Şimdi Ara

Yüksek sıcaklıklar Nvidia’nın hızlı GDDR6X bellek kullanmamasının nedeni olabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
564
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • GPU devinin RTX Ampere kartlarıyla birlikte ekran kartı dünyasına getirdiği güncel özelliklerden biriside GDRR6X bellekler. Yüksek frekansı sayesinde oldukça yüksek bant genişliğine ulaşılmasını sağlayan belleklerin düşük frekansları tartışılıyor.



     



    Nvidia’nın tanıtımının ardından Micron da yeni ekran kartlarında yer alan GDDR6X bellek teknolojisini detaylandırmıştı. 21 Gbps’te çalışmaya elverişli bellekler ayrıca döngü başına 2 kat veri taşımasıyla da öne çıkıyor.



    Buna karşın yeşil ekip Micron’un belleklerini daha düşük bir frekansta, 19.5 GBps’te kullanmayı tercih etti. Igor’s Lab’ın araştırmasına göre Nvidia’nın RTX 3090’da 19.5 Gbps’e çektiği belleklerin arkasında termal nedenler olabilir.



     



    Öyle ki henüz GDDR6X belleklerin Tj Max yani güvenli üst sıcaklık sınırı belirlenmiş değil. GDDR5, GDDR5X ve GDDR6’da 100 derece olan bu sınır Igor’s Lab’ın tahminine göre GDDR6X için 105-110 derece aralığında olabilir. Bununla birlikte GDDR6X belleklerin zarar görmeye başladığı seviye ise tahminlere göre 120 derece.



     



    Daha önce de vurguladığımız üzere Nvidia RTX 3000 ailesinde PCB tasarımını daha da kompleks hale getirdi. Bunu hem PCB’yi küçültüp hem de daha fazla güç gereksinimi olan GPU ile daha da perçinleyen firmanın bu kararının olumsuz sonuçları da görünüşe göre yaşanıyor.



     



    Ölçümlere göre RTX 3080’in VRAM ünitesi 104 dereceye kadar çıkabiliyor ki bu değer VRM birimine en yakın GDDR6X belleklerde ölçülmüş.



    PCB'ye yakından bakış



    RTX 3080’in PCB’sine göz gezdirdiğimizde aşırı derecede sıkışık olan kartta VRAM’ler yüksek TDP'li GA102’ye çok yakın konumlanmakla birlikte bu GPU’yu besleyen VRM’e de bir hayli yakın.





    Ufak bir not düşelim, GPU'ya kısa mesafe özelleşmiş tasarım kartlarda da görülüyor. Dolayısıyla bunun GDDR6X'in yüksek frekansı nedeniyle sinyal oranına duyarlılığına bağlı bir karar olması muhtemel.



     



    Haliyle Nvidia tasarım kararlarının bir neticesi olarak aslında Micron tarafından 21 Gbps seviyesine uygun geliştirilen bellekleri 19.5 Gbps’e düşürmüşe benziyor.





                                     MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio



    Ayrıca Bkz.RTX 3090 Blender testleri paylaşıldı, RTX 3080’den %19.7 ileride



    Yaklaşık %10’luk bu kaybın performansa etkisinin olduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte özelleşmiş tasarım kartlarda daha geniş PCB ve etkili bir soğutucu tasarımı sayesinde sıcaklık başlığında daha güvende kalınacaktır.





    Kaynak:https://www.techpowerup.com/272420/the-reason-why-nvidias-geforce-rtx-3080-gpu-uses-19-gbps-gddr6x-memory-and-not-faster-variants







  • Cayır cayır 3000 geliyor çekenleri şimdi sahnede görmek isteriz. Nvidia bunu hep yapıyor, her zaman da yapacak dedik, dinleyen olmadı. Buyur buradan yak "PCB"leri...

