Şimdi Ara

AMD'den RS780 yonga seti ve Spider platformu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
2.431
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir süredir kapalı kapılar ardında projelerini tamamlamak ile uğraşan AMD, Kasım ayı ile birlikte son derece yoğun bir zaman dilimi içerisine girmiş olacak. Yeni nesil Phenom işlemcilerinin yanı sıra 790FX yonga setini de duyuracak olan firma, ekran kartı tarafında da 55nm üretim teknolojisine sahip olan RV670 temelli Radoen HD 3800 serisi grafik kartlarını da anons etmeye başlayacak. Yonga seti tarafında 790FX, 790X ve 770 yonga setlerini lanse edecek olan AMD, entegre grafik işlemcili (IGP) çip set konusunda ise RS780 yada muhtemel pazar ismi ile 780G yonga setine yönelik üretim öncesi son aşamaya da gelmek üzere.

    RS780 yada muhtemel ismi ile 780G yonga seti AMD-ATi'nin geçtiğimiz Şubat ayında piyasaya sürdüğü ve ciddi satış rakamlarına ulaşarak önemli bir başarı elde ettiği 690G yonga setinin başarısını devam ettirmekten sorumlu olacak. Yeni yonga setinin ön plana çıkan çok önemli bazı detayları bulunuyor. Öncelikle RS780 yonga seti AMD'nin yeni nesil tüm işlemcierine destek vermekte. Gelişmiş özellikler ve DirectX 10 desteği ile zenginleştirilmiş entegre grafik işlemci yani IGP'ye sahip olan 780G aynı zamanda AMD-ATi'nin UVD teknolojisini de destekleyecek. Unified Video Decoder olarak bilinen ve harici ekran kartlarında kullanılan bu teknoloiji 780G yonga seti ile birlikte IGP destekli anakartlara yönelik olarak atılmış önemli bir adım olcak gibi görülüyor.

    Gelen bilgilere göre RS780 yonga setinin A11 kodlu revizyonu sahip olduğu UVD 2.0 teknolojisi sayesinde işlemciden bağımsız olarak H.264, VC-1 ve MPEG-2 formatında kodlanmış videolara yönelik olarak donanımsal hızlandırmsa sağlayabiliyor. Pek çok 3D ve DirectX 10 tutarlılık testini başarı ile geçen entegre grafik işlemcili yeni yonga seti ekstra bağlantı alternatifleri ile de dikkat çekecek gibi gözüküyor. Zira tek kablo üzerinden yüksek tanımlı ses ve görüntü aktarılmasına izin veren HDMI teknolojisinin yanı sıra onun yerini alacak yada en büyük rakibi olacak denilen ve geliştirilmesinde AMD'nin de ciddi katkıları olduğu ifade edilen Display Port teknolojisi de desteklenecek. Tüm bunlara ek olarak harici ekran kartı kullanmak isteyenler için PCIe 2.0 desteği de RS780 ile sağlanacak.

    AMD'nin mevcut işlemcilerinin yanı sıra soket AM2+ formundaki yeni nesil işlemcilerine destek veren ve yine yeni nesil entegre grafik işlemci ile gelecek olan RS780 yonga setinin bir diğer sürprizi de güney köprüsü tarafında olacak ve yeni SB700 yongası kullanılmaya başlanacak. Bilindiği üzere SB700'e yönelik çalışmalar hala devam etmekte ve 790FX yonga seti bile ilk etapta SB600 ile çıkacak ve SB700'ün hazır olmasına paralel olarak güncellenecek. AMD, SB700 yongası ile hem genişleme olanaklarını arttırırken hemde yeni teknolojileri devreye sokacak. Yüksek tanımlı ses, ekstra SATA ve USB desteğinin yanı sıra başta yeni nesil güvenlik teknolojisi olan TPM olmak üzere flash bellek kullanımı da devreye girebilir.

