaamak lazım bu şekilde maliyetleri düşürürsün belki ama asla güçlü bir memleket olamazsın.Şaşıyorum ben windows değilde linux kullanıyorum çünki windowsa düşmanım diye aşırı dercede sevinenleri sanki linux bir mucize.

Öncelikle Lancelot arkadaşıma tamamen katılıyorum ve şunları eklemek istiyorum.
    Birincisi işletim sistemi yazılım dili yani çekirdek kodlaması için kullanılan programın önemi kullanılan alfabe gibidir. İsteyen latin isteyen arap isteyen çin alfabesini kullanabilir. Fakat bu alfabeleri okuyacak işlemcilerinizinde olması gerekirki buda gereksiz bir çalışma olur. Çünkü sizin hangi alfabeyi kullandığınız değil ne yazdığınız önemlidir.
    İkincisi pardus daki maksat işletim sisteminin dışarıya veri sızdırmasını engellemek. Windowsun sizden izinsiz bilgilerinizi microzorta gönderdiği ile ilgili bir dünya makale bulabilirsiniz. Buda resmi kurum bilgilerinin çalınabileceği manasına geliyor. Bu sebeple türk mühendisleri ve geliştiricileri tarafından yazılan bir işletim sistemini, askeri olsun resmi olsun heryerde güvenerek kullanabiliriz. Çünkü bilgilerimizi microzorta değil en kötü ihtimalle( böyle bir şey yok ama olsa bile) kendi devletimize yollar.

• pardus yani linux un kökeni unix işletim sistemidir.. başlangıcına baktığımızda ilk defa 1969 tarihinde kullanılmaya başlandığını görüyoruz..http://www.levenez.com/unix/

windows ise 1980 de Dos olarak piyasaya sürülmüş ve 1985 yılında windows 1.0 ortaya çıkmış.. http://www.levenez.com/windows/

sorun devlet güvenliği ise zaten istihbarat çalışmaları ve gizli devlet işlerinde kendi mühendislerimiz gerekli donanım ve yazılımı hazırlıyorlar.. ama bilgisayarda film izlemek, müzik dinlemek, internete bağlanmak için illaki en baştan bi bilgisayarmı üretmek gerekiyor?? serbest ve tamamen açık kaynaklı bi platform olan linux u alıp geliştirmek bence bu konuda daha mantıklı..

• quote:

Arkadaşlar bişey sorcam pardus hangi dille yazılıyor sonuçta microsoftun yazıldığı dil olan dil ile yazılmıyormu bu dil yine microsoftun sahip olduğu aynı ülkenin kullandığı yazılım dili değilmi PArdus bizim demek doğrumu yani yoksa yine başkalarının bişeylerindemi faydalanıp geliştiriyoruz yoksa pardus tamamen bizim icat ettiğimiz bir dille dahada ileri gidereke bizim donanımlardamı yapıldı hadi donanımı geçtim lütfen Sapla samanın birbirine karıştırmayalım ve çok abartmayalım ve bunu yapma bana göre windowsu kurmaktan farksız ki yine adamların başka bir ürününü kullanıp bağımlılık yapıyoruz kendimize

Şu anda microsoft işletim sistmeni geliştirirken yine kendi geliştirdiği platformları kullanıyor olabilir. Fakat geçmişe baktığımızda durum tamamen değişir. Bugün olan hiçbirşey yokturki dünde temelleri olmasın. Eğer yanlışım varsa düzeltin, C dili ile yazılan ilk işletm sistemi unixtir ve bildiğim kadarı ile unixi C ile yazan kişide C dilini gelitiren kişidir yada kişilerden biridir. Linuxta unix tabanlı bir işletim sistemidir. Çekirdek bildiğim kadarıyla C ile devam ediyor fakat Linuxta C++ , java, perl, python gibi dillerle geliştirilmiş bir çok yazılımda bulunmakta. Özellikle Python Linux içerisinde gerçekten önemli bir konuma sahip bir dildir. Python'un temellerini atıp büyük ölçüde de geliştiren kişi elbette bir türk değil. Ama zaten bunun hiç önemi yok. Linux dediğimiz şeyi bir finli ilk defa yapmış olsa bile çekirdek finlilere ait değildir. Python da ilk geliştiricisine ait değildir. Lİnux bir çok açık kaynak paketin birleşimi ile komple bir sistem haline gelir. Her geliştirici grubuda yaptıkları işe ve kendilerine uygun bir dil seçebilirler.

