Şimdi Ara

İŞLEMCİLER ve ANAKARTLAR ARASINDA !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilgisayar toplamaya çalışan ancak konu hakkında son derece yetersiz bilgi sahibi olan biri olarak, yaklaşık birbuçuk aydan bu yana forumun "Cpu" bölümünde açtığım başlık altında işlemci belirlemeye çalışıyordum. İlgili başlıkta yazılanlara buradan ulaşabilirsiniz :

http://forum.donanimhaber.com/m_17180623/tm.htm

Bu kapsamda sadece işlemciyi değil anakartı da belirlediğimi düşünüyorum : ASUS M2A-VM 690G

İnternette yaptığım araştırmalar sonucu, söz konusu anakartın DVI/HDMI özelliklerine haiz olduğunu öğrendim. Bu da kafamda bazı soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Bunları kısaca özetleyecek olursam :

1.) Söz konusu anakartın DVI/HDMI özellikleri mevcut mudur? Eğer mevcutsa, bu özelliklerin faydası nedir?

2.) Yukarıdaki linkte ihtiyaçları belirtilen bir kişi için bu tür özelliklere haiz anakart gerekli midir? Eğer gerekli değilse, bunun yerine hangi anakart düşünülebilir?

3.) Söz konusu özelliklere haiz bir anakart; bu özellikleri destekleyen monitör, speraker vb. donanıma mı ihtiyaç duyar? Bu da ilave maliyet mi getirir?

Görüşlerinizle beni bilgilendirirseniz çok memnun olacağımı belirtir, ilginize şimdiden teşekkür ederim.

• Mevcuttu sanırım geçen bir arkadaşa aldık bu anakarttan, HD Video ivmelendirmesi de vardı. DVI ve HDMI kullanabilmek için uyumlu çevre birimler gerekli.

DVI, eski D-Sub connector den daha kaliteli görüntü aktarmakta kullanılıyor, yeni monitörlerde. HDMI ise daha da yeni, hem daha yüksek kapasitede dijital video aktarımı yapıyor, hem aynı zamanda dijital olarak ses aktarımı yapabiliyor. HDMI girişli home theater sistemi, seti olanlar bir tek bu girişten yaptıkları aktarma ile, hem mesela büyük ekran LCD monitörlerine veya televizyonlarına görüntüyü aktarırken, 5+1 ya da 7+1 her neyse ses sistemi, aynı kablodan ses datası aktarılıyor. Normalde ses sinyalleri analogdur, yani ses kartından çıktığı gibi hoparlörlerin diyaframlarına giderek titreşim ile ses çıkarır. Bu da modülasyon ve çoğullama ile dijitale çevrilip, tek kablo üzerinden, home theater sisteminin beyni cihaza HDMI ile gidebiliyor. Orada görüntü datası ayrılıp monitöre gidiyor, audio datası demodüle edip çözüldükten ve sinyal seviyesi yükseltildikten sonra ilgili kanallara, mesela 7+1 deki 8 hoparlöre dağılıyor. Bu görüntü ve ses sisteminin tasarımına kalmış bir durum.

Mesela 7+1 çıkış verebilen bir HDMI televizyon aldınız 2000 ytl paraya kıyıp. Bu televizyondaki özellikler şunlar olacaktır:
    LCD veya plazma ekran,
    Tuner devreleri (gerçi bunlar entegre olarak yer alacak, şu anki analog tv yayınını çözebilmek ve kanallarda izlettirebilmek için)
    DVB çözücü, yani dijital yayın çözücü (uydu gibi) muhtemelen üzerinde olmaz, bunun ayrı bir bağlantı noktası olur,
    HDMI girişi, girişten gelen sinyali ayrıştırıp görüntü sinyalini ekrana verirken, ses datasını ilk önce çözüp, ilgili 8 kanala dağıtacak devreler, sonra da yükseltecek amplifikatörler, vesaire

yani HDMI video ve audio desteği veren bir tvnin yanına, ufak boy kasa bi pc koysanız, home theater sistemini kurmak için pek zahmet çekmeyeceksiniz, ses sistemini ayrı alacaksanız, artık ses kartından çıkışları tek tek ses sisteminin girişine bağlayacaksınız, orada yükseltildikten sonra hoparlörlere falan dağılacak.