    AMD'nin artık son testleri yapılan RS780 yonga seti muhtemelen Aralık ayında hacimli üretim için bantlara girecek ve Ocak ayı içerisinde kullanıcıların beğenisine sunulacak. Yeni yonga seti çıktığı an itibariyle Intel'İn G35/G45 ve Nvidia'nın IGP'li nForce 750/780 çözümlerine rakip olabileceği de ifade edilmekte. Ayrıca 690G yonga setinin aksine RS780 yonga setinin Intel uyumlu yeni bir versiyonu ise olmayacak gibi gözüküyor. AMD'nin hazırlamakta olduğu RS780 yonga setinin detaylarından sonra gelin şimdi bir de firmanın "Spider" olarak adlandırdığı özel platforma değinelim.

    AMD, Kasım ayı ile birlikte 3 farklı koldan atak yapmayı planlıyor ve bu 3 kolu biraraya getirerek Spider yani örümcek adını verdiği platformu da meydana getirmeyi amaçlıyor. Tahmin edeceğiniz üzere firma Kasım ayında başta yeni nesil Phenom işlemciler olmak üzere, 790FX yonga seti ve Radeon HD 3800 serisi ekran kartlarını resmen anons edecek. Anons muhtemelen 15 veya 19 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu noktada AMD, Phenom, 790FX ve Radoen HD 3800 serisini biraraya geldiği yüksek performanslı Spider platformunu da duyuracak. Firmaya bu 3 temel donanım üzerine kurulacak sismtemler yüksek performans noktasında son derece iddialı da olabilir. 4 çekirdekli Phenom, 790FX yonga seti ve 55nm RV670 temelli Radeon HD 3870 ile bakalım AMD'nin örümceği nasıl bir ağ göreceğiz.


    Sayfanın Linki : http://hkepc.com/?id=268








  • Haber için teşekkürler fx57. Intel de driver sorunları yüzünden DirectX 10 desteği geç gelecek. AMD nin DirectX 10 driverları hazır mı acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Albatros83 -- 31 Ekim 2007; 8:11:10 >
  • AMD bu yonga seti işine iyice ısındı...
  • SüperPİ ve 3dmark gibi testler için sistem toplayanlar için hayal kırıklığı olabilir ama fiyat performans oranı yüksek sistem toplayanlar için çok makul bir platform olur.

    AMD - ATI battı diyenler birde 780G + PHENOM X3 veya ATHLON X2 (K10)
    Platformuna baksınlar. Bence çok satış yapar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom

    SüperPİ ve 3dmark gibi testler için sistem toplayanlar için hayal kırıklığı olabilir ama fiyat performans oranı yüksek sistem toplayanlar için çok makul bir platform olur.

    AMD - ATI battı diyenler birde 780G + PHENOM X3 veya ATHLON X2 (K10)
    Platformuna baksınlar. Bence çok satış yapar.


    bu dediklerine ek olarak::::oc konusunda da yetenekli olursa gerçek bi tercih sebebi olur!!!
  • 690G'den sonra ilk alacağım anakart olacak.
    üstelik güç tüketimide çok düşük olacakmış (yalnızca bi kaç watt) o yüzden ısınma sorunu vede Nvidialar yada intellerdeki gibi
    Kocaman aliminyum yada bakır bloklar olmayacak demektir.

    giriş seviyesi, multimedya vede ofis bilgisayarları için diğerlerine göre bir numara olacak.
    Onboard ekran kartında 690G'nin rakibi olacak kart'ta diyebiliriz.

