AMD'nin K10 mimarisini kullanan Phenom kod adlı işlemcilerinin piyasaya sürülmesini müteakip popüler donanım sitelerinde benchmarklar yayınlanmış ve bu işlemciler bekleneni verememişti. Bunun üzerine çeşitli görüşler yazıldı çizildi ve nihayetinde AMD'nin K10 mimarisiyle de Intel'le sadece Performans/Fiyat kulvarında yarışabileceği ortaya çıkmış oldu.
İlgili incelemelere Anandtech için buradan, Xbitlabs için ise buradan ve devamından ulaşabilirsiniz.
Benim burada yaptığım ise işlemcilerin performans puanlarını 2 incelemeden de elde ettiğim için, bu puanları fiyatlara oranlayarak işlemci bazında performans/fiyat değerlerini bulmak olacak. Yapılan testlerde TLB Bios update'inin yapılmadığını dolayısıyla buradaki Phenom 9500 ve 9600'ün performanslarının yakında çıkacak olan Phenom 9550 ve 9650'nin performanslarını yansıttığını da belirtmekte fayda var.
B2 revizyonlu Phenom işlemci ailesindeki TLB hatası hakkında ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Çıkmış ve çıkacak olan Phenom ve Penryn (4 çekirdekli) işlemciler için fiyat bilgilerinin güncellenmesi ya da yeni performans testlerinin yayınlanmasını müteakip performans/fiyat değerlerini bu başlık altından yayınlayacağım.
İlk olarak Anandtech'in yaptığı testin ortalamasına bakalım, ortalamalarda en iyi işlemciye 100 puan verdim.
Xbitlabs'in ki ise şu şekilde çıktı:
Görüldüğü gibi her iki incelemeden çıkan ortalama performanslar birbirine çok yakın değerler veriyor. Bundan sonra yapacağımda Phenom 9500 ve 9600 fiyatlarının ülkemizde düşmesini müteakip Performans/Fiyat grafiği yayınlamak olacak. Performans olarakta bu iki grafikten Xbitlabs'inkileri baz alacağım. Nedeni ise testlerinin daha tutarlı olduğunu düşünüyorum. Tomshardware'i kasıtlı olarak buraya almadım. Çünkü Bethrezen'in Phenom 9500 ile ilgili yaptığı testte 3dmark cpu puanı toms'unkinden baya bir farklıydı ve tomshardware sitesi testini am2+ bir anakartla yapmamıştı hatırlanacağı üzere. Ayrıca toms'un testlerinde intel yanlısı tavır takındığı yönünde birşeylerde kulağıma çalındı. O yüzden o incelemeyi burada kullanmayacağım.
4 çekirdekli penrynlerin çıkışını müteakip onlarıda buradan takip edeceğim. İki çekirdekli penrynlerin kulvarı farklı olduğundan onlardan burada bahsetmeyeceğim. İşlemcilerin fiyatları ülkemizde de düşmesine rağmen hala güncel p/f grafiği yayınlamamışsam pm ile uyarabilirsiniz.
Performans/Fiyat demişken çekilen güç miktarından bahsetmemek olmazdı. Her ne kadar Phenom lar daha çok güç çeksede bellek kontrolcüsünün işlemci içine gömülü olması ile açıklanabilir bu. Aşağıda sadece işlemcinin çektiği güç var ama aslında önemli olan benzer özellikte iki sistemin çektiği toplam güç. Fakat yine de bir fikir vermesi açısından onuda buraya ekliyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolnQuiet -- 21 Aralık 2007; 18:40:25 >
2008 sonunda AMD açısından çıkacak pek bişey yok, sadece mevcut Phenom'ların 45nm'leri gelecek. Tabi aslında AMD'nin en baş sorununun frekans düşüklüğü olduğu gözönünde bulundurulursa 45nm AMD'yi iyi duruma geçirebilir.
Intel ise Nehalem'leriyle geliyor 2008 sonunda.
Yapılan incelemelerde O/C kapasiteleride inceleniyor. Onlarıda yapıldıkça ekleyeceğim buraya ve hem işlemcilerin O/C kapasitesi hemde o durumda P/F değerleride ortaya çıkmış olacak. Örneğin yukarıdaki grafiklerde 3 GHz'deki Phenom'un değerleri var.
Yapılan incelemelerde O/C kapasiteleride inceleniyor. Onlarıda yapıldıkça ekleyeceğim buraya ve hem işlemcilerin O/C kapasitesi hemde o durumda P/F değerleride ortaya çıkmış olacak. Örneğin yukarıdaki grafiklerde 3 GHz'deki Phenom'un değerleri var.
o/c'li karşılaştırmalardan sonra asıl ak koyun(intel) kara koyun(ne yazık ki amd oluyor) ortaya çıkıyor zaten!...
phenom ancak 3 ghz yaparken en baba islemcileri ile
intelin yeni serisinin en dusuk islemcilerinin bile 4 ghz yapabilecegi soyleniyor stok sogutma ile
yani su anda amd kesinlikle oc bakimindan cok geri goruken o ki
Performansta geride kaldığını herkes kabul ediyor zaten ama iyi bir fiyat politikası ile P/F oranında intelin önüne geçebilir. Bu konunun amacıda AMD'nin bunu yapıp yapamadığını analiz etmek zaten.
çok güzel bir başlık, inceleme için teşekkürler. söylenildiği gibi iyi bir f/p oranı ile 4 çekirdekte çok iyi alternatif olur phenom, zira 280$ bile çok yüksek bir fiyat "normal" kullanıcı için, 200$ ve altı 4 çekirdekler olduğu taktirde çok iyi satış rakamları yakalanır, 1 yıl sonrası için olabilecek bir fiyat diye düşünüyorum, hatta bu fiyatlarda olursa bende alabilirim diye düşünüyorum
Performansta geride kaldığını herkes kabul ediyor zaten ama iyi bir fiyat politikası ile P/F oranında intelin önüne geçebilir. Bu konunun amacıda AMD'nin bunu yapıp yapamadığını analiz etmek zaten.