Şimdi çok karışık oldu kusura bakmayın, piyasada ürün varyasyonu çok, bu dediklerimden farklı durumlar da olabilir, satın aldığınız home theater sisteme (TV+DVB receiver+Ses sistemi veya, TV+DVB eğer ses sistemi tv ile beraber geliyorsa, içinde veya ayrı bir kutuda, tabi bir de hddvd bluray vesaire okuyucular da var ama zaten pc alıp HDMI ile bağlamanın esprisi de bu konuda daha özgür olup, daha çok fırsata ve daha çok fonksiyona sahip olabilmek) bağlı bir durum yani. Satın alınan sistemi görmeden bir yorum yapmak zor şöyle böyle olur şu an. Fakat şu kesin ki, mATX ufacık bir kasa alır ve için iyi donatırsanız (aşırı pahalı demiyorum) , iyi bir hometheater sisteminiz olur. HDDVD ve her türlü video oynatıcınız yine o küçük pc olacak, internete girebilecek, oyun oynayabilecek ve işlerinizi yapabileceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E5A20DBB6 -- 15 Ekim 2007; 12:32:55 >

• Sn. saidakkas'ın verdiği bilgilerden anladığıma göre, seçtiğim anakart (ASUS M2A-VM 690G) DVI ve HDMI özelliğine haiz olduğundan yüksek kaliteli ses ve görüntü sinyali üretme(???) veya taşıma(???) veya aktarma(???) veya yüksek kaliteli ses ve görüntü sinyali ile ilgili başka bir fonksiyonu yerine getirme özelliğine sahip.

Bu da söz konusu anakart ile donattığım sistemin multimedya yönünün gelişmiş olacağını ifade ediyor anladığım kadarıyla... İşte benim tereddütüm de burada başlıyor. Kendisine sistem toplanan kişi, edineceği bilgisayardan çok gelişmiş multimedya özellikler beklemiyor. Mesela bilgisayarı bir DVD player veya home theater olarak kullanmayı düşünmüyor. Buna göre;

1.) Durum böyleyken ilgili özelliklere haiz bir anakart seçmeye gerek var mı? Söz konusu özellikleri olmayan ancak diğer özellikleri açısından bu anakartı aratmayacak bir anakart seçmek ekonomik açıdan daha mantıklı mıdır?

2.) Eğer öyleyse hangi anakartlar alternatif olarak düşünülebilir?

3.) DVI ve HDMI özelliğine haiz anakartın hakkını verebilmek (bu özelliğini verimli bir şekilde kullanabilmek) için monitör ve speaker'ın da anılan özellikleri destekliyor olması mı gerekecektir? Bu da ilave maliyet mi demektir?

• quote:

Orjinalden alıntı: özbalkesli

Sn. saidakkas'ın verdiği bilgilerden anladığıma göre, seçtiğim anakart (ASUS M2A-VM 690G) DVI ve HDMI özelliğine haiz olduğundan yüksek kaliteli ses ve görüntü sinyali üretme(???) veya taşıma(???) veya aktarma(???) veya yüksek kaliteli ses ve görüntü sinyali ile ilgili başka bir fonksiyonu yerine getirme özelliğine sahip.

Bu da söz konusu anakart ile donattığım sistemin multimedya yönünün gelişmiş olacağını ifade ediyor anladığım kadarıyla... İşte benim tereddütüm de burada başlıyor. Kendisine sistem toplanan kişi, edineceği bilgisayardan çok gelişmiş multimedya özellikler beklemiyor. Mesela bilgisayarı bir DVD player veya home theater olarak kullanmayı düşünmüyor. Buna göre;

1.) Durum böyleyken ilgili özelliklere haiz bir anakart seçmeye gerek var mı? Söz konusu özellikleri olmayan ancak diğer özellikleri açısından bu anakartı aratmayacak bir anakart seçmek ekonomik açıdan daha mantıklı mıdır?