    çevremde bilgisayar kullanan her on kişiden en az 8'nin O/C'nin ne anlama geldiğini bilmediğini varsayarsak
    AMD'nin doğru yolda ilerlediğini söyleyebiliriz.
    Tek sorun milletin ağzına bi P4 düşmüş hala o hayalle yaşıyorlar ayrıca üreticlerde zorla intel pazarlayıp AMD'lere fazla şans tanımıyorlar.
    böyle oluncada satışları düşük oluyor yoksa giriş seviyesinde intelle fazlasıyla rakabet edecek durumda.
  • İlave olarak şunu söyleyeyim: Bu chipsetle hybrid Crossfire denilen kavramla da tanışacağız. Bu teknoloji sayesinde anakartın üzerindeki IGP ile sisteme takılı ekran kartı birlikte çalışabilecek, duruma göre performans gerektiren bir uygulama açtınız diyelim bu durumda ekran kartınız devreye girecek. Oyundan çıktınız ve masaüstüne döndünüz o zaman IGP tekrar yükü üstüne alacak ve ekran kartını kapatacak. Böylece boştayken bile 100 küsür watt çeken ekran kartlarını, (grid hesaplamaya fazla elektrik tüketiriz diye yanaşmayan arkadaşların kulakları çınlasın) performanslarına ihtiyaç duymadığınız zaman kapatarak güç tasarrufu yapılabilecek.

    Kısacası bu chipset tüm kesime yani hem performansa hemde performans/fiyata önem verenlere hitap edecek. Nvidia'da bu teknolojinin benzerini kendi chipsetli anakartlarında hybrid SLI adı altında lisanslayacak. Ancak Nvidia'nın Intel'e SLI teknolojisini lisanslamadığını biliyoruz. Intel, kendi sistemlerinde Crossfire teknolojisini kullanabiliyor bu yüzden dolayı.

    Ancak şöylede bir durum var AMD tarafından satın alınmadan önce ATI, Crossfire lisansını Intele sattığı için AMD buna sesini çıkaramamıştı fakat burada farklı bir teknolojiden, hybrid crossfire'den bahsediyoruz. Bu teknolojiyi, AMD Intele satmazsa ne olur, ya da böyle birşey yapabilir mi soruları akla geliyor. Ya da böyle birşey yapsa bile Intel, kendi anakartları için hem Nvidia hemde ATI ekran kartlarında hybrid ekran kartı teknolojisini kullanmasını sağlayan kendisi tarafından geliştirilmiş bir teknoloji üretebilir mi, zira Intelinde G33, G35, G45 yonga setleri IGP özelliğine sahip.




  • Teşekkürler @fx57.Sabahın köründe bile ayakata
    Benim yeni alacağım anakartın özelliklerini gördüm:-) Mesela "Biostar TA780G-AM2+"
  • Amd çipseti tavsiye etmem. Amd işlemciler için Nvidia çipsetinden de vazgeçmem.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Orgeneral_

    Amd çipseti tavsiye etmem. Amd işlemciler için Nvidia çipsetinden de vazgeçmem.


    Bence çok iyi hatta grafik olarak nvidia ya fark atar diyebilirim.
    Overclock olarak nvidianın igp çiplerinden de iyi
  • Bu gün 690g çip setli anakartı iade gönderdim. Bilgisayar çok geç açılıyor. Tamamen anakarttan ve dolayısıyla amd çipsetinden kaynaklanan bir sorun. Grafik olarak nekadar Nvidia'dan iyi olursa olsun, entegre grafik işlemcileriyle oyun oynama taraftarı değilim. Oyundan zevk alabilmek için en azından orta seviye bir ekran kartı şart.
    quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom


    quote:

    Orjinalden alıntı: Orgeneral_

    Amd çipseti tavsiye etmem. Amd işlemciler için Nvidia çipsetinden de vazgeçmem.


