Şimdi Ara

CODEGEN mi, SMARTDISK mi, WD mi.. (Foto+inceleme)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
2
Favori
26.331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • CODEGEN 80 GB 2.5" Taşınabilir Harddisk
    Teknik Özellikler:
    Kapasite:80gb
    Bağlantı şekli:USB 2.0
    Tampon Bellek: 8mb
    Dönüş hızı (rpm):5400 rpm (deri kılıf hediye)

Fiziksel Özellikler:
    Boy:11.8cm
    En:7.3cm
    Kalınlık:1cm
    Ağırlık:90 gr (tahmini)

İncelemedeki Codegen, WD Hard Disk kullanmaktadır.
    Link:http://www.vegateknomarket.com/asp/show_stock.asp?product=COD80

SMARTDISK 40gb 2.5" taşınabilir harddisk
    Teknik Özellikler:
    Kapasite: 40GB
    Dönüş hızı (rpm):5400 rpm
    Tampon Bellek (cache): 8 MB

Fiziksel Özellikler:
    Ağırlık: 110 gr
    Boy:12.4
    En: 7.3
    Kalınlık: 1.4

Smartdisk, Samsung Hard Disk kullanmaktadır
    Tek tuş ile yedekleme ve senkronizasyon özelliği

Link:http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=2835

WD 120GB 2.5"PassPort Taşınabilir Harddisk
    Teknik Özellikler:
    Kapasite: 120GB
    Dönüş hızı (rpm):5400 rpm(Deri taşıma cüzdanı)
    Tampon Bellek (cache): 2 MB

Fiziksel Özellikler:
    Boy: 13cm
    En: 7.5cm
    Kalınlık: 1.5cm
    Ağırlık: 100 gr

Western Digital, WD Disk kullanmaktadır
    Link:http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=2867

Adı geçen bu 3 ürünü, ev ortamında,(Codegen80gb, Smartdisk40gb ve WD120gb) test ettim, karşılaştırdım..

Öncelikle görünüş olarak ön plana çıkan hddmiz, tabi ki, Western Digital Passaport

Boyut olarak (en boy ağırlık) ön plana çıkan, Codegen

Sağlamlık ve dayanıklılık olarak da, Smardisk (çok sağlam bir kasası var)

HDDlerle beraber gelen aksesuarlar:

Codegen ve Smartdiskin yanında koruma kılıfları var.

Codegenin kılıfı çok korsan.. Herhangi bir darbeye dayanıklılığı yok, hatta zararı var. Harici hdd niz içinden kayıp gidiyor. Kullanmazsanız bile olur. Tanıtımında deri denmiş ama deri değil..Yan ürün gibi birşey..

Ancak smartdisk burda da ön plan çıkıyor. Kasasının sağlamlığını bu kılıfla ikiye katlıyorsunuz. Kılıfı çıt çıt kilitli, çok kaliteli bir taşıma cüzdanı şeklinde.. Ancak bu diskin taşınabilirliğini kısıtlıyor. Boyutlarını artırıyor..

WD ise böyle bir kılıfa ihtiyaç duymamış ki, yanında hiçbirşey vermemiş ama codegeninki gibi bir kılıfı terzilere ya da oto döşemecilere yaptırabilirsiniz.Hiç değilse dış yüzeyinin çizilmesini engellemiş olursunuz. Çünkü dış yüzeyi çok çabuk çiziliyor ve el izi kalıyor. Bu hoşunuza gitmeyebilir.

Bağlantı şekilleri:
    3 hddmizde USB2.0 arabirimini kullanıyor. Kullanıyor ancak hddlerin usb kabloları arasında bi fark var.

[simage]http://img153.imageshack.us/img153/909/suc50093smalldu5.jpg[/simage]

Codegen ve Smartdisk çift başlı USB kablosu*** kullanıyor ancak WD ise tek başlı ve kısa bir USB kablosu kullanıyor. Kısa kablo yaklaşık 29 cm, uzun çift başlılar ise 80 cm.. Neden WD nin ki kısa ve tek başlı... Bu WD nin seçimi gibi. Yukarda bahsettik," çift başlı usblerin tek girişini taksanız bile çalışır. Diğer girişi takmayabilirsiniz de. Galiba WD bunu taşınabilirlik açısından kısa ve tek başlı tutmuş. İyi de yapmış gibi ama zaman zaman bağlantı sorunları çıkarabiliyor. Kablonun kısalığının da performansa etkisi yok, bunu belirtelim.. Testleri hem kısa kablo ile yaptım hem de uzun kablo ile, yine de değişen bişey olmadı..