2.) Eğer öyleyse hangi anakartlar alternatif olarak düşünülebilir?

3.) DVI ve HDMI özelliğine haiz anakartın hakkını verebilmek (bu özelliğini verimli bir şekilde kullanabilmek) için monitör ve speaker'ın da anılan özellikleri destekliyor olması mı gerekecektir? Bu da ilave maliyet mi demektir?

Eğer DVI ve HDMI kullanmayacaksan daha ekonomik ama özellikleri bakımında aynı seviyede bir kart bakmanda fayda var evt monitörünün HDMI desteklemesi gerekir,ve de henüz sistemi toplamaya başlamamışsın bence 1-2 ay daha bekle Am2+ destekli kartkardan al

• DVI ve HDMI talebim olmadığı için ASUS M2A-VM 690G anakarttan vazgeçip, anılan özellikleri bulunmayan başka anakartlara bakmaya başladım. Bu kapsamda hem internette hem de kapı kapı dolaşıp bilgisayar mağazalarında anakartları incelemeye çalıştım. Satıcılar genellikle "Abi bundan aşağı modeller senin diğer donanıma uymaz" falan deyip önüme az sayıda alternatif koydular. Ben de bunların içinden ASUS'un başka bir modeli olan M2N-MX modelini gözüme kestirdim. Fiyatı da fazla pahalı gelmedi (M2A-VM 690G'den 5-6 USD daha ucuz), "bari bunu alayım" dedim.

Mamafih bu kartın özelliklerini incelemeye çalışırken; amanın o da ne?... Bunun ekran kartı hakkında "high definition video processing (maksimum 1920*1440 çözünürlük)" diyor. Bu da yetmediği gibi dahili bağlantılar içinde "high definition front panel audio bağlantılar" ifadesi geçiyor.

Anladığıma göre, tıpkı M2A-VM 690G gibi M2N-MX de HD özelliğe sahip. Ancak, daha önce de dediğim gibi ben buna uygun monitör ve speaker almayı düşünmüyorum. Zaten bilgisayarı kullanacak kişinin HD özelliğe sahip herhangi bir görüntü veya ses kaynağı mevcut değil (uzun yıllar da olacağını tahmin etmiyorum).

M2N-MX'i seçmemin bir diğer nedeni de onboard GeForce 6100GPU ekran kartına sahip olması... Öğrendiğime göre, bu kartın paylaşımlı olmayan 128 MB'lik belleği mevcut (M2A-VM 690G'da ise paylaşımlı 256 MB).

SORU I:
    Hal böyleyken, M2N-MX'i alsak; HD özelliğe sahip olmayan monitör ve speaker ile kullanmaktan dolayı zarar veya kayıp ortaya çıkar mı? Burada "zarar veya kayıp" derken; kartın yanması, monitörün bozulması gibi tehlikeleri değil de ses ve görüntü kalitesinde eksilme, donanımlarının birbiriyle uyum göstermemesi gibi olası verimsizlik durumlarını kastediyorum.

SORU II:
    Bir de şöyle bir durum var: M2N-MX için Mavi Bilgisayar'ın web sitesinde ASUS M2N-MX-NF430-SATA-... , başka bazı web sitelerinde ise ASUS M2N-MX-NF520-SATAII-... yazıyor. Buna göre; NF430 ve NF520 diye iki ayrı kriter olmalı ve nuhtemelen bunlar SATA~SATA II ayrımına yol açıyorlar.

AMD Athlon 64 X2 4000 işlemci, Kingston DDR2 667 (veya 800) 1024 MB bellek, Samsung 7200RPM 80 GB(veya 120 GB) 7200 RPM SATAII harddisk ile uygun olması için anakartta da SATAII özelliğini aramam ve bu kapsamda NF520'nin peşinden koşmam mı gerekir?