    Bence çok iyi hatta grafik olarak nvidia ya fark atar diyebilirim.
    Overclock olarak nvidianın igp çiplerinden de iyi




  • iade arıza koşulları değişkendir bende asus M2NSLİ deluxe wifi anakartı servisten 3 aydır alamıyorum ama bu asusun ve nvidianın kötü olduğunu göstermez. Ben amd çipset kullandım nvidianın esnekliğini vermese de fena değildi. Oyun için tabiki onboard kart kullanılmaz ama mecburiyet söz konusu ise tek tercihim 690g veya üstü olur. Ben 485 çipsetli anakartla bile gayet memnundum
  • 3 Ay ne demek. Biraz bilinçli tüketici olun lütfen. Arızalı ürünün en geç 1 ay içinde tamir edilmesi yada yenisiyle değişmesi o da mümkün değilse bedelinin iade edilmesi gerekir. Bu hakkınız var. Ben anakartı internetten satınaldım. Aldığım firmada gigatek. Sağolsunlar bir iki ettirmeden kabul ettiler iadeyi. Ama kabul etmek zorundalar zaten. Tüketici hakları kanununa göre uzaktan yapılan alışverişlerda 1 hafta içinde iade almak zorundalar. Koşulsuz iade hakkım vardı ve kullandım açıkçası.
    quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom

    iade arıza koşulları değişkendir bende asus M2NSLİ deluxe wifi anakartı servisten 3 aydır alamıyorum ama bu asusun ve nvidianın kötü olduğunu göstermez. Ben amd çipset kullandım nvidianın esnekliğini vermese de fena değildi. Oyun için tabiki onboard kart kullanılmaz ama mecburiyet söz konusu ise tek tercihim 690g veya üstü olur. Ben 485 çipsetli anakartla bile gayet memnundum




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Orgeneral_

    Bu gün 690g çip setli anakartı iade gönderdim. Bilgisayar çok geç açılıyor. Tamamen anakarttan ve dolayısıyla amd çipsetinden kaynaklanan bir sorun. Grafik olarak nekadar Nvidia'dan iyi olursa olsun, entegre grafik işlemcileriyle oyun oynama taraftarı değilim. Oyundan zevk alabilmek için en azından orta seviye bir ekran kartı şart.
    quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom


    quote:

    Orjinalden alıntı: Orgeneral_

    Amd çipseti tavsiye etmem. Amd işlemciler için Nvidia çipsetinden de vazgeçmem.


    Bence çok iyi hatta grafik olarak nvidia ya fark atar diyebilirim.
    Overclock olarak nvidianın igp çiplerinden de iyi




    690G giriş ve Multimedya bilgisayarları için tasarlanan bir chipset.
    Internette dolaşmak, Video izlemek , Ofis programları kuıllanmak ilk gayesi.
    Madem onboard ekran kartıyla oyun oynanacaksa ne diye onca harici ekran kartı çıkarıyorlar acaba.

    Bende iki tane 690G chipsetli anakart var, onboard'la yavaş açılıyor madem oyun oynacaksın tak üzerine harici bir ekran kartı bak o zaman bak nasıl hızlı
    açılıyor.
    Yavaş açılmasının sebebi catalyst sürücülerinin yüklenmesyile iligli tamamen eğer Catalyst control center'i kurmazsan yine hızlı açılıyor.

    Sizin bilgisayarınız yavaş açılıyor diye bütün ATI chipsetler kötümü oldu yani.
    Ne biçim mantık bu böyle anlamak mümkün değil.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Snd

    Bende iki tane 690G chipsetli anakart var, onboard'la yavaş açılıyor madem oyun oynacaksın tak üzerine harici bir ekran kartı bak o zaman bak nasıl hızlı
    açılıyor.
    Yavaş açılmasının sebebi catalyst sürücülerinin yüklenmesyile iligli tamamen eğer Catalyst control center'i kurmazsan yine hızlı açılıyor.

    Sizin bilgisayarınız yavaş açılıyor diye bütün ATI chipsetler kötümü oldu yani.
    Ne biçim mantık bu böyle anlamak mümkün değil.


    Ben anlatamıyorum derdimi. Kardeşim x2 5000+ işlemci almışım, 1GB kingston bellek var, sırf windows hızlı açılsın diye en hızlı hdd'yi wd raptor'u almışım. Ama bilgisayar en az 3 kat daha yavaş açılıyor.

