Şimdi Ara

Popüler Mac uygulamalarının yarısı, M1 işlemci için destek sağlamıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
602
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Popüler Mac uygulamalarının yarısı, M1 işlemci için destek sağlamıyor



    İlk Apple Silicon taşıyan Mac'lerin 2020 Kasım ayında tanıtılmasından bu yana geçen süre içerisinde en popüler Mac uygulamalarının neredeyse yarısı yeni işlemci için destek sunmaya başlamadı. AppleInsider, popüler 100 uygulama ile yaptığı araştırmaların sonucunda 47 uygulamanın M1 desteğine sahip olmadığını ortaya koyuyor. Kalan 53 uygulama ise en az beta sürümleriyle M1 desteği sağlıyor.



    Ayrıca Bkz.Google Arama ve YouTube, Alphabet'e para kazandırmaya devam ediyor



    Rosetta 2 ile uygulamalar kullanılabiliyor



    M1 işlemcili Mac'lere sahip kullanıcılar, şu an için uygulamaların tamamına erişebilmek için Rosetta 2'yi kullanıyorlar. Rosetta 2, temel olarak Intel işlemciler için yazılmış talimatları, Apple'ın yongalarının anlayabileceği komutlara çeviriyor.



    Popüler Mac uygulamalarının yarısı, M1 işlemci için destek sağlamıyor



    Apple'ın yakın bir süre önce yayınladığı yeni App Store yönergelerinde, kullanıcıların Rosetta 2 sayesinde uygulamaları çalıştırmalarının yerine geliştiricilerin, uygulamalarına Apple Silicon desteği kazandırmaları gerektiğinden bahsediliyor. Her ne kadar Rosetta 2 bir çözüm olarak görülse de uygulamaların çoğu bu şekilde daha yavaş çalışıyor.



    Tamamen geçiş 2 yıl sürecek



    AppleInsider, 100 popüler uygulama üzerinde çalışmalar yürüttü ve ilginç detaylarla karşılaştı. İlginç detayların başında ise uygulama desteklerine öncülük etmesi beklenen Apple geliyor. Apple'a ait olan Claris şirketinin, FileMaker Pro uygulamasına henüz yerel M1 desteği getirmediği görülüyor.



    Adobe'nin uygulamalarına bakıldığında Lightroom, Photoshop ve Illustrator, M1 yerel desteğine sahipken Adobe Premiere Pro, beta sürümünde destek sağlıyor ancak After Effects, InDesign, Acrobat ve Dreamweaver M1 desteği sunmuyor.



    Microsoft, tüm Office uygulamaları için M1 desteği sağlıyor ancak Microsoft Teams ve Skype henüz bu desteğe sahip değil. Video konferans uygulamaları arasında Zoom yerel destek sağladığı için bir adım öne çıkıyor.



    Apple, Intel'den Apple Silicon'a tamamen geçişin iki yıl alacağını daha önce de belirtmişti ancak şu an için geliştiricilerin uygulamalarına, rakiplerinden daha önce destek sağlaması, hem kullanıcı memnuniyetini hem de potansiyel kullanıcı kazanmalarının yolunu açıyor.



    Geçen her gün ile beraber geliştiriciler, uygulamalarına M1 desteği getirmeye devam ediyor.




    Kaynak:https://appleinsider.com/articles/21/02/05/state-of-apple-silicon---half-of-the-most-popular-mac-apps-still-need-rosetta







  • çıkış tarihi 6 ay bile olmadığını düşünürsek bence çok iyi bence intel ve m1 arası tercüman da fena çalışmıyor. Arm tabanlı windows laptop ve tabletler yeni bir şey değil fakat tutmamasının sebebi çalıştırabildiğin uygulama sayısının gerçekten az olmasıydı. Apple'nın da sonunda bu gemiye binmesiyle windowsta dümen yine bir süre sonra arm'ye dönecektir
    Valla eğri oturup doğru konuşalım, apple mobil cihazlarda ilk 64bit’e geçtiğinde kısa sürede tüm uygulamalar 64bit’e geçmişti. Geçmeyenler ise ilk önce listenin en altlarına, daha sonra ısrarla yüklenirse ekrana “bu uygulama 64bit uyumlu değil” bildirisi falan derken geçişi hızlandırdı. M1’de en kısa sürede geçişi tamamlar, 2 yıldan az sürer bence. Geçişi tamamlamazsa uygulama geliştiricileri kaybeder, apple değil :)
  • Bence çok iyi windowsla kıyas edersek kaç katı destek oluyor yarısına destek gelmiş bile

  • unununium U kullanıcısına yanıt
    Haberde yarisindan bahsedilen sadece pupüler uygulamalar

  • Rachsuchtig kullanıcısına yanıt
    çıkış tarihi 6 ay bile olmadığını düşünürsek bence çok iyi bence intel ve m1 arası tercüman da fena çalışmıyor. Arm tabanlı windows laptop ve tabletler yeni bir şey değil fakat tutmamasının sebebi çalıştırabildiğin uygulama sayısının gerçekten az olmasıydı. Apple'nın da sonunda bu gemiye binmesiyle windowsta dümen yine bir süre sonra arm'ye dönecektir

  • Rachsuchtig kullanıcısına yanıt
    eski uygulamalar emülatör ile gayet güzel çalıştığı için çok sorun olmaz diye düşünüyorum. tabi ki sorun çıkaran uygulamalar olacaktır ama windows ile kıyaslandığında göz ardı edilebilir sayıda olsa gerek.