Bu vesile ile, daha 2 ay öncesinde bilgisayar sistemleri hakkında neredeyse hiç (gerçekten neredeyse hiç) bilgisi olmayan bendenizin; kıyaslama, seçme-eleme, değerlendirme yapma yetisine bir nebze de olsa kavuşmamda işbu forum ortamının büyük katkısı olduğunu bildirmek isterim. Yazdıklarınızla bana ve benim gibilere bir nevi eğitim hizmeti vermiş oluyorsunuz; bu nedenle her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

• Merhaba,
    Onboard ekran kartlarının şu an için en performanslısı 690g chipset ile kullanılan ati x1250, nvidia da ise nForce 630a chipset ile kullanılan 7050pv, bahsettiğiniz 6100 serisinin performansı daha düşüktür. Belleğin paylaşımlı olması win xp ile 2*512 mb bellek yada vista ile 2*1024 mb bellek kullanıldığında dezanvantaj olmayacaktır, sonuçta x1250 veya 7050pv paylaşımlı bellek kullansada dahili 128mb 6100 den daha performanslı çalışacaktır. Bu arada ram fiyatları düşmüşken mutlaka 667 yerine 800 mhz bellek almanızı öneririm, genel sistem performansını kesinlikle çok daha arttıracaktır.

Soru 1 e cevap olarak, hayır monitörün hd özelliği olmasada (yani 1920*1080 çözünürlük desteklemesede) dvi girişi olması yeterlidir, görüntü kalitesi bozulmayacaktır.

Soru 2 ye cevap olarak, sata ile sata2 arasındaki performans farkı sentetik test programlarının vereceği puanlamalar dışında normal kullanımda farketmeyeceğiniz kadar azdır.

Selamlar

• Seçtiğim monitörün bağlantıları :

Analog RGB
    15pin D-sub

DVI bağlantısı yok. Sorun olur mu?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kendimi resmi dairede hissettim yav..... madde madde sorular sn. v.s.
  • özbalkesli
    konu dışı olacağı için özür dilerim ancak Türkçe'yi güzel kullandığın için çok teşekkür ederim.
    forumda çok rastlamadığımız temizlikte ve anlaşılırlıkta olan bu dil için ve gösterdiğin özen için teşekkür ederim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: serhatlı

kendimi resmi dairede hissettim yav..... madde madde sorular sn. v.s.

Bu da böyle bi tarz işte...
  • quote:

Orjinalden alıntı: exproud

özbalkesli
    konu dışı olacağı için özür dilerim ancak Türkçe'yi güzel kullandığın için çok teşekkür ederim.
    forumda çok rastlamadığımız temizlikte ve anlaşılırlıkta olan bu dil için ve gösterdiğin özen için teşekkür ederim.

Özenimin dikkat çekmesine sevindim. Demek ki boşuna değilmiş... Ben teşekkür ederim.
  • 17" den büyük, bilhassa LCD monitörlerde (gerçi 19" den büyük crt monitör görmedim, alana da manyak gözüyle bakarım o kadar kalas şeyi) , mutlaka, en azından DVI girişli alın. Peder sadece analog girişi olan 22" Inca aldı LCD 340$ USD'ye Vatan'dan, indirimi de vardı vs her neyse, evdeki elektrikli şofben en yüksek seviyede açıldığında ekranda dalgalanmalar oluyor. Hem manyetik alan kirliliğinden hem şebekedeki elektrik dağılımından şüpheleniyoruz. Tabi alırken gaflete geldi bakmadık DVI var mı....
  • LCD monitör alırsanız mutlaka DVI girişli olmasına özen gösteriniz..
  • quote:

quote:

Senin tarzına kibarca yorum yaptım ama sen önce resmi dilekçe gibi yazı yazıp dikkat çekeceğine insanlara nasıl hitap edeceğini öğren sn. Beyefendi
  • quote:

quote:

quote:

Senin tarzına kibarca yorum yaptım ama sen önce resmi dilekçe gibi yazı yazıp dikkat çekeceğine insanlara nasıl hitap edeceğini öğren sn. Beyefendi

1.) Benim tarzıma yaptığınız yorumu kibar bulmamış değilim.

2.) Yaptığınız yorumdan başka bir sebeple rahatsız olmuş da değilim.