    Ben anakartla birlikte formatı attım bilgisayara, kurdum windows'u en baştan. Sözünü ettiğin "Catalyst control center" Windows'un içinde mi? Hayır. Windows'la birlikte mi kuruluyor? Hayır. Peki ben henüz anakartın hiç bir sürücüsünü kurmadığım halde neden yavaş açıldı? Demekki sorun senin "Catalyst control center"'da değil. Ben oyun oynamadığım için bu anakartı alıyorum zaten. Ekran kartı alacak olsam entegre vga lı anakart almam zaten. Bana gidipte ekrankartı al, bilgisayarın hızlı açılsın demen ise benim gibi oyun oynamayan biri için yapacak en saçma şeydir. Ben Nvidia'yı tavsiye ederim. Kendi yaşadığım bir olay bu sonuçta. Ve bu kadar saçma bir şeyi çıkarıp beni de fazla fazla uğraştırdığı için amd ye de




  • @ORGENERAL_ Birincisi sistemin hızlı açılması ile onboard anakartın ne alakası var ayrıca ram çoğaldıkça sistem geç açılır. Ayrıca botvis gibi bir program olması lazım onu dene.
    Ayrıca benimki çok detaylı durum.
    sistemi çeşitli zamanlarda vatanbilgisayardan aldım. Gayet sorunsuz du. Ben gidip cooler master işlemci fanı alıp takınca sorunlar başladı. Fan esneme yapıp temsı kesmeye başladı. ve kısa sürede işlemci 110' derecede kapattı bu arada işlemci 3600+ 65nm ve 2,7 ghz tekrarında götürdüm sistemi. işlemci fanı servise gitti 30 iş günü kuralı yüzünden 45 günde geri geldi yenisi ile değiştirdiler. Sonra yine aynı sorun işlemci gitti 20 günde işlemci değişti. şimdi anakart gitti 21 iş günü oldu. burada yapacak bişey yok istediğin kadar bilinçli ol. bende 2 tane daha bilgisayaR OLDUĞUNDAN ÜZERİNE DÜŞMEDİM. ocak ayında lost başlayana kadar yolu var
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Fettah34

    AMD bu yonga seti işine iyice ısındı...


  • "bende asus M2NSLİ deluxe wifi anakartı servisten 3 aydır alamıyorum" yukarıda ki yazında bu cümle geçiyor. Ben buna istinaden 3 ay bir parça beklenmez dedim. Şimdi farklı parçalardan ve farklı sürelerden bahsediyorsun.

    Ben 2 gün önce terfi amaçlı anakart aldım. Elimde msı Nvidia Geforce 6150 çipseti kullanan bir modeli var. Bu kullandığım anakart zaten. Dedimki bir 690G çipsetli anakart alayım. Neyse siparişini verdik geldi. Kurdum. Aynı işlemci, aynı bellek, aynı hdd... Hatta anakartların markaları bile aynı. İkisi de msi. Birinde sistem 4.çizgiyi doldurmadan açılıyor diğerinde 12çizgiyi bekliyoruz. Sadece bununlada kalmıyor. Açılış devamında msn programının ekrana gelmesine kadar komple bir yavaşlık söz konusu.
    Konu ile ilgili açtığım başlığı okursan daha ayrıntılı bilgi sahibi olursun.

    http://forum.donanimhaber.com/m_18727646/tm.htm


    quote:

    Orjinalden alıntı: ilkercom

    @ORGENERAL_ Birincisi sistemin hızlı açılması ile onboard anakartın ne alakası var ayrıca ram çoğaldıkça sistem geç açılır. Ayrıca botvis gibi bir program olması lazım onu dene.
    Ayrıca benimki çok detaylı durum.
    sistemi çeşitli zamanlarda vatanbilgisayardan aldım. Gayet sorunsuz du. Ben gidip cooler master işlemci fanı alıp takınca sorunlar başladı. Fan esneme yapıp temsı kesmeye başladı. ve kısa sürede işlemci 110' derecede kapattı bu arada işlemci 3600+ 65nm ve 2,7 ghz tekrarında götürdüm sistemi. işlemci fanı servise gitti 30 iş günü kuralı yüzünden 45 günde geri geldi yenisi ile değiştirdiler. Sonra yine aynı sorun işlemci gitti 20 günde işlemci değişti. şimdi anakart gitti 21 iş günü oldu. burada yapacak bişey yok istediğin kadar bilinçli ol. bende 2 tane daha bilgisayaR OLDUĞUNDAN ÜZERİNE DÜŞMEDİM. ocak ayında lost başlayana kadar yolu var