(***Bu çift başlı usblerin başlarından biri hem veri hem güç akışını, diğer uç ise sadece güç akışını yapar. Güç akışı, bilgisayarınızdaki donanımlara göre, bilgisayarınıza bağlı olunan USB aygıtlara göre, bilgisayarınızın kullanılabilirliğne göre (masaüstü, dizüstü) farklılık gösterebilir. Zaman zaman bu güç, hddmizi çevirmeye yetmez. Bu nedenle, bu tür bilgisayarlarda çift başlı USB kullanılabilir..)

Yazılımsal Testler:
    Şimdi de "HD Tach" ile yapılan Quick bench (8mb zones) testlerine bakalım. Testler kısa olan USB kablosu ile yapılmıştır.
    HD tach
    http://www.softpedia.com/progDownload/HD-Tach-Download-7002.html

Test yapılan bilgisayar: p4 1.8/512mb ram, MSI anakart..

Codegen'in test sonucu:

Smartdisk'in test sonucu:

Western Digital'in test sonucu:

Buradaki test sonuçlarına göre:
    1. WD
    2.Smartdisk
    3.Codegen (bu hddmizde bad sektör var o nedenle geride kaldı)

Sonuç açık ve net: Hem fiyat hem de performans olarak alınabilecek HDD miz "WD 120GB 2.5"PassPort"

Gerekli not: Son dönem Vega firmasının yaptığı HDD incelemesi ile burada bulunan codegen marka hdd incelemesinde bazı farklılıkların olduğu, kullanıcılar tarafından gözlenmiştir.

Burada şunu belirteyim: İncelemedeki Codegen ürünün içindeki disk IDE dir. Firmanın yaptığı incelemedeki codegen ürünün diski ise SATA. Benim yapmış olduğum incelemedeki üründe bozuk satıh (bad sectör) var. O nedenle performansı düşük çıkmış olabilir.

Yine incelememdeki ürünün içindeki hdd nin markası Western digital. Firmanın incelemesindeki codegen ürünlerindeki hdd nin markası ise Toshiba. (benim geçen gün yine elime bir hdd geçti, onunki ise seagate idi..) Şu andaki yeni üretim codegen ürünlerinin hepsinde Toshiba mı kullanılıyor, onu bilmiyorum.

Bu tür farklılıkların göz önünde bulundurularak taşınabilir HDD ler hakında karar vermek daha sağlıklı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kıdemli Yarbay -- 4 Şubat 2008; 15:35:20 >

• Güzel bir çalışma olmuş ellerine sağlık.

wd çok şık bir alet. şu an piyasada 250gb modeli de bulunmakta.

ÖZGÜRLÜK İÇİN...
    İnsanlar başaklara benzer, içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.
    Montaigne

• çok güzel olmuş hocam. tebrikler..

Medeniyet dediğin açmaksa bedeni,
    çöldeki bedevi senden medeni...

Yay gibi eğri olsam elde tutarlar beni...
    Ok gibi doğru olsam yabana atarlar beni...

Sakın KVK Avcılar servisine gidipte sağlam cihazınızı harap şekilde almayın!
  • aslı varsa bu durumun kısa sürede çok rahatsız edici bir hale mi geliyor yüzeyi?

quote:

Orjinalden alıntı: !brahim

Üstad, WD nin yüzeyi çok kolay çiziliyor diyorlar; var mı aslı?

Orjinalden alıntı: hobbs

aslı varsa bu durumun kısa sürede çok rahatsız edici bir hale mi geliyor yüzeyi?

quote:

Orjinalden alıntı: !brahim

Üstad, WD nin yüzeyi çok kolay çiziliyor diyorlar; var mı aslı?

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay
    WD ise böyle bir kılıfa ihtiyaç duymamış ki, yanında hiçbirşey vermemiş ama codegeninki gibi bir kılıfı terzilere ya da oto döşemecilere yaptırabilirsiniz.Hiç değilse dış yüzeyinin çizilmesini engellemiş olursunuz. Çünkü dış yüzeyi çok çabuk çiziliyor ve el izi kalıyor. Bu hoşunuza gitmeyebilir.

Yukardaki WD fotosundan da biraz belli oluyor (el izi falan..) ama bunu sorun etmeye gerek yok.. İsteseniz siz bile ona bir kılıf dikebilirsiniz. Yukarda codegenin kılıfı var. Onu denedim, o da çok güzel oldu. O şekilde de kullanılabilir..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    HDD Mi SSD Mi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 160gb wd passport garantili faturalı 2.el için 100ytl nasıl bir fiyat?

Orjinalden alıntı: CoMiSeR

160gb wd passport garantili faturalı 2.el için 100ytl nasıl bir fiyat?