  • Nvidia güzel reklam yaptı ama devamını getiremedi. Sınırlı stokla girdiler ve süper ve ti modellerini sızdırdılar. Amdnin ekmeğine yağ sürdüler gibi geliyor biraz. Yeterli stokla girselerdi istedkleri satışı elde edeceklerdi. Stok sorunu hala devam ediyor. Önümüzdeki ay amd fiyat model ve stok olarak sağlam giriş yaparsa nvidianın zararına olur. Ki nvidianın fiyat düşüşüne gitmeside amdnin sağlam geldiğinin göstergesi olabilir. 3080i stoklarda olsaydı alacaktım ama hiç biryerde stok olmadıgı için alamadım. Şimdi amdyi beklemeye karar verdim. Benim gibi fikir değiştiren muhakkak vardır.
    Diğer bir konu pcbye bakıldıgında m5 ve m6 bellek yuvaları boş görünüyor. Kart 12gb bellek olarak düşünülmüş ama 10gb olarak çıktı. Demekki süper veya ti gibi modellerde bellekler yükselecek.
  • Ps5 kasası eden büyük tartışmasının cevabı bu haberde yatıyor.
  • Hepsi oyun be kardeşim hepsi strateji..
  • AMD 21 Gbps’te yardırırsa ortalık şenlenebilir

  • kartların ömrü azalabilir bu kötü olur

    2 seneden sonra yeşil çizgiler mesela

  • Ekran kartları çaga ayak uyduramıyor 8k ve 16k 60 fps rahat oynatan kart yok daha çok çalışmalılar 10.000 serisi olmalıydı şuan
  • SuperVisör kullanıcısına yanıt
    4k ya çok geç kaldılar bunda size hak veriyorum ama 8k için aynısını söyleyeymem. Daha 8k monitör tv yok piyasada gitseler ne olacak? Ha istiyorsan tak ikili üçlü sli çok da fifi diyor nvidia, yeter ki para ver. Seni mi düşünür?
  • Alıntı

    metni:
    RTX 3080’in PCB’sine göz gezdirdiğimizde aşırı derecede sıkışık olan kartta VRAM’ler 320 watt TGP’ye sahip GA102’ye çok yakın konumlanmakla birlikte bu GPU’yu besleyen VRM’e de bir hayli yakın.



    Kaynakta gpu nun 320 watt TGP ye sahip olduğu konusunda hiçbir bilgi yok, o 320 watt TGP kartın tamamına ait. Çevirilerinizi hiç de doğru yapmadığınızı söylemek isterim. Hatta kaynak metnin başka bir kısmında 19.5 GBPS vs 21 GBPS bellekler arası ısı üretiminin %10 gibi (yine kart toplamının değil, sadece belleklerin ısı üretimi farkı) bir fark oluşturacağı belirtilmiş ve siz bundan hiç bahsetmemişsiniz. Umarım bir gün yeterli yabancı dil bilgisine sahip olursunuz da insanları yanlış yönlendirmezsiniz.


    @northwood




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krauser DMC -- 23 Eylül 2020; 9:55:12 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SuperVisör

    Ekran kartları çaga ayak uyduramıyor 8k ve 16k 60 fps rahat oynatan kart yok daha çok çalışmalılar 10.000 serisi olmalıydı şuan

    8K 60 FPS için RTX 3090'u lanse etmişlerdi. Bakalım olacak mı böyle.

  • Bu dizayn saçmalığın daniskası, özellikle hava soğutmalı cpu konfigürasyonlarında yukarı doğru üflenen sıcak hava cpu soğutmasını kötü etkileyecektir. Özelleştirilmiş kartları bekleyip, sakince onlardan almak en güzeli. Zaten Türkiye'de FE kartlar aşırı fiyatlara satılıyor.
  • Testlerde sıcaklıklar normal seyrediyor, hatta çok iyi bile denebilir. Sadece 3080'in güç tüketimi 2080Ti'a göre 100W kadar daha fazla.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.