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Orgeneral_


    quote:

    Orjinalden alıntı: Snd

    Bende iki tane 690G chipsetli anakart var, onboard'la yavaş açılıyor madem oyun oynacaksın tak üzerine harici bir ekran kartı bak o zaman bak nasıl hızlı
    açılıyor.
    Yavaş açılmasının sebebi catalyst sürücülerinin yüklenmesyile iligli tamamen eğer Catalyst control center'i kurmazsan yine hızlı açılıyor.

    Sizin bilgisayarınız yavaş açılıyor diye bütün ATI chipsetler kötümü oldu yani.
    Ne biçim mantık bu böyle anlamak mümkün değil.


    Ben anlatamıyorum derdimi. Kardeşim x2 5000+ işlemci almışım, 1GB kingston bellek var, sırf windows hızlı açılsın diye en hızlı hdd'yi wd raptor'u almışım. Ama bilgisayar en az 3 kat daha yavaş açılıyor.

    Ben anakartla birlikte formatı attım bilgisayara, kurdum windows'u en baştan. Sözünü ettiğin "Catalyst control center" Windows'un içinde mi? Hayır. Windows'la birlikte mi kuruluyor? Hayır. Peki ben henüz anakartın hiç bir sürücüsünü kurmadığım halde neden yavaş açıldı? Demekki sorun senin "Catalyst control center"'da değil. Ben oyun oynamadığım için bu anakartı alıyorum zaten. Ekran kartı alacak olsam entegre vga lı anakart almam zaten. Bana gidipte ekrankartı al, bilgisayarın hızlı açılsın demen ise benim gibi oyun oynamayan biri için yapacak en saçma şeydir. Ben Nvidia'yı tavsiye ederim. Kendi yaşadığım bir olay bu sonuçta. Ve bu kadar saçma bir şeyi çıkarıp beni de fazla fazla uğraştırdığı için amd ye de


    690G anakarların açılış süreleri bile farkediyor.
    Bisotar Asus'tan iki kat daha hızlı açılıyor ama senin dediğin 12 çizgi olayı fazla abartı olmuş.
    Keşke biostar alıp onla deneseydin bağayı farkediyor.

    Açılış süresinin chipsetle bi alakası yok daha çok sürücüler ve üreticiler'le ilgili bi durum olduğunu düşünüyorum.
    Catalyst Control Center'i kurmadığımda (Sadece sürücüleri kurduğumda) ve başlangıçtaki bazı gereksiz probramları ve servisleri kaldırdığımda
    bilgisayar daha hızlı açılıyor.

    MSI'yi test etmedim ama 12 çizgi olayı gerçekten çok fazla.




  • Arkadaşlar konu ile alakalı diye burada soruyorum, Babam benden ofis için bir bilgisayar hazırlamamı rica etti, ben entegre grafik kartlı bir çözüm düşünüyorum, şu anda piyasada bulunan en güncel ürün olduğu için de Intel g33 chipseti olan bir anakart alacağım. Yalnız bizim ofiste sırf word, excel değil autocat gibi mimarlık programları da çalıştırılacak, bu tür programlar grafik kartına mı işlemciye mi yüklenir bilemedim, bilgisi olanlar paylaşırsa memnun kalırım. Entegre grafik kartı bana yeterli mi? yoksa hd2400-8500gt seviyesinde bir ekran kartı alsam mı?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.