Şimdi Ara

Deniz yosunu katkılı beslenme ile hayvan kaynaklı metan gazı salınımı %82 oranında azaltıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Deniz yosunu katkılı beslenme ile hayvan kaynaklı metan gazı salınımı %82 oranında azaltıldıİklim değişikliğinin tetikleyicilerine baktığımızda metan gazı emisyonlarının bu süreçte önemli bir yeri olduğunu görüyoruz. Bir sera gazı olarak metan, atmosferde karbondioksit kadar yoğun miktarlarda bulunmasa da gazın CO2’ye kıyasla çok daha etkili olması onu bu anlamda oldukça etkili yapıyor. Ortaya konan çalışmalar, metan gazının 20 yıllık zaman diliminde CO2’ye kıyasla 84 kat daha fazla ısı hapsettiğini gösteriyor. Metan gazının atmosferde bu denli yer etmesinin baş sorumlusu ise insan kaynaklı hayvancılık faaliyetleri.



    Ayrıca Bkz.ABD’de bir okul, güneş enerjisi üretiminden elde ettiği gelirle personelin maaşına zam yaptı



    Gitgide artan hayvansal gıda tüketimine bağlı olarak geniş alanlarda ve çoğunlukla yeşil alanların imha edilmesiyle açılan hayvan çiftlikleri bazı kaynaklara göre dünyadaki sera gazı emisyonlarının en az %15'inden sorumlu. İşin içine tarım faaliyetleri de girdiğinde bu oran %37’ler seviyesine çıkıyor.



    Deniz yosunu katkılı beslenme ile hayvan kaynaklı metan gazı salınımı %82 oranında azaltıldı



    Peki, insanları et yemekten vazgeçirmenin neredeyse mümkün olmadığı bir ortamda söz konusu değerleri düşürmenin bir yolu yok mu? Bu sorunun cevabı ise suyosunlarında gizli olabilir. Zira Avustralya Bilimsel ve Sanayi Araştırma Kurumu (CSIRO) ile Kaliforniya Davis Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacıların bir süredir yürüttüğü çalışmalar, hayvanlara verilen yemlerde kullanılan deniz yosunu katkısının sera gazı emisyonlarında ciddi azalmaya sebep olduğunu gösteriyor.



    %82'ye varan oranda azalma



    Ekibin son dönemde yaptığı araştırma ise iki haftadan beş aya kadar bir aralığı kapsayan zaman diliminde gerçekleştirilmiş. Araştırmacılar, bahsi geçen süre aralığında 21 büyükbaş hayvanı Avustralya’da yetişen deniz yosunundan elde edilen katkıyla zenginleştirilen gıdayla beslemiş.  Asparagopsis taxiformis adı verilen deniz yosunu türünün hayvanların bağırsaklarında metan gazı oluşumuna neden olan enzimleri parçaladığı gözlemlenmiş.



    Özel bir cihazla hayvanların nefesinden yayılan metan gazını günde dört kez ölçümleyen araştırma ekibinin elde ettiği sonuçlara göre ortalama 80 gr deniz yosunu tüketen kontrol grubu, diğerlerine göre %82’ye varan oranlarda daha az metan gazı salmış. İşin ticari anlamda önem arz eden kısmında ise hayvanların diğerleriyle aynı oranda kilo aldığı tespit edilmiş.



    Deniz yosunu katkılı beslenme ile hayvan kaynaklı metan gazı salınımı %82 oranında azaltıldı



    Deneye göre metan gazı salınımındaki azalışın beş ay süreyle sınırlı kalmadığının tespiti ve sürecin olumlu anlamda uzadığı ise işin bir başka sevindirici yönü. İneklerin ürettiği süt ile kesim sonucu tüketilen etlerin tadının da değişmemiş olması, yine ticari anlamda önemli bir detay.



    Her araştırmada olduğu gibi söz konusu sürecin zorlukları da yok değil. Küresel çaptaki hayvan çiftlikleri düşünüldüğünde Asparagopsis taxiformis’i yeterli miktarda toplayıp kullanıma hazır hale getirmek oldukça karmaşık bir süreç. Benzer şekilde söz konusu katkı maddesinin serbest gezen hayvanlara nasıl verileceği ise ayrı bir muamma. Bakalım araştırmacılar, önlerindeki engeller için ileride nasıl bir çözüm geliştirecek.




    Kaynak:https://newatlas.com/environment/seaweed-livestock-methane-emissions-reduction/







  • Bilgi olmadan her şeye yorum yapan arkadaşlardan birisin herhalde. Biraz araştır, öyle birşeylere fikir sahibi olduktan sonra yorum yap. Dünyada şu an küresel ısınmanın %30'dan fazlasını besicilik ve bu alandaki sanayileşme oluşturuyor. Bunun sentetik etle alakası yok yani. Komplo teorisi oluşturup sonrada kendi söylediklerine gerçek gibi inananlardan değilsindir umarım.
  • Bu metan gazı salımını bahane ederek sentetik etleri hızla hayatımıza sokmaya çalışıyorlar. Eğer bu haber gerçekse tekerlerine çomak sokulacağı için hemen ört pas edeceklerdir.

  • Normalde ne beklenir. Büyük başların oluşturduğu karbon salınımını (baya fazla bu arada) azaltacak bir gelişme olmasını bekleriz değil mi? Pekii küresel ekonomi ne yapar? Bunu bir fırsat bilerek azalacak bu 82% den bile pay kapacak şekilde bir kapasite artışı umar...

  • Bu yosun hazırlamak ucuz olmayacağı için talepte görmesi zor.

    Ancak çiftliklere karbon emisyon kotası konur ise işe yarayabilir.
  • Nükleer silahdan envai çeşit konveksiyonel silahlara kadar her çeşit silahı kullanmış kullanmaya devam edenler çevreci ürün etiketi yapıştırıp dünyaya ürün pazarlayan bu ürünleri üretmek için işlettikleri fabrikaların bacalarından çıkan gazları ihtiyaç duyulun enerjiyi üretmek için saldıkları gazları küreyi ısıtmıyorda sığırların götünden çıkan metan gazı ısıtıyo demek 😀😀😀 Dalga geçiyolar hepimizle

  • tokatli6061 T kullanıcısına yanıt

    İnanmasan da doğru bilgi dostum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O değil de, haberin ortasında inek kakası fotoğrafı komik olmuş :)

  • Yahu bu hayvanlar binlerce yıldır bol bol var, bu güne kadar bunların çıkardığı gaz dünyaya zarar vermemişte şimdi mi veriyormuş. Bunlar tamamen safsata. Bilimsel bir labaratuvar sonucu paylaşıp haa profesör diyor, mecbur inanıcaz demek bilimsel değil. Bugün bilim adı altında bilimsel olmayan bir sürüüü manipilasyon tıp araştırması var. En basitinden 50 yıla yakındır ıspanak çok besleyicidir diye haberleri yapıldı, ama işin sonunda ıspanağın herhangi ottan bir farkı yok dendi. Sonra tereyağı sağlığa zararlı diye bir sürü haber ve birde müzik yapıldı, karşılığında sana yağı hem besleyici hem lezzetli diye haberler yapıldı, bir sürü insan kahvaltıda sana yağı sürüp yedi hasta oldu. Bana kaç tane bilimsel raporda koysanız önüme ineklerin dünyaya zarar vericek oranda metan gazı yaydığına inandıramazsınız. Kaldı ki ineğin gübresi topraya binlerce kat faydası olduğu bir dünyada ineğin boku dünyaya zarar veriyormuş, pehhh pehhh pehh.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Yorumlarda fabrikalardan çıkan gazlardan vs bahsedenler var. Haklılar fakat bu salınımın en fazla nereden çıktığından çok her alanda çevreci çalışmaların yapılıp geliştirilmesi önemli olandır.

    İnternetten gördüğüm kaynaklara göre Türkiye Dünya genelinde sera gazı salınımında %1 lik bir paya sahip. (daha doğru bir bilgiye ulaşan olursa paylaşırsa sevinirim.) Çevreci çalışmalara Türkiye'nin %1'lik pay ile katılması bile çok değerli iken %15 lik bir salınımı %82 oranında azaltmaktan bahsediliyor. Küresel ısınma için gerçekten çok müthiş değerler, umarım en yakın zamanda bu tarz çalışmaların arttığını ve sahada da uygulandığını daha fazla görürüz.

  • isakoc kullanıcısına yanıt

    Dostum örnek verdiklerin satın alınmış adamlardan çıkan raporlar ile para kazandırma odaklı şeyler. Kaldı ki kelime oyunları yapılmış raporların çoğunda o yüzden yanlış diyemiyorsun. Burada durum farklı. Bunu diyerek kimse para kazanmıyor. Tam tersi büyük bir sektörü çökertecek. Sizin en önemli etmenlerden olan popülasyonu es geçmeniz bence yanlış olan. Eskiden de vardı inek vs de o eskiden dünya nüfusu neydi kaç hayvan vardı? Havayı etkileyen araç vb diğer etmenler ne kadar çoktu? Artık iş sınıra dayanmaya başlayınca çözüm olarak en hızlı neyi çözersek rahat nefes alabilirizin derdindeler de hayırlısı olsun. Vesselam birilerinin satılmışlığı yüzünden doğru olabilecek olanı göz ardı etmek bence yanlış. İyi günler dilerim. Sağlıkla kalın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dünyada daha insan diye bir şey yokken !
    dünya hayvanlardan geçilmiyordu !!!

  • Netflixte belgeseli vardı adını unuttum "Sürdürülebilirliğin sırrıydı sanırım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Bilgi olmadan her şeye yorum yapan arkadaşlardan birisin herhalde. Biraz araştır, öyle birşeylere fikir sahibi olduktan sonra yorum yap. Dünyada şu an küresel ısınmanın %30'dan fazlasını besicilik ve bu alandaki sanayileşme oluşturuyor. Bunun sentetik etle alakası yok yani. Komplo teorisi oluşturup sonrada kendi söylediklerine gerçek gibi inananlardan değilsindir umarım.

  • zavalli inekler yillardir ..ciyolar amanda gubrede kokusu cigeri aciyor derlerdi bu sene b.klari kabahat oldu gerci insan olmak kabahat oldu fazlaymisiz azaltilmamiz gerekiyomus inekler nabsin yillarca sag kes ye sonra bidi bidi ...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MertDrx kullanıcısına yanıt

    Sanırım mesajımı yanlış anlamışsınız. Ben de aynı şeyi söylüyorum. Sentetik et geliştiriciler küresel ısınmayı bahane ediyordu çünkü sizin de dediğiniz gibi küresel ısınmanın %30'dan fazlası özellikle büyükbaş hayvanların salgıladığı metan gazı başta olmak üzere besicilik endüstrisinden kaynaklanıyor. Sentetik et geliştiricileri de bunu göstererek çalışmalarını hızlandırmışlardı. Bill Gates gibi şaibeli kişiliklerin de sentetik et konusuna destek veriyor oluşu insanı ister istemez farklı düşüncelere itiyor. Bu yüzden bu haberdeki metan gazı salınımını azaltan deniz yosunu katkısı sentetik et geliştiricilerinin işine gelmeyecek. Bahsetmek istediğim buydu.

  • İnekler yeşillikler bitkiler hayvanlar bu dünyanın içindeki en doğal olağan varlıklar.. İnsanlar bilim bahanesiyle o kadar kötü çıkarımlar yapıyorlar ki Avustralya'da deve katliamında 5 bin deve vurdular neymiş kuraklığı önlemek için.. Esas dengeyi bozan varlık insan yaptığı yanlış hesaplarla ..neticesi kesin olmayan tezlerle.. bilim bahaneleriyle...develeri vurdular arkasından kum fırtınaları vurdu avustralyayı, hemen akabinde de taş büyüklüğünde doluya maruz kaldılar..bir çok ağaç kökünden söküldü..nette o felaketlerin resimleri mevcut..zehirli örümceklerde cabası... Özetle tezler öne sürülerek kesinliği olmayan şeyler insanları felakete götürür bizzat canlı örneği avusturalyada yaşandı..doğadaki zincirlerden biri bozmak dünyanın olağan seyrine müdahale etmek..ancak felaket getirir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cherami -- 22 Mart 2021; 12:53:28 >
  • cherami kullanıcısına yanıt
    Neden Avustralya'da devenin ne işi var diye hiç sormuyorsun? Bu hayvanı oraya götürünce bozulmadı doğal denge de vurunca mı bozuldu?

  • mutercim kullanıcısına yanıt
    Dengeyi bozanda insanoğlu deveyi vuranda oraya getirende ben örneklerle misal veriyorum konu deve değil konu doğal denge insanoğlunun doğaya bencilce müdahalesi
  • zemin hazırlıyorlar suni ete. süte artık hayvansal olmayan şeylere amaç herşeyi kontrol altına almak. ineklerin metan gazı falan hikâye doğal yolarla beslenen hayvanlarda metan veya başka türlü gaz ve ya atık doğaya zarar vermez aksine doğanın devamlılığını sağlar. bu sayede yaşamda devam eder.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bloodin kullanıcısına yanıt
    Yine birileri bi yerlerde "böyük oyunu" görmeye devam ediyor hahaha

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.