Pardus ekibinin ağırlıklı olarak kullandığı dil Pythondur. Pardusun bir çok eksikleri olmasına rağmen Diğer bütün linuxlar kadar linuxtur. Önemli olan onda bizm insanımız tarafından geliştirilen bir çok paket olmasıdır. Ayrıca bazı açılardan sistemin çalışma hızı gerçekten etkileyici. Bununla birlikte pardusun daha çok yolu var. Çok eksiği var.

Övünmekte haklımıyız olayına gelince. Eğer abartmazsak tabiki övünebiliriz. Fakat bu övünmemiz daha fazla çlışmamıza engel olmamalıdır. Bilmiyorum Türklerde galiba biraz aşağılık komplexide var. (kusura bakmayın ) çünkü bütün milletleri türk yapmaya çalışıyor bir yandan da diğer milletlere benzemeye çalışıyor hep başkalarını örnek alıyorsunuz. Oysa kendi benliğinizi lafını hiç eksik etmediğniz kendi benliğinizi gerçekten beğenseniz dünyadaki yeriniz çok daha iyi olacak.

• deuGRY, ajan37, MaviAteş, dr_pc, wortexxx, etusch arkadaşlarımıza aynen katiliyorum.

quote:

Orjinalden alıntı: etusch
    Övünmekte haklımıyız olayına gelince. Eğer abartmazsak tabiki övünebiliriz. Fakat bu övünmemiz daha fazla çlışmamıza engel olmamalıdır. Bilmiyorum Türklerde galiba biraz aşağılık komplexide var. (kusura bakmayın ) çünkü bütün milletleri türk yapmaya çalışıyor bir yandan da diğer milletlere benzemeye çalışıyor hep başkalarını örnek alıyorsunuz. Oysa kendi benliğinizi lafını hiç eksik etmediğniz kendi benliğinizi gerçekten beğenseniz dünyadaki yeriniz çok daha iyi olacak.

Bu yazi aklima "Yurtta sulh, Cihanda sulh" sözünü aklıma getirdi.
    Sulh kendiliginden olmuyor tabi, bir tavir,yaklaşım olayidir. Bahsettigim tavrin egitim sistemimizdeki yeri umarim hepinizce biliniyordur. Bilinmese bile neticelerini hergun yasiyoruz.

Biz Türklerde.... sözüne katilmiyorum etusch, tabi neyi kastettigini biliyorum. Ama ayni durum bircok diger ülkelerde de var. Konu ulus-kimlik diil, daha cok Fanatik lik ile ilgili. "Fanatizm", "Grub Gücü", "Önümüze Gelene Bir Tekmeee" olayi toplumun her yerinde yasadigimiz ve son yillarda siddeti artan bir durum. Üretilen bir çözümde olmadigindan bunun gelebilecek son noktasini 80 lerde yayinlanan gazetelere bakip gormek mumkun.

Ama ben sagduyulu ve akılcılıgı kullanan türklere karsilastigim yabancilardan daha cok rastladim. 2 kutup olayi herhalde . Sevindirici olan forumlarda onlarda seslerini duyurabiliyor, üzücü olan toplumsal hayatta baslarina bisi gelmesin diye (bagzende forumda) cogu sessiz kaliyor.

Sana güzel bir örnek daha vereyim etusch,
    http://forum.donanimhaber.com/m_20008798/tm.htm

26 Aralık 2007; 17:15:20 dedigim gibi, konu geldigi yer itibari ile pardus diil. Ama yazilanlari gormek benim icin sevindirici..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.