2. el riskli. Tanımadık birinden alıyorsanı bu risk daha da büyüyor. Sonuçta alacağınız üründe bad sectör varsa bu performansını olumsuz etkileyecektir.. Yenisi şu an 157 ytl.. Risk almaya değmez..

160GB PassPort Taşınabilir Cep HDD (USB 2.0)
    http://www.mavibilgisayar.com/yeni/index.php?Page=DetayliBilgi&No=3401

• Hocam harika iş walla

Ben codegen almayı dusunuyorum sebebi; ince,küçük ve 160 Gb tın 150 YTL olması...
    bu bad olayı nedir? ,
    mesela 20 Gb aktarımda kac DK geciktirir?
    Ve ben vista kullanıyorum bir sorun olurmu?

Orjinalden alıntı: sercan149

Hocam harika iş walla

Ben codegen almayı dusunuyorum sebebi; ince,küçük ve 160 Gb tın 150 YTL olması...
    bu bad olayı nedir? ,

Bad Sector Nedir? (bozuk satıh)
    Bir hard diskte bilginin saklanabildiği en küçük bölge sektördür ve sektörler disk plakarı üzerine yayılmıştır. Bu sektörlere okuma/yazma kafalarıyla ulaşılır ve bu kafalar okuma/yazma işlemini plakalara değmeden manyetik olarak yaparlar. Disk çalışmadığı zaman da okuma/yazma kafaları plakalar üzerinde Landing Zone denen bir bölgeye "iniş" yapıp orada dururlar. Güçte ani bir kesilme veya bir dengesizlik sonucu bir kafa disk yüzeyine çarparsa Head Crash dediğimiz kafa çarpma olayı olur. Kafa landing zone yerine bir sektörün üzerine düşerse o sektör hasar görerek kullanılamaz hale gelir ve kullanılamayan bu bozuk sektöre Bad Sector denir. Diski tekrar sorunsuz olarak kullanabilmek için Scandisk gibi bir araç kullanılarak diskteki bad sectorler kullanılmamaları için işaretlenmelidir. Başka bir yöntemse diske low level format atarak sektörleri tekrar oluşturmaktır, bu esnada sektörler plakadaki bozuk kısımlar atlanarak sağlam bölgelerde tekrar oluşturulur.

Referans:http://www.pclabs.gen.tr/kb/kb.asp?doc=63

Eğer veriniz bozuk satıh olan bir yere yazılmışsa, o verinin okuma ve yazma hızı düşük olur. 1gb lıık dosya için 5-10dk bekleyeceğiniz zamanlar olur ya da hiç okuyamama kitlenme sorunları olur.. Disk üzerindeki bozuk satıhların çokluğu diskten yararlanmanızı engeller, kullanamazsınız..

Elektirk gitmesi, aniden bi,lgisayarla hdd nin bağlantısının kesilmesi ve harici hddnizin dışardan darbelere maruz kalması da bu bad sectorlere etkendir.. Bu bad sectorleri gideri birçok program var ancak ne kadar faideliler,tartışılır..

Codegen de güzel bir seçim olur ancak şu an WD nin de fiyatı çok uygun..
    http://www.sanalmarketim.com/urun/WDXMS1600TE/?liste&ref=%2Csxbiu%3A126%2Csxbia%3A152%2Csxmi%3A37%2Csxao%3A;1185460173-604&sxsiti=ma-az&liste_tipi_yaz=Marka%20Ad%C4%B1:%20A'dan%20Z'ye&sxpg=1

Vistayla da herhangi bir sorun yaşamazsınız.

• quote:

Orjinalden alıntı: dejaay

quote:

Orjinalden alıntı: sercan149

Hocam harika iş walla

bu bad olayı nedir? ,

Bad Sector Nedir? (bozuk satıh)
    Bir hard diskte bilginin saklanabildiği en küçük bölge sektördür ve sektörler disk plakarı üzerine yayılmıştır. Bu sektörlere okuma/yazma kafalarıyla ulaşılır ve bu kafalar okuma/yazma işlemini plakalara değmeden manyetik olarak yaparlar. Disk çalışmadığı zaman da okuma/yazma kafaları plakalar üzerinde Landing Zone denen bir bölgeye "iniş" yapıp orada dururlar. Güçte ani bir kesilme veya bir dengesizlik sonucu bir kafa disk yüzeyine çarparsa Head Crash dediğimiz kafa çarpma olayı olur. Kafa landing zone yerine bir sektörün üzerine düşerse o sektör hasar görerek kullanılamaz hale gelir ve kullanılamayan bu bozuk sektöre Bad Sector denir. Diski tekrar sorunsuz olarak kullanabilmek için Scandisk gibi bir araç kullanılarak diskteki bad sectorler kullanılmamaları için işaretlenmelidir. Başka bir yöntemse diske low level format atarak sektörleri tekrar oluşturmaktır, bu esnada sektörler plakadaki bozuk kısımlar atlanarak sağlam bölgelerde tekrar oluşturulur.

Referans:http://www.pclabs.gen.tr/kb/kb.asp?doc=63

Eğer veriniz bozuk satıh olan bir yere yazılmışsa, o verinin okuma ve yazma hızı düşük olur. 1gb lıık dosya için 5-10dk bekleyeceğiniz zamanlar olur ya da hiç okuyamama kitlenme sorunları olur.. Disk üzerindeki bozuk satıhların çokluğu diskten yararlanmanızı engeller, kullanamazsınız..

Elektirk gitmesi, aniden bi,lgisayarla hdd nin bağlantısının kesilmesi ve harici hddnizin dışardan darbelere maruz kalması da bu bad sectorlere etkendir.. Bu bad sectorleri gideri birçok program var ancak ne kadar faideliler,tartışılır..

Codegen de güzel bir seçim olur ancak şu an WD nin de fiyatı çok uygun..
    http://www.sanalmarketim.com/urun/WDXMS1600TE/?liste&ref=%2Csxbiu%3A126%2Csxbia%3A152%2Csxmi%3A37%2Csxao%3A;1185460173-604&sxsiti=ma-az&liste_tipi_yaz=Marka%20Ad%C4%B1:%20A'dan%20Z'ye&sxpg=1

Vistayla da herhangi bir sorun yaşamazsınız.

ustam cok saol valla!
    karar verdim WD alacağım!
    dün gece 3 saat kadar arastırdım WD nin Teknosada indirime girmiş fiyatı 169 ytl oradan almaya gidiyordum ki,şimdi nete girip senin msjı gördüm.
    gösterdiğin adresten Pazartesi günü siparişi vereceğim.
    Cok saol...

• vala ben geçen ay bu codegen in aynısından aldım.hepsi buradadan hem kullanılmış ürün verdiler bana .hemde performansından memnun değilim.kılıf demeğe şahit ister.sünger gibi gıcık bi şey.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sociolog

hocam bizim foruma ugramıyorsun ama burada esip gürlüyorsun masallahmüsait olduğunda foruma beklerim yakında değişiklik yapacağım..bu değerli çalışma için teşekkürler

Şu donananımhaberden bi kurtulamadık... Bir de rütbe çakınca, ben de, altta kalmayayım diye buraya daha fazla zaman ayırıyorum..

Senin foruma da bi türlü girmek nasip olmadı ama bundan sonra inşaallah daha sık girerim..

• merhaba,
    ama wd için darbelere pek dayanıklı değil diyorlar. düşünce hemen parçalanıyormuş.
     MacBook Air 13" Mid 2013 1.7Ghz i7 8GB 512SSD l  27" Thunderbolt Display l  iPad Air 2 Wifi LTE 64GB Space Gray l  iPhone 6 16GB Space Gray l  TV 3rd Gen l LG 47LB670V l LG NB5540A l Hyundai i20 Troy 1.2 DOHC Team Gri 2012
  • @febahadir
    Dayanıklılık testi yapamadım ama bir SmartDisk kadar sağlam olduğunu söyliyebilirim.. Bi arkadaş da "elle bastırınca kırıldığını söylemiş".. Yok artık diyorum.. 100-200ytl para veriyorsun ve elle bastırınca kırılıyor..Olacak iş değil bunlar. İşte, yukarda aldık, tarttık, baktık.. Öyle birşey olsa önce ben uyarırdım. Kimsenin mağdur olmasını istemem.. Açık ve net. WD passaport alınası bir ürün
  • hocam ben smartdisk alacağım 80 veya 120 arası..2.ele konu actım bakan yok en iyisi sıfır galiba..ben gittim fiziki olarak en güzeli smartdisk hem sağlam hem fonksiyonelbu arada kapımız her zaman senin gibi bir rütbeliye acık
    Niyet hayr, akıbet hayr.
  • quote:

Orjinalden alıntı: prokizya

Test için teşekkür ederim.Eline sağlık.Aklıma takılan soru WD de tampon belleğin 2mb olması hissedilir bir performans kaybına yol açıyor mu?

Dostum yukardaki haddlerden ikisi 8mb ön bellekli, bir tanesi de 2mb ön bellekli. Testlerde 1. olan Harici hddmiz Western Digital passaport. WD passaport'un ön belleği ise 2mb.

Burdan da şu sonuç çıkıyor ki.. Ön bellek miktarı o kadar da önemli değil.. Bana inanmıyorsan bir de buraya göz at.

8 Veya 16 MB Önbellek
    http://www.thgtr.com/storage/20070328/sabit_disk_basarimini_anlamak-04.html

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.