3.) Yorumunuza "Bu da böyle bi tarz işte..." şeklinde cevap vermenin saygısızlık veya terbiyesizlik olmadığı kanısındayım.

4.) Bazen maddeler, paragraflar ve noktalama işaretleri kullanarak daha anlaşılır olmasına çalıştığım yazılarımla dikkat çekmeye çalışmıyorum. Sadece derdimi anlatmaya çalıyorum. Dilimi güzel kullanmaya çalışmayı bir nevi vatan hizmeti olarak görürüm. Aynı zamanda karşımdaki insanlara saygı duyduğumu da vurgulamış olurum güzel konuşma ve yazmaya çalışarak...

5.) İnsanlara nasıl hitap edileceğini gayet iyi bilirim. En nazik yönteminden en kaba ve seviyesiz olanına kadar...

6.) Forumun çeşitli sayfalarında yazdığım kırkı aşkın yazıyı okursanız; hemen hemen hepsinde gayet nazik bir ifade kullanmaya çalıştığımı ve hitap ettiğim hemen herkese "sen" yerine "siz" dediğimi görürsünüz.

7.) Durum böyleyken, gösterdiğiniz tepkiyi anlamam ve kabul etmem mümkün değil! Yanlış anlaşıldıysam seve seve özür dilerim. Ancak, "posta koyar" gibi tarzınıza karşı her türlü cevap hakkımı saklı tuttuğumu bilmenizi isterim.

8.) Ben size halen "sen" yerine "siz" diyorum. Ancak siz daha ikinci yazınızda bana "sen" deyip bir de "ban" koymuşsunuz. Teessüf ediyorum!

9.) Teknik konuların görüşülmesi gereken bu sayfaları -istemeden de olsa- böyle bir konu ile meşgul ettiğim için tüm katılımcılardan özür diliyorum.

• Durumu özetleyelim :

AMD Athlon 64 X2 4000 işlemci
    Kingston DDR2 800 1024 MB bellek
    Samsung 7200RPM SATAII 160 GB HDD
    Biostar TA690G (AMD 690G, GLAN, SATA, RAID, AM2) anakart

uyumlu bir sistem oluyor mu sizce?

Oyun oynamak yok (internetteki araba park etme, ördek vurma gibi basit oyunlar dışında), DVD keyfi yapmak yok (belki seyrek olarak bir eğitim DVD'si veya düğün CD'si falan izlenir), overclock zaten ilgi ve bilgi alanımız dışında, bilgisayar başında otururken fonda yavaş yavaş müzik çalması dışında ses özelliği beklenmiyor... İnternet hızlı çalışsın, MS ofis uygulamalarında sorun çıkmasın, neşe ile youtube'a takılalım, msn'de kameradan uzaktaki dostlarımızı görelim, falan filan işte...

Bu sistemin kasası, monitörü, klavyesi falan derken yaklaşık 1.000 YTL'lik bir maliyet çıkıyor ki; arzu ettiğimiz en fazla harcama tutarı da bu (hani 1.000 YTL olmaz da 1.250 YTL de olur ama, olmasa daha iyi olur).

Belirtitğim anakartın DVI portu olduğundan, sizlerin tavsiyeleri doğrultusunda DVI girişi içeren monitör aradım. Philips'in 17 inçlik 170C7FS modeli; marka güvenilirliği ve fiyatının yanı sıra 5 msn.lik tepki süresi ve DVI-D girişi ile dikkatimi çekti. Bu monitörü alırsak, anakart-monitör uyumunu sağlamış olur muyuz?

Son olarak bir de şunu sormak istiyorum: Eğer Biostar TA690G anakartı bulamazsam, alternatif olarak başka bir Biostar mı bakmalıyım yoksa mesela ASUS M2A-VM (AMD690G, GLAN, SATA, RAID, VGA, AM2) iyi bir alternatif olur mu?

• güzel bir sistem olmuş tebrikler. burda eğer fiyatı düşürmek istersen 667 mhz ram de kullanabilirsin. ayrıca biostar yerine asus alsan bence daha iyi olur zaten
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.