  • M1 işlemcili macbook üzerinde Rosetta ile bile yeni nesil i5 işlemcili sistemlerden daha hızlı çalışıyor uygulamalar.

  • unununium U kullanıcısına yanıt
    ARM tabanlı Windows'un tutmama sebebi X86_64 tabanlı emülatörün olmamasıydı. X86 32 bit emülatörü var ama X86 64 bit emülatörü yoktu. Çoğu uygulama X86 64 bit tabanlıyken Microsoft daha yeni emülatörünü yapıyor ARM için. İkinci olarak ARM tabanlı PC'ler yok denecek kadar az. Düzgün bir ARM bilgisayarını bir MS yapıyor. Bu nedenle de ARM tabanlı Windows resmî olarak dağıtılmıyor.

  • Valla eğri oturup doğru konuşalım, apple mobil cihazlarda ilk 64bit’e geçtiğinde kısa sürede tüm uygulamalar 64bit’e geçmişti. Geçmeyenler ise ilk önce listenin en altlarına, daha sonra ısrarla yüklenirse ekrana “bu uygulama 64bit uyumlu değil” bildirisi falan derken geçişi hızlandırdı. M1’de en kısa sürede geçişi tamamlar, 2 yıldan az sürer bence. Geçişi tamamlamazsa uygulama geliştiricileri kaybeder, apple değil :)
  • Daha yavaş çalıştığı hâli bile yanlış hatırlamıyorsam intele göre daha performanslı çalışıyordu

  • Apple zaten geçiş süresini 24 ay olarak belirledi. İki yıla kadar çok ciddi bir şey beklemeyin. Ama bence yine de %50 desteğin gelmesi oldukça iyi performans. 24 ay sonra Mac satışlarında ciddi artış olabilir.

  • bu yüzden ben de biraz bekliyorum m1 işlemcili bir mac için.

  • gpu agirlikli is yapan uygulamari m1'e getirmek nispeten kolay olmustur zira uygulamalarin hepsi degilse bile cok buyuk kismi dogrudan gpu ile konusmak yerine apple'in sagladigi api'ler ustunden is yapiyorlar, ote yandan islemciyi kullanmak icin boyle bir durum soz konusu degil.... ilgili islemciyi kullanmak istiyorsaniz o islemcinin anladigi dilden uygulama gelistirmeniz gerekiyor ki, matematiksel islemlerin agirlikli {ozunde hepsi matmatiksel islemde, word belgesini acmakla sifrelemek farkli seyler} oldugu uygulamalarda bir mimariden digerine gecis cok basit degil. Heleki x islemcisinin y komut setine bagimli bir kod yazdiysaniz ve bu kodun yeni islemcide karsiligi yoksa, burada yazilimcinin cozum uretmesi gerekecegi anlamina geliyor. software developer degilim, sistem muhendisiyim bu isin herseyini bildigimi iddia etmiyorum, daha detayli bilgiye sahip arkadaslar aydinlatirsa sevinirim.

  • x86 uygulamalar bile Intel'in i5-i7 serileri dahil birçok işlemcisinden hızlı çalışıyor, Arm destekli uygulamalar zaten uçacak. Şu dönemde 13" Macbook alınacaksa M1 almamak bir sebep göremiyorum ben.

    Kampanyadan Intel modelden alıp beklerken M1'in başarısını görünce direkt iptal ettim. Tabi şu an ihtiyacım yok tekrar M1 almadım, M2 veya adı ne olacaksa çıkınca alırım aciliyeti yok.

  • Aynen aynen emülatörle i7lerden falan hızlı çalışıyor. Tonla çökme reset atma şikayeti var ama asla haber olmuyor doğru düzgün lansmana gidemeyiz inceleme ürünü gelmez kaygısıyla. Popüler uygulamaların yarısı birde kelime oyununa gel. 70.000e macpro alanlar aptal çünkü i7li i9lu...

  • Tam da acer swift 5 ile macbook pro m1 arasinda kalmistim simdi daha da kaldim xe700t1c nin yerine laptop alma arifesindeyken

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Enayi yerine konanların enayi yerine konduklarının farkında olmaması tam bir enayilik bence.

  • M1 miş Intel den iyiymiş ya kardeşim oraya 11.Nesil i7 koyunca m1 miş miş çöp oluyor adeta burda gelip Apple ın m1 koyması şu an için mantıklı değil oraya i7 11. Nesil koysaydın al işte çok güzel olurdu. Bambaşka bir işlemci altyapısı yüzünden uygulama geliştiricileri de uğraşmazdı o kadar..

  • 24 aya geçiliyorsa yine iyi??

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    m1x gibi bir sonra ki süreçte ve iyice sistem optimizasyonlarından sonra intel yine nal toplar